• Novinky

            • Jabĺčkový deň v ŠKD

            • V dňoch 18. 10. – 20. 10. prebiehal v jednotlivých oddeleniach ŠKD Jabĺčkový deň. Celý deň bol oslavou jablka, ktoré patrí medzi najzdravšie ovocie, obsahuje množstvo vitamínov, dodáva nám energiu, uhasí smäd i zasýti.
              Deti najskôr jablká zdobili a najkrajšie z nich vystavili vo vestibule školy. Šikovnosť si tiež zmerali v rôznych súťažiach. Zástupcovia jednotlivých oddelení ŠKD boli rozdelení do 2 kategórií: 1. – 2. roč. a 3. - 4. roč.

              Vyhodnotenie jednotlivých súťažných disciplín je nasledovné.
              Beh s jablkom na hlave: 1. miesto: Sofia Báleková z 2. A a Marek Srnec z 3. B
              Tanec s jablkom vo dvojici: 1. miesto: Sofia Báleková a Andrea Mojáková z 2. A a Marek Srnec a Nelka Novisedláková z 3. B
              Jedenie jablka: 1. miesto: Ema Baučeková z 2. A a Marek Srnec z 3. B

              Víťazom blahoželáme! ​​​​​​​

              Janka Pavlačičová

            • Ružencová Panna Mária

            • Mesiac október sa nesie v duchovnom ponímaní ako mesiac Ružencovej Panny Márie. U nás v ŠKD sa deti so svojimi vychovávateľkami pomodlili desiatok ruženca a potom sa venovali v jednotlivých oddeleniach výtvarným prácam a výrobe ruženca s použitím rôznych techník z prírodnín, ktoré nám Pani Jeseň v tomto období ponúkla. Práce detí zdobili naše triedy a my veríme, že Panna Mária zostane stále prítomná v našich srdciach.

              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Zážitková ukážka so psíkmi

            • V piatok 21. 10. 2022 k nám do ŠKD zavítali psíky z neziskovej organizácie Zmysel života. Deti sa dozvedeli aké psíky naozaj sú. Videli tiež, čo dokážu, a skúsili si s nimi zacvičiť. Preverili ich dôveru voči ľuďom a zažili spoločne veľa zábavy. Ďakujeme psíkom – Snežienkam a Víle za krásne spríjemnenie dňa.​​​​​​​

              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Deň farieb

            • Tak ako jesenná príroda, aj naša škola hrala ostatný piatok mnohými farbami. Žiaci všetkých ročníkov spoločne so svojimi pedagógmi sa zapojili do tematického Dňa farieb, ktorý si pre nich pripravila Žiacka školská rada. Každá trieda si vylosovala jednu farbu, podľa ktorej si zladila svoje oblečenie. Žiaci tak podporili súdržnosť kolektívov a rozžiarili piatkový deň. 

              Všetkým veľmi pekne ďakujeme za účasť a aj za ochotu zapojiť sa a veríme, že aj iné akcie, ktoré si pre vás pripravíme sa budú niesť v rovnako príjemnej atmosfére.

              Ďakujeme!

              Vaša Žiacka školská rada

            • Na návšteve vo včelnici

            • Sobota 22. 10. bola pre mladých nadšencov včelárskeho krúžku vo farbách jesene veľmi príjemná.

              V družnej rodinnej atmosfére, na farme v Podháji sa deti dozvedeli o počiatkoch vzniku včelnice. Pozerali si fotografie, kde je zaznamenaná história jej vzniku, ale aj meniace sa okolie prírody, v ktorom na nachádzala kedysi včelnica.

              Deti si zvedavo pozerali pracovné prostredie vo včelíne, oboznámili sa s prácou v medárni ako aj základnou výbavou samotného včelára. Jesenný čas sa včielky pripravujú na zimu, a preto bolo deťom potrebné vysvetliť posledné úlohy včelára, ktoré má uskutočniť pred zazimovaním včiel.

              So zážitkami zo včelnice sa s nami podelil aj pán včelár Jozef, otec pani učiteľky, ktorá sa tiež venuje včelárstvu. Pri teplej piecke a voňavom čajíku sme si vypočuli, aký význam má apiterapia a bzukoterapia pre ľudí.

              PaedDr. Gabika Bobuľová

            • Jesenný zber papiera

            • Prinášame vám vyhodnotenie jesenného zberu papiera.

