• Novinky

            • Všetkovedko

            • Do  vedomostnej súťaže Všetkovedko sa v tomto školskom roku  zapojilo viac ako 32 000 žiakov 1. – 4. ročníka z celého Slovenska. O titul najmúdrejšieho medzi najbystrejšími zabojovalo aj 19 žiakov 1 4. ročníka z našej školy. Súťažilo sa formou testu, v ktorom si žiaci overili svoje vedomosti. Test obsahoval otázky z vlastivedy, prírodovedy, slovenského jazyka a literatúry, matematiky, anglického jazyka, informatiky, hudobnej, výtvarnej a dopravnej výchovy.
              Titul Všetkovedko získalo 9 žiakov. Svojimi odpoveďami sa zaradili medzi 30% najmúdrejších žiakov v rámci Slovenska.
              Titul Všetkovedkov učeň získalo 10 žiakov.

              Najlepšie umiestnenie žiakov z našej školy:
              Tomáš Kubány, 1.C 
              Adam Mokošák, 1.A 
              Šimon Randa,1.A 
              Sofia Šutarová, 3.B
              Hugo Hrin, 2.A 
              Dominika  Hudáková, 3.A 
              Anežka Bezáková, 3.C

              Srdečne blahoželáme všetkým účastníkom súťaže Všetkovedko.

              Mgr. Gabriela Trúchla

            • Digitálni rodičia na Zaymuske

            • Na Zaymuske sa okrem žiakov vzdelávajú aj rodičia a učitelia. Dňa 6. 2. sa v našej škole konala prednáška s diskusiou s názvom „Najčastejšie chyby dospelákov vo výchove digitálnych detí“. Naším hosťom bola odborníčka v oblasti internetu, reklamy a médií Barbora Okrúhľanská z projektu Digitálni rodičia, ktorého podstatou je vzdelávať rodičov o najnovších trendoch  v online prostredí. Pútavo, s nadšením, so širokým rozhľadom i vtipným odľahčením nám porozprávala o výzvach rodičovstva 21. storočia.

              V prednáškovej časti pomenovala najčastejšie problémy, ktoré prináša digitálna doba a ponúkla mnohé výchovné tipy pre rodičov. Rozprávali sme sa napríklad o tom, ako si doma nastaviť pravidlá používania digitálnych technológií, ako sa o týchto témach s deťmi rozprávať a ako zvládať rôzne situácie súvisiace s digitálnou výchovou. V diskusnej časti zazneli nielen zaujímavé otázky, ale mnohí rodičia zdieľali svoje skúsenosti. Ďakujeme lektorke za inšpiratívne rozprávanie a všetkým zúčastneným za vytvorenie príjemnej atmosféry.

              Ak ste zmeškali túto príležitosť a hľadáte výchovné tipy a inšpirácie v oblasti digitálneho rodičovstva, odporúčame podcast, ktorý nájdete na www.digitalnirodicia.sk

              Zaujímavé články k téme môžete tiež nájsť aj na webe www.vlcata.sk

              Mgr. Anna Bašková
              školská psychologička

            • Návšteva MiniZOO

            • Dňa 14. 2. 2024 deti 1.B a 2.A navštívili MiniZOO, s ktorou sme na začiatku školského roka 2023/2024 uzatvorili spoluprácu. Vedúci zariadenia, pán Štolf, privítal  deti a urobil nám úžasný výklad o zvieratkách žijúcich v tejto MiniZOO. Deti sa zoznámili s rôznymi druhmi zvierat, ako sú hady, korytnačky, jašterice, opička Koko, medvedík čistotný, divé mačky, králiky, dikobraz – ktorého  deti aj kŕmili orieškami priamo z ruky. Zoznámili sme sa s leguánom zeleným a lemurom.

