• Novinky

            • Školská kuchyňa dočasne uzavretá

            • V pondelok 5.2.2024 sa na škole nevarí!

              Z dôvodu vysokej chorobnosti kuchárok nie je škola schopná zabezpečiť prevádzku kuchyne. 

              To, či sa nám podarí pre žiakov zabezpečiť stravu v nasledujúce dni, vás budeme informovať v pondelok. Diétne obedy, ktoré nám vozia z inej školy, budú vydané bez obmedzenia.

              Vzniknutá situácia nás veľmi mrzí, zvýšená chorobnosť je však realitou na celom Slovensku...

            • Tímové riešenie problémov kreatívnymi technikami

            • Workshopy na osvojenie si techník kreatívneho riešenia problémov zážitkovou formou (biznis model canvas, šesť mysliacich klobúkov) si zažili žiaci 9. ročníka. Učili sa uplatniť predstavivosť, kreativitu, kritické myslenie a vytvárať inovatívne riešenia.

              Biznis model canvas
              Nápad na podnikanie sa prostredníctvom deviatich krokov biznis plánu canvas menil na reálny plán. Žiaci sa na nápad pozreli z rôznych pohľadov. Okrem svojho produktu či služby, sa zamysleli nad reklamou, zákazníkom, dodávateľom, vzťahmi, nákladmi a výnosmi... Svoje biznis plány sa nebáli odprezentovať a predstaviť svojim spolužiakom.

              Šesť mysliacich klobúkov
              Kreatívne riešenie problému pomocou metódy šiestich mysliacich klobúkov. Žiaci sa na problém pozreli z rôznych pohľadov a snažili sa v tíme nájsť riešenie. Komunikáciu, spoluprácu, kreativitu a prezentáciu riešenia zvládli veľmi dobre.

              PaedDr. Janka Ďaďová

            • Lyžiarsky výcvik siedmych ročníkov

            • V dňoch 15. 1. – 19. 1. 2024 sme sa zúčastnili so žiakmi siedmych ročníkov základného lyžiarskeho výcviku na Donovaloch. Na výcvik nastúpilo 34 žiakov, ktorí boli následne rozdelení do troch výkonnostných družstiev. Z uvedeného počtu bolo 11 žiakov, ktorí pred výcvikom ešte nelyžovali. Počas kurzu sa všetci žiaci naučili základy lyžovania, čo je veľké pozitívum. Žiaci, ktorí už vedeli lyžovať, sa zdokonalili v carvingovom lyžovaní. Okrem zdokonaľovania sa v lyžovaní, si žiaci z kurzu odnášajú aj veľa veselých zážitkov. Ďakujem za spoluprácu mojim kolegom a aj žiakom. Lyžiarsky kurz hodnotíme ako veľmi úspešný. Pedagogický a inštruktorský dozor tvorili: Mgr. P. Blasbalg (vedúci ZLVK), Mgr. E. Jančanská, Mgr. J. Bálintová, Mgr. D. Várošová. 
              Mgr. Pavol Blasbalg

            • Vianočná besiedka a tvorivé dielne v ŠKD

            • Vianočný čas sme oslávili v ŠKD v tomto školskom roku trochu netradične. V každom oddelení prebiehala vianočná besiedka pre rodičov s bohatým kultúrnym programom vianočných piesní, kolied, scénok a tancov. Potom sa sviatočná atmosféra preniesla do tvorivých dielní. Pani vychovávateľky pripravili pre deti a rodičov zaujímavé tvorivé aktivity – workshopy.  Deti si v spolupráci s rodičmi vyrábali rôzne vianočné pohľadnice a vianočné dekorácie, ktorými mohli ozdobiť svoju domácnosť, prípadne dať ako darček svojim známym. Deti veľmi bavilo zdobenie perníkov, na ktorých si potom s chuťou pomaškrtili. Rozlúčili sme sa s prianím šťastných a požehnaných Vianočných sviatkov.
              Mgr. Bielečková Jaroslava

            • Novoročné požehnanie školy

            • V stredu, 11. januára, priniesol p. kaplán Zdenko Mravec po rannej svätej omši do každej triedy novoročné Božie požehnanie. Kropením svätenou vodou, vôňou kadidla a modlitbou vyprosoval pokoj, súdržnosť, zdravie pre žiakov, učiteľov i zamestnancov školy. Písmená „20 - C + M + B - 24“, zapísané na dverách tried, nám majú pripomínať vyprosenie Božích milostí i pokoja pre naše zaymusácke spoločenstvo.
              PaedDr. Janka Ďaďová

