• Novinky

            • Okresné kolo v stolnom tenise

            • Dňa 5. 3. 2024 sa na Základnej škole Karpatská konalo okresné kolo v stolnom tenise. Uvedeného turnaja sa zúčastnilo 13 škôl zo Žilinského okresu, ktoré boli jednotlivo zaradené do základnej vyraďovacej časti, ktorú sme vyhrali a postúpili sme do finále, kde sme nestačili na úspešnú trojicu zo ZŠ Karpatská. Skončili sme tak na druhom mieste, čo je pekný úspech našich troch chlapcov  Filipa Zanovita (8.B), Filipa Lucasa Reynoldsa (8.C)Lukáša Holešu (8.A).
              Ďakujeme im za reprezentáciu školy.
              Mgr. Pavol Blasbalg

            • Hviezdoslavov Kubín 2024 – 2. stupeň

            • Dňa 14. 2. sa na Zaymuske konalo školské kolo jubilejného 70. ročníka súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Strávili sme tak popoludnie počúvaním prednesov zaujímavých ukážok, ktoré si vybrali naši žiaci. Konkurencia tentokrát bola veľká, v školskom kole sa predstavilo viac žiakov ako minulé roky. Kvalita prednesov tiež stúpla, z čoho sa tešíme. Výhercovia školského kola v rôznych kategóriách nás reprezentovali aj na okresnom kole, ktoré sa konalo 4. – 6. 3., z ktorého si čestné uznanie odniesla Nela Čerňanská (7.B). Blahoželáme! 
              Mgr. Dominika Várošová

            • Exkurzia do Národnej rady Slovenskej republiky

            • Dňa 16. 2. sme sa zúčastnili predmetovej exkurzie do Bratislavy, kde sme navštívili hneď niekoľko zaujímavých miest s odkazom na históriu nášho štátu či riadenie štátu samotné. Naša exkurzia začala pri pamätníku Slavín, kam sme sa dostali po zdolaní mnohých schodov, čo bola aj naša ranná rozcvička. Na tomto mieste sme si pripomenuli dôležité udalosti našej histórie a následne sme sa pohli ďalej k Bratislavskému hradu. Tu sme absolvovali prehliadku hradu aj s výkladom o jeho histórii i histórii Bratislavy. Dozvedeli sme sa niekoľko zaujímavostí, tak napríklad, vedeli ste, že Bratislavský hrad má v skutočnosti len jednu vežu?

              Naše kroky od hradu viedli k Národnej rade Slovenskej republiky, zákonodarnému orgánu nášho štátu. Mali sme možnosť z balkóna pre návštevy sledovať aktuálnu rozpravu v parlamente. Predsedajúci podpredseda parlamentu nás prekvapil, keď nás oficiálne na tomto mieste privítal. Prezreli sme si reprezentatívne priestory parlamentu, ktoré väčšinou poznáme len z televíznych novín a pán Adamišin, pracovník NR SR, nám porozprával o štátnych symboloch, o histórii budovy a mali sme možnosť vidieť aj veľmi cenné predmety, ako napríklad pečať, ktorú používal sám Jozef Miloslav Hurban, či prekrásne obrazy od Albína Brunovského. Z parlamentu sme sa vracali späť do mesta plní zážitkov, no čakala nás ešte prechádzka pri Grasalkovičovom paláci, kde od roku 1996 sídli hlava štátu, prezident SR. Popri ceste späť na vlakovú stanicu sme si prezreli aj Úrad vlády SR, kde sa schádzajú ministri spolu s premiérom. Bol to deň plný zážitkov, ktorý sme si náramne užili.

              Mgr. Dominika Várošová

            • What do you know about our school?

            • Pri príležitosti osláv 20. výročia našej cirkevnej školy sa predmetová komisia cudzích jazykov rozhodla usporiadať vedomostnú súťaž "What do you know about our school?". Súťaž bola v anglickom jazyku, vytvorená na základe metódy CLIL a s využitím digitálnych technológií a platforiem. S nápadom usporiadať túto súťaž prišli naši učitelia, ktorí sa zúčastnili Erasmus+ v zahraničí. Žiaci v tímoch ukázali, čo všetko vedia o histórii našej školy, o Romualdovi Zaymusovi, ale aj to, čo sa v škole naučili, napr. na hodinách dejepisu, katolíckeho náboženstva, matematiky atď.

              Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Žiaci vytvorili tímy, ktoré vylosovala pani učiteľka Smolková na https://spinthewheel.io/. Po utvorení trojíc a zoznámení sa, bolo prvou úlohou vymyslieť meno svojho tímu. Prvé nesúťažné kolo bolo zahrievacie, kde si tímy vyberali otázky ako v televíznej vedomostnej súťaži na https://triviamaker.com/Play/Grid/?S=splash&gm=GD20240220170845459787801. Druhé kolo už naše tímy riešili vedomostné kvízy na body. Kvízy boli dostupné online na platformách Kahoot a Mentimeter. 

              V kategórii A súťažili tímy vytvorené zo žiakov tretích, štvrtých a piatych ročníkov. Otázky do súťaže pripravili pani učiteľky Várošová, Miková a Bieliková. V tejto kategórii sa víťazným tímom stal SUPERPOWERGIRLS v zložení: Dominika Hudáková (3.A), Beátka Malinová (4.A) a Natálka Kulíšková (5.A). Ocenené tímy boli aj: DONUTY, AAB345 a LIARS.

              V kategórii B boli tímy vytvorené zo šiestakov, siedmakov a ôsmakov, pre ktorých vedomostné kvízy vytvorili pani učiteľky Bieliková, Smolková a pán učiteľ Behrík. Víťazmi sa stali Majko Puškár (6.B), Emka Vancáková (7.B) a Tomáš Vnuk (8.C), ktorí súťažili v tíme ZBENTO. Ďalším víťazom bol tím I DUNNO v zložení Marek Rusnák (6.B) a Tatiana Galovičová (8.B). Ocenené tímy v tejto kategórii boli aj: JADALI, MENO a UNKNOWNCHAMPION.

              Všetky tímy ukázali nielen svoje vedomosti z rôznych oblastí, ale aj znalosti z angličtiny a to, že vedia pracovať v tíme.

              Chceme sa poďakovať pani učiteľkám Kačurovej, Malichovej a Štefánikovej, ktoré nám pomohli vybrať vhodné otázky do kvízov z predmetov katolícke náboženstvo, geografia a chémia. Poďakovanie patrí aj pani učiteľke Smolkovej za digitálne spracovanie losovania tímov, súťažných a nesúťažných otázok a tvorbu otázok z oblasti matematika a biológia.

              Mgr. Korina Bieliková

            • Karneval pre I. stupeň

            • Fašiangy sú obdobím veselosti a zábavy. V ŠKD sme v tomto čase vyrábali rôzne zaujímavé karnevalové masky, ktoré zdobili naše triedy. Dňa 2. 2. sa konal deťmi tak očakávaný karneval 1.  4. ročníka. V tento zábavný deň sa deti premenili na rôzne zaujímavé masky, ako sú princezné, víly, rytieri, rozprávkové bytosti, superhrdinovia a zvieratká. K výbornej nálade prispela aj dobrá hudba, zábavné súťaže a tanečné choreografie.
              Ďakujeme pánovi učiteľovi Behríkovi a deťom zo ŽŠR, ktorí pomohli pri obsluhovaní hudby a organizovaní rôznych zábavných súťaží pre deti. Pani kuchárky sa postarali o výborné sladké šišky pre maškrtné jazýčky detí, ktoré neodmysliteľne patria k fašiangom. Deťom sa tento deň veľmi páčil a domov odchádzali plné zážitkov. A o tomto majú byť pravé fašiangy.
              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Všetkovedko

            • Do  vedomostnej súťaže Všetkovedko sa v tomto školskom roku  zapojilo viac ako 32 000 žiakov 1. – 4. ročníka z celého Slovenska. O titul najmúdrejšieho medzi najbystrejšími zabojovalo aj 19 žiakov 1 4. ročníka z našej školy. Súťažilo sa formou testu, v ktorom si žiaci overili svoje vedomosti. Test obsahoval otázky z vlastivedy, prírodovedy, slovenského jazyka a literatúry, matematiky, anglického jazyka, informatiky, hudobnej, výtvarnej a dopravnej výchovy.
              Titul Všetkovedko získalo 9 žiakov. Svojimi odpoveďami sa zaradili medzi 30% najmúdrejších žiakov v rámci Slovenska.
              Titul Všetkovedkov učeň získalo 10 žiakov.

              Najlepšie umiestnenie žiakov z našej školy:
              Tomáš Kubány, 1.C 
              Adam Mokošák, 1.A 
              Šimon Randa,1.A 
              Sofia Šutarová, 3.B
              Hugo Hrin, 2.A 
              Dominika  Hudáková, 3.A 
              Anežka Bezáková, 3.C

              Srdečne blahoželáme všetkým účastníkom súťaže Všetkovedko.

