• Novinky

            • Tehlička pre misie 2023

            • Počas pôstneho obdobia sa naša škola opäť zapája do projektu Tehlička pre misie. Projekt organizuje  občianske združenie SAVIO, ktoré podporuje saleziánske misijné diela.

              Vyzbierané finančné prostriedky v tomto roku pôjdu pre školu v meste Huambo v Angole, kde pomôžeme rozšíriť školu a skvalitniť vyučovanie tamojším chudobným deťom. 

              Tehličky sa budú predávať každý deň, cez veľkú prestávku (po 4. hodine) vo vestibule školy. Cena tehličky je dobrovoľná. Aj takýmto spôsobom môžeme konať počas pôstu dobré skutky a pomôcť deťom a mladým, ktorí to veľmi  potrebujú.  Všetky bližšie informácie si môžete pozrieť na www.tehlicka.sk

                                                                                                                                              Mgr. Katarína Križňanová

            • Hlasovanie o návrhu školskej kolekcie

            • Máme pre Vás jedno skvelé prekvapenie!
              Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte do 10.3. o tom, ktorý z trojice motívov sa Vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky :-)  Tie sa budú môcť neskôr kúpiť v e-shope...

              Hlasovať môžete tu: https://schoolsunited.cz/hlasovani/125e2e3c

              Škola nemá s realizátorom SchoolsUnited, s.r.o. žiadne finančné prepojenie.
              Hlasovanie vás ešte k ničomu nezaväzuje, len sa hľadá námet, ktorý sa bude páčiť čo najväčšiemu počtu aktérov školy.

            • Popolcová streda 2023

            • Počas rannej svätej omše slávenej 22. 2. sa na Zaymuske desiatky žiakov, zamestnancov i rodičov nechali poznačiť popolom na znak toho, že začínajúci pôst chcú využiť na osobné priblíženie sa k Ježišovi a k zmene svojich životov k (naj)lepšiemu - cez pôst, modlitbu a almužnu. 

              Ďakujeme o. kaplánovi Františkovi za sprostredkovanie Božích milostí, speváckemu zboru, lektorom, miništrantom a všetkým prítomným za dôstojný priebeh slávenia svätej omše a pani katechétkam za jej prípravu.

              Mgr. Radoslav Kačur 

            • Zaymusácky karneval

            • Dňa 16. februára 2023 sa na našej škole rozozvučali radostné melódie karnevalu. Tento rok ho mali pod palcom deviataci a členovia ŽŠR. Ďakujeme všetkým za skvelú atmosféru, výbornú zábavu a množstvo zaujímavých súťaží a cien. Tešíme sa na ďalšie akcie, vďaka ktorým môžeme utužiť kolektív, nadviazať priateľstvá a v neposlednom rade spríjemniť náš čas v škole.
              Vaša ŽŠR

            • Fašiangy na Zaymuske

            • Už týždeň pred popolcovou stredou sme sa s deťmi porozprávali o zvykoch a tradíciách viažucich sa k obdobiu fašiangov. Je to obdobie veselosti a zábavy. V ŠKD sme si spoločne vyrábali karnevalové masky na karneval, ktorý sa uskutočnil 17. 2. pre 1. - 4. ročníky. V tento slávnostný deň sa vďaka maskám deti premenili na rôzne zaujímavé postavy. Nechýbali princezné, víly, rytieri, rozprávkové bytosti a superhrdinovia, zvieratká a ďalšie. K výbornej nálade prispela aj dobrá hudba, zábavné súťaže a tanečné choreografie. Žiaci si pochutili na sladkých šiškách a dobrom čaji, o ktoré sa postarali naše pani kuchárky. Žiakom sa tento deň veľmi páčil a domov sme všetci odchádzali plní zážitkov. A presne také majú byť fašiangy – majú byť naplnené radosťou a zábavou pred prichádzajúcim pôstnym obdobím.
              Mgr. Jarka Bielečková

            • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín na II. stupni

            • Dňa 7. 2. sa na Zaymuske konalo školské kolo 69. ročníka recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Tento rok sa rozhodlo zapojiť do školského kola viac žiakov ako ostatné roky, čomu sa veľmi tešíme. Strávili sme tak popoludnie počúvaním prednesov zaujímavých ukážok z poézie a prózy. Sme radi, že každý rok nám pribúdajú nové talenty. 

