• Novinky

            • Karanténa tried 1.C a 1.B

            • Z dôvodu pozitívneho výsledku AG-testu v mobilnom odbernom mieste je trieda 1.C a trieda 1.B na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline v domácej karanténe v dňoch od 26.11.2021 do 4.12.2021. Žiaci uvedených tried týmto prechádzajú na dištančnú formu vzdelávania. Rozhodnutie RÚVZ Žilina je v prílohe.

              Upozorňujeme rodičov, aby sledovali zdravotný stav svojich detí a v prípade výskytu príznakov ochorenia COVID 19 kontaktovali svojho pediatra.

              Prajeme všetkým žiakom, rodinám i učiteľom pevné zdravie a vyprosujeme Božiu pomoc a požehnanie. Vedenie školy.

            • Misijný deň na našej škole

            • Pred októbrovou Misijnou nedeľou sme v piatok 22.10.2021 na Zaymuske zorganizovali celoškolský Misijný deň. Viacerí učitelia na svojich hodinách prispôsobili učivo téme misií, a tak sme napríklad na náboženstve hovorili o sv. Františkovi Xaverskom a sv. Terezke z Lisieux, na matematike rátali slovné úlohy riešiace problémy zo života misionárov, na telesnej výchove „prenášali vodu“ ako africké ženy zo vzdialených studní, na angličtine sa učili nové slovíčka na tému misií. Na hudobnej výchove spievali žiaci pieseň Haleluja s misijným textom, na literatúre trénovali opis osoby – misionára. Niektorí učitelia sa  tematicky obliekli do afrického oblečenia, a takto celý deň prichádzali k žiakom.

              Video z Misijného dňa na Zaymuske

              V škole sme pripravili aj misijnú výstavu, na ktorú nám zapožičali z Misijného saleziánskeho oddelenia 30 rozličných predmetov prinesených z misií. Žiaci z 9.A si pripravili o týchto predmetoch rôzne informácie – na čo sa používali, kto ich nosil, či sa využívajú doteraz. Nezabudli pridať zaujímavosti o prírode, spoločnosti a o náboženstve v krajinách, z ktorých boli predmety prinesené. V zbierke sa nachádzali rozličné šperky, hudobné nástroje, pracovné nástroje, časti oblečenia či výrobky, ktorých predaj domorodcov v misijných krajinách živí. Najvzácnejší pre nás bol asi kúsok z mamuta, ktorý sa našiel v Jakutsku a saleziáni ho dostali darom. Počas výstavy mohli žiaci vypracovať pracovný list a naučiť sa tiež veselý africký tanec.

              Na školu sme pozvali i dvoch misionárov, ktorí pôsobili nejaký čas v Afrike. Kňaz Filip Orlovský a saleziánska dobrovoľníčka Alžbeta Zelná (šikovná absolventka CZŠ R. Zaymusa) veľmi pútavo vyrozprávali deťom svoje zážitky z pobytu v Afrike, zo života s domorodým obyvateľstvom a o ťažkej životnej situácii, v ktorej sa tam mnohí ľudia nachádzajú. Hovorili aj o konkrétnej pomoci zo Slovenska, ktorá týmto ľuďom prichádza vďaka rôznym zbierkam na Slovensku. Títo misionári absolvovali besedy v ôsmich triedach. Naši žiaci sa na nich dozvedeli, ako aj oni sami môžu pomáhať ľuďom v chudobnejších krajinách alebo ako by sa raz aj oni mohli stať naozajstnými misionármi. Obom im ďakujeme za povzbudivý príklad a za ich ochotu podeliť sa so svojimi zážitkami.

              Informácie o živote ľudí v misijných krajinách žiakov v triede 6.A oslovili natoľko, že sa so svojou triednou pani učiteľkou rozhodli k „adopcii na diaľku“. Adoptujú si konkrétne dieťa v Indii a pomôžu mu financovať jeho štúdium. Tým mu dajú šancu na lepší život a cez neho aj pre jeho rodinu a celú komunitu. Misionári tu a teraz. Ďakujeme šiestaci!