            • Zaymusácke vianočné trhy 2023

            • K atmosfére najkrajších sviatkov v roku už neodmysliteľne patria na našej škole Zaymusácke vianočné trhy. Náš školský vestibul sa každý rok premení počas adventu na vianočné trhovisko, kde sa aj tento rok predávali vianočné výrobky, ktoré vlastnoručne vyrobili žiaci od prvého až po deviaty ročník. V stánkoch z roka na rok nachádzame čoraz kreatívnejšie výrobky, ako sú vianočné pohľadnice, ikebany a dekorácie, výrobky z keramiky, svietniky, záložky a mnoho iných zaujímavých vecí.

              Tento rok vianočné trhy slávnostne otvorila naša zlatá slávica Anička Kukučíková príhovorom a koledou v školskom rozhlase. Organizácie a realizácie sa chopili žiaci ôsmeho ročníka, ktorí si počas predaja otestovali svoje komunikačné zručnosti a finančnú gramotnosť. Svojím tancom a spevom vytvorili skvelú a pozitívnu predvianočnú náladu. Okrem výrobkov sa na trhoch predávali vynikajúce koláčiky, ktoré aj sami ôsmaci napiekli. Atmosféru umocňovala aj vôňa čerstvo upečených vianočných oblátok, ktoré sa ôsmaci naučili piecť vďaka našej školskej psychologičke Aničke Baškovej. Neodmysliteľnou súčasťou bol aj výborný nealkoholický punč, ktorý pripravili naše kuchárky a ktorý išiel rýchlo na odbyt. Tento rok však naše ôsmačky prišli s nápadom napísať meno na pohár, s ktorým si mohli kupujúci prísť zakúpiť punč aj niekoľkokrát. Aj takéto malé drobnosti prispievajú k zlepšeniu ekologického povedomia žiakov, no najmä šetria životné prostredie. Počas trhov zneli obľúbené vianočné koledy a piesne, ktoré nám púšťali siedmak Luki Chochula a deviataci Matej Martinka a Samuel Polónyi. A púšťali aj pesničku na želanie.

              Úprimne ďakujeme všetkým, ktorí prišli, podporili našich úžasných žiakov a prispeli nákupom k dobrej veci. Peniaze z predaja poputujú ako každý rok na charitatívne účely. Chceme sa poďakovať aj našim skvelým kuchárkam, ktoré si našli čas a uvarili chutný punč. Vďaka patrí aj našej školskej psychologičke. Pod jej vedením žiaci piekli na dvoch oblátkovačoch dovtedy, kým sa cesto neminulo. Ale veľká vďaka patrí všetkým, t.j. učiteľom, vychovávateľkám a žiakom, ktorí prispeli svojimi výrobkami, a bez ktorých by sa naše Zaymusácke vianočné trhy nemohli uskutočniť.

              Vaši predvianoční ôsmaci

            • Adventný čas 2023

            • Adventným časom sprevádzali pred Vianocami Zaymusákov veľké adventné hodiny, umiestnené vo vestibule školy. Počas každej adventnej nedele nás liturgické čítania zamerali postupne na čas BDENIA, ČAS OBRÁTENIA, ČAS RADOSTI A ČAS NÁDEJE.

              Každá z jedenástich vyučovacích skupín žiakov prvého stupňa spolu s niektorými žiakmi druhého stupňa, nielen skladala obrázok daného týždňa, ale každý žiak podľa svojich vlastných síl a odhodlania plnil jednu zo siedmich úloh. Pomocou nich sa mohli všetci hlbšie pripravovať na Ježišovo narodenie a ako darček a obetu mu prinášali modlitbu, čítanie zo Svätého Písma, vykonanie svätej spovede, ospravedlnenie sa druhému, pomoc druhým ľuďom, podelenie sa, zrieknutie sa a účasť na svätej omši. Napriek krátkemu adventnému obdobiu sa žiaci do plnenia pôstnych výziev pustili odhodlane a s radosťou.

