• Novinky

            • Tímové riešenie problémov kreatívnymi technikami

            • Workshopy na osvojenie si techník kreatívneho riešenia problémov zážitkovou formou (biznis model canvas, šesť mysliacich klobúkov) si zažili žiaci 9. ročníka. Učili sa uplatniť predstavivosť, kreativitu, kritické myslenie a vytvárať inovatívne riešenia.

              Biznis model canvas
              Nápad na podnikanie sa prostredníctvom deviatich krokov biznis plánu canvas menil na reálny plán. Žiaci sa na nápad pozreli z rôznych pohľadov. Okrem svojho produktu či služby, sa zamysleli nad reklamou, zákazníkom, dodávateľom, vzťahmi, nákladmi a výnosmi... Svoje biznis plány sa nebáli odprezentovať a predstaviť svojim spolužiakom.

              Šesť mysliacich klobúkov
              Kreatívne riešenie problému pomocou metódy šiestich mysliacich klobúkov. Žiaci sa na problém pozreli z rôznych pohľadov a snažili sa v tíme nájsť riešenie. Komunikáciu, spoluprácu, kreativitu a prezentáciu riešenia zvládli veľmi dobre.

              PaedDr. Janka Ďaďová

            • Lyžiarsky výcvik siedmych ročníkov

            • V dňoch 15. 1. – 19. 1. 2024 sme sa zúčastnili so žiakmi siedmych ročníkov základného lyžiarskeho výcviku na Donovaloch. Na výcvik nastúpilo 34 žiakov, ktorí boli následne rozdelení do troch výkonnostných družstiev. Z uvedeného počtu bolo 11 žiakov, ktorí pred výcvikom ešte nelyžovali. Počas kurzu sa všetci žiaci naučili základy lyžovania, čo je veľké pozitívum. Žiaci, ktorí už vedeli lyžovať, sa zdokonalili v carvingovom lyžovaní. Okrem zdokonaľovania sa v lyžovaní, si žiaci z kurzu odnášajú aj veľa veselých zážitkov. Ďakujem za spoluprácu mojim kolegom a aj žiakom. Lyžiarsky kurz hodnotíme ako veľmi úspešný. Pedagogický a inštruktorský dozor tvorili: Mgr. P. Blasbalg (vedúci ZLVK), Mgr. E. Jančanská, Mgr. J. Bálintová, Mgr. D. Várošová. 
              Mgr. Pavol Blasbalg

            • Novoročné požehnanie školy

            • V stredu, 11. januára, priniesol p. kaplán Zdenko Mravec po rannej svätej omši do každej triedy novoročné Božie požehnanie. Kropením svätenou vodou, vôňou kadidla a modlitbou vyprosoval pokoj, súdržnosť, zdravie pre žiakov, učiteľov i zamestnancov školy. Písmená „20 - C + M + B - 24“, zapísané na dverách tried, nám majú pripomínať vyprosenie Božích milostí i pokoja pre naše zaymusácke spoločenstvo.
              PaedDr. Janka Ďaďová

            • Adventný čas 2023

            • Adventným časom sprevádzali pred Vianocami Zaymusákov veľké adventné hodiny, umiestnené vo vestibule školy. Počas každej adventnej nedele nás liturgické čítania zamerali postupne na čas BDENIA, ČAS OBRÁTENIA, ČAS RADOSTI A ČAS NÁDEJE.

              Každá z jedenástich vyučovacích skupín žiakov prvého stupňa spolu s niektorými žiakmi druhého stupňa, nielen skladala obrázok daného týždňa, ale každý žiak podľa svojich vlastných síl a odhodlania plnil jednu zo siedmich úloh. Pomocou nich sa mohli všetci hlbšie pripravovať na Ježišovo narodenie a ako darček a obetu mu prinášali modlitbu, čítanie zo Svätého Písma, vykonanie svätej spovede, ospravedlnenie sa druhému, pomoc druhým ľuďom, podelenie sa, zrieknutie sa a účasť na svätej omši. Napriek krátkemu adventnému obdobiu sa žiaci do plnenia pôstnych výziev pustili odhodlane a s radosťou.

              Po príchode do školy v januári 2024 riaditeľ školy vylosoval a ocenil siedmich aktívne zapojených žiakov. Blahoželáme. Sme vďační za požehnaný čas adventu.

