• Novinky

            • Vianočné prianie

            • Vyprosujem nám všetkým hlboké prežívanie Vianočných dní, radosť z Božieho príchodu medzi nás, vďačnosť za ľudí okolo seba a odhodlanie vytvárať lepší svet.

              Povzbudzujem Vás aj k modlitbe pri slávnostnej štedrej večeri. Námetom môže byť Rodinná liturgia pred štedrou večerou od bratov saletínov.

              Mgr. Radoslav Kačur, raditeľ CZŠ R. Zaymusa


            • Vianočný koncert

            • V pondelok 19. 12. sme posledný týždeň pred Vianocami začali výchovným koncertom, ktorý si pre nás pripravili v OZ Škola života. Spevák skupiny Arzén a tiež muzikálový spevák Jaro Gažo a moderátor Radko Pažej odohrali koncert s najznámejšími vianočnými melódiami a koledami. V aule Mestského úradu v Žiline zazneli piesne Ave Maria, Poďme bratia do Betléma, Benedictus a nechýbala ani Tichá noc. Spievala celá sála a niektorí naši žiaci nabrali odvahu a šli zaspievať svoje obľúbené vianočné piesne aj priamo na pódium. 

            • Perinbaba v Bábkovom divadle Žilina

            • Jednou z najznámejších zimných rozprávok je na Slovensku určite rozprávka Perinbaba, ktorá rozpráva príbeh o láske dvoch mladých ľudí Jakuba a Alžbetky. Spracovanie, ktoré mali možnosť vidieť žiaci 5. - 7. ročníkov v Bábkovom divadle v Žiline, bolo krásnym zážitkom nielen pre výborné herecké umenie, prepracované bábky, ale aj pre zapracovanie tradícií a slovenského folklóru. Tento rozprávkový čas žiaci i učitelia hodnotili veľmi pozitívne a my sa tešíme na ďalšie spoločné kultúrne zážitky. 
              Mgr. Dominika Várošová

            • Bábky v podkroví so šiestakmi

            • V podkroví Rosenfeldovho paláca vždy panuje fantazijná atmosféra a radi sa tam vraciame. Tentoraz do podkrovia vystúpali žiaci šiestych ročníkov, aby si pripomenuli, čo vedia o bábkovom divadle a divadelných bábkach, a dozvedeli sa niečo nové z histórie Bábkového divadla v Žiline. Žiaci sa tiež zahrali na bábkohercov, režisérov, skladateľov hudby, výtvarníkov a scenáristov, keď v menších skupinkách pracovali na vytvorení krátkeho predstavenia pre svojich spolužiakov. Vyskúšali si tak marionetové, maňuškové, tieňové a dokonca aj čierne divadlo. Pri predstaveniach sa zabavili a odniesli si z Rosenfeldovho paláca nové zážitky. 
              Mgr. Dominika Várošová

            • Adventné chvíle

            • Vianoce sú predo dvermi, rozžiarila sa štvrtá sviečka. Adventné chvíle si žiaci prvého stupňa z 3. A a 2. B triedy spríjemnili v ranných komunitách rozprávaním o priateľstve, vzájomnej dôvere a starostlivosti o blízkych. Pripravili si adventný kalendár, kde okrem sladkej pozornosti na každého čaká aj splnenie úlohy v podobe konania dobrých skutkov. Losovali si tajných anjelikov, pre ktorých pripravili malý darček z lásky. Niektoré deti sa tiež rozhodli podporiť dobrú myšlienku a zapojili sa do výzvy „Koľko lásky sa zmesí do krabice od topánok". Na hodinách slovenského jazyka písali list Ježiškovi a už netrpezlivo čakajú na odpoveď. Príjemnú atmosféru zažívali aj počas tvorivých dielničiek, kde s pomocou pani učiteliek a vychovávateliek vyrábali výrobky na vianočné trhy.
              Mgr. Janka Možutíková