              1. miesto:  Matej Cingel z 5. A - 372 kg
              2. miesto: Vaneska Patajová zo 6. A - 326 kg
              3. miesto: Šimonko Mihalčin z 2. A - 140 kg

              Z 5. A triedy žiaci vyzbierali najviac - 540 kg.

              Celkovo naša škola vyzbierala 2162 kg.
              Žiaci boli odmenení peknými cenami.
              Ďakujeme všetkým žiakom aj rodičom, ktorí sa zapojili do zberu papiera.

            • Čokoládky SLADKÁ POMOC 2022

            • Sladká pomoc je misijnou iniciatívou, kde každý, kto si zakúpi čokoládku, preukazuje solidaritu s Cirkvou na celom svete. Čistý zisk z kampane smeruje do projektov pre deti a mládež v Keni, Rwande, Etiópii a v Ugande, ktoré spravuje Pápežské misijné dielo detí.

              Predajná cena čokoládky Sladká pomoc je 1 euro.  Tyčinky sú z mliečnej čokolády s nugátovou náplňou (40%) a pufovanou ryžou, vyrobené na Slovensku.

              Od pondelka 24. 10. si ju môžete zakúpiť aj u nás na Zaymuske. Pýtajte si ju u svojich katechétov. Zásoby sú obmedzené – máme len 250 ks.  

              Pápežské misijné diela pomáhajú Svätému Otcovi pri šírení evanjelia do celého sveta - viac informácií o tejto organizácií nájdete na https://www.misijnediela.sk/ 

              Mgr. Ivana Kačurová

            • Remeselný deň s ôsmakmi

            • 12. októbra sa žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili dňa otvorených dverí v SOŠ stavebná Bôrik, ktorý bol spojený s medzinárodnou súťažou remesiel. Počas prehliedky jednotlivých dielní videli ukážky práce tesárov, murárov, obkladačov a elektrikárov. Touto prehliadkou mohli získať prehľad profesijných orientácií jednotlivých odborov.

              PaedDr. Janka Ďaďová

            • Milión detí sa modlí ruženec

            • 18. októbra sa naša škola zapojila do celosvetovej akcie MILIÓN DETÍ SA MODLÍ RUŽENEC.

              Zjednotení v modlitbe posvätného ruženca sme vyprosovali svetu pokoj a mier.

            • Jesenná športová olympiáda v ŠKD

            • 7. októbra 2022 sme si v školskom klube spríjemnili krásne slnečné popoludnie športom a pohybom.

              Naši malí športovci si schuti zašportovali a zasúťažili v štyroch atletických disciplínach. V behu – v šprinte na 50 m, v hode na terč, v skoku do diaľky z miesta a v silovej disciplíne – v rúčkovaní na horizontálnej rebrine.​​​​​​​​​​​​​​

              Počas pretekov sme sa snažili u všetkých detí vzbudiť záujem o súťaženie, povzbudzovať ich k čo najlepším výkonom a dodržiavať všetky pravidlá súťaženia. Či to bol prváčik, alebo štvrták, všetci sa rovnako snažili a podávali svoje najlepšie výkony, za čo sme ich pochválili a pogratulovali pri víťaznom umiestnení.

              Každý zo žiakov, či vyhral, alebo nie, urobil niečo pre svoje zdravie. A o to nám predsa ide. Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa.

              Mgr. Eva Jančanská

            • Plavecký výcvik piatakov

            • Dňa 15. 10. 2022 žiaci piatych ročníkov úspešne ukončili plavecký výcvik, ktorý viedol Klub plaveckých športov Nereus. Žiaci mali možnosť naučiť sa základy plávania a niektorí sa zdokonalili v rôznych plaveckých štýloch. Uvedeného výcviku sa zúčastnilo 37 žiakov. Veríme, že v budúcnosti sa plaveckého výcviku zúčastní viac detí, nakoľko plávanie v súčasnej dobe patrí medzi základné ľudské zručnosti.​​​​​​

              Mgr. Pavol Blasbalg

            • Guľko Bombuľko a naši prváci v knižnici

            • Dňa 12. 10. 2022 sa deti z 1. A zúčastnili besedy v Krajskej knižnici pod názvom Guľko Bombuľko. Pani z knižnice prečítala deťom príbeh o Guľkovi Bombuľkovi, a potom viedla s deťmi zaujímavý rozhovor, aby si deti overili, ako vedia počúvať s porozumením.