              Vylosovaní v jednotlivých témach: 1. Zrieknem sa - Klára, 3.B; 2. Prečítam si zo SP - Maťa, 4.A; 3. Podelím sa - Terezka, 2.A; 4. Pomodím sa - Klárka/Kristínka, 2.B; 5. Pristúpim k sviatosti zmierenia - Marko, 4.B; 6. Pomôžem - Janko, 4.A; 7. Idem na sv. omšu - Danko, 4.B. Gratulujeme!

              Mgr. Ivana Kačurová

            • Vianoce v minulosti a dnes

            • Pani učiteľka Bieliková a žiačka Tánička Galovičová pripravili kultúrny program pre žiakov 1. stupňa, ktorý sa uskutočnil posledný deň v škole v roku 2023. Program bol rozdelený na dve časti. Prvá časť predstavovala slovenské zvyky a tradície v minulosti, ktoré predstavili tanečníčky zo Zaymusáckeho tanečného kolektívu. Dievčatá ukázali mladším žiakom, ako si kedysi ľudia spestrili dlhé zimné večery a tým aj čakanie na najkrajšie sviatky v roku – Vianoce. Ukázali tiež, ako sa robili vianočné oblátky, no aj čo sa v okolí Žiliny robilo na Katarínu, na Ondreja, na Barboru, na Mikuláša, na Luciu a aj na Tomáša. Zazneli aj koledy a na záver tejto časti nám tanečníčky zatancovali vareškový tanec.

              Druhá časť programu predstavovala Vianoce v dnešnej dobe, ktorú pripravila a zrežírovala Tánička Galovičová. Táto časť začala úvodným tancom žiakov 8. B a 8. C. Pokračovalo sa s anglickou koledou We wish you Merry Christmas v pôvodnej verzii, kde sa spevom pripojili aj žiaci zo 6. A. Na modernú verziu tejto koledy nám dievčatá Tánička Galovičová, Monika Sobolová a Karolína Sobolová zatancovali hip-hop tanec. Autorkou choreografií moderných tancov je Tánička Galovičová. A na úplný záver sme si všetci účinkujúci zaspievali We wish you Merry Christmas a popriali si krásne a požehnané vianočné sviatky.

              Mgr. Korina Bieliková

            • Pytagoriáda

            • 12. a 13. decembra sa v škole uskutočnilo školské kolo matematickej súťaže PYTAGORIÁDA. Súťaže sa zúčastnili žiaci 3. – 8. ročníka, ktorí si zmerali sily nielen v správnom počítaní, ale aj vo svojej rýchlosti. Najlepšie výsledky v jednotlivých kategóriách získali títo žiaci:

              Kategória P3

              1. – 2. miesto Anežka Bezáková, 3.C

              1. – 2. miesto Sára Vanková, 3.B

              3. miesto Michal Hudáček, 3.C

              Kategória P4

              1. miesto Dominika Fitošová, 4.B

              2. miesto Filip Skaličan, 4.A

              3. miesto Ján Gregor, 4.A

              Kategória P5

              1. miesto – Anna Seo, 5.B

              2. miesto Natália Kulíšková, 5.A

              3. miesto Dominik Martinák, 5.B

              Kategória P6

              1. miesto Anna Humajová, 6.A

              2. miesto – Daniel Turský, 6.A

              3. miesto – Samuel Benedikt Berki, 6.B

              Kategória P7

              1. miesto Matúš Máliš, 7.A

              Kategória P8

              1. miesto Filip Zanovit, 8.B

              2. – 3. miesto Lucia Rybárska, 8.B

              2. – 3.miesto Vojtech Bálint, 8.A

              Všetkým úspešným riešiteľom a výhercom blahoželáme. Postupujúcim žiakom do ďalšieho okresného kola prajeme veľa úspechov. Mgr. Janka Bálintová

            • Úniková hra - A CHRISTMAS CAROL BY CHARLES DICKENS

            • Jednou z inovatívnych metód vo vyučovaní cudzích jazykov, podporujúcich inkluzívny prístup, je hra Escape Room (úniková hra). Pani učiteľky Bieliková a Zbínová sa rozhodli pripraviť takúto hru pre našich ôsmakov a deviatakov v adventnom období. Hru vytvorili na základe známej vianočnej poviedky „Vianočná koleda" (A Christmas Carol) od anglického spisovateľa Charlesa Dickensa. Táto „eskejpka" bola zameraná na čítanie s porozumením, ale aj na slovnú zásobu, no predovšetkým na aktívne používanie anglického jazyka. Na úspešné zvládnutie úloh bolo potrebné nielen porozumieť príbehu, ale aj vedieť spolupracovať a spoločne prísť na riešenie úloh, ktoré boli len v angličtine.