              Mgr. Gabriela Trúchla

            • Digitálni rodičia na Zaymuske

            • Na Zaymuske sa okrem žiakov vzdelávajú aj rodičia a učitelia. Dňa 6. 2. sa v našej škole konala prednáška s diskusiou s názvom „Najčastejšie chyby dospelákov vo výchove digitálnych detí“. Naším hosťom bola odborníčka v oblasti internetu, reklamy a médií Barbora Okrúhľanská z projektu Digitálni rodičia, ktorého podstatou je vzdelávať rodičov o najnovších trendoch  v online prostredí. Pútavo, s nadšením, so širokým rozhľadom i vtipným odľahčením nám porozprávala o výzvach rodičovstva 21. storočia.

              V prednáškovej časti pomenovala najčastejšie problémy, ktoré prináša digitálna doba a ponúkla mnohé výchovné tipy pre rodičov. Rozprávali sme sa napríklad o tom, ako si doma nastaviť pravidlá používania digitálnych technológií, ako sa o týchto témach s deťmi rozprávať a ako zvládať rôzne situácie súvisiace s digitálnou výchovou. V diskusnej časti zazneli nielen zaujímavé otázky, ale mnohí rodičia zdieľali svoje skúsenosti. Ďakujeme lektorke za inšpiratívne rozprávanie a všetkým zúčastneným za vytvorenie príjemnej atmosféry.

              Ak ste zmeškali túto príležitosť a hľadáte výchovné tipy a inšpirácie v oblasti digitálneho rodičovstva, odporúčame podcast, ktorý nájdete na www.digitalnirodicia.sk

              Zaujímavé články k téme môžete tiež nájsť aj na webe www.vlcata.sk

              Mgr. Anna Bašková
              školská psychologička

            • Návšteva MiniZOO

            • Dňa 14. 2. 2024 deti 1.B a 2.A navštívili MiniZOO, s ktorou sme na začiatku školského roka 2023/2024 uzatvorili spoluprácu. Vedúci zariadenia, pán Štolf, privítal  deti a urobil nám úžasný výklad o zvieratkách žijúcich v tejto MiniZOO. Deti sa zoznámili s rôznymi druhmi zvierat, ako sú hady, korytnačky, jašterice, opička Koko, medvedík čistotný, divé mačky, králiky, dikobraz – ktorého  deti aj kŕmili orieškami priamo z ruky. Zoznámili sme sa s leguánom zeleným a lemurom.

              Pán Štolf dovolil deťom v jeho prítomnosti pohladiť niektoré zvieratká, dokonca niektoré odvážnejšie deti si chytili hada, ktorý sa okolo nich omotal. Predstavil im papagája, s ktorým si deti rezko zacvičili. Zoznámili sme sa aj so suchozemskou korytnačkou zvanou Tank, ktorá právom nesie toto meno, keďže bola naozaj veľmi veľká. Táto návšteva deti veľmi zaujala a zároveň získali nové informácie o živote a starostlivosti o tieto zvieratká. Budeme sa tešiť na ďalšiu návštevu.

              Mgr. Jaroslava Bielečková  

            • Hviezdoslavov Kubín 2024 – 1. stupeň

            • V utorok 13. 2. 2024 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže v prednese poézie a prózy –  Hviezdoslavov Kubín. V prvej kateorii v poézii a v próze spolu súťažilo 21 recitátorov, víťazov triednych kôl, ktorí  predviedli svoje umelecké nadanie a dobrú pamäť. Všetkých zúčastnených potešila sladká odmena a drobný darček. Najlepší recitátori boli ocenení diplomom a knihou. Víťazom blahoželáme a držíme palce v okresnom kole, ktoré sa bude konať 4. marca 2024.

              Umiestnenie žiakov poézia:
              1. miesto: Šimon Mihalčin, 3.A   
              2. miesto: Helena Kukučiková, 3.C
              3. miesto: Matej Gregor, 2.A

              Umiestnenie žiakov próza:
              1. miesto:
              Beáta Malinová, 4.A
              2. miesto: Filip Čerňanský, 4.A
              3. miesto: František Čižmárik, 2.A 

              Mgr. Janka Možutíková

            • Súťaž YPSILON – SLOVINA JE HRA

            • Dňa 7. decembra si naši žiaci zasúťažili v súťaži YPSILON – SLOVINA JE HRA. Poslaním súťaže je nielen propagovať a popularizovať slovenský jazyk a literatúru ako vyučovací predmet, ale tiež zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov. Interaktívne testy boli zostavené tak, aby rozvíjali žiacku originalitu, tvorivosť, aktívne myslenie žiakov či podnecovali ich flexibilitu. Do tejto celoslovenskej súťaže sa zapojilo 14 našich žiakov z rôznych ročníkov. Súťaž prebehla formou testu a vypracované testy boli následne poslané organizátorovi na vyhodnotenie. A výsledok? Výborný! Všetkým žiakom sa darilo veľmi dobre a u niektorých z nich bola úspešnosť takmer 100%. A hoci pri žrebovaní vecných cien šťastie nemali, so svojimi výsledkami môžu byť nadmieru spokojní. Gratulujeme!
              Mgr. Simona Valčová