              Pán Štolf dovolil deťom v jeho prítomnosti pohladiť niektoré zvieratká, dokonca niektoré odvážnejšie deti si chytili hada, ktorý sa okolo nich omotal. Predstavil im papagája, s ktorým si deti rezko zacvičili. Zoznámili sme sa aj so suchozemskou korytnačkou zvanou Tank, ktorá právom nesie toto meno, keďže bola naozaj veľmi veľká. Táto návšteva deti veľmi zaujala a zároveň získali nové informácie o živote a starostlivosti o tieto zvieratká. Budeme sa tešiť na ďalšiu návštevu.

              Mgr. Jaroslava Bielečková  

            • Hviezdoslavov Kubín 2024 – 1. stupeň

            • V utorok 13. 2. 2024 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže v prednese poézie a prózy –  Hviezdoslavov Kubín. V prvej kateorii v poézii a v próze spolu súťažilo 21 recitátorov, víťazov triednych kôl, ktorí  predviedli svoje umelecké nadanie a dobrú pamäť. Všetkých zúčastnených potešila sladká odmena a drobný darček. Najlepší recitátori boli ocenení diplomom a knihou. Víťazom blahoželáme a držíme palce v okresnom kole, ktoré sa bude konať 4. marca 2024.

              Umiestnenie žiakov poézia:
              1. miesto: Šimon Mihalčin, 3.A   
              2. miesto: Helena Kukučiková, 3.C
              3. miesto: Matej Gregor, 2.A

              Umiestnenie žiakov próza:
              1. miesto:
              Beáta Malinová, 4.A
              2. miesto: Filip Čerňanský, 4.A
              3. miesto: František Čižmárik, 2.A 

              Mgr. Janka Možutíková

            • Súťaž YPSILON – SLOVINA JE HRA

            • Dňa 7. decembra si naši žiaci zasúťažili v súťaži YPSILON – SLOVINA JE HRA. Poslaním súťaže je nielen propagovať a popularizovať slovenský jazyk a literatúru ako vyučovací predmet, ale tiež zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov. Interaktívne testy boli zostavené tak, aby rozvíjali žiacku originalitu, tvorivosť, aktívne myslenie žiakov či podnecovali ich flexibilitu. Do tejto celoslovenskej súťaže sa zapojilo 14 našich žiakov z rôznych ročníkov. Súťaž prebehla formou testu a vypracované testy boli následne poslané organizátorovi na vyhodnotenie. A výsledok? Výborný! Všetkým žiakom sa darilo veľmi dobre a u niektorých z nich bola úspešnosť takmer 100%. A hoci pri žrebovaní vecných cien šťastie nemali, so svojimi výsledkami môžu byť nadmieru spokojní. Gratulujeme!
              Mgr. Simona Valčová

            • Projekt: Hudbou a spevom šíriť Radosť a Dobro

            • Zaymusácky projekt podporila grantová nadácia Renovabis koncom roku 2023. Vďaka nemu sme mohli vybaviť školskú kapelu novými nástrojmi a technickým vybavením, vytlačili sme školský stolový kalendár, zostavili a vytlačili školský spevník. Vďaka spolupráci s rodičmi školy sme dali vytlačiť tri veľkoplošné reklamné školské bannery. Najviditeľnejšou aktivitou na škole však bol evanjelizačný Koncert vďaky, na ktorom sa 7.2.2024 okrem našej školskej kapely zúčastnila aj skupina z Gymnázia sv. Františka z Assisi (Šém z GSF) a mladí gymnazisti zo Spojenej školy Kráľovnej Pokoja. Mládežníci s nami okrem gospelových piesní zdieľali aj svoje osobné skúsenosti zo života s Bohom.

              Všetko, čo sme vďaka projektu získali, použijeme nielen na propagáciu našej školy, ale aj na oslavu Boha. Na zviditeľnenie Jeho požehnania, ktoré v našej škole zažívajú žiaci i učitelia. Na šírenie Dobra a Radosti zo života s Bohom.

