• Novinky

            • Úžasné úspechy našich recitátorov v celoslovenskom kole recitačnej súťaže ...a Slovo bolo u Boha...

            • Do jubilejného 30. ročníka recitačnej súťaže ...a Slovo bolo u Boha... sa z krajského kola do celoslovenského kola prebojovali dvaja naši žiaci a obaja boli opäť úspešní. Filip Čerňanský zo 4. A si vo svojej kategórii vybojoval 1. miesto a Kristínka Čižmáriková z 9. B získala 3. miesto. Súťaž  sa konala v sobotu, 23. marca 2024, na Spojenej škole Svätej Rodiny v Bratislave. Úvod patril slávnostnej sv. omši, ktorú celebroval otec biskup Mons. Jozef Haľko. V jeho príhovore zaznelo niekoľko krásnych myšlienok, pričom v jednej z nich poukázal aj na dôležitosť vysloveného slova a na našu zodpovednosť zaň. V tejto myšlienke je veľký kus pravdy a našich žiakov sa k jej pochopeniu snažíme denne viesť. Dôkazom toho je aj úspech Filipka a Kristínky, kde silou slov dokázali osloviť ľudské srdcia a poukázať na kresťanské hodnoty lásky, pokoja a dobra. Zo srdca im blahoželáme! 
              Mgr. Simona Valčová

            • V Zaymuske sa opäť spievalo na ľudovú nôtu...

            • V utorok 9. 4. 2024 bol počuť prekrásny spev z rôznych regiónov Slovenska od našich skvelých žiakov, ktorí postúpili z triednych kôl a prišli si zaspievať do školského kola súťaže Slávik SlovenskaAtmosféra bola úžasná, deti sa navzájom povzbudzovali potleskom a snažili sa podať najlepší spevácky výkon. Porota v zložení pani učiteliek Gabriely Bobuľovej, Simony Valčovej a Moniky Mikovej mali ťažkú úlohu rozhodovať. Udelené boli aj čestné uznania deťom, ktoré podali umelecký alebo výrazný ľudový prejav piesne. Všetkým deťom prajeme nech im spev ľudových piesní prináša radosť v živote. Osobitne ďakujeme za veľkú snahu prváčikom, ktorí sa tejto súťaže zúčastnili prvýkrát. Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme úspešnú reprezentáciu školy v ďalšom obvodnom kole.
              PaedDr.Gabriela Bobuľová

            • Koncert pre Zaymusku

            • Srdečne pozývame všetkých učiteľov, zamestnancov, žiakov, rodičov a priateľov našej školy na
              Koncert pre Zaymusku v piatok 26.4.2024 o 19:00 do Žilinskej katedrály.

              Bude to hudobný darček pre všetkých Zaymusákov k 20. výročiu založenia CZŠ R. Zaymusa v Žiline,
              ktorý vytvoria rodičia, priatelia, spevácky zbor Zaymusky a detský zbor Žiliňáčik. Zaznejú diela
              barokovej i súčasnej, duchovnej a filmovej hudby, rozozvučí sa organ, klavír, husle, viola, violončelo,
              klarinet, gitara, spev detí i hlas sopranistky. DoPočutia na koncerte!

            • Zápis predškolákov do 1. ročníka

            • Sme škola, ktorá sa snaží žiakov nielen vedomostne pripraviť na najkvalitnejšie stredné školy, ale tiež hodnotovo nasmerovať ich srdce k Bohu a k blížnym. Záujem pedagógov o múdrosť a dobro svojich žiakov sa opiera o evanjeliové ideály a vieru v lepšiu budúcnosť, ktorú raz naši žiaci vybudujú... Príďte aj vy na Zaymusku vytvárať lepší svet!