            • ...a Slovo bolo u Boha... na I. stupni

            • Školské kolo recitačnej súťaže ...a Slovo bolo u Boha... sa uskutočnilo vo sviatočnej predvianočnej atmosfére 15. decembra 2022. Súťaž sa začala krátkym kultúrnym programom, v ktorom účinkovali žiaci 4.B triedy. Laura Sloviaková prečítala Prológ z Evanjelia podľa Jána a na husliach zahrali Anna Seo a Matúš Minich.
              Súťažilo sa v dvoch kategóriách v prednese poézie a prózy.
              V 1. kategórii porotu očarili Sofia Šutarová a Klára Jandzíková z 2.B triedy a Šimon Mihalčin, žiak 2.A triedy. V próze sa na prvom mieste umiestnila Dominika Hudáková 2.A a druhé miesto obsadil Alex Mach, tiež z 2.A triedy.
              V 2. kategórii v prednese poézie dominovali žiaci 4.B triedy: Juraj Šutka, Rebecca Carla Mayerčak, Dominik Martinák a v próze Žaneta Malinová zo 4.A triedy.
              Ocenení žiaci získali diplomy a knižné odmeny. Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým  súťažiacim ďakujeme za účasť.
              Mgr. Gabriela Rašková

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Vo vianočnom období sa na Zaymuske v posledných rokoch už udomácnila krásna aktivita s týmto netradičným názvom. Žiaci, rodičia i učitelia pripravili viac ako 80 krabíc od topánok, ktoré naplnili rôznymi praktickými darčekmi pre seniorov a seniorky zo žilinských domovov dôchodcov. Pod stromčekmi ich tak potešia nielen materiálne dary, ale aj milé želania, ktoré im darcovia zo Zaymusky napísali. Ďakujeme.
              PaedDr. Janka Ďaďová

            • Geografická olympiáda

            • 23. 11. 2022 sa uskutočnilo školské kolo Geografickej olympiády, ktoré prebiehalo online formou a zahlásilo sa na ňu 40 žiakov. Väčšina žiakov vyriešila olympiádu úspešne. Tí najlepší sa umiestnili na prvých troch priečkach a budú našu školu reprezentovať v okresnom kole.

              Kategória G:
              3. miesto: Samuel Benedikt Berki (5.B)
              2. miesto: Matej Baránek (4.B)
              1. miesto: Jakub Kováčik (5.B)

              Kategória F:
              3. miesto: Rebeka Pivková (7.A), 
              2. miesto: Lucia Rybárska (7.B)
              1. miesto: Mária Elisabeth Berki (7.A)

              Kategória E:
              3. miesto: Samuel Alex Ovšonka (9.A)
              2. miesto: Šimon Gašpar (8.B)
              1. miesto: Kristína Čižmáriková (8.A)

              Srdečne gratulujeme a prajeme veľa šťastia v ďalšom kole!

              Mgr. Ľubica Malichová

            • Dejepisná olympiáda

            • Už tradične sa na našej škole uskutočnilo „mikulášske“ školské kolo Dejepisnej olympiády. Zúčastnili sa ho žiaci 6. - 9. ročníka, ktorí zápolili v 3 disciplínach. Tento rok boli hlavnou témou dejiny vedy a techniky, ale svoje poznatky si súťažiaci preverili aj z ročníkových tém od staroveku po 20. storočie a tiež z regionálnej histórie.
              Na prvých priečkach sa umiestnili:
              1. miesto: Adam Hrkút (9. A)
              2. miesto: Šimon Gašpar (8. B)
              3. miesto: Mária Elisabeth Berki (7. A)​​​​​​

              Spolu s nimi budú našu školu v okresnom kole reprezentovať aj Viktória Hrušková (7. C), Samuel Polónyi (8. B) a Alexandra Turská (9. A). Veľa šťastia!

              Víťazom gratulujeme a všetkým zúčastneným ďakujeme za príjemný priebeh súťaže a dopoludnie strávené s históriou.   

              Mgr. Jakub Behrík

            • Vianočné tvorivé dielne

            • Vo štvrtok 8. decembra sa z 1. B triedy šírila lahodná vôňa koláčikov, príjemné melódie vianočných piesní a dobrá nálada. Deti s rodičmi a s pani vychovávateľkou Luckou si spríjemnili adventný čas vianočnými tvorivými dielňami. Atmosféra v triede sa zmenila na dielňu výroby vianočných dekorácií, zdobenia medovníkov, plnenia vianočných oblátkov medom a nechýbal k tomu ani teplý čajík a vianočné pečivo. Vítané boli nielen ženy – gazdinky, ale zapojili sa aj ocovia a mladší súrodenci. Každý niečím pomohol a spolu sme prežili radostné chvíle.
              Mgr. Lucka Holešová

            • Vianočný turnaj vo futbale

            • 7. 12. 2022 sa naši malí futbalisti 1. a 2. ročníkov zúčastnili futbalového turnaja v Športovej hale V. Javorku v Žiline, ktorý je súčasťou školskej športovej ligy, ktorú organizuje pre mladých športovcov mesto Žilina.