              Ďakujem všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom napomohli k realizácii tohto projektu (najmä pani Monike Fudorovej za prácu s bannermi) a všetkým, ktorí hudbou a spevom v škole šíria nielen dobrú náladu, ale inšpirujú iných k rozvíjaniu svojich osobných talentov. Aby priniesli bohatú úrodu a menili nimi svet k lepšiemu.

              Mgr. Radoslav Kačur

            • Úspechy našich žiakov v krajskom kole recitačnej súťaže ...a Slovo bolo u Boha...

            • Keď niečo deti baví a robia to od srdca, je to vidieť a cítiť... Každý rok sa naši žiaci zúčastňujú recitačnej súťaže v prednese kresťanskej poézie a prózy ...a Slovo bolo u Boha... a ani tento rok nebol výnimkou. Vo štvrtok 8. februára sa na Gymnáziu sv. Andreja v Ružomberku konalo krajské kolo súťaže a my sme si z neho odniesli opäť krásne ocenenia, ba dokonca aj postupy do celoslovenského kola. Je úžasné pozorovať naše-vaše deti, ako sa vedia ponoriť do tohto nádherného umenia práce so slovom a vydolovať z toho čo najviac.

              A tak sa môžeme opätovne pochváliť krásnymi výsledkami. V tomto školskom roku porota ocenila týchto žiakov: Dominiku Hudákovú z 3. A, ktorá si vo svojej kategórii vybojovala krásne II. miestoFilipka Čerňanského zo 4. A a Kristínku Čižmárikovú z 9. B, ktorí si zo svojich kategórií odnášajú úžasné I. miesta a zároveň postup do celoslovenského kola. Veľmi sa z toho tešíme a všetkým srdečne blahoželáme. Sme na Vás veľmi hrdí. Na všetkých zúčastnených. Ďakujeme!
              Mgr. Simona Valčová

            • Karneval pre II. stupeň

            • Začiatok februára sme na Zaymuske odštartovali tradičnou karnevalovou zábavou. Deviataci spoločne so Žiackou školskou radou si pre svojich spolužiakov z II. stupňa pripravili bohatý program a množstvo zaujímavých cien v tombole. Karneval sa začal tradičnou promenádou masiek, nasledovala výzva v podobe tanečnej súťaže a potom množstvo menších tímových a individuálnych súťaží. Zlatým klincom celého programu bolo vystúpenie školskej kapely, ktorá sa Zaymusákom predstavila po prvý a určite nie posledný raz.
              Ďakujeme všetkým, ktorí spoločne s nami pomohli vytvoriť príjemnú karnevalovú atmosféru.
              Vaši deviataci a ŽŠR

            • Výchovný koncert Na skle maľované v Dome odborov

            • Prvý februárový deň sme sa so žiakmi našej školy rozhodli stráviť trošku výnimočnejšie. Pozvali sme doň jednu z legendárnych postáv slovenskej histórie, a to samotného Juraja Jánošíka. Prostredníctvom výchovného koncertu Na skle maľované v podaní Jara Gaža a Juraja Jaroščiaka z OZ Škola Života sme sa o Jánošíkovi dozvedeli mnoho zaujímavých informácií a zároveň sme sa započúvali do najznámejších hitov tohto jedinečného muzikálu. Naše spoločne strávené chvíle boli veľmi príjemné, symbolicky sme tým ukončili prvý polrok a plní energie sme vstúpili do toho druhého.
              Mgr. Simona Valčová

            • Školská kuchyňa dočasne uzavretá

            • V pondelok 5.2.2024 sa na škole nevarí!

              Z dôvodu vysokej chorobnosti kuchárok nie je škola schopná zabezpečiť prevádzku kuchyne. 

              To, či sa nám podarí pre žiakov zabezpečiť stravu v nasledujúce dni, vás budeme informovať v pondelok. Diétne obedy, ktoré nám vozia z inej školy, budú vydané bez obmedzenia.

              Vzniknutá situácia nás veľmi mrzí, zvýšená chorobnosť je však realitou na celom Slovensku...