              Misijný deň na hudobnej výchove v 6.B - pieseň Haleluja 

              Solidaritu s Cirkvou na celom svete sme vyjadrili i kúpou malej čokoládky Sladká pomoc – dvakrát dobrá čokoláda. I táto misijná aktivita robí našu kresťanskú lásku konkrétnejšou a hmatateľnejšou. Je medzi žiakmi veľmi obľúbená, nakoľko z nej majú úžitok nielen deti a mladí z chudobnejších krajín sveta, ale i naše deti samotné. Žiaci vo všetkých triedach mali možnosť podporiť Pápežské misijné diela.

              ĎAKUJEME všetkým žiakom, ktorí sa so živým záujmom zapájali do ponúknutých misijných aktivít a tiež všetkým učiteľom, ktorí flexibilne prispôsobili svoju výučbu aktuálnej téme misií, za ich prípravu a nadšenie. A vďaka patrí predovšetkým pani katechétkam, ktoré najviac prispeli k zorganizovaniu tohto skvelého dňa.

              Pápež František nám pripomína slová Svätého Písma: My nemôžeme nehovoriť o tom, čo sme videli a počuli (Sk 4,20). A dodáva: „Všetko, čo sme prijali, všetko, čo nám Pán postupne daroval, dal nám preto, aby sme s ním rátali a nezištne to darovali druhým.“ 

              Chceme byť  darom pre druhých, svetlom, kvasom, dobrými kresťanmi - misionármi. Tými, ktorí prinášajú svetlo Evanjelia na tento svet. Ježišu, TY konaj v nás a premieňaj nás. Mgr. Ivana Kačurová

            • Karanténa triedy 3.A

            • Z dôvodu pozitívneho výsledku AG-testu v mobilnom odbernom mieste je trieda 3.A na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline v domácej karanténe v dňoch od 22.11. do 28.11.2021. Žiaci uvedenej triedy týmto prechádzajú na dištančnú formu vzdelávania. Rozhodnutie RÚVZ Žilina je v prílohe.

              Upozorňujeme rodičov, aby sledovali zdravotný stav svojich detí a v prípade výskytu príznakov ochorenia COVID 19 kontaktovali svojho pediatra.

              Prajeme všetkým žiakom, rodinám i učiteľom pevné zdravie a vyprosujeme Božiu pomoc a požehnanie. Vedenie školy.

            • Matematicko-fyzikálna súťaž Náboj

            • Dňa 19. 11. 2021 sa vybraní žiaci našej školy zúčastnili súťaže Náboj Junior. Tentokrát si žiaci v matematicko-fyzikálnej súťaži zmerali vedomosti a matematické myslenie na celoslovenskej úrovni. Kvôli opatreniam sa súťaž konala online v rámci celého Slovenka v čase od 10.00 do 12:00. V celoslovenskej súťaži našu školu reprezentovali 2 družstvá. Družstvo chlapcov tvorili žiaci z 9.A – Peter Urban, Filip Samuhel, Samuel Ciesarik a Richard Riljak. Družstvo dievčat zastupovali dievčatá z 8.B -  Alena Bálintová a Barbora Cimráková a žiačky  z 9.A  - Anastázia Urdová a Klára Šindelová.

              Obe družstvá  sa počas  súťaže veľmi snažili a spoločnými silami zdolávali niekoľko náročných slovných úloh. Zo 42 úloh vyriešili dievčatá 22 a umiestnili sa na 74.mieste a chlapci vyriešili 18 úloh a skončili na 158.mieste. Myslím, že v silnej konkurencii, kde na popredných priečkach skončili mimoriadne nadaní žiaci, si naši žiaci počínali veľmi dobre. A aj ich umiestnenia sú spomedzi 413  súťažných tímov veľmi pekné. Navyše z okolia Žiliny bolo do súťaže prihlásených 8 tímov a naše dievčatá z nich skončili ako 3. najlepšie.
              Ďakujem všetkým zúčastneným žiakom za peknú reprezentáciu našej Zaymusky a verím, že si súťaž naplno užili. Mgr. Lenka Huliaková

            • Sviečka za nenarodené deti

            • Na technike sa dievčatá z 9.B spolu s vyučujúcou zapojili do kampane Sviečka za nenarodené deti. 2. novembra, kedy si spomíname na Všetkých verných zosnulých, prišli na nultú hodinu a v školskej kaplnke pripravili prekvapenie pre všetkých, ktorí sa v ten deň prišli za nenarodené deti pomodliť. Kiežby v každom srdci zahorela túžba a láska k počatým deťom. Panna Mária, oroduj za nás, aj za všetky nenarodené deti a ich rodiny!  