              Nakoniec našich najmenších žiakov čakala zaujímavá aktivita – vyrobili si z klbka vlny svojho Bombuľka za pomoci pani knihovníčky a pani vychovávateľky. Rozvíjali svoju jemnú motoriku a odniesli si domov vlastnoručne vyrobený darček.

              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Beh pre najmenších 2022

            • S príchodom babieho leta sme sa po dvojročnej covidovej pauze mohli opäť stretnúť na veľkej športovej akcii, určenej deťom, ktoré obľubujú beh.

              7. októbra 2022 na Hlinkovo námestie prišlo mnoho malých atlétov z okolitých škôl, aby hrdo reprezentovali svoju školu a vybojovali pre ňu Pohár primátora mesta Žiliny.

              Približne 150 nadšených pretekárov súperilo v behu na 400 m a svojou húževnatosťou sa snažilo dosiahnuť svoj vytúžený cieľ. Aj keď nemohli vyhrať všetci, deti sa výborne bavili. Zašportovali si, povzbudzovali svojich priateľov a kamarátov - často aj vtedy, keď boli z inej školy. Nie vždy je najdôležitejšie vyhrať. Stačí, ak sa športovec, akokoľvek úspešný, čestne a so cťou súťaže zúčastní a v duchu „fair play“ bojuje a nevzdáva sa. Podporuje a váži si každého športovca, aj súpera.

              Počas pretekov nám krásne svietilo slniečko a deti, aj tie, čo práve nevyhrali, si to náramne užili. Získali ďalšiu novú skúsenosť, ktorú možno využijú zas o rok, v ďalšom ročníku tohto športového podujatia.

              Naša škola tento rok nemala až takú účasť, na akú sme boli zvyknutí po iné roky, no aj napriek tomu sme získali dva bronzové poháre. Vybojovali si ich naši druháčikovia: Adam Pojtek  a Lenka Boháčová z 2. A triedy. Obom malým bojovníkom blahoželáme a samozrejme im prajeme ešte veľa športových úspechov. Ďakujeme všetkým malým športovcom za reprezentáciu školy a za snahu, ktorú vynaložili počas súťaže. Športu zdar!

              Mgr. Eva Jančanská

            • Hody v 4. A triede

            • 4. október je pre 4. A významným dňom, pretože v liturgickom kalendári si pripomíname sv. Františka z Assisi, ktorý je patrónom 4. A. Oslavu triednych hodov sme naplánovali spoločne.

              O 8:00 hod. sme v školskej kaplnke mali sv. omšu s p. kaplánom Františkom, ktorý tiež oslavoval meniny. O 9:00 hod. nás vo svojom kláštore privítali kapucíni. Brat Tadeáš Rarko nám prezradil veľa zaujímavostí zo života rehoľníkov, aj sv. Františka z Assisi a previedol nás priestormi kláštora. Po návrate do školy nás čakala hostina z toho, čo sme poprinášali z domu, ktorú sme si nenechali len pre seba, ale podelili sme sa aj s ostatnými triedami na I. stupni. Oslavovali sme aj spevom, tancom a vážnou klavírnou hudbou.

              PaedDr. Karol Vlčko

            • Deň európskych jazykov na 2. stupni

            • Na podujatí k Európskemu dňu jazykov sme tento školský rok vybrali pre našich žiakov slovnú zásobu potravín a jedál. Naši žiaci šiestych a siedmych ročníkov mali možnosť spoznať základných šesť pomenovaní až v ôsmich európskych jazykoch, a to v poľštine, taliančine, maďarčine, ukrajinčine, španielčine, nemčine, francúzštine a angličtine.

              Na začiatku dňa dostali upravený rozvrh a tabuľku, do ktorej si zapisovali slová, ako sa povedia v týchto jazykoch: chlieb, mlieko, šunka, syr, zemiaky a jablko. Na záver si mohli porovnať, ktoré jazyky sú príbuzné a naopak, ktoré sú odlišné, a zistiť, aká je jazyková rozmanitosť v rámci Európy. Okrem týchto šiestich slovíčok sa naučili aj iné, ktoré sa týkali potravín.