              Hra sa začala úvodným privítaním v Marleyho dome a utvorením skupín digitálnymi aplikáciami, ktoré nám poskytla pani učiteľka Smolková. Žiaci pracovali v skupinách. Najprv si museli prečítať list s inštrukciami od Marleyho, bývalého obchodného partnera hlavnej postavy. Atmosféru sprevádzali aj zvuky opusteného starého domu. Úlohou žiakov bolo vylúštiť kódy a nájsť ukrytú obálku, aby sa dostali ku kľúču a utiekli z miestnosti. Všetkým skupinám sa podarilo úspešne zvládnuť úlohy a šťastlivo utiecť.

              Mgr. Korina Bieliková a Ing. Zuzana Zbínová

            • Perinbaba v Bábkovom divadle v Žiline

            • V kinách nová verzia, v divadle stará klasika. Reč je o nezabudnuteľnej Perinbabe. Na otázku: „Páčilo sa vám?“ odznela jednoznačná odpoveď, ba dokonca výkrik: „ÁNO!“ Dňa 21. 12. 2023 si naši piataci spríjemnili predvianočné dni divadelným predstavením, ktoré oslovuje nielen mladších, ale aj nás starších. Toto jedinečné spracovanie v nás všetkých zanechalo krásny umelecký zážitok, za ktorý sme veľmi vďační. Bolo to skvelé a veríme, že stretnutí s umením tohto druhu nás čaká ešte mnoho.
              Mgr. Simona Valčová

            • Dejepisná olympiáda

            • Už tradične sa na našej Zaymuske uskutočnilo decembrové školské kolo dejepisnej olympiády. Tentokrát žiakov potrápili dejiny vybraných slovenských hradov a zámkov, ročníkové učivá a nechýbali ani otázky o dejinách mesta Žilina. Do súťaže sa zapojilo 37 riešiteľov z ročníkov 6. - 9.
              V okresnom kole nás budú reprezentovať:
              Samuel Polónyi (9.B) a Šimon Gašpar (9.B);
              Viktória Hrušková (8.C) a Natália Vladárová (8.B);
              Nela Čerňanská (7.B);
              Diana Jamborová (6.A) a Natália Hrušková (6.B);
              Výhercom aj všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme a prajeme veľa šťastia v okresnom kole!
              Mgr. Jakub Behrík

            • Mikuláš na Zaymuske

            • Svätý Mikuláš a spolu s ním celý zbor anjelov aj tento rok zavítali na Zaymusku. Rozdávali darčeky, pokoj a povzbudenie do adventného obdobia. Celou našou školou sa rozliehala radosť z ich príchodu, hudba a spev vianočných kolied. Pre Zaymusákov na prvom stupni si naši deviataci pripravili krátke divadelné predstavenie o troch malých nezbedníkoch z neba, ktorí boli vyslaní na zem odčiniť, čo svojou neposlušnosťou pokazili.
              Ďakujeme všetkým, ktorí sa do programu zapojili.
              Vaši deviataci

            • Olympiáda v nemeckom jazyku

            • V novembri v našej škole prebehlo školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku v kategórii 1B. Naši nemčinári statočne zvládli písomnú časť na úrovni okresného kola, absolvovali počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením a test. V ústnej časti opisovali obrázok a rozprávali na zadanú tému.
              Výsledky školského kola:
              1. miesto: Kvetoslava Mikovčáková (9.A)
              2. miesto: Alex Hulman (9.A)
              3. miesto: Petronela Škulavíková (9.A)

              Všetkým gratulujeme, ďakujeme za príjemný a pohodový deň s nemčinou a prajeme veľa úspechov v ďalšom štúdiu, nech svoje znalosti z nemčiny využijú aj v živote.
              Viel Spaβ!

              Mgr. Jana Sedliaková

        • Kontakt

          • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
          • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
          • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
          • IČO: 37813056
          • DIČ: 2021670849
          • EDUID: 100009217
        • Prihlásenie