              Víťazom srdečne blahoželáme a držíme im palce v okresnom kole.

              Mgr. Dominika Várošová

            • Viete rozoznať hoaxy? Naši žiaci už áno.

            • V posledných rokoch sa stretávame na sociálnych sieťach i v médiách s dezinformáciami, hoaxmi a poplašnými správami. Aby naši žiaci vedeli rozoznať a "poraziť" takýto druh šíriacich sa správ, zorganizovali sme 14. 2. 2023 pre triedu 8.A v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku prednášku a workshop, kde sa zoznámili s pojmami ako falošná správa, dezinformácia a hoax. Naučili sa ako možno falošné správy rozpoznať, rozlišovať a nahlasovať. Počas prednášky sa žiaci zapájali a pracovali v skupinách a z hodiny si odniesli veľa nových informácií a praktických zručností v práci s informáciami. 

              Žiaci 8.B triedy v tento deň absolvovali prednášku o eure, jeho histórii ale aj súčasnosti. Dozvedeli sa zaujímavosti o Európskej únii a eurozóne a naučili sa, aké  bezpečnostné prvky majú európske bankovky. Ďakujeme pánovi Andrejovi Krchňavému zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, ktorý oba tieto workshopy viedol. 

              Mgr. Dominika Várošová

            • Zimné radovánky v ŠKD

            • Zimička toho roku prišla trochu oneskorene. Dočkali sme sa jej až začiatkom februára. Deti si ju v ŠKD však užili o to viac. „Hurá, sneží!“ – kričali deti od radosti. A tak sme sa vybrali na sánkovačku a bobovanie na najbližší kopec na Studničkách. Deti s radosťou stavali snehuliakov, stavby iglu, robili v snehu anjelikov, guľovali sa a šantili. Užívali si bielu nádielku s pravou detskou radosťou. A nechýbali v tomto čase ani výtvarné práce na tému „Zimička“, ktoré zdobili naše triedy, chodby a vestibul školy.  Škoda len, že pani Zima nechala na seba tak dlho čakať.
              Mgr. Jarka Bielečková

            • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín na I. stupni

            • V pondelok 13. 2. 2023 sa vybraní žiaci 1. stupňa zúčastnili školského kola recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Porota ocenila veľký záujem žiakov o umelecký prednes poézie i prózy, recitačné zručnosti a výber ukážok.

              V 1. kategórii sa žiaci umiestnili nasledovne:

              POÉZIA

              1. miesto: neudelené
              2. miesto: Ján Gregor, 3.A
              3. miesto: Klára Jandzíková, 2.B, Helena Kukučiková, 2.B                  

              PRÓZA

              1. miesto: Filip Čerňanský – postup do okresného kola
              2. miesto: Žaneta Malinová, 4.A
              3. miesto: Michaela Rybárová, 3.B

              Víťazom blahoželáme, všetkým zúčastneným ďakujeme a veríme, že svoje schopnosti preukážu aj v iných recitačných súťažiach. 

              Mgr. Janka Možutíková

            • V krajskom kole súťaže ...a Slovo bolo u Boha... sme zožali úspechy!