              Turnaj bol náročný a dlhý, no naši malí bojovníci bojovali statočne. V niektorých zápasoch sa našim hráčom darilo viac, v niektorých menej. Ale taký je šport. Víťaz môže byť len jeden a tým sa stalo družstvo zo ZŠ Jarná. Naši chlapci po dlhom čakaní na semifinále bojovali o tretie miesto, avšak únava a dlhotrvajúce vypätie si vybralo svoju daň a po zápase, ktorý sme prehrali 1:0, sme sa museli uspokojiť so štvrtým miestom. Napriek sklamaniu sa ale naši hráči napokon tešili z pohára, ktorým ich i napriek prehre organizátor ocenil za húževnatosť a vytrvalosť.

              Na rok to skúsime znova! Budeme sa poctivo pripravovať a trénovať, aby sme sa umiestnili na čo najlepšom mieste. Dúfame, že sa nám to podarí! - to je cieľ našich malých športovcov a my sa tešíme a budeme dúfať, že sa im to podarí. Držíme im palce!

              Mgr. Eva Jančanská

            • Sv. Mikuláš a jeho anjelska družina na Zaymuske

            • Bol tu. Pozdravil nás, povzbudil a aj rozdal darčeky. Kto? Predsa svätý Mikuláš a aj celý sprievod anjelov, ktorí pripravili deti na jeho príchod. Naši deviataci prichystali pre Zaymusákov veselý mikulášsky program. Pomohli im aj žiaci zo školského hudobno-speváckeho zboru. V ich podaní zazneli známe aj menej známe piesne. Svätého Mikuláša v priamom prenose „vyspovedal“ anjelský redaktor, a tak sa deti mohli čo-to dozvedieť aj o jeho pozemskom živote. Náš hosť deťom prezradil aj tajomstvo, že byť Mikulášom nie je až také ťažké, že „Mikulášmi“ môžeme byť my všetci. Každý z nás môže každodenne prejavovať láskavosť a dobrotu, rozdávať objatia a dobré slovo.

              Preto aj my ďakujeme všetkým, ktorí pripravili krásny program pre mladších spolužiakov, aj tým, ktorí tento darček s láskou a radosťou prijali. Poďakovanie patrí aj všetkým deťom z prvého stupňa, ktoré zaspievali Mikulášovi. Veríme, že radosť, ktorá nám vstúpila do srdiečok na sv. Mikuláša, v nás bude prebývať počas celého vianočného obdobia. 
              Mgr. Tuti Halajová, Mgr. Simona Valčová, Mgr. Monika Miková

            • Požehnanie adventných vencov

            • Predvianočné obdobie je neodmysliteľne spojené s adventnou prípravou na príchod Ježiša na svet. Jeho symbolom je adventný veniec so štyrmi sviecami. Každý rok po 1. adventnej nedeli ich v škole požehnáva náš duchovný správca. Adventné vence v triedach až do zimných prázdnin všetkým pripomínajú, že najdôležitejšou vecou pred Vianocami nie je nákup darčekov, ale stíšenie sa a príprava našich sŕdc pre Boží príchod.
              Ďakujeme otcovi Františkovi, chlapcom miništrantom, speváckemu zboru, pani katechétkam a katechétom za prípravu adventnej cesty do Betlehema. Vyprosujeme všetkým požehnaný a duchovne naplnený adventný čas.

              Mgr. Ivana Kačurová

            • Olympiáda v nemeckom jazyku

            • V novembri v našej škole prebehlo školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku v kategórii 1B. Naši nemčinári statočne zvládli písomnú časť na úrovni okresného kola, absolvovali počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením a test. V ústnej časti opisovali obrázok a rozprávali na zadanú tému.
              Výsledky školského kola:
              1. Natalia Emily Reynolds (9.A)
              2. Alexandra Turská (9.A)
              3. Patrik Michal (9.B)

              Víťazom gratulujeme a všetkým, ktorí sa zúčastnili, ďakujeme za príjemný a pohodový deň s nemčinou a prajeme veľa úspechov v ďalšom štúdiu, nech svoje znalosti z nemčiny využijú aj v živote.
              Viel Spaβ!

              Mgr. Jana Sedliaková

               

        • Kontakt

          • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
          • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
          • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
          • IČO: 37813056
          • DIČ: 2021670849
          • EDUID: 100009217
        • Prihlásenie