• Novinky

            • Duchovná obnova pani vychovávateliek

            • V pôstnom období sa pani vychovávateľky zúčastnili na duchovnej obnove s pánom kaplánom Františkom Daškom. Duchovná obnova bola spojená s krížovou cestou, ktorá sa konala v kapucínskom kostole Sirotár. V tomto pôstnom čase nám venoval náš školský kaplán veľmi podnetné a povzbudivé slová, ktoré nás viedli k zamysleniu sa nad utrpením nášho Pána Ježiša Krista. Slová pána kaplána v nás vzbudili aj očakávanie a radosť z Jeho zmŕtvychvstania, ktoré tiež podnecuje nádej a vieru na Jeho prítomnosť v našich životoch.
              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Kristus vstal z mŕtvych!

            • Anjel sa prihovoril ženám: „Vy sa nebojte! Viem, že hľadáte Ježiša, ktorý bol ukrižovaný. Niet ho tu, lebo vstal, ako povedal. Poďte, pozrite si miesto, kde ležal. Mt 28,5-6

              Kristus vstal z mŕtvych! Aleluja! Radujme sa!

              Nech nás radosť zo stretnutia so živým Kristom napĺňa každý deň nášho života!

            • Piaty deň v škole v prírode

            • Nadišiel posledný deň v škole v prírode. Využili sme ho na aktívne pozorovanie živočíchov žijúcich vo voľnej prírode, predovšetkým vo vodnom spoločenstve. Vo vodnej nádrži Stará Myjava sme v priamom prenose sledovali žaby pri párení a znášaní ikier. Nášmu záujmu neušli ani divé kačky a rastliny prebúdzajúce sa k novému životu. Posledné chvíle patrili fotografovaniu okolia, šelfíčkam a spoločenským hrám. Po výbornom obede sme krátko zhodnotili náš pobyt a rozlúčili sme sa so všetkými zamestnancami RZ Stará Myjava.

              Mgr. Adriána Behríková, Mgr. Gabriela Rašková, PaedDr. Karol Vlčko, Monika Remeková

            • Dekanátne kolo Biblickej olympiády

            • Dňa 28. 3. sa trojčlenné družstvo našich žiakov v zložení Mária Elisabeth Berki (7.A), Miroslava Kremnická (7.C) a Juraj Štefanec (8.A) zúčastnilo dekanátneho kola Biblickej olympiády v Spojenej škole Kráľovnej Pokoja. V konkurencii ôsmich družstiev sme získali krásne tretie miesto. Srdečne blahoželáme a tešíme sa na 22. ročník Biblickej olympiády.
              PaedDr. Janka Ďaďová

            • Štvrtý deň v škole v prírode

            • Štvrtý deň v škole v prírode na Starej Myjave sa deti po dopoludňajšom vyučovaní venovali športovým aktivitám s pani vychovávateľkami. 4. A a 4. B si zasúťažili medzi sebou vo vybíjanej a štafetových pretekoch. Ich súboj skončil nerozhodne. Okrem klubovej záujmovej činnosti nacvičovali choreografie spoločenských tancov. Svoje výkony prezentovali vo večernom programe Let’s dance. Zaymusáci boli opäť úspešní. V celkovom poradí sa naše tanečné páry umiestnili na 3. a 1. mieste z dvanástich. Večer zakončili rozlúčkovou diskotékou.

              Mgr. Adriána Behríková, Mgr. Gabriela Rašková, PaedDr. Karol Vlčko, Monika Remeková

            • Tretí deň v škole v prírode

            • Tretí deň v škole v prírode deti absolvovali krížovú cestu v prírode, zahrali si loptové hry, vozili sa na štvorkolke, liezli na lezeckej stene, strieľali na terč, vyrábali umelecké predmety. Popoludní si vyskúšali zábavné podnikanie v oblasti služieb. Podvečer nás navštívil pán kaplán Daško s pani učiteľkou Mikovou a spolu sme slávili svätú omšu. Večerný program sa niesol v duchu zábavných pohybových súťaží. Pred večierkou sme vzdali vďaku nášmu Pánovi za všetky zážitky.

              Mgr. Adriána Behríková, Mgr. Gabriela Rašková, PaedDr. Karol Vlčko, Monika Remeková

            • Druhý deň v škole v prírode

            • Druhý deň v škole v prírode prebiehalo vyučovanie v lese. Žiaci si upevňovali vedomosti z prírodovedy a vlastivedy. Poobede sa deti zapojili do aktivity Rozprávková cesta, kde riešili hádanky zamerané na rozprávky. Nasledovali záujmovo-klubové činnosti. Večer sme hľadali talenty a každý predviedol ten svoj. Deň sme ukončili spoločnou modlitbou a poďakovaním.

