• Novinky

            • Deň Zaymusky už 8. júna!

            • Milí žiaci, vážení rodičia, príďte na Deň Zaymusky!

              Aj v tomto roku spolu prežijeme mnoho zábavy, zaujímavých aktivít, čaká na vás i originálne penové prekvapenie!

              Príďte sa zabaviť, stretnúť sa s inými rodičmi i učiteľmi v netradičných úlohách a situáciách. Poteší vás chutný guláš i sladké palacinky.

              Prežite s nami pohodové rodinné doobedie v sobotu 8. 6. 2024, medzi 8:30 a 13:30. Tešíme sa na vás!

              ...aby sme zabezpečili dostatočné množstvo surovín a občerstvenia, nezabudnite sa registrovať na registračnom linku, ktorý ste od nás dostali pred pár dňami (ak by ste mali problém s elektronickou registráciou, prihláste sa u triednych učiteľov vašich detí cez Edupage do nedele 2.6.). 

              PS: Pozrite si video z minulého roka, oplatí sa prísť!  :)

            • Oslavy 20. výročia vzniku cirkevnej školy

            • Milí rodičia, zamestnanci, žiaci a sympatizanti Zaymusky. Na oficiálnom príspevku o kultúrnom programe z osláv 20. výročia vzniku Zaymusky, ktorý sa uskutočnil 22. 5. 2024 v Dome odborov a každého uchvátil, usilovne pracujeme.

              Na pripomenutie krásneho programu - pozrite si jeho videospracovanie, ktoré škole poskytol Martin Kuchar.

            • Piataci v podkroví Rosenfeldovho paláca

            • V predvianočnom období sme s našimi piatakmi navštívili Bábkové divadlo Žilina, kde sme si mali možnosť pozrieť predstavenie Perinbaba. A čo všetko sa muselo stať, aby sme si túto krásnu bábkovú hru mohli vychutnať, sme sa dozvedeli začiatkom mája v Rosenfeldovom paláci. Tam sa totižto nachádza tajomný svet bábok v podobe stálej expozície. V komentovanej prehliadke, ktorá sa zameriava na vývoj Bábkového divadla Žilina, 1. profesionálneho bábkového divadla na Slovensku, sme sa priamo na ukážkach z bábkových divadelných hier zoznámili s fungovaním tohto divadla od jeho začiatkov až po súčasnosť.

              Do výkladu boli okrajovo zahrnuté aj dejiny a história bábkového divadla vo všeobecnosti a čo sa našim žiakom páčilo najviac bolo, že si mali možnosť rôzne typy bábok a bábkových divadiel aj vyskúšať. Vzdelávací program bol obohatený aj o tvorivé dielne. Žiaci vyrábali k bábkovým divadelným hrám, ktorých ukážky videli v expozícii, plagáty, a tak sa s týmto druhom umenia mohli ešte lepšie zžiť. Bolo to veľmi príjemne strávené interaktívne doobedie, z ktorého sme všetci odišli dobre naladení a zároveň obohatení o nové vedomosti.

              Mgr. Simona Valčová

            • 3. odber krvi na Zaymuske

            • V pondelok 27. 5. 2024 sa v telocvični na Zaymuske uskutočnil už 3. odber krvi v mobilnej odberovej jednotke Národnej transfúznej služby. Aj keď bolo záujemcov o darovanie krvi viac, nakoniec po lekárskej prehliadke mohlo darovať svoju krv 16 dobrovoľníkov.

              Rodičia našich žiakov, učitelia, pani kuchárka, sympatizanti školy a prvýkrát aj absolvent našej Zaymusky! Ten dnes daroval krv vôbec prvýkrát v živote! Prvodarcov sme mali nakoniec až toch, za čo im patrí veľké uznanie.

              Špeciálne poďakovanie patrí rodine Bielikovej, ktorá prišla v kompletnej zostave: pani učiteľka Korina, jej manžel Peter a ich syn - náš bývalý žiak Danko Bielik.

            • Podporme pohybom zdravie a zdravý životný štýl!