            • Projekt: Hudbou a spevom šíriť Radosť a Dobro

            • Zaymusácky projekt podporila grantová nadácia Renovabis koncom roku 2023. Vďaka nemu sme mohli vybaviť školskú kapelu novými nástrojmi a technickým vybavením, vytlačili sme školský stolový kalendár, zostavili a vytlačili školský spevník. Vďaka spolupráci s rodičmi školy sme dali vytlačiť tri veľkoplošné reklamné školské bannery. Najviditeľnejšou aktivitou na škole však bol evanjelizačný Koncert vďaky, na ktorom sa 7.2.2024 okrem našej školskej kapely zúčastnila aj skupina z Gymnázia sv. Františka z Assisi (Šém z GSF) a mladí gymnazisti zo Spojenej školy Kráľovnej Pokoja. Mládežníci s nami okrem gospelových piesní zdieľali aj svoje osobné skúsenosti zo života s Bohom.

              Všetko, čo sme vďaka projektu získali, použijeme nielen na propagáciu našej školy, ale aj na oslavu Boha. Na zviditeľnenie Jeho požehnania, ktoré v našej škole zažívajú žiaci i učitelia. Na šírenie Dobra a Radosti zo života s Bohom.

              Ďakujem všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom napomohli k realizácii tohto projektu (najmä pani Monike Fudorovej za prácu s bannermi) a všetkým, ktorí hudbou a spevom v škole šíria nielen dobrú náladu, ale inšpirujú iných k rozvíjaniu svojich osobných talentov. Aby priniesli bohatú úrodu a menili nimi svet k lepšiemu.

              Mgr. Radoslav Kačur

            • Úspechy našich žiakov v krajskom kole recitačnej súťaže ...a Slovo bolo u Boha...

            • Keď niečo deti baví a robia to od srdca, je to vidieť a cítiť... Každý rok sa naši žiaci zúčastňujú recitačnej súťaže v prednese kresťanskej poézie a prózy ...a Slovo bolo u Boha... a ani tento rok nebol výnimkou. Vo štvrtok 8. februára sa na Gymnáziu sv. Andreja v Ružomberku konalo krajské kolo súťaže a my sme si z neho odniesli opäť krásne ocenenia, ba dokonca aj postupy do celoslovenského kola. Je úžasné pozorovať naše-vaše deti, ako sa vedia ponoriť do tohto nádherného umenia práce so slovom a vydolovať z toho čo najviac.

              A tak sa môžeme opätovne pochváliť krásnymi výsledkami. V tomto školskom roku porota ocenila týchto žiakov: Dominiku Hudákovú z 3. A, ktorá si vo svojej kategórii vybojovala krásne II. miestoFilipka Čerňanského zo 4. A a Kristínku Čižmárikovú z 9. B, ktorí si zo svojich kategórií odnášajú úžasné I. miesta a zároveň postup do celoslovenského kola. Veľmi sa z toho tešíme a všetkým srdečne blahoželáme. Sme na Vás veľmi hrdí. Na všetkých zúčastnených. Ďakujeme!
              Mgr. Simona Valčová

            • Karneval pre II. stupeň

            • Začiatok februára sme na Zaymuske odštartovali tradičnou karnevalovou zábavou. Deviataci spoločne so Žiackou školskou radou si pre svojich spolužiakov z II. stupňa pripravili bohatý program a množstvo zaujímavých cien v tombole. Karneval sa začal tradičnou promenádou masiek, nasledovala výzva v podobe tanečnej súťaže a potom množstvo menších tímových a individuálnych súťaží. Zlatým klincom celého programu bolo vystúpenie školskej kapely, ktorá sa Zaymusákom predstavila po prvý a určite nie posledný raz.
              Ďakujeme všetkým, ktorí spoločne s nami pomohli vytvoriť príjemnú karnevalovú atmosféru.
              Vaši deviataci a ŽŠR

            • Výchovný koncert Na skle maľované v Dome odborov

            • Prvý februárový deň sme sa so žiakmi našej školy rozhodli stráviť trošku výnimočnejšie. Pozvali sme doň jednu z legendárnych postáv slovenskej histórie, a to samotného Juraja Jánošíka. Prostredníctvom výchovného koncertu Na skle maľované v podaní Jara Gaža a Juraja Jaroščiaka z OZ Škola Života sme sa o Jánošíkovi dozvedeli mnoho zaujímavých informácií a zároveň sme sa započúvali do najznámejších hitov tohto jedinečného muzikálu. Naše spoločne strávené chvíle boli veľmi príjemné, symbolicky sme tým ukončili prvý polrok a plní energie sme vstúpili do toho druhého.
              Mgr. Simona Valčová

            • Školská kuchyňa dočasne uzavretá

            • V pondelok 5.2.2024 sa na škole nevarí!