            • Láska má mnoho podôb a jej podoby sme spoznávali symbolicky počas sviatku sv. Valentína dňa 14. februára 2023 aj prostredníctvom textov duchovnej literatúry, ktoré odznievali z úst talentovaných recitátorov a recitátoriek na krajskom kole súťaže ...a Slovo bolo u Boha... v Ružomberku. Krajského kola súťaže sa zúčastnilo aj sedem našich žiakov – traja z I. a štyria z II. stupňa a ani jeden z nich neodišiel naprázdno. Ich krásne umiestnenia nás utvrdili v tom, že keď sa spoja talent a pracovitosť žiaka s obetavosťou a láskavosťou učiteľa, nemôže z toho vzísť nič iné ako úspech. A to nie len v podobe umiestnení, ale hlavne v podobe krásnych umeleckých zážitkov, ktoré v mnohých z nás naši recitátori zanechali. Každému, kto priložil ruku k dielu, zo srdca ďakujeme, všetkým srdečne blahoželáme a víťazkám, ktoré postupujú do celoslovenského kola, držíme palce. 
              Mgr. Simona Valčová

              Výsledky:

              V umeleckom prednese poézie nás reprezentovali:

              Nela Čerňanská zo 6. B, ktorá v III. kategórii získala 1. miesto,

              Sofia Šutarová z 2. B, ktorá v I. kategórii získala 2. miesto,

              Juraj Šutka zo 4. B, ktorý v II. kategórii získal 3. miesto a

              Natália Brežná z 9. A, ktorá v IV. kategórii získala rovnako 3. miesto.

               

              V umeleckom prednese prózy nás reprezentovali:

              Dominika Hudáková z 2. A, ktorá v I. kategórii získala 1. miesto,

              Eliška Šupolová z 5. B, ktorá v III. kategórii získala taktiež 1. miesto a

              Tereza Krčová z 9. A, ktorá si zo IV. kategórie odniesla pamätný list.

            • Lyžiarsky výcvik

            • Počas posledného januárového týždňa absolvovali žiaci siedmeho ročníka základný lyžiarsky výcvik na Donovaloch. Zúčastnilo sa ho 56 žiakov, ktorí boli ubytovaní v Penzióne Zornička. Celý pobyt, vrátane stravovania a výcviku, bol na veľmi dobrej úrovni, čo pozitívne hodnotia aj žiaci.

              Všetci žiaci sa naučili základom lyžiarskej techniky. Začiatočníci, ktorých bola väčšina, sa naučili ovládať lyže a zvládať jednoduché svahy a pokročilí sa zdokonalili v technike a dostali návod, ako sa ďalej zlepšovať. Taktiež mali žiaci možnosť absolvovať večerné lyžovanie alebo korčuľovanie.

              Počasie nám vyšlo a snehu bolo tiež dostatok. V stredu, počas oddychového  dňa,  mohli žiaci zrelaxovať telo v miestnom wellness alebo sa poprechádzať po Donovaloch.

              Na lyžiarskom výcviku sa veľmi dobre cítili žiaci i pedagógovia, odniesli sme si pekné zážitky a nabili  sa energiou do ďalšej práce v škole.

              Veľké poďakovanie patrí mojím kolegom, vedeniu školy a  pracovníkom penziónu Zornička.

              Mgr. Pavol Blasbalg

            • Biatlon na Zaymuske zabodoval!

            • Posledný januárový deň bol na škole vždy dňom odovzdávania polročného vysvedčenia. Neskôr výpisu z vysvedčenia a najnovšie – aj kvôli šetreniu papiera, sa výpisy posielajú už iba elektronicky cez Edupage. Čím však ozvláštniť tento deň, ktorým končíme jeden polrok a začíname druhý? Vedenie školy zabezpečilo pre všetkých žiakov 4. až 9. ročníka netradičnú biatlonovú súťaž, ktorú v našej telocvični zrealizoval Športový klub Biathlon Mania.