            • Zaymusáci na anglických predstaveniach

            • Angličtina v divadle zaznela pre našich tretiakov, štvrtákov a piatakov dňa 9. 4. v Dome odborov, kde sme sa spoločne zúčastnili predstavenia „Dick Whittington and His Cat“. Tradičný britský príbeh rozpráva o chudobnej sirote Dickovi, ktorá sa vďaka svojej kamarátke mačke stane boháčom a nakoniec aj starostom Londýna. 
              Aj šiestaci a siedmaci mali možnosť zhliadnuť anglické predstavenie s názvom „United Neighbours of London“, v ktorom bolo predstavených sedem poschodí, sedem nájomníkov a sedem osudov. Žiaci mali možnosť počuť anglický prejav s atraktívnymi dialektami a vychutnať si zážitok z dynamickej hudobnej koláže či expresívnych hereckých výkonov. Obe predstavenia z dielne Divadelného centra nás pobavili a inšpirovali k vytrvalému pokračovaniu v osvojovaní si anglického jazyka.
              Mgr. Monika Miková

            • „READ. GROW. INSPIRE.“ English Reading Marathon

            • Marec ako mesiac kníh sme sa rozhodli osláviť aj na hodinách anglického jazyka tak, že sme zorganizovali čitateľský maratón v anglickom jazyku „READ. GROW. INSPIRE.“, ktorý zahrnul všetky ročníky našej školy. V rámci tejto iniciatívy naši starší žiaci čítali anglické knihy našim mladším žiačikom na 1. stupni a v piatom ročníku. Čitateľmi boli Kristýnka Bakošová, Simonka Czánová, Ondrej Hrnčiar, Alex Hulman, Matej Iwaniec a Juraj Štefanec z 9.A, Vojtech Bálint a Dávid Brežný z 8.A, pod vedením p. u. Koriny Bielikovej a Dominiky Várošovej. Títo starší žiaci sa zapojili do procesu výberu kníh a vybrali také, ktoré by oslovili rôzne záujmy a vekové skupiny, no zároveň aby obsahovali dostatočné množstvo anglických slov a fráz. Starší žiaci preukázali neuveriteľné nasadenie a trpezlivosť pri čítaní s mladšími žiakmi. Pomáhali im s výkladom neznámych slov a inšpirovali ich k ďalšiemu čítaniu a objavovaniu sveta slov. Týmto spôsobom sme nielenže posilňovali jazykové schopností našich žiakov, ale aj podporili väzby medzi rôznymi vekovými skupinami.

              Bol to aj neformálny a interaktívny spôsob, ako priblížiť anglickú literatúru našim žiakom na 1. stupni, inšpirovať ich k čítaniu a pritom budovať pozitívne vzťahy starších žiakov k svojim mladším spolužiakom. Táto akcia nielen posilnila našu školskú komunitu, ale tiež pomohla rozvinúť lásku k čítaniu u detí a u starších žiakov a mala pozitívny vplyv na ich komunikačné, sociálne a pedagogické schopnosti. Po tomto projekte sa zvýšil dopyt po knihách v anglickom jazyku v našej školskej knižnici.

              Na 2. stupni prebiehal čitateľský maratón v rámci hodín anglického jazyka. Naša školská knižnica sa stala srdcom nášho maratónu a vytvárala príjemné prostredie na čítanie kníh. Pani učiteľky Janka Sedliaková, Zuzana Zbínová, Korina Bieliková a pán učiteľ Jakub Behrík pripravili zoznam kníh a príbehov vhodných pre vekové kategórie od 6. až po 9. ročník, aktivity a hry s knižnou tematikou. Žiaci mali k dispozícii pracovný list, kde si zaznačovali poznámky o prečítanej knihe. V tento deň na 2. stupni prebiehali aj diskusie a dramatizácie prečítaného textu z knihy. Pani vychovávateľka Bielečková predstavila anglickú literatúru aj v školskom klube detí.

              Pozitívne ohlasy a úspech čitateľského maratónu nás motivovali k ďalším podobným iniciatívam v budúcnosti. Veríme, že sa nám i takýmto spôsobom podarilo prilákať našich žiakov k čítaniu a získali sme tak ďalších čitateľov anglickej literatúry. Veď nie nadarmo sa hovorí, že kniha je najlepším priateľom človeka.