              Hlavnou myšlienkou kampane Sviečka za nenarodené deti, ktorú organizuje občianske združenie Fórum života, je spomienka na všetky deti, ktoré sa z rôznych dôvodov nemohli narodiť, ale aj na ich mamy, otcov a súrodencov, ktorých táto strata zasiahla. Ing. Zuzana Zbínová

            • Beseda s príslušníčkami polície

            • Vo štvrtok 4.11. sa žiaci 3.A a 3.B triedy zúčastnili besedy s príslušníčkami Policajného zboru v Žiline. Pani policajtky mali pripravené preventívne aktivity  zamerané na všeobecný rozhľad žiakov 1. stupňa. Pomocou pracovných zošitov so žiakmi prebrali rôzne témy z bežného života. Žiakom boli priblížené nebezpečenstvá, s ktorými sa môžu v živote stretnúť a akým nástrahám je potrebné sa vyhnúť. Žiaci boli o zážitok z besedy s pani policajtkami obohatení. Mgr. Martina Čaklošová 

            • Vedecký kuriér oživil hodiny fyziky

            • Keďže sa naša škola zapojila do druhého ročníka súťaže „Európska noc výskumníkov“, získali sme nielen pre biológiu, ale aj pre fyziku rôzne zaujímavé pomôcky.  Tentokrát sa na výskumníkov zahrali všetci žiaci 6. ročníka, keď  v rámci témy Hustota zisťovali, ako sa správa med, olej, zafarbená voda či glycerín naliaty v odmernom valci. Žiaci pomocou pokusu s názvom Kvapalné poschodia zistili, že každá kvapalina má inú hustotu a keď sa zmiešajú v jednej nádobe, vždy sa usporiadajú v poradí od kvapaliny s najväčšou hustou po tú najmenšiu. Aj preto pochopili, prečo sa na kvalitnom mäsovom vývare robia mastné oká na hladine.

              V druhej aktivite mali žiaci zistiť, či PMMA granulát dokáže plávať vo vode. Na tento pokus potrebovali soľ, vodu, odmerný valec a PMMA granulát, ktorý vďaka dostatočnej koncentrácii soli vo vode začal plávať v odmernom valci. Ostali  nám aj iné pomôcky na zaujímavé vedecké pokusy, ktoré budú zaradené do tematických plánov. Ďakujeme „Vedeckému kuriérovi“ za skvelé pomôcky, ktoré budú využiteľné aj po mnohé ďalšie roky. Mgr. Lenka Huliaková

            • Návšteva cintorína

            • Počas novembrovej oktávy sme so žiakmi našej školy navštívili cintorín, kde sme zapálili sviečky pri kríži a pomodlili sa za našich blízkych zosnulých i za duše v očistci, za ktoré sa nikto nemodlí. Žiaci okolo kríža znovu zapálili sviece, ktoré už nehoreli a vyčistili miesto od vyhorených sviečok.  

              Tento rok predĺžila Apoštolská penitenciária možnosť získavania odpustkov pre duše v očistci na celý november. Podmienky získania odpustkov sú v infografike, ktorú spracovala TV LUX.

              Odpočinutie večné daj dušiam zomrelým, Pane, a svetlo večné nech im svieti. Nech odpočívajú v pokoji. Amen.

            • Turistický krúžok „Túlavé topánky“

            • Náš turistický krúžok s pani učiteľkami Mgr. Evou Jančanskou a Mgr. Katarínou Križňanovou realizujeme od začiatku októbra a je plný zábavy a dobrodružstiev.

              Počas niekoľkých sobôt sme navštívili už veľa krásnych miest v blízkosti mesta Žiliny, napríklad vrch Čipčie, vyhliadku v Divinke, zrúcaninu Hričovského hradu s jeho krásnymi jaskyňami a prešli sme tajomnou cestou k Hlbockému vodopádu po lese plnom temných skál a starobylých brál.