              Najprv nácvik streľby laserovou puškou na elektronické terče, potom krátka inštruktáž o technike behu na lyžiach na simulátore a potom samotná súťaž vždy po štvoriciach pretekárov. Každý chcel zvládnuť svoj pretek čo najlepšie a spolužiaci sa navzájom krásne povzbudzovali. Zvláštnu príchuť mali súťažné kolá, v ktorých nastúpili na štart aj učitelia. Tých veru nebolo treba dvakrát pozývať do športovania, všetci sme súťaživé typy, a takýto netradičný biatlon bol pre nás novinkou.​​​​

              Najlepším biatlonistom v každom ročníku, zvlášť chlapcom a dievčatám, vystavil organizátor diplomy. Najväčšou odmenou bol však pre každého netradičný zážitok a chuť zopakovať si súťaž ešte aspoň raz.

              Poďakovanie patrí aj žiakom z 9.B (Patrik Michal, Denis Šutorka, Denis Szaniewski, Šimon Peter Molko), ktorí celý deň vytrvalo vysvetľovali všetkým žiakom i učiteľom spôsob streľby z laserových pušiek a pomohli s organizáciou pri registrácii súťažiacich (Veronika Berzáková).

              Mgr. Radoslav Kačur

            • Vianočné trhy na Zaymuske

            • V decembri to na Zaymuske skutočne žilo vianočnou atmosférou.  K tejto atmosfére prispeli aj vianočné trhy, ktoré sa po dlhšej prestávke uskutočnili 15. 12. Školský vestibul sa na chvíľu premenil na očarujúce vianočné trhovisko. Žiaci 8. a 9. ročníka mali možnosť vyskúšať si rolu predavačov, pekárov vianočných oblátok, mali priestor zlepšiť svoje komunikačné zručnosti, ale aj finančnú gramotnosť. Žiaci predávali výrobky, ktoré každá trieda školy pripravila za pomoci učiteľov či vychovávateľov. Predávali sme krásne výtvarné práce žiakov, vianočné dekorácie, bižutériu, výrobky z keramiky, medovníčky či pohľadnice. Neodmysliteľnou súčasťou trhov bolo občerstvenie v podobe chutných koláčikov či vynikajúceho punču, ktorý pre nás pripravili šikovné pani kuchárky zo školskej jedálne.

              Zaymusácke vianočné trhy mali dobročinný charakter a vyzbierané finančné prostriedky vo výške 1000 eur sme rozdelili na dve časti. Časť sme venovali 23. 1. na Pápežské misijné diela, druhú časť sme 1. 2. venovali Domu sestier Matky Terezy v Žiline.

              Pripájame aj poďakovanie od riaditeľa Pápežských misijných diel na Slovensku vpd. Ivana Kňazeho: https://www.facebook.com/100064473262701/posts/547525240739913/?flite=scwspnss

              Ďakujeme za každý príspevok. Taktiež chceme poďakovať všetkým, ktorí sa akokoľvek zapojili do organizácie vianočných trhov a obetovali svoj čas pre dobrú vec.

              Mgr. Barbora Ochodničanová, PaedDr. Janka Ďaďová

            • Adventná cesta za Ježišom

            • Hoci prežívame liturgicky už obdobie cez rok, stále nosíme v srdci čas prípravy na narodenie Ježiša. Bola to skutočne radostná, ale i náročná príprava, keď sme sa usilovali robiť VIAC, a tak kráčať za Ježišom.

              V prvom adventnom týždni sme začínali spolu s Noemom a textom zo sv. Písma „Aj vy buďte pripravení“ (Mt 24,37-44). Mali sme úlohu VIAC poslúchať Boha a čítať Sväté písmo.

              V druhom týždni sme sa VIAC zriekali s Jánom Krstiteľom, ktorý nás vyzýval, aby sme „robili pokánie, lebo sa priblížilo nebeské kráľovstvo.“ ( Mt 3, 1-12)

              Tretie adventné nedeľné evanjelium nás opäť s Jánom Krstiteľom učilo konať dobré skutkyVIAC sa radovať z každodenných dobier, ktoré sú nám dané i z Božieho príchodu.  „Hľa, ja posielam svojho posla pred tvojou tvárou a on pripraví cestu pred tebou.“ (Mt 11, 2-11)

              Štvrtá zažatá svieca pokračovala s Jozefom („Jozef, neboj sa prijať Máriu...“ Mt 1, 18-24), kde sme sa VIAC modlili a prejavovali sme konkrétnu lásku voči blížnym.