            • Vianočná besiedka a tvorivé dielne v ŠKD

            • Vianočný čas sme oslávili v ŠKD v tomto školskom roku trochu netradične. V každom oddelení prebiehala vianočná besiedka pre rodičov s bohatým kultúrnym programom vianočných piesní, kolied, scénok a tancov. Potom sa sviatočná atmosféra preniesla do tvorivých dielní. Pani vychovávateľky pripravili pre deti a rodičov zaujímavé tvorivé aktivity – workshopy.  Deti si v spolupráci s rodičmi vyrábali rôzne vianočné pohľadnice a vianočné dekorácie, ktorými mohli ozdobiť svoju domácnosť, prípadne dať ako darček svojim známym. Deti veľmi bavilo zdobenie perníkov, na ktorých si potom s chuťou pomaškrtili. Rozlúčili sme sa s prianím šťastných a požehnaných Vianočných sviatkov.
              Mgr. Bielečková Jaroslava

            • Zaymusácke vianočné trhy 2023

            • K atmosfére najkrajších sviatkov v roku už neodmysliteľne patria na našej škole Zaymusácke vianočné trhy. Náš školský vestibul sa každý rok premení počas adventu na vianočné trhovisko, kde sa aj tento rok predávali vianočné výrobky, ktoré vlastnoručne vyrobili žiaci od prvého až po deviaty ročník. V stánkoch z roka na rok nachádzame čoraz kreatívnejšie výrobky, ako sú vianočné pohľadnice, ikebany a dekorácie, výrobky z keramiky, svietniky, záložky a mnoho iných zaujímavých vecí.

              Tento rok vianočné trhy slávnostne otvorila naša zlatá slávica Anička Kukučíková príhovorom a koledou v školskom rozhlase. Organizácie a realizácie sa chopili žiaci ôsmeho ročníka, ktorí si počas predaja otestovali svoje komunikačné zručnosti a finančnú gramotnosť. Svojím tancom a spevom vytvorili skvelú a pozitívnu predvianočnú náladu. Okrem výrobkov sa na trhoch predávali vynikajúce koláčiky, ktoré aj sami ôsmaci napiekli. Atmosféru umocňovala aj vôňa čerstvo upečených vianočných oblátok, ktoré sa ôsmaci naučili piecť vďaka našej školskej psychologičke Aničke Baškovej. Neodmysliteľnou súčasťou bol aj výborný nealkoholický punč, ktorý pripravili naše kuchárky a ktorý išiel rýchlo na odbyt. Tento rok však naše ôsmačky prišli s nápadom napísať meno na pohár, s ktorým si mohli kupujúci prísť zakúpiť punč aj niekoľkokrát. Aj takéto malé drobnosti prispievajú k zlepšeniu ekologického povedomia žiakov, no najmä šetria životné prostredie. Počas trhov zneli obľúbené vianočné koledy a piesne, ktoré nám púšťali siedmak Luki Chochula a deviataci Matej Martinka a Samuel Polónyi. A púšťali aj pesničku na želanie.

              Úprimne ďakujeme všetkým, ktorí prišli, podporili našich úžasných žiakov a prispeli nákupom k dobrej veci. Peniaze z predaja poputujú ako každý rok na charitatívne účely. Chceme sa poďakovať aj našim skvelým kuchárkam, ktoré si našli čas a uvarili chutný punč. Vďaka patrí aj našej školskej psychologičke. Pod jej vedením žiaci piekli na dvoch oblátkovačoch dovtedy, kým sa cesto neminulo. Ale veľká vďaka patrí všetkým, t.j. učiteľom, vychovávateľkám a žiakom, ktorí prispeli svojimi výrobkami, a bez ktorých by sa naše Zaymusácke vianočné trhy nemohli uskutočniť.

              Vaši predvianoční ôsmaci

        • Kontakt

          • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
          • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
          • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
          • IČO: 37813056
          • DIČ: 2021670849
          • EDUID: 100009217
        • Prihlásenie