              Po príchode do školy v januári 2024 riaditeľ školy vylosoval a ocenil siedmich aktívne zapojených žiakov. Blahoželáme. Sme vďační za požehnaný čas adventu.

              Vylosovaní v jednotlivých témach: 1. Zrieknem sa - Klára, 3.B; 2. Prečítam si zo SP - Maťa, 4.A; 3. Podelím sa - Terezka, 2.A; 4. Pomodím sa - Klárka/Kristínka, 2.B; 5. Pristúpim k sviatosti zmierenia - Marko, 4.B; 6. Pomôžem - Janko, 4.A; 7. Idem na sv. omšu - Danko, 4.B. Gratulujeme!

              Mgr. Ivana Kačurová

            • Vianoce v minulosti a dnes

            • Pani učiteľka Bieliková a žiačka Tánička Galovičová pripravili kultúrny program pre žiakov 1. stupňa, ktorý sa uskutočnil posledný deň v škole v roku 2023. Program bol rozdelený na dve časti. Prvá časť predstavovala slovenské zvyky a tradície v minulosti, ktoré predstavili tanečníčky zo Zaymusáckeho tanečného kolektívu. Dievčatá ukázali mladším žiakom, ako si kedysi ľudia spestrili dlhé zimné večery a tým aj čakanie na najkrajšie sviatky v roku – Vianoce. Ukázali tiež, ako sa robili vianočné oblátky, no aj čo sa v okolí Žiliny robilo na Katarínu, na Ondreja, na Barboru, na Mikuláša, na Luciu a aj na Tomáša. Zazneli aj koledy a na záver tejto časti nám tanečníčky zatancovali vareškový tanec.

              Druhá časť programu predstavovala Vianoce v dnešnej dobe, ktorú pripravila a zrežírovala Tánička Galovičová. Táto časť začala úvodným tancom žiakov 8. B a 8. C. Pokračovalo sa s anglickou koledou We wish you Merry Christmas v pôvodnej verzii, kde sa spevom pripojili aj žiaci zo 6. A. Na modernú verziu tejto koledy nám dievčatá Tánička Galovičová, Monika Sobolová a Karolína Sobolová zatancovali hip-hop tanec. Autorkou choreografií moderných tancov je Tánička Galovičová. A na úplný záver sme si všetci účinkujúci zaspievali We wish you Merry Christmas a popriali si krásne a požehnané vianočné sviatky.

              Mgr. Korina Bieliková

            • Pytagoriáda

            • 12. a 13. decembra sa v škole uskutočnilo školské kolo matematickej súťaže PYTAGORIÁDA. Súťaže sa zúčastnili žiaci 3. – 8. ročníka, ktorí si zmerali sily nielen v správnom počítaní, ale aj vo svojej rýchlosti. Najlepšie výsledky v jednotlivých kategóriách získali títo žiaci:

              Kategória P3

              1. – 2. miesto Anežka Bezáková, 3.C

              1. – 2. miesto Sára Vanková, 3.B

              3. miesto Michal Hudáček, 3.C

              Kategória P4

              1. miesto Dominika Fitošová, 4.B

              2. miesto Filip Skaličan, 4.A

              3. miesto Ján Gregor, 4.A

              Kategória P5

              1. miesto – Anna Seo, 5.B

              2. miesto Natália Kulíšková, 5.A

              3. miesto Dominik Martinák, 5.B

              Kategória P6

              1. miesto Anna Humajová, 6.A

              2. miesto – Daniel Turský, 6.A

              3. miesto – Samuel Benedikt Berki, 6.B

              Kategória P7

              1. miesto Matúš Máliš, 7.A

              Kategória P8

              1. miesto Filip Zanovit, 8.B

              2. – 3. miesto Lucia Rybárska, 8.B

              2. – 3.miesto Vojtech Bálint, 8.A

              Všetkým úspešným riešiteľom a výhercom blahoželáme. Postupujúcim žiakom do ďalšieho okresného kola prajeme veľa úspechov. Mgr. Janka Bálintová

            • Úniková hra - A CHRISTMAS CAROL BY CHARLES DICKENS

            • Jednou z inovatívnych metód vo vyučovaní cudzích jazykov, podporujúcich inkluzívny prístup, je hra Escape Room (úniková hra). Pani učiteľky Bieliková a Zbínová sa rozhodli pripraviť takúto hru pre našich ôsmakov a deviatakov v adventnom období. Hru vytvorili na základe známej vianočnej poviedky „Vianočná koleda" (A Christmas Carol) od anglického spisovateľa Charlesa Dickensa. Táto „eskejpka" bola zameraná na čítanie s porozumením, ale aj na slovnú zásobu, no predovšetkým na aktívne používanie anglického jazyka. Na úspešné zvládnutie úloh bolo potrebné nielen porozumieť príbehu, ale aj vedieť spolupracovať a spoločne prísť na riešenie úloh, ktoré boli len v angličtine.