              Svoje zriekania a úspechy v duchovnej oblasti sme zviditeľnili písaním na stopy a vo vestibule školy tak vznikla krásna nástenka plná radosti z očakávania Pána. 

              Konkrétnu lásku voči blížnym sa nám podarilo pretaviť aj do pomoci núdznym, kde sme pre sestry Matky Terezy pred Vianocami vyzbierali potravinovú pomoc, aby i ony so svojimi zverencami mali pekné vianočné sviatky.

              Ďakujeme všetkým žiakom, učiteľom i rodičom za ochotu urobiť VIAC pre svoj duchovný život, pre svoje rodiny i pre blížnych, a tak sa lepšie pripraviť na Boží príchod.

              „Nezabúdajte na dobročinnosť a vzájomnú pomoc, lebo v takých obetách má Boh záľubu.“ (Hebr 13, 16)

              „Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.“ (Mt 25, 40)

            • Školské kolo Biblickej olympiády

            • Odvaha a dôvera v Boha" je téma tohtoročnej biblickej olympiády. 10. januára sa 35 žiakov našej školy zapojilo do školského kola tejto súťaže. Pri čítaní starozákonných kníh Judit a Ester sa oboznámili so svedectvom odvahy a dôvery v Boha týchto žien. Vo veľkej konkurencii sa na stupienok víťazov mohli postaviť len niektorí z nich.
              Na 1. mieste sa umiestnila Mária Elisabeth Berki (7.A), na 2. mieste sa umiestnila Miroslava Kremnická (7.C), 3. miesto obsadil Juraj Štefanec (8.A).
              Víťazom srdečne blahoželáme a držíme palce v ďalšom kole.

              PaedDr. Janka Ďaďová

            • Januárová vianočná besiedka ŠKD

            • V piatok 13. 1. sme sa stretli s rodičmi, starými rodičmi a priateľmi školy na vianočnej besiedke, ktorá sa konala v netradičnom čase – po Vianociach. Dôvodom bola vysoká chorobnosť detí a pedagógov v predvianočnom období. Na nálade to však neubralo, lebo sme sa mohli stretnúť všetci spolu v novom roku a osláviť Vianoce i prichádzajúci rok 2023 takýmto spôsobom.
              Deti za jednotlivé oddelenia predviedli krásne vystúpenia, ktoré sprevádzala hovoreným slovom vedúca ŠKD, p. vychovávateľka Jaroslava Bielečková a hudobnú réžiu mala na starosti p. vychovávateľka Lucia Holešová. Malí umelci vystúpili s vinšami, spevmi, koledami, tanečnými choreografiami so zimnou tematikou, scénkami a na záver nám deti predviedli krásne divadielko o narodení Božieho syna. Hraný príbeh narodenia Božieho dieťaťa sprevádzali spevom a hudobnými nástrojmi deti zo speváckeho zboru pod vedením p. učiteľky Moniky Mikovej. Na záver sme si spoločne zaspievali pieseň Tichá noc a k spevu pri svetle sviečok sa pridali aj všetci prítomní hostia.

              Po skončení besiedky sa všetkým zúčastneným prihovoril p. riaditeľ Radoslav Kačur a poprial nám všetko dobré v novom roku 2023, hlavne veľa zdravia, rodinnej pohody a veľa Božích milostí, aby sme mali Vianoce v našich životoch a srdciach nielen koncom decembra, ale každý deň.

              Ďakujeme pani vychovávateľkám i triednym učiteľkám za nácvik, deťom za krásny výkon, rodičom a príbuzným za vytvorenie pravej vianočnej atmosféry.