            • LIGA PROTI RAKOVINE – Streetball – Sídlisková liga 2024

              Vo sviatočný deň, 8. mája 2024, tri tímy našich najtalentovanejších basketbalistov prišli v dopoludňajších hodinách na basketbalové ihrisko našej školy, aby svojou účasťou a svojou hrou vyjadrili podporu nadácii Liga proti rakovine, ktorá organizuje toto podujatie a ktorá  pomáha ťažko chorým ľudom, ktorí sa liečia a bojujú so zákerným onkologickým ochorením a ktorým ťažká životná situácia neumožňuje žiť naplno, realizovať svoje plány a sny, športovať, chodiť do školy a robiť veci, ktoré my, tí šťastnejší“, berieme ako samozrejmosť.

              Aspoň takto, športom, sme mohli vyjadriť svoju empatiu, ohľaduplnosť a rešpekt a dať silu a vôľu bojovať tým, ktorí to teraz najviac potrebujú. Všetky naše tri tímy hrali skvelo počas celého turnaja, no do semifinále sa napokon prebojovali len dva, ktoré vyhrali aj postup do finále. Vo finálových zápasoch nám o jeden jediný kôš uniklo prvenstvo. Napokon sme sa museli uspokojiť s druhým miestom.

              Naše druhé družstvo, zložené zo samých dievčat, nás veľmi milo prekvapilo a svojím tretím miestom nám urobilo veľkú radosť.

              Výsledky turnaja: 
              Tím č. 1: Lukáš JAKUBÍK, Šimon DUSA, Viktória SOBOLOVÁ – II. miesto
              Tím č. 2: Lucia RYBÁRSKA, Martina BELČÍKOVÁ + žiačky z inej školy – III. miesto
              Tím č. 3: Matúš MINTÁL, Filip Lucas REYNOLDS, Matej HUJÍK, Matej POKORNÝ – 1 výhra, 2 prehry

              Všetkým našim skvelým basketbalistom ďakujem, že si aj počas svojho sviatočného voľna prišli zahrať, reprezentovať našu školu, podporiť nadáciu a pevne verím, že sa toto športové podujatie stane našou každoročnou tradíciou.

              Mgr. Eva Jančanská

            • Vyhodnotenie súťaže Matematický klokan v šk. roku 2023/2024

            • Matematický klokan je medzinárodná matematická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl. V tomto školskom roku sa prihlásilo do súťaže viac ako 72 000 žiakov z celého Slovenska. Na Zaymuske sa do súťaže zapojilo 34 žiakov 1. – 4. ročníka. Úspešní riešitelia boli 9 žiaci, zaradili sa tak k 20% najúspešnejších žiakov v rámci Slovenska. Účastnícky diplom získalo 25 žiakov.


              Najlepšie umiestnenia v rámci tried:

              1. ročník
              Šimon Randa, 1. A
              Laura Cyprichová, 1. B

              2. ročník
              František Čižmárik, 2. A
              Hugo Hrin, 2. A

              3. ročník
              Sofia Báleková, 3. C
              Anežka Bezáková, 3. C
              Juraj Hmira, 3. B

              4. ročník
              Jozef Humaj, 4. B
              Dominika Fitošová, 4. B

              Výhercom srdečne blahoželáme!

              Mgr. Gabriela Trúchla 

            • Turnaj vo vybíjanej žiačok o pohár Žofie Bosniakovej

            • V pondelok, 20. mája 2024, sme sa zúčastnili turnaja cirkevných škôl vo vybíjanej starších žiačok v Tepličke nad Váhom, aby sme bojovali o získanie pohára Žofie Bosniakovej. Turnaja sa celkovo zúčastnilo osem tímov zo Žiliny, no aj vzdialenejšieho Skalitého či Dubnice nad Váhom. Zápasy prebiehali v dvoch skupinách, A a B, z ktorých sa naše dievčatá po víťazstvách vo všetkých troch súbojoch statočne prebojovali ako prvé v skupine do semifinále. Avšak nedá mi nedodať, že hra so Skalitým nám dala skutočne zabrať. Ale nakoniec sme vyhrali a tešili sa na postup do semifinále. Semifinálový zápas bol veľmi náročný. Hrali sme proti CZŠ Dubnica nad Váhom a naše súperky bojovali veľmi húževnato. Pochopiteľne, veď tiež im išlo o veľa! Ale aj tento náročný boj sme nakoniec zvládli a bola som hrdá na naše skvelé bojovníčky. Finále sme mali v hrsti“!