              Mgr. Adriána Behríková, Mgr. Gabriela Rašková, PaedDr. Karol Vlčko, Monika Remeková

            • Prvý deň v škole v prírode

            • Do školy v prírode sme prišli predpoludním, privítali nás animátori, vedúci ŠVP a ubytovali sme sa v chatách. Po výbornom obede deti hravo zvládli prvú úlohu: vymyslieť, nakresliť a pomenovať názov svojej izby v súlade s prírodou. Neskôr sa zabávali v kluboch, súťažili na športovej olympiáde a po večeri fandili svojim spolužiakom v ďalších súťažiach. Deň sme zakončili poďakovaním a spoločnou modlitbou. ​​​​​​​

              Mgr. Adriána Behríková, Mgr. Gabriela Rašková, PaedDr. Karol Vlčko, Monika Remeková

            • Postup našich basketbalistov do krajského kola

            • Dňa 21. 3. 2023 sme sa zúčastnili okresného kola v streetbale (malý basketbal), v ktorom sme súperili s ôsmimi ďalšími školami. Základnú časť zápasov v skupine sme suverénne vyhrali, vďaka čomu sme postúpili do semifinále a napokon sme sa dostali až do finále. V ňom sme vyhrali 6:5 so ZŠ Martinská, čím sme získali možnosť reprezentovať našu školu a okres v krajskom kole, ktoré sa bude konať 13. 4. v Liptovskom Mikuláši. Turnaja sa zúčastnili Michal Pivko (9.A), Matúš Mintál (7.C) a Lukáš Jakubík (8.B), ktorým ďakujeme za reprezentáciu školy a zároveň im blahoželáme k úspechu.
              Mgr. Pavol Blasbalg 

            • Prváci v knižnici

            • Mesiac marec sa nesie v hesle: „Marec - mesiac knihy. V ŠKD sme v tomto mesiaci s prvákmi navštevovali Krajskú knižnicu v Žiline. Deti sa zúčastnili napríklad besedy s názvom Danka a Janka. Pani z knižnice si pre nich pripravila náučné rozprávanie o spisovateľke Márii Ďuríčkovej, ktorá napísala veľa krásnych kníh pre deti. Prváci si pozreli aj niekoľko krátkych filmov natočených podľa knihy Danka a Janka a mali tiež pripravenú zaujímavú aktivitu, v ktorej súťažili, kto prvý chytí postavičku Geranduchu. Deti z 1. A triedy priniesli do knižnice aj vlastnoručne namaľované ilustrácie ku knihe Danka a Janka, ktoré tam vystavili. A po návšteve v knižnici sa deti zahrali na detskom ihrisku.
              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Deň otvorených dverí na Zaymuske

            • Streda 15. 3. 2023 bola venovaná rodičom budúcich prváčikov, ktorí sa ešte rozhodujú, do ktorej školy svoje dieťa zapíšu.

              V triedach 1.A a 1.B si mohli rodičia s ich predškolákmi reálne pozrieť, ako žiaci pracujú na vyučovaní, akí sú aktívni, ako sa správajú v triednom kolektíve. Prváci s radosťou čítali, písali a tvorili vety. Na matematike upevňovali sčítanie a odčítanie do 20 pomocou názorných pomôcok a precvičovali si riešenie matematických úloh.

              Počas vyučovania v triedach vládla veselá nálada a tvorivá atmosféra. K dispozícií bolo aj vedenie školy, ktoré informovalo o výchovno-vzdelávacom programe školy, činnostiach v ŠKD a v diskusii rodičia dostali odpovede na svoje otázky. Po otvorenej hodine si rodičia a detičky prezreli školu - nakukli do telocvične, jedálne, do kaplnky, do bufetu, do herne i do knižnice. Na záver si deti v tvorivých dielňach vo vestibule vyrobili malé darčeky pre svojich rodičov.

              Deň otvorených dverí na našej škole patril k výnimočným dňom, plným príjemných a milých stretnutí. Tešíme sa na všetkých predškolákov na zápise v apríli.

              Mgr. Mariana Palutková

            • Úspech našich žiakov v okresnom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín

            • V marci sa uskutočnili okresné kolá recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v priestoroch Radnice mesta Žilina. Máme veľkú radosť, že v dvoch kategóriách sa naši žiaci umiestnili na prvých miestach!
              V prvej kategórii v próze sa na 1. mieste umiestnil Filip Čerňanský z 3.A triedy.
              V druhej kategórii v próze sa na 1. mieste umiestnila Nela Čerňanská zo 6.B triedy. 
              Obom srdečne gratulujeme a prajeme im veľa šťastia v krajskom kole tejto najznámejšej recitačnej súťaži!
              Mgr. Dominika Várošová

            • Reparát z povinného čítania

            • Dňa 15. 3. sa žiaci 8.B zúčastnili predstavenia v Dome odborov v Žiline, divadelnej komédie Reparát z povinného čítania. Trojica hercov z Túlavého divadla, nás prostredníctvom humoru zoznámila s dielami slovenskej klasiky a s velikánmi našej literatúry.

