• Novinky

            • Beh o Pohár primátora mesta Žiliny

            • Počas tohtoročných primátorských dní sa v piatok 4.10.2019 na Hlinkovom námestí v Parku SNP naši malí Zaymusáci zúčastnili bežeckých pretekov. So žiakmi z iných škôl mesta Žiliny si zmerali svoje sily na trati dlhej 400 metrov.

              Približne 200 detí 1.- 4. ročníkov bojovali medzi sebou o získanie pohára, medailí a množstva ďalších cien, ktoré boli pripravené pre tých najrýchlejších. Pán primátor však ocenil snahu všetkých detí a pripravil darčeky pre všetkých zúčastnených športovcov.

              V prvom behu o postup do finálovej desiatky sme mali úspešných žiakov:

              Peter Dusa (2.A) - 1. miesto, Samuel Berki (2.B) - 2. miesto, Magdaléna Kocifajová (2.B) - 1. miesto, Katka Černická (2.A) - 1. miesto, Tomáš Turian (4.A) - 1. miesto a Zuzana Rudincová (4.C) - 1. miesto

              V náročnom finálovom behu boli úspešní žiaci: 

              4. miesto - Magdalénka Kocifajová

              4. miesto - Peter Dusa

              1. miesto - Tomáš Turian

              Tomáško Turian, náš minuloročný najlepší športovec školy 1.-4. ročníkov, nesklamal naše nádeje. Už druhý krát získal pre našu školu zlatý pohár. Zvíťazil, aj keď bol druhák a minulý rok bol strieborný!

              Blahoželáme jemu, ale aj všetkým našim malým športovcom, ktorí ukázali svoju rýchlosť, vytrvalosť a radosť z pohybu. Ďakujeme za reprezentáciu Zaymusky!

            • Cezpoľný beh

            • Dňa 2.10.2019 sme sa zúčastnili majstrovstiev okresu v cezpoľnom behu žiakov. Z našej školy sa uvedeného behu zúčastnili: Sebastián Badík, Jakub Labuda a Juraj Satina – beh na 3,5km a Nina Ondrušková, Eliška Štefancová a Klára Urbaníková – beh na 1,7km. Cezpoľný beh patrí medzi ťažšie vytrvalostné behy, nakoľko sa beží v členitom teréne. Aj napriek tomu, že naša škola je v centre mesta a beh na hodinách telesnej výchovy netrénujeme vo voľnej prírode, naši žiaci dosiahli dobré výsledky.

            • Plavecká štafeta

            • Dňa 19.9.2019 sa Zaymusáci zúčastnili Žilinskej plaveckej štafety. Ide už o 11.ročník tradičného podujatia, v ktorom medzi sebou súťažia slovenské mestá. Cieľom akcie je zaplávať v uvedený deň čo najviac kilometrov, bez ohľadu na dosiahnutý čas. Žilina v posledných dvoch ročníkoch zvíťazila a nemalou mierou k tomu prispeli aj žiaci našej školy. V tomto roku zaplávalo 28 žiakov našej školy celkovo 62 kilometrov.

            • Ekogenerácie

            • Dňa 30.9.2019 sa uskutočnil workshop študentov Univerzity tretieho veku v Žiline a žiakov 4.A zo Zaymusky zameraný na eko-aktivity. Cieľom tohto stretnutia bolo prehlbovanie pozitívneho vzťahu k prírode, k živočíchom a k ich ochrane.

              Naši štvrtáci mali možnosť v skupinkách pracovať s generačne skúsenejšími študentmi, ktorí sa im snažili priblížiť potrebu ochrany prírody aj cez ríšu menej populárnych živočíchov - pavúkov. Snažili sa tým poukázať na to, že v prírode má každý svoje miesto a význam, bez ohľadu na vzhľad a na naše vnútorné pocity, ktoré niektoré živočíchy vyvolávajú. Spolupráca bola veľkým pozitívnym prínosom pre obe strany. Žiaci boli rozdelení do skupín, v ktorých pracovali na rôznych zaujímavých aktivitách so seniormi – študentmi, vzájomne si vymieňali svoje postrehy, nápady a podnety.

              Veríme, že takáto tvorivá spolupráca nebola posledná. Pri príležitosti blížiaceho sa mesiaca október, ktorý je venovaný úcte k starším, prajeme všetkým zúčastneným študentom z univerzity 3. veku veľa úspechov a optimizmu v ich ďalšom štúdiu.