              Mgr. Korina Bieliková

            • Okresné kolo v streetballe

            • Dňa 27. 3. sme sa zúčastnili okresného kola v streetballe. Zúčastnili sa ho žiaci z desiatich žilinských škôl, ktoré boli rozdelené do troch skupín. Našu skupinu sme jasne vyhrali a postúpili sme do semifinále, kde sme tesne prehrali o dva body s celkovým víťazom tejto okresnej súťaže  ZŠ Limbová. Potom sme ešte zahrali zápas o druhé a tretie miesto, kde sme takisto tesne prehrali so ZŠ Lichardova a celkovo sme skončili na peknom treťom mieste.

              Našu školu reprezentovali Lukáš Jakubík, Šimon Dusa, Filip Reynolds a Lukáš Faltín.

              Ďakujeme im za úspešnú reprezentáciu našej školy.

              Mgr. Pavol Blasbalg

            • Pôstna púť šiestakov na horu Butkov

            • „Poznanie prichádza v tichu. Stíš sa.“ To sú slová, ktoré viedli žiakov šiesteho ročníka 14. marca do Skalného sanktuária Božieho milosrdenstva na hore Butkov. V modlitbe krížovej cesty vyprosovali milosti nielen pre seba a svojich blízkych, ale aj pre učiteľov a spolužiakov z našej školy.
              PaedDr. Janka Ďaďová

            • Saint Patrick's Day v ŠKD

            • V rámci Európskeho dňa jazykov sa deti v 1. B a 2. A dozvedeli o patrónovi Írska sv. Patrikovi. Pani vychovávateľka Bielečková deťom prečítala zaujímavosti o sv. Patrikovi. Oboznámila ich so symbolom Írska trojlístkom. Deti si vymaľovali maľovanku sv. Patrika, na ktorej bol aj tento symbol – trojlístok, ďatelina alebo ako sa deti naučili v angličtine – shamrock. Nakoniec deti počítali od 1 – 10 anglicky trojlístky a dokresľovali správny počet trojlístkov k danému obrázku.
              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Navštívili sme Bábky v podkroví

            • Viete, aký je rozdiel medzi marionetou, maňuškou a javajkou? Ak nie, deti z ŠKD vám to rady vysvetlia. V marci, pri príležitosti medzinárodného dňa bábkarstva a bábkového divadla, navštívili stálu expozíciu Bábky v podkroví v Rosenfeldovom paláci. Expozícia ich previedla históriu Bábkového divadla Žilina, najstaršieho profesionálneho bábkového divadla na Slovensku. Zažili skutočný divadelný svet. Vyskúšali si, ako sa vedú bábky, stali sa z nich dramatici pri vymýšľaní vlastných príbehov, ktoré nám potom zahrali. Dozvedeli sa veľa zaujímavých vecí, napríklad to, ako funguje tieňové alebo čierne divadlo. Nevedno, možno sa medzi nimi ukrýva aj budúci bábkoherec či bábkoherečka.
              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Marec mesiac knihy

            • V mesiaci marec sme častejšie navštevovali Krajskú knižnicu v Žiline. Deti tretích ročníkov sa 19. 3. zúčastnili akcie „Čítajme si...“. Deti čítali na pokračovanie knihu a potom sa všetci čitatelia podpísali na pamätnú listinu. Prváci našej školy sa zasa zúčastnili slávnostného pasovania za čitateľov a priateľov kníh Krajskej knižnice.

              Deti privítala pani knihovníčka a oboznámila ich s priestormi knižnice a vysvetlila im, k čomu tieto priestory slúžia. Potom deťom prečítala zaujímavý úryvok z knihy, ako si jeden vtáčik obľúbil čítanie a v ťažkej chvíli využil svoje vedomosti získané čítaním kníh k pomoci v ťažkej situácii, a tak zachránil životy celému kŕdľu vtákov. Deti tento príbeh počúvali v napätí. Potom bola pred deťmi úloha nájsť dvojicu obrázkov z rozprávok a zosumarizovať ich. Po zvládnutí tejto úlohy deti nahlas prečítali a zložili sľub čestného čitateľa kníh, pričom ich pani knihovníčka slávnostne pasovala a rozdala im čitateľské preukazy. Nakoniec deťom ukázala oddelenie detských kníh, kde si mohli deti vybrať a zapožičať knihy na čítanie domov. Deti mali z tohto dňa krásny zážitok.