              Hra sa začala úvodným privítaním v Marleyho dome a utvorením skupín digitálnymi aplikáciami, ktoré nám poskytla pani učiteľka Smolková. Žiaci pracovali v skupinách. Najprv si museli prečítať list s inštrukciami od Marleyho, bývalého obchodného partnera hlavnej postavy. Atmosféru sprevádzali aj zvuky opusteného starého domu. Úlohou žiakov bolo vylúštiť kódy a nájsť ukrytú obálku, aby sa dostali ku kľúču a utiekli z miestnosti. Všetkým skupinám sa podarilo úspešne zvládnuť úlohy a šťastlivo utiecť.

              Mgr. Korina Bieliková a Ing. Zuzana Zbínová

            • Perinbaba v Bábkovom divadle v Žiline

            • V kinách nová verzia, v divadle stará klasika. Reč je o nezabudnuteľnej Perinbabe. Na otázku: „Páčilo sa vám?“ odznela jednoznačná odpoveď, ba dokonca výkrik: „ÁNO!“ Dňa 21. 12. 2023 si naši piataci spríjemnili predvianočné dni divadelným predstavením, ktoré oslovuje nielen mladších, ale aj nás starších. Toto jedinečné spracovanie v nás všetkých zanechalo krásny umelecký zážitok, za ktorý sme veľmi vďační. Bolo to skvelé a veríme, že stretnutí s umením tohto druhu nás čaká ešte mnoho.
              Mgr. Simona Valčová

            • Dejepisná olympiáda

            • Už tradične sa na našej Zaymuske uskutočnilo decembrové školské kolo dejepisnej olympiády. Tentokrát žiakov potrápili dejiny vybraných slovenských hradov a zámkov, ročníkové učivá a nechýbali ani otázky o dejinách mesta Žilina. Do súťaže sa zapojilo 37 riešiteľov z ročníkov 6. - 9.
              V okresnom kole nás budú reprezentovať:
              Samuel Polónyi (9.B) a Šimon Gašpar (9.B);
              Viktória Hrušková (8.C) a Natália Vladárová (8.B);
              Nela Čerňanská (7.B);
              Diana Jamborová (6.A) a Natália Hrušková (6.B);
              Výhercom aj všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme a prajeme veľa šťastia v okresnom kole!
              Mgr. Jakub Behrík

            • Mikuláš na Zaymuske

            • Svätý Mikuláš a spolu s ním celý zbor anjelov aj tento rok zavítali na Zaymusku. Rozdávali darčeky, pokoj a povzbudenie do adventného obdobia. Celou našou školou sa rozliehala radosť z ich príchodu, hudba a spev vianočných kolied. Pre Zaymusákov na prvom stupni si naši deviataci pripravili krátke divadelné predstavenie o troch malých nezbedníkoch z neba, ktorí boli vyslaní na zem odčiniť, čo svojou neposlušnosťou pokazili.
              Ďakujeme všetkým, ktorí sa do programu zapojili.
              Vaši deviataci

            • Olympiáda v nemeckom jazyku

            • V novembri v našej škole prebehlo školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku v kategórii 1B. Naši nemčinári statočne zvládli písomnú časť na úrovni okresného kola, absolvovali počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením a test. V ústnej časti opisovali obrázok a rozprávali na zadanú tému.
              Výsledky školského kola:
              1. miesto: Kvetoslava Mikovčáková (9.A)
              2. miesto: Alex Hulman (9.A)
              3. miesto: Petronela Škulavíková (9.A)

              Všetkým gratulujeme, ďakujeme za príjemný a pohodový deň s nemčinou a prajeme veľa úspechov v ďalšom štúdiu, nech svoje znalosti z nemčiny využijú aj v živote.
              Viel Spaβ!