              Finále turnaja sa konalo po krátkej prestávke v popoludňajších hodinách. Naším súperom sa nakoniec stala CZŠ Teplička nad Váhom. Bol to veľmi kvalitný tím zohratých hráčok, ktoré mali výhodu domáceho prostredia. Telocvičňa sa naplnila veľkým množstvom fanúšikov, ktorí prišli podporiť svoje spolužiačky v súboji o získanie zlatého pohára pre ich školu. 

              Boli sme už na konci, krôčik od víťazstva, no únava a možno aj stres boli príčinou, že naše súperky do zvládli lepšie a s veľkou podporou všetkých domácich nás vo finálovom zápase nakoniec porazili. My sme však z toho neboli vôbec smutné. Naše súperky si to skutočne zaslúžili. Hrali s prehľadom, mali dobrý systém hry a kvalitné pohybové zručnosti. A tak to v športe chodí... lepší víťazí a berie zlato.

              Naše dievčatá boli hrdé a šťastné, že to tak dobre zvládli, bojovali najviac, ako sa dalo, a vôbec sa za ich výkon nemusíme hanbiť. Dali do toho naozaj všetko a odmenou bol pre nich a našu školu krásny strieborný pohár a medaily. Dokonca, a na to som skutočne hrdá, na záver slávnostného vyhodnotenia turnaja vymenovali našu hráčku, iba šiestačku, Viktóriu Barčiakovú zo 6. B, za najlepšiu hráčku celého turnaja. Všetci tréneri, učitelia, ba dokonca aj všetky hráčky turnaja boli nadšené z jej bojovnosti, šikovnosti a z kvality jej hry. A to už je čo povedať! Boli sme všetky na našu Vikinku veľmi hrdé. 

              Na záver sa chcem poďakovať všetkým dievčatám za reprezentáciu našej školy a samozrejme zablahoželať k výhre a k získaniu strieborného pohára Žofie Bosniakovej

              Hráčky, ktoré sa na turnaji zúčastnili: Zoja Benková, Viktória Barčiaková, Ema Šottníková, Diana Bašteková, Agáta Bergerová, Michaela Madovčíková, Veronika Satinová, Viktória Hrušková, Lea Ondáková, Emma Piačeková a Viktória Vojteková.

              Mgr. Eva Jančanská.

            • Deň Zeme v ŠKD

            • Pri príležitosti Dňa Zeme a mesiaca apríl, ktorý je mesiacom lesov, sa v ŠKD uskutočnili rôzne aktivity venované ochrane našej planéty Zem. Deti vytvárali projekty, kreslili plagáty, zbierali odpad v okolí školy a svoje vedomosti si zmerali v ekokvíze, ktorý sa realizoval medzi jednotlivými oddeleniami ŠKD. Kvíz bol zameraný na ochranu prírody, deti spoznávali jednotlivé druhy stromov, kvety a živočíchy a triedili odpad.

              Víťazi ekokvízu: 1. kategória 1. A  Adam Mokošák, Miriam Čerňanská
                                         2. kategória 2. A  Hugo Hrin, Erik Novisedlák
                                         3. kategória 4. B  Marek Srnec, Natália Kubaliaková

              Víťazi boli odmenení diplomom.

              Naša planéta Zem je náš jediný domov, ktorý máme, preto sa zapojme všetci do jej ochrany, každý ako môže, aby sme sa z nej mohli tešiť mnoho a mnoho rokov. 

              Vych. Jana Pavlačičová
               

            • Krásne úspechy v okresnom kole súťaže Slávik Slovenska 2024

            • V utorok, 14. mája 2024, sme sa s víťazkami školského kola súťaže Slávik Slovenska zúčastnili na jej okresnom kole, ktoré sa konalo v ZUŠ Ferka Špániho v Žiline. Tentokrát nás tam bolo z našej Zaymusky o trošičku viac ako po minulé roky, pretože sme sa stretli s našimi žiačkami, ktoré reprezentovali aj iné školy či folklórne súbory. Keďže hudba ľudí nerozdeľuje ale spája, boli sme v úzkom kontakte a navzájom sme sa podporovali. Celé doobedie sa nieslo v znamení rozmanitých ľudových melódií v podobe speváckych výkonov speváčok a spevákov a našim žiačkam to prinieslo aj krásne úspechy. Elizabeta Choleva z 3. C spolu s Agátou Bergerovou zo 7. A získali vo svojich kategóriách čestné uznania a Magdaléna Kocifajová zo 6. B si vo svojej kategórii vybojovala 1. miesto a zároveň postup do krajského kola. Úspechy sa dostavili aj vďaka hudobnému sprievodu v zložení šikovnej huslistky Žanety Malinovej z 5. A a akordeonistu Mateja Martinku z 9. B, ktorí výborne zohraní a pripravení spevácke čísla výrazne obohatili. 1. miesto si zo svojej kategórie odniesla aj Helena Kukučiková z 3. C, ktorá reprezentovala Detský folklórny súbor Cipovička. Rovnako krásne nám zaspievala aj Lucia Dávidiková zo 6. A a získala účastnícky diplom.
              Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme a tešíme sa, že láska k ľudovej piesni a hudbe u našich detí pretrváva a zároveň každoročne prináša aj ovocie v podobe ocenení. Ďakujeme.
              Mgr. Simona Valčová a PaedDr. Gabriela Bobuľová
               