              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • ŽILINA TOURS with Local Private Tour Guides

            • Žiaci 7. A triedy sa zahrali na miestnych turistických sprievodcov a sprevádzali pani učiteľky Várošovú a Bielikovú po meste v angličtine. Predtým, než sa táto ŽILINA TOURS akcia uskutočnila, každý žiak mal za úlohu zozbierať a spracovať informácie o nejakej historickej pamiatke a o zaujímavom mieste či inštitúcii v meste. Potom tieto informácie žiaci prezentovali svojim spolužiakom a pani učiteľkám počas prehliadky.

              Žiaci sprevádzali svojich spolužiakov a pani učiteľky po historických pamiatkach v meste a zároveň používali anglický jazyk ako nástroj komunikácie. V tento deň žiaci spoznali 18 historických pamiatok a 18 zaujímavých miest a inštitúcií v meste Žilina. Tento prístup kombinoval zážitkové učenie s učením jazyka, čo je známe ako crossover learning. Tento interaktívny prístup kombinuje výučbu anglického jazyka, občianskej náuky a dejepisu, v rámci ktorého žiaci objavovali a učili sa porozumieť miestnej histórii a kultúre prostredníctvom osobných skúseností a interakcie s reálnym prostredím.

              Počas prezentácií sa žiaci naučili používať anglický jazyk v reálnych situáciách, čo posilnilo ich jazykové schopnosti a sebavedomie. Taktiež sa dozvedeli viac o histórii a význame jednotlivých budov a inštitúcií v meste, čo podporilo ich záujem o miestnu kultúru a jej dedičstvo. Táto aktivita nielenže pomohla žiakom zdokonaliť svoje jazykové schopnosti v reálnych situáciách, ale tiež ich povzbudila k objavovaniu a prezentovaniu kultúrnych a historických aspektov ich mesta. Sprevádzanie po meste v anglickom jazyku tak bolo nielen užitočným vyučovacím nástrojom, ale aj zábavným spôsobom, ako zapojiť všetkých žiakov do učenia.

              Túto akciu pripravili pani učiteľky Korina Bieliková a Dominika Várošová v rámci hodín anglického jazyka a občianskej náuky (CLIL).

              Mgr. Korina Bieliková

            • Je nás počuť 2024

            • V stredu, 6. marca 2024, sa naša školská knižnica a s ňou aj celá Zaymuska zapojili do celoslovenského podujatia „Je nás počuť 2024“. Spoločne s ostatnými knižnicami po celom Slovensku sme o 15.30 hod. vyotvárali dvere a okná do školskej knižnice, zapli sme reproduktory a začali čítať. Ulicou Romualda Zaymusa a po celom školskom dvore sa rozliehali príbehy zo školských lavíc, dobrodružstvá malého Mikuláša či neuveriteľné činy statočných detí, pri ktorých sa pozastavil nejeden okoloidúci. Veľká vďaka patrí pani učiteľkám Halajovej a Valčovej, ktoré prepožičali svoj hlas pri čítaní a venovali sa deťom, ktoré si prišli tieto príbehy vypočuť. Veríme, že sme aj našou troškou prispeli k upozorneniu na dôležitosť čítania a krásu literatúry.
              Vaši knihovníci

            • Veľkonočné prianie

            • Milí žiaci, rodčia a príbuzní našich žiakov, spolupracovníci a podporovatelia našej Zaymusky. Prajeme Vám hlboké prežitie sviatočných dní, rodinnú pohodu a zdravie.  