              Naši odvážni malí turisti si popri krásnej a náučnej turistike trénujú aj svoje orientačné schopnosti, vytrvalosť a cieľavedomosť a poznávajú krásy Slovenska  spolu s jej dávnou históriou.

              Odmenou, na ktorú sa všetky deti najviac tešia, je posedenie pri voňavom ohníku a opekanie rôznych dobrôt, ktoré im mamičky pribalili do batoha. Zatiaľ vždy vyhrávajú lahodné špekáčiky.

              Dúfam, že malí turisti budú aj naďalej takto s elánom spoznávať krásne Slovensko a budú sa vždy tešiť na naše dobrodružné výlety.  Mgr. Eva Jančanská

            • Duchovná obnova šiestakov

            • V dňoch 13.10., 20.10. a 27.10. sa uskutočnili duchovné obnovy tried 6.A, 6.B a 6.C. Žiaci spoločne so svojimi pani učiteľkami prežili požehnané dopoludnie, ktoré posilnilo ich triedne spoločenstvo.
              So šiestakmi sme sa rozprávali o tom, ako nás Boh povoláva stávať sa darom pre druhých.  Pripomenuli sme si, že to, kým sme, zistíme, ak budeme ochotní DAROVAŤ seba, a ak budeme na seba a jeden na druhého pozerať tak, ako na nás pozerá Boh. Spoločne sme odkryli tajomstvo, že aj my sami, aj naše rodiny a priatelia sme darmi, ktoré sa nepoužívajú, ale dávajú a prijímajú sa s radosťou a láskou. Dokonalým darom môžeme byť vtedy, keď máme čisté srdce.

              Na pamiatku sme si do triedy vyrobili plagát, ktorý nám bude pripomínať, k čomu nás Pán Boh povoláva. Vo sv. spovedi šiestaci vyznali svoje slabosti a duchovnú obnovu ukončili vo svojich triedach svätou omšou s pánom kaplánom o. Michalom. Bohu vďaka!  Mgr. Zuzana Tomášová

            • Karanténa triedy 8.A

            • Z dôvodu pozitívneho výsledku AG-testu v mobilnom odbernom mieste je trieda 8.A na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline v domácej karanténe v dňoch od 8.11. do 15.11.2021. Žiaci uvedenej triedy týmto prechádzajú na dištančnú formu vzdelávania. Rozhodnutie RÚVZ Žilina je v prílohe.

              Upozorňujeme rodičov, aby sledovali zdravotný stav svojich detí a v prípade výskytu príznakov ochorenia COVID 19 kontaktovali svojho pediatra.

              Prajeme všetkým žiakom, rodinám i učiteľom pevné zdravie a vyprosujeme Božiu pomoc a požehnanie. Vedenie školy.

            • Karanténa triedy 9.A

            • Z dôvodu pozitívneho výsledku AG-testu v mobilnom odbernom mieste je trieda 9.A na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline v domácej karanténe v dňoch od 8.11. do 15.11.2021. Žiaci uvedenej triedy týmto prechádzajú na dištančnú formu vzdelávania. Rozhodnutie RÚVZ Žilina je v prílohe.

              Upozorňujeme rodičov, aby sledovali zdravotný stav svojich detí a v prípade výskytu príznakov ochorenia COVID 19 kontaktovali svojho pediatra.

              Prajeme všetkým žiakom, rodinám i učiteľom pevné zdravie a vyprosujeme Božiu pomoc a požehnanie. Vedenie školy.

            • Tréneri na škole

            • Naša škola je jednou zo 110 škôl, ktoré sa v rámci Slovenska zapojili do projektu „Tréneri v škole“, ktorý je podporený Úradom vlády SR. Školení tréneri pracujú so žiakmi 1. stupňa na vybraných hodinách telesnej a športovej výchovy. Cieľom je bližšie oboznámiť učiteľov a žiakov hravou formou s určitými druhmi športov a športových aktivít. Pre žiakov je to príjemné spestrenie hodiny. Na hodiny s trénermi sa veľmi tešia, majú možnosť si zdokonaľovať svoje športové schopnosti v konkrétnych športoch a tréneri spolupracujú s pedagógmi, spoločne hravo aktivizujú žiakov a rozvíjajú ich pohybovú gramotnosť.
              Na základe tohto projektu škola získa veľa športových pomôcok, ktoré pomôžu zefektívniť a oživiť hodiny telesnej výchovy. Mgr. Pavol Blasbalg 