            • Cvičná expedícia DofE je za nami

            • A je to tu! Naši „dofáci“ Zaymusáci sa dočkali a po takmer roku plnenia si cieľov (v rozvíjaní svojho talentu, športu a absolvovania hodín dobrovoľníctva) konečne absolvovali svoju prvú cvičnú expedíciu. Vyskúšali si na nej (niektorí prvýkrát v živote) ako sa stavia stan, varí jedlo na plynovom variči, spí v stane a na druhý deň s plným ruksakom kráča šesť hodín cez „hory a doly“ do cieľa. Samozrejme bez mobilov a možnosti nakupovania. Išlo im to výborne, takže veríme tomu, že im to tak pôjde aj na dvojdňovej kvalifikačnej expedícii. Držíme im v tom palce!
              Ing. Zuzana Zbínová

            • Školská športová liga 2023/2024

            • Naše dievčatá to dokázali a vyhrali! Naše dievčatá nesklamali a po tvrdom a náročnom boji si zaslúžene vybojovali prvenstvo. V turnaji vo vybíjanej mladších žiačok ZŠ, ktorý pravidelne každý rok organizuje mesto Žilina pre podporu pohybu a športu našej mládeže a ktorý sa aj tento rok konal v Športovej hale pri ZŠ V. Javorku v Žiline, si naše dievčatá počínali neuveriteľne dobre. 

              Počas celého turnaja neprehrali ani jediný zápas, a tak sa v poslednom finálovom kole stretli s najsilnejšími súperkami zo ZŠ Hájik a z CZŠ Teplička nad Váhom v súboji o prvé tri miesta. Zápasy boli veľmi náročné fyzicky, no hlavne psychicky. Dievčatám išlo skutočne o všetko. Veľmi chceli vyhrať. Ich hra mala vysokú úroveň, hrali tímovo a s rozumom. Svojou húževnatosťou a skvelou taktikou sa im podarilo vyhrať nad oboma tímami a získať zlatý pohár. Najväčšou motiváciou a hnacím motorom pre naše športovkyne bola odmena za 1. miesto v podobe výletu do Tatralandie.

              Milé dievčatá, blahoželáme vám všetkým! Ďakujeme za vašu skvelú reprezentáciu školy, za to, že robíte také dobré meno našej škole a prajeme vám ešte veľa športových a celoživotných úspechov. 

              Tento veľký športový úspech vo vybíjanej sa podaril aj našim malým žiačikom 3. a 4. ročníkov. Tiež vyhrali 1. miesto! Tak isto im blahoželáme a ďakujeme. To znamená, že sa tiež, spolu so staršími dievčatami vybláznia“ za odmenu v Tatralandii na konci školského roka.

              Naše skvelé hráčky sú Zoja Benková, Viktória Barčiaková, Ema Šottníková, Natália Hrušková, Zoja Brezániová, Timea Čarnecká, Alica Baránková, Alexandra Rendová, Adela Bašteková, Dorota Ďaďová a Viktória Jakubcová.

              Mgr. Eva Jančanská

            • IRISH DAY na 2. stupni

            • Naša škola sa vždy snaží prinášať niečo nové a zaujímavé pre svojich žiakov, preto sme sa rozhodli zorganizovať interaktívne workshopy o Írsku s cieľom priblížiť im írsku kultúru, umenie, tradície či históriu. Irish Day bol nielen zábavný, ale aj vzdelávací. Učitelia využili túto príležitosť na podporu medzikultúrneho vzdelávania a rozvoj jazykových zručností žiakov. Tieto workshopy tiež pomohli žiakom lepšie porozumieť hodnotám, ako je spolupráca, kreativita a otvorenosť voči iným kultúram. Tento deň bol plný zaujímavých a vzdelávacích aktivít, ktoré mali za cieľ nielen zábavu, ale aj získanie poznatkov o tejto anglicky hovoriacej krajine.