            • Návšteva predškolákov v prvých ročníkoch

            • Naša škola v týchto dňoch otvorila svoje brány nielen pre svojich žiakov, ale aj pre škôlkarov z MŠ Predmestská a MŠ Kmeťová, ktorí v sprievode svojich pani učiteliek navštívili našich prvákov. Hneď v úvode niektorí škôlkari spoznali medzi prvákmi svojich kamarátov a potom sa už nebojácne pustili do svojich úloh. Hľadali stratené písmenká, hádali hádanky, delili slová na slabiky, recitovali básničky, no i kreslili a to nielen po papieri, ale aj na tabuľu. Matematická loď im priniesla množstvo rýb s príkladmi, ktoré im zas na oplátku vypočítali prváci. Škôlkari spoznávali množstvo, určovali počet predmetov i geometrických tvarov. Aby toho nebolo málo, ešte si  aj zacvičili a zaspievali. Boli veľmi šikovní. Na záver sme sa obdarovali vyrobenými darčekmi. Veríme, že sa s viacerými uvidíme na zápise do 1. triedy.
              PaedDr. Katarína Čižmáriková

            • Zvedaví predškoláci prišli na Deň otvorených dverí

            • V piatok 15. 3. 2024 prišli predškoláci so svojimi rodičmi na Zaymusku, aby sa na vlastné oči presvedčili, ako to vyzerá v ich budúcej škole. Zúčastnili sa vyučovacej hodiny v prvom ročníku, poprechádzali sa po škole, zabehali si v telocvični a ukázali svoje šikovné rúčky pri výrobe malých darčekov. 

              Rodičia sa s vedením školy porozprávali o praktických veciach súvisiacich s vyučovaním, školským klubom, krúžkami či s jedálňou. Veríme, že sa so všetkými znova stretneme na zápise, ktorý bude v dňoch 11., 12. a 26. 4. 2024, a neskôr v septembri v novom školskom roku.

              Pred zápisom prosíme všetkých rodičov, aby vypísali elektronickú prihlášku, ktorá sa nachádza na stránke školy zaymuska.sk (nad týmto článkom). V samotný deň zápisu tak ušetríme veľa času a na vami uvedený kontakt dostanete zoznam dokumentov, ktoré budete k zápisu potrebovať. Tešíme sa na vás!

              Mgr. Radoslav Kačur

            • Tehlička pre misie 2024 – Južný Sudán

            • Počas pôstneho obdobia sa naša škola opäť zapojila do projektu Tehlička pre misie. Projekt organizuje občianske združenie SAVIO, ktoré podporuje saleziánske misijné diela.

              Vyzbierané finančné prostriedky v tomto roku budú použité na misijné projekty v Južnom Sudáne, pomôžu pri vzdelávaní chudobných detí v Edukačnom centre sv. Bakhity na misii v Tonj.

              Tehličky sa budú predáva každý deň, cez veľkú prestávku (po 4. hodine) vo vestibule školy. Cena tehličky je dobrovoľná. Aj takýmto spôsobom môžeme konať počas pôstu dobré skutky a pomôcť deťom a mladým, ktorí to veľmi potrebujú, lebo žijú vo veľkej chudobe.

              Všetky bližšie informácie si môžete pozrieť na www.tehlicka.sk

              Ďakujeme všetkým z Vás, ktorí sa už aktívne zapájate a pomáhate.

            • Prednáška "Nenič svoje múdre telo"

            • Dňa 1. 3. sa uskutočnila prednáška pre 4. ročníky s pani policajtkou Brezániovou o vplyve ľahkých drog na zdravie človeka. Cieľom bola prevencia, spôsoby ako predchádzať zlým návykom, čo všetko môže uškodiť zdraviu človeka a ako sa ochrániť pred škodlivými látkami. Prostredníctvom audiovizuálneho záznamu sa mohli žiaci hlbšie zamyslieť nad následkami zanedbaného životného štýlu a neznalosťou ochrany svojho zdravia. Na záver položili žiaci pani policajtke zaujímavé otázky, na ktoré dostali odpovede.
              PaedDr. Gabriela Bobuľová

      • Kontakt

        • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
        • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
        • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
        • IČO: 37813056
        • DIČ: 2021670849
        • EDUID: 100009217
      • Prihlásenie