              Z dôvodu vysokej chorobnosti kuchárok nie je škola schopná zabezpečiť prevádzku kuchyne. 

              To, či sa nám podarí pre žiakov zabezpečiť stravu v nasledujúce dni, vás budeme informovať v pondelok. Diétne obedy, ktoré nám vozia z inej školy, budú vydané bez obmedzenia.

              Vzniknutá situácia nás veľmi mrzí, zvýšená chorobnosť je však realitou na celom Slovensku...

            • Tímové riešenie problémov kreatívnymi technikami

            • Workshopy na osvojenie si techník kreatívneho riešenia problémov zážitkovou formou (biznis model canvas, šesť mysliacich klobúkov) si zažili žiaci 9. ročníka. Učili sa uplatniť predstavivosť, kreativitu, kritické myslenie a vytvárať inovatívne riešenia.

              Biznis model canvas
              Nápad na podnikanie sa prostredníctvom deviatich krokov biznis plánu canvas menil na reálny plán. Žiaci sa na nápad pozreli z rôznych pohľadov. Okrem svojho produktu či služby, sa zamysleli nad reklamou, zákazníkom, dodávateľom, vzťahmi, nákladmi a výnosmi... Svoje biznis plány sa nebáli odprezentovať a predstaviť svojim spolužiakom.

              Šesť mysliacich klobúkov
              Kreatívne riešenie problému pomocou metódy šiestich mysliacich klobúkov. Žiaci sa na problém pozreli z rôznych pohľadov a snažili sa v tíme nájsť riešenie. Komunikáciu, spoluprácu, kreativitu a prezentáciu riešenia zvládli veľmi dobre.

              PaedDr. Janka Ďaďová

            • Lyžiarsky výcvik siedmych ročníkov

            • V dňoch 15. 1. – 19. 1. 2024 sme sa zúčastnili so žiakmi siedmych ročníkov základného lyžiarskeho výcviku na Donovaloch. Na výcvik nastúpilo 34 žiakov, ktorí boli následne rozdelení do troch výkonnostných družstiev. Z uvedeného počtu bolo 11 žiakov, ktorí pred výcvikom ešte nelyžovali. Počas kurzu sa všetci žiaci naučili základy lyžovania, čo je veľké pozitívum. Žiaci, ktorí už vedeli lyžovať, sa zdokonalili v carvingovom lyžovaní. Okrem zdokonaľovania sa v lyžovaní, si žiaci z kurzu odnášajú aj veľa veselých zážitkov. Ďakujem za spoluprácu mojim kolegom a aj žiakom. Lyžiarsky kurz hodnotíme ako veľmi úspešný. Pedagogický a inštruktorský dozor tvorili: Mgr. P. Blasbalg (vedúci ZLVK), Mgr. E. Jančanská, Mgr. J. Bálintová, Mgr. D. Várošová. 
              Mgr. Pavol Blasbalg

            • Vianočná besiedka a tvorivé dielne v ŠKD

            • Vianočný čas sme oslávili v ŠKD v tomto školskom roku trochu netradične. V každom oddelení prebiehala vianočná besiedka pre rodičov s bohatým kultúrnym programom vianočných piesní, kolied, scénok a tancov. Potom sa sviatočná atmosféra preniesla do tvorivých dielní. Pani vychovávateľky pripravili pre deti a rodičov zaujímavé tvorivé aktivity – workshopy.  Deti si v spolupráci s rodičmi vyrábali rôzne vianočné pohľadnice a vianočné dekorácie, ktorými mohli ozdobiť svoju domácnosť, prípadne dať ako darček svojim známym. Deti veľmi bavilo zdobenie perníkov, na ktorých si potom s chuťou pomaškrtili. Rozlúčili sme sa s prianím šťastných a požehnaných Vianočných sviatkov.
              Mgr. Bielečková Jaroslava

      • Kontakt

        • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
        • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
        • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
        • IČO: 37813056
        • DIČ: 2021670849
        • EDUID: 100009217
      • Prihlásenie