              Mgr. Adriána Behríková

            • Duchovná obnova k projektu Hrou k lepším výsledkom

            • Žiaci ôsmych ročníkov spolu s niektorými učiteľmi našej školy mali po jarných prázdninách zaujímavý rozbeh. V pondelok 6. marca odcestovali na Oravu do Ústia nad Priehradou na trojdňovú duchovnú formáciu, ktorá je súčasťou projektu Hrou k lepším výsledkom

              Hlavným cieľom tohto projektu je zlepšiť školské výsledky prostredníctvom motivácie žiakov k učeniu sa a zlepšenia vzájomných vzťahov v kolektíve. Hlavným nástrojom, ako naplniť tento cieľ, je hra. Hra, ktorá je najprirodzenejšou súčasťou života človeka už od detstva. Hra plní rozvojovú funkciu, pretože v nej účastníci spoznávajú a učia sa zvládať svoje emócie, vstupujú do interakcie s ďalšími hráčmi, rozvíjajú svoju fantáziu, predstavivosť a tvorivosť a rovnako rozvíjajú svoju vôľu, odvahu a vytrvalosť. A tiež schopnosť cítiť a pracovať s druhými.  

              A keďže o hre môžeme hovoriť ako o zážitkovej forme výučby, vstupná trojdňová duchovná obnova sa niesla v duchu zážitkovosti, tvorivosti a hry. Žiaci mali možnosť vyskúšať si veľa aktivít, ktoré podporovali ich vzájomnú spoluprácu. Každá hra mala veľký význam a posúvala žiakov ďalej nielen v rámci ich vzájomných vzťahov, ale aj vo vzťahu k Bohu a k sebe samým. 

              Duchovná obnova bola zameraná na 3 hlavné témy:

              • Boh ako milujúci otec. 
              • Hriech, ktorý môže zničiť ľudské vnútro. 
              • Nová šanca na život. 

              Nešlo však o prednášky, ale o zážitkové hry, svedectvá skutočného života, obohacujúce videá či skupinové práce žiakov. 

              V závere duchovnej obnovy sme sa oboznámili s kartovou hrou Úlet, ktorú čoskoro začneme hrať aj na našich hodinách. Cieľom tejto hry je plniť rôzne úlohy, získavať body na vyučovacích hodinách a tieto body zamieňať za rôzne benefity. Ide o hravú metódu, ktorá by mala priniesť viac zábavy do bežných vyučovacích hodín. 

              Duchovnú obnovu viedli manželia Braňo a Marta Letkovci, spolu s tímom pracovníkov a dobrovoľníkov z Oravského centra mládeže. Celý čas bol s nami i kňaz Dominik Jamrich, takže žiaci mali možnosť svätej spovede a účasti na svätých omšiach. 

              Zažili sme naozaj požehnaný čas, plný milostí a zmien v našich srdciach. Veríme, že ešte dlho budeme čerpať z tejto duchovnej obnovy a zo silných zážitkov, ktoré z nej máme.

              Mgr. Barbora Ochodničanová 

            • Expert geniality show

            • Aj tento rok sa žiaci našej školy zapojili do celoslovenskej vedomostnej súťaže pre žiakov 5. – 9. ročníka ZŠ Expert geniality show. Žiaci súťažili vo viacerých oblastiach a témach. Desiatim žiakom sa podarilo svojím umiestnením v prvej štvrtine najúspešnejších žiakov a získať titul TOP Expert.
              Titul Top expert získali - Peter Dusa (5.B), Jakub Kováčik (5.B), Ondrej Páleš (5.B), Mária Elisabeth Berki (7.A), Lucia Rybárska (7.B), Vojto Bálint (7.A), Lukáš Holeša (7.A), Matúš Majtánik (7.A), Dorota Šutková (8.A) a Šimon Dusa (8.B).
              Najväčší úspech v súťaži a titul Experta získali v téme Svetobežník Lucka Rybárska zo 7.B, ktorá sa umiestnila na 6. mieste z 365 súťažiacich a Šimon Dusa z 8.B, ktorý sa umiestnil na 15. mieste z 323 súťažiacich v téme Góly, body, sekundy.

              Všetkým súťažiacim gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov.
              Mgr. Janka Bálintová

            • Výtvarná výchova v synagóge

            • Umelecké cítenie a vzťah k výtvarnému umeniu sme si so štvrtákmi boli 23. februára 2023 upevniť na Maliarskom workshope s Katarínou Škamlovou. V priestoroch Novej synagógy v Žiline sme si najprv prezreli komentovanú výstavu obrazov a odrazov Od ú(svitu) do sú(mraku). Ponorili sme sa do sveta abstrakcie, pozorovali silu lesku, svetla, tieňov a vzorov. Umelecký zážitok umocňovali odrazy obrazov a svetiel v zrkadlách. S novou inšpiráciou sme sa aj my odrazili a netradičnou technikou namaľovali svoje vlastné abstraktné obrazy. Spoločne aj individuálne sme spoznávali, zažívali, kreslili, odrážali aj dotvárali. Z tejto akcie sme si okrem našich výtvorov odniesli aj hlboký umelecký zážitok.
              Mgr. Gabriela Rašková

      • Kontakt

        • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
        • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
        • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
        • IČO: 37813056
        • DIČ: 2021670849
        • EDUID: 100009217
      • Prihlásenie