              V tento deň boli pre žiakov pripravené rôzne aktivity, hry, pesničky, či zábavné úlohy, ktoré sa týkali jedla. Navyše mohli ochutnať aj niektoré jedlá, napríklad krowki, ovocie, tiramisu, či Gummibärchen. Všetky aktivity boli zamerané nielen na konkrétne potraviny, ale aj na spoznávanie nových kultúr, zvykov a tradícií, ktoré sa často odlišujú od našich slovenských. Úlohou bolo aj poukázať na kultúrnu rozmanitosť na našom kontinente, viesť žiakov k tolerancii, rešpektu a prosociálneho správania a konania vo vzťahu ku kultúrnej odlišnosti medzi národmi.

              Poľský jazyk spoznávali s pani učiteľkou Z. Zbínovou na poľskom trhu „Zakupy na polskim rynku“, na ktorom triedili tovar. Zistili, ako to na takom trhu v Poľsku vyzerá, čo sa najčastejšie predáva. Spoznali novú menu - zlote a ochutnali pravé poľské krowki.

              Taliančinu sa učili v talianskej pizzerii „Nella trattoria italiana“ s pánom učiteľom J. Behríkom, kde si vytvorili vlastný druh pizze, ktorý opisovali - pravdaže po taliansky. Počas „pečenia“ im hrala tradičná talianska hudba a prebiehala ochutnávka tiramisu.

              V letnej kuchyni tety Ilonky „Ilonka néni nyári konyhája“ sa naučili po maďarsky slovíčka s pani učiteľkou Tünde Halajovou a zistili, prečo je pre Maďarov červená paprika najdôležitejšou ingredienciou v maďarskej kuchyni. Tam si zavarili aj ovocie.

              Ako sa oslavujú narodeniny na Ukrajine, im porozprávali žiaci pochádzajúci z Ukrajiny Anatolii z 9.A, Oleksandr z 8.B a pani asistentka Z. Bukovinská v sekcii „Ми святкуємо день народження“. Zistili, že písať po ukrajinsky nie je ľahké, ale dozvedeli sa, ako navariť pravý ukrajinský boršč.

              Po španielsky hovorili v španielskej kuchyni „La cocina española“ s pani asistentkou M. Kubincovou, v ktorej sa nachádzala aj tanečná sála. Ako praví Španieli si totiž zatancovali španielske flamengo, kým sa uvarila Paella, lebo tá pravá sa varí vyše hodiny.

              V nemčine absolvovali s pani učiteľkou J. Sedliakovou detskú univerzitu „Kinderuniversität“, na ktorej sa učili, ako sa vyrábajú gumené medvedíky a aké majú príchute. Vytvorili si vlastnú knižku so slovnou zásobou v nemčine.

              Navštívili aj francúzsky trh, na ktorom sa naučili hovoriť slovíčka po francúzsky s pani učiteľkou K. Bielikovou. Rozprávali, ktoré jedlá majú a nemajú radi. Počas prechádzky na trhu „Promenade sur le marché français“, si zaspievali pesničku o ovocí.

              Keďže slovnú zásobu v angličtine už poznali, pani učiteľka Z. Smolková ich oboznámila o vitamínoch, ktoré sa v daných potravinách nachádzajú a prečo sú pre naše zdravie dôležité. Aj táto hodina prebiehala v angličtine. Ako „The Nutrition Consultant“ im po anglicky vysvetľovala, ktoré potraviny a hotové jedlá sú zdravé a ktoré sú nezdravé a nemali by sme ich konzumovať každý deň.

              Mgr. Korina Bieliková

            • Deň európskych jazykov na 1. stupni

            • Naši štvrtáci sa tento školský rok chceli zapojiť do Európskeho dňa jazykov, ktorý bol oficiálne vyhlásený na 26. 9. Pod vedením pani učiteľky Mikovej vytvorili milé predstavenie, ktoré 27. 9. mohli vidieť v dvoch vystúpeniach za sebou najprv naši prváci a druháci a potom aj tretiaci a štvrtáci vo vestibule našej školy.

              Prezentovali sme tie jazyky a krajiny, ktorých rečou vedia rozprávať niektorí z nás. Prvou krajinou bolo naše krásne Slovensko. Žiačky zo 4.A nám zaspievali hymnickú pieseň Slovensko moje - Otčina moja. A tiež sme sa naučili, kde sa nachádza geografický stred Európy (Kremnické Bane).