            • Jesenná športová olympiáda v ŠKD

            • V piatok 27. 9. 2019 popoludní si naši Zaymusáci v ŠKD zašportovali na jesennej športovej olympiáde. Deti súťažili v šprinte, slalomovom behu a v behu cez prekážky.

              Na záver si deti za jednotlivé oddelenia zmerali sily v preťahovaní sa lanom. Deti preukázali športového ducha, súperom dali zabrať a radosť z pohybu bola ich najlepšou odmenou.

              Všetkým deťom ďakujeme za účasť. Športu zdar!!!

            • Grant na podporu športu od Nadácie KIA

            • Skáčem, skáčeš, skáčeme... Tak sa volá úspešný projekt Zaymusky, ktorý sa rozhodla podporiť Nadácia KIA vo svojom programe podpory športu v regióne. Vybudovanie atletického areálu pre skok do diaľky je rozhodne správnym krokom, ktorý pomôže skokanským talentom na našej škole trénovať a zdokonaľovať techniku svojich skokov.

              Pevne veríme, že táto menej rozšírená atletická disciplína sa stane doménou našich žiakov. Na diecéznych atletických pretekoch v Dubnici nad Váhom v máji 2020 ukážeme všetkým ostatným žiakom cirkevných škôl, akými skokmi sa posúva Zaymuska vpred!

              Súčasťou projektu je aj spopularizovanie skokov do diaľky zorganizovaním besedy s bývalými špičkovými atlétmi. Od 24.9. si tento šport vyskúšali aj žiaci na hodinách telesnej výchovy. Nadšenie prevýšilo techniku, ale niektorí žiaci už teraz skáču veľmi nádejne.

              Možno raz nejaký reprezentant Slovenska bude spomínať na svoje skokanské začiatky na Zaymuske...

            • Dopravné ihrisko

            • Dňa 25. 9. 2019 sa deti z 2.B a 4.B pod vedením pani vychovávateľky Bielečkovej zúčastnili besedy s príslušníčkami mestskej polície, kde získali základné informácie o dodržiavaní bezpečností na cestách.

              Priamo si vyskúšali svoje vedomosti o dopravných značkách a ich dodržiavaní z pozície cyklistov a chodcov. Počas celého praktického cvičenia boli  deťom spustené semafory, kde už museli rešpektovať nielen značky, ale aj svetelný signál  semaforov. Deťom sa takáto forma dopravnej výchovy veľmi páčila.

            • Pasovanie prvákov

            • Dňa 23.9.2019 sa uskutočnila slávnostná pasovačka prvákov  za čestných členov ŠKD – Zaymusáčikov. Podmienkou bolo zvládnutie rôznych športových disciplín, ktoré deti s veľkou radosťou zdolávali.

            • Biela pastelka

            • V piatok 20.9. sa vo všetkých mestách Slovenska konala verejná zbierka pre potreby slabozrakých a nevidiacich ľudí. Aj v našej škole dobrovoľníčky pomáhali vyzbierať čo najväčšiu sumu, ktorá by pomohla pri realizácii aktivít a projektov zameraných pre podporu týchto handicapovaných spoluobčanov.

              Za malý príspevok darcovia dostali symbolickú bielu pastelku, ktorá im bude pripomínať ich dobrý skutok. Ďakujeme za akýkoľvek príspevok, prejav vašej solidarity a ľudskosti. 

              Neodopieraj dobrodenie núdznemu, ak je to v tvojej moci urobiť. Prís 3, 27

            • Didaktické hry žiakov 1. - 4. ročníka

            • Dňa 5.9.2019 sa konali didaktické hry v prírode pre žiakov 1.stupňa CZŠ R. Zaymusa. Prvú vyučovaciu hodinu sa konala teoretická zdravotná príprava v škole. Počas nej boli žiaci oboznámení so základnými pravidlami poskytnutia predlekárskej prvej pomoci, ako napr.: meranie pulzu, možnosti overenia dýchania postihnutého, uvedenie postihnutého do stabilizovanej polohy, rôzne techniky obväzovania rán a pod. Po teoretickej zdravotnej príprave a pravidlách BOZ a PO počas didaktických hier nasledoval presun žiakov po ročníkoch do Parku Ľudovíta Štúra, kde prebiehali ďalšie praktické cvičenia a pohybové hry žiakov v teréne.

      • Kontakt

        • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
        • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
        • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
        • IČO: 37813056
        • DIČ: 2021670849
        • EDUID: 100009217
      • Prihlásenie