              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Vieme, čo dýchame?

            • Pamätáte si hmlu a smog, ktorá po každom silvestrovskom ohňostroji zahalí mesto či vašu dedinu? Alebo zábery v televízii z prehustených (najmä čínskych) miest, kde smog z výfukov áut znemožňuje vetrať a vôbec dýchať na ulici? Vedeli ste, že napríklad vo Francúzsku zomiera na následky znečisteného ovzdušia viac ako 5000 ľudí ročne? A že na Slovensku na následky znečisteného ovzdušia zomrie 23-násobne viac ľudí ako pri dopravných nehodách?

              Aj Zaymuska chce pomôcť pri ochrane životného prostredia na Slovensku a zapojila sa do celoslovenského projektu s názvom Vieme, čo dýchame? Šesť vybraných škôl v každom kraji bude vďaka inštalácii meračov kvality ovzdušia v areáli školy a každodennému sledovaniu ukazovateľov kvality ovzdušia, pomáhať vedeckému zhromažďovaniu dát o kvalite ovzdušia na Slovensku.​​​​​​​​

              Žiakom zo 7. A predstavili 12. 1. 2023 túto tému pani Miroslava Valášková zo Slovenskej agentúry životného prostredia v Bratislave a pani Ivana Fiťmová, regionálna manažérka kvality ovzdušia Žilinského samosprávneho kraja. Spolu vybrali miesta umiestnenia meračov a povedali si o metodike sledovania a o zapisovaní výsledkov.

              Ďakujeme im za informácie a veríme, že aj naši siedmaci svojou troškou prispejú k zmene postoja spoločnosti nielen k ochrane ovzdušia, ale aj k ochrane prírody na Slovensku.

              Mgr. Radoslav Kačur

            • Novoročné požehnanie školy

            • Tak, ako traja králi priniesli k jasliam narodenému Ježišovi zlato, kadidlo a myrhu, tak v pondelok 9. 1. 2023 priniesol p. kaplán František do každej triedy na Zaymuske novoročné Božie požehnanie. Kropením svätenou vodou, vôňou kadidla a modlitbou pripomenul všetkým žiakom i učiteľom, že „bez Božieho požehnania, márne sú naše namáhania!“ Spolu s pánom riaditeľom a s miništrantmi Ondrejom, Matejom a Martinom zaželal všetkým Zaymu­sá­kom pevné zdravie, obohacujúce a súdržné triedne spoločenstvá a úspechy v učení.

              Písmená „20 - C + M + B - 23“ na dverách tried nech nám po celý rok 2023 pripomínajú našu prosbu o Božie požehnanie. Aj keď písmená C, M a B nám v ľudovej tradícii pripomínajú mená troch kráľov Gašpara, Melichara a Baltazára, v skutočnosti sú skratkou latinských slov Christus Mansionem Benedicat, čo v preklade znamená Kristus nech žehná tomuto domu.

              Mgr. Radoslav Kačur

            • Exkurzia do Národného parku Malá Fatra

            • Dňa 20.12.2022 trieda 9. B absolvovala exkurziu do Národného parku Malá Fatra. Naším cieľom bolo poznávanie Národného parku Malá Fatra, ktorý je v našom okolí, pričom sme sa zamerali aj na ochranu prírody. Na exkurzii nás sprevádzal dlhoročný člen Klubu slovenských turistov a taktiež dlhoročný značkár turistických chodníkov na Slovensku, Dušan Kurhajec, ktorý žiakom vysvetlil históriu a súčasnosť značkovania turistických chodníkov. Žiaci si z výletu odniesli nielen nové poznatky a turistické zážitky, ale si aj oddýchli a mali radosť zo zimných radovánok v prírode.

              Mgr. Pavol Blasbalg

      • Kontakt

        • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
        • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
        • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
        • IČO: 37813056
        • DIČ: 2021670849
        • EDUID: 100009217
      • Prihlásenie