              Workshopov sa síce zúčastnili na 2. stupni žiaci piatych a šiestych ročníkov, no pani učiteľka Smolková pripravila pre siedmakov, ôsmakov a deviatakov matematické úlohy v angličtine. Na matematike žiaci prepočítavali míle, pinty a unce a zaujímavé slovné úlohy týkajúce sa írskych tradícií a kultúry. Pani učiteľka Časnochová čítala so žiakmi týchto ročníkov The Happy Prince od Oscara Wilde, ktorý sa narodil v Dubline a pripravila pre nich aktivity na čítanie s porozumením. Ako „geography lectors” sa však workshopov zúčastnili aj dve naše staršie žiačky z 8. B triedy, Lucka Rybárska a Aurelka Glosová, ktoré mladších žiakov na workshope o geografii oboznamovali s geografickými faktami Írska.

              Pre piate a šieste triedy boli pripravené zaujímavé tvorivé workshopy, ktoré boli vo veľkej miere v anglickom jazyku. Na workshope Geography of Ireland s pani učiteľkou Malichovou a žiačkami Luckou a Aurelkou z 8. B triedy nielen učili o geografických faktov, ale si vyrábali aj vlastnú kreslenú mapu Írskej republiky. V rámci predmetu rímskokatolíckeho náboženstva pani učiteľka Kačurová pripravila workshop Saint Patrick. Tu sa žiaci dozvedeli o živote a poslaní patróna Írska, o Svätom Patrikovi, naučili sa po slovensky a aj po anglicky modlitbu Sv. Patrika, Pancier Sv. Patrika, ktorá je silnou modlitbou ochrany pred zlým. Nakoniec si zatancovali írsky tanec na známe írske melódie. Na workshope Irish Art Lesson s pani učiteľkou Halajovou robili návrhy kachličiek s motívmi keltských uzlov. Žiaci sa dozvedeli, že tieto keltské ľudové umelecké ornamenty, tzv. celtic knots, majú v Írsku bohatú históriu, ktorá je hlboko spätá s ich kultúrnym dedičstvom a tradíciami krajiny. Keď žiaci vošli do miestnosti workshopu Irish History, cítili sa tam, akoby boli v múzeu prezentujúcom históriu Írska. Žiaci si nielen čítali zaujímavosti a pracovali s interaktívnymi materiálmi, ale aj pomocou QR kódov sa dozvedali doplňujúce informácie a prezreli si obrázkový materiál. Workshop Irish Culture pripravila pani učiteľka Zbínová. Tam sa žiaci naučili, aké sú symboly Írska a čo všetko je pre túto krajinu typické. Írsku kultúru a tradície porovnávali s maltskými, keďže pani učiteľka strávila v rámci Erasmus+ dva týždne na Malte, odkiaľ priniesla veľmi veľa zaujímavých materiálov. Na workshope Irish Literature si žiaci vyskúšali absurdné divadlo, ktorého zakladateľom bol Samuel Beckett, írsky spisovateľ a autor absurdných drám. Dozvedeli sa o jeho práci, diele a aj o tom, čo je to absurdné divadlo a ako vznikalo. 

              Sme radi, že vďaka všetkým účastníkom Erasmus+ sme sa mohli rôznymi aktivitami zapojiť do Irish Day celý 2. stupeň. Veľká vďaka patrí predovšetkým pani učiteľkám nejazykových predmetov, ktoré sa aktívne zapojili a pripravili jedinečné workshopy, ktoré sa našim piatakom a šiestakom veľmi páčili.

              Mgr. Korina Bieliková

        • Kontakt

          • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
          • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur
            0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková
            0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová,PhD.
            041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru
            0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková
            0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková
            0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00
            Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa:
            0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň
            0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
          • Ul. R. Zaymusa 3
            010 01 Žilina
            Slovakia
          • IČO: 37813056
          • DIČ: 2021670849
          • EDUID: 100009217
          • Sponzorský účet školy: SK52 5600 0000 0003 0374 3012
        • Prihlásenie