              Mgr. Jana Sedliaková

            • Víťazstvo v diecéznom turnaji v stolnom tenise

            • Dňa 14.12.2023 sa na Spojenej škole Kráľovnej pokoja konal stolnotenisový turnaj cirkevných základných škôl. Uvedeného turnaja sa zúčastnilo 8 škôl zo Žilinskej diecézy, ktoré boli jednotlivo zaradené do základnej vyraďovacej časti. Vo vyraďovacej časti nám skončili Marek Cimrák a Filip Reynolds. V osemfinále nešťastne skončil Lukáš Holeša. Najlepšie sa darilo Filipovi Zanovitovi, ktorý zaslúžene postúpil až do finále, kde predviedol, peknú dynamickú hru a s prehľadom vyhral.

              Ďakujem za reprezentáciu školy.

              Mgr. Pavol Blasbalg

            • Technická olympiáda

            • Aj tento školský rok sa naši žiaci na Technickej olympiáde popasovali s riešením zaujímavých úloh z oblasti vedy a techniky. V školskom kole olympiády sa najviac bodov podarilo získať nasledovným riešiteľom, ktorí boli ocenení v dvoch kategóriách:

              Kategória A
              1. miesto Ondrej Hrnčiar, 9. A                                                                                                             
              2. miesto Matej Martinka, 9. B                                                                                                                           
              3. miesto Matej Iwaniec, 9. A                                                                                                                             
              3. miesto Juraj Štefanec, 9. A

              Kategória B
              1. miesto Matej Baránek, 5. B

              2. miesto Matej Hnát, 7. A
              3. miesto Lukáš Jurovic, 7. A

              Úspešní riešitelia Ondrej Hrnčiar, Matej Martinka a Matej Baránek postúpili a reprezentovali našu školu aj na okresnom kole olympiády.

              Tešíme sa z výsledkov všetkých zúčastnených a víťazom úprimne blahoželáme!

              Ing. Mgr. Emília Friščáková

            • Koľko lásky sa zmestí do škatule od topánok

            • Už po piatykrát sa naši žiaci zapojili do projektu Koľko lásky sa zmestí do škatule od topánok a pre seniorov žilinských DSS pripravili s láskou 98 škatuliek plných prekvapení. Tento rok však nezostali len pri príprave darčekov. Náš Zaymusácky zbor pod vedením p. uč. Valčovej a p. uč. Mikovej pripravil krásny kultúrny program pre obyvateľov domova dôchodcov v Tepličke nad Váhom. Svojím spevom a tancom spríjemnili predvianočný čas obyvateľom tohto domova.
              Všetkým, ktorí sa z láskou akýmkoľvek spôsobom do tohto projektu zapojili, úprimne ďakujeme.
              PaedDr. Janka Ďaďová

            • Zaymusácke vianočné trhy

            • Milí naši žiaci a rodičia,
              srdečne Vás pozývame na naše Zaymusácke vianočné trhy, ktoré sa budú konať dňa 13. decembra vo vestibule školy. Trhy budú od 11,30 hod. do 17,00 hod. Okrem krásnych výrobkov, ktoré vyrábali naši žiaci od prvého do deviateho ročníka, si môžete pochutnať na vynikajúcich, čerstvo upečených, oblátkach a tradičnom vianočnom punči. Všetky peniaze z predaja budú určené na charitatívne účely.
              Vaši ôsmaci

            • Recitačná súťaž ...a Slovo bolo u Boha... na I. stupni

            • 5. decembra 2023 sme si s deťmi druhých až štvrtých ročníkov spríjemnili popoludnie školským kolom recitačnej súťaže s kresťanskou tematikou. Súťažiaci s radosťou, zanietením a plným nasadením predniesli hodnotné ukážky z poézie a prózy. Konkurencia bola veľká. Víťazom súťaže srdečne blahoželáme a prajeme úspech v krajskom kole v Ružomberku. Veľmi nás teší, že úroveň umeleckého prednesu našich detí na Zaymuske neustále stúpa.
              Mgr. Gabriela Rašková

      • Kontakt

        • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
        • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
        • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
        • IČO: 37813056
        • DIČ: 2021670849
        • EDUID: 100009217
      • Prihlásenie