            • Marína

            • Viete, koľko meria Marína? Nie, nejde o výšku žiadnej dievčiny, ale o dĺžku básnickej skladby, ktorú napísal náš romantický básnik Andrej Sládkovič, aby vyznal svoje city Márii Pišlovej. V škole sa o tejto básni dozvedáme, že patrí k vrcholným dielam slovenskej ľúbostnej tvorby. Tvorí ju 291 najmä 10-veršových strof a je najdlhšou ľúbostnou básňou na svete, vďaka čomu drží svetový rekord oficiálne zapísaný vo World Record Accademy. Básnik ju písal dva roky.

              Povieme si: „Fíha, to je dosť!“ A tým to skončí. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, o aký objem textu ide? Keď ho vidíme vytlačený v knihe, už nejakú predstavu máme. Ale vieme si predstaviť, akú dĺžku by mala táto báseň, keby bola napísaná na jednom papieri? Práve o toto zistenie sa pokúsili naši ôsmaci. Na vlastnej koži zažili, aký čas trvá len prepísanie básne, nieto ešte vymyslenie, a koľko papiera asi minul Sládkovič na jej napísanie. A tak sa pustili do projektu. Aby boli dostatočne navnadení na takýto experiment, najskôr sme si o básnickej skladbe porozprávali na hodine literatúry. Prečítali sme si vybrané texty, porozprávali sme sa o nich, pozreli sme si, ako vyzerá Banka lásky v Banskej Štiavnici... Potom sme sa všetci pustili do prepisovania. Rozdelili sme si pasáže. Niektorí žiaci prepisovali z kníh, jeden dokonca s pôvodným pravopisom, iní použili tablety a mobily. Počas prepisovania sme na tabuli zhromažďovali slová, ktoré žiaci považovali za zaujímavé alebo ktorým nerozumeli. Pokúsili sme sa ich vysvetliť. Po troch hodinách prepisovania sme potom jednotlivé časti zlepili dohromady. K Sládkovičovmu textu sme pridali srdiečka so želaniami a menami tých, ktorým by chceli žiaci vybrané časti venovať. A tak vzniklo „doplnené vydanie Maríny“. Zlepené časti sme zrolovali a zaviazali. Na rad prišla tipovačka dĺžky papiera. Žiaci písali na tabuľu svoje tipy, a, veru, niektorí boli poriadne blízko. Hodina pravdy nastala na ďalší deň, kedy sme sa vybrali so zvitkom na školské ihrisko, kde sme dĺžku papiera odmerali. Nami prepísaná Marína meria 28,33 m. Som veľmi vďačná za trpezlivosť a nadšenie, s ktorým sa ôsmaci pustili do projektu. Chválim ich aj za ochotu a dôslednosť, keď chýbal niektorý žiak, okamžite si spolužiaci rozdelili jeho diel, aby bola Marína celá, aby nechýbala ani strofa. Teším sa z tej výbornej atmosféry, ktorá vládla u nás v triede počas spoločnej práce. Ďakujem všetkým, ktorí k nej prispeli. Mgr. Tuti Halajová

            • Duchovná obnova učiteľov

            • V rozbehnutom novom školskom roku učitelia prerušili na jeden deň kolobeh vzdelávania, aby načerpali nové duchovné sily pre svoje fungovanie v osobnom živote i pre prácu v škole.

              V režime "očkovaní" sa v dňoch 14.10. a 15.10. v obnovených priestoroch na Paľovej búde stretli učitelia s naším školským kaplánom o. Michalom Tichým, ktorý nám sprostredkoval prednášky, sväté omše, čas pre sviatosť zmierenia a duchovné rozhovory či aktivity na sebapoznanie.

              Otcovi Michalovi ďakujeme a vyprosujeme mu hojné Božie požehnanie pre jeho kňazské povolanie. Mgr. Radoslav Kačur

        • Kontakt

          • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
          • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
          • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
          • IČO: 37813056
          • DIČ: 2021670849
          • EDUID: 100009217
        • Prihlásenie