              Druhou krajinou, ktorú sme bližšie spoznali, bola Veľká Británia. Chlapci zo 4.A nám prezentovali dialóg v angličtine a zabavili sme sa aj s jazykolamom: Red lorry, yellow lorry.

              Treťou krajinou bolo Poľsko, kde sme si pripomenuli poľských svätcov posledných čias – Maximiliána Kolbe, Jána Pavla II a Faustínu Kowalskú a zaspievali si pesničku: No bo nikt nie ma z nas tego co mamy razem.

              Štvrtá krajina, ktorú sme si predstavili, bola Taliansko, kde sme sa naučili ako si kúpiť jahodovú zmrzlinu po taliansky.

              Ďalšou krajinou bolo Česko. Skúsili sme si vysloviť české „ř“ v jazykolame o 333 strieborných striekačkách. Nasledoval kvíz, či naozaj rozumieme niektorým českým slovám z rozprávky Český Honza. Nakoniec nám veselý český národ pripomenul tanček mazurka, ktorý nacvičila v ŠKD pani učiteľka Jančanská.

              Poslednou krajinou bola Ukrajina, pri ktorej sme si vypočuli krásnu pesničku o červenej kaline a žiačky z 2.A nám poskytli krátky dialóg v ich jazyku, v ktorom sme sa dozvedeli, že sa im Slovensko páči. Pani učiteľka Humajová nám prezradila, že Pampúšik z rozprávky O Pampúšikovi je vlastne kysnutý slaný bochník, ktorý sa zvykne robiť na Ukrajine. Rozlúčili sme sa pozdravom dovidenia po ukrajinsky – dopobačenia.

              Celé vystúpenie sa nám vydarilo a miestami sme sa aj dobre zasmiali. Ďakujeme pani učiteľke E. Kucharovej, ktorá vyrobila so žiakmi 4.A vlajky prezentovaných krajín,  pánovi učiteľovi Berešíkovi za sprievodné prezentácie k jednotlivým krajinám, ako aj nášmu školníkovi J. Chupekovi za technickú podporu. A veľká vďaka patrí najmä všetkým zúčastneným žiakom, ktorí nám poskytli taký pekný zážitok ku Dňu európskych jazykov.

              Mgr. Monika Miková

            • Hodina telesnej výchovy trochu inak

            • Vo štvrtok 7. 10. 2022 sme absolvovali hodinu telesnej výchovy trochu netradične - nie v telocvični, ale na novom atletickom štadióne Žilinskej univerzity.

              Žiaci 9.A a 9.B mali možnosť vyskúšať si rôzne druhy behov, ktoré odštartovali zo štartovacích blokov. Taktiež si pomerali sily v skoku do diaľky. Mali možnosť si prejsť celý atletický areál, kde si mohli vyskúšať rôzne atletické disciplíny ako je vrh guľou, hod diskom, oštepom, skok do výšky a pod. Žiakom sa táto dvojhodinovka telesnej výchovy veľmi páčila a určite atletický štadión navštívime aj s ďalšími ročníkmi.

              Mgr. Pavol Blasbalg

            • Medzinárodné atletické preteky žiakov Euroregiónu Beskydy

            • Dňa 21. septembra 2022 sa v Žiline na novom atletickom štadióne konali Medzinárodné atletické preteky žiakov Euroregiónu Beskydy, ktorých sme sa zúčastnili ako rozhodcovia, asistenti rozhodcov a súťažiaci.

              Dávid Lučivňák – súťažiaci na 300m (5. miesto) a 800m (5. miesto),

              Nina Čanecká – skok do výšky (1. miesto), do diaľky (2. miesto) a štafeta na 4x100m (1. miesto),

              Matej Pokorný - skok do výšky (3. miesto) a štafeta (2. miesto).

              Gratulujeme!

              Žiaci mali možnosť vidieť organizáciu medzinárodných atletických pretekov, samotné atletické disciplíny ako beh 100m a 400m, štafeta 4x100m, skok do výšky, skok do diaľky, hod oštepom a vrh guľou a porovnať svoje schopnosti a možnosti s ostatnými športovcami.

              Mgr. Pavol Blasbalg

      • Kontakt

        • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
        • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
        • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
        • IČO: 37813056
        • DIČ: 2021670849
        • EDUID: 100009217
      • Prihlásenie