• Novinky

            • Postup našich basketbalistov do krajského kola

            • Dňa 21. 3. 2023 sme sa zúčastnili okresného kola v streetbale (malý basketbal), v ktorom sme súperili s ôsmimi ďalšími školami. Základnú časť zápasov v skupine sme suverénne vyhrali, vďaka čomu sme postúpili do semifinále a napokon sme sa dostali až do finále. V ňom sme vyhrali 6:5 so ZŠ Martinská, čím sme získali možnosť reprezentovať našu školu a okres v krajskom kole, ktoré sa bude konať 13. 4. v Liptovskom Mikuláši. Turnaja sa zúčastnili Michal Pivko (9.A), Matúš Mintál (7.C) a Lukáš Jakubík (8.B), ktorým ďakujeme za reprezentáciu školy a zároveň im blahoželáme k úspechu.
              Mgr. Pavol Blasbalg 

            • Prváci v knižnici

            • Mesiac marec sa nesie v hesle: „Marec - mesiac knihy. V ŠKD sme v tomto mesiaci s prvákmi navštevovali Krajskú knižnicu v Žiline. Deti sa zúčastnili napríklad besedy s názvom Danka a Janka. Pani z knižnice si pre nich pripravila náučné rozprávanie o spisovateľke Márii Ďuríčkovej, ktorá napísala veľa krásnych kníh pre deti. Prváci si pozreli aj niekoľko krátkych filmov natočených podľa knihy Danka a Janka a mali tiež pripravenú zaujímavú aktivitu, v ktorej súťažili, kto prvý chytí postavičku Geranduchu. Deti z 1. A triedy priniesli do knižnice aj vlastnoručne namaľované ilustrácie ku knihe Danka a Janka, ktoré tam vystavili. A po návšteve v knižnici sa deti zahrali na detskom ihrisku.
              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Deň otvorených dverí na Zaymuske

            • Streda 15. 3. 2023 bola venovaná rodičom budúcich prváčikov, ktorí sa ešte rozhodujú, do ktorej školy svoje dieťa zapíšu.

              V triedach 1.A a 1.B si mohli rodičia s ich predškolákmi reálne pozrieť, ako žiaci pracujú na vyučovaní, akí sú aktívni, ako sa správajú v triednom kolektíve. Prváci s radosťou čítali, písali a tvorili vety. Na matematike upevňovali sčítanie a odčítanie do 20 pomocou názorných pomôcok a precvičovali si riešenie matematických úloh.

              Počas vyučovania v triedach vládla veselá nálada a tvorivá atmosféra. K dispozícií bolo aj vedenie školy, ktoré informovalo o výchovno-vzdelávacom programe školy, činnostiach v ŠKD a v diskusii rodičia dostali odpovede na svoje otázky. Po otvorenej hodine si rodičia a detičky prezreli školu - nakukli do telocvične, jedálne, do kaplnky, do bufetu, do herne i do knižnice. Na záver si deti v tvorivých dielňach vo vestibule vyrobili malé darčeky pre svojich rodičov.

              Deň otvorených dverí na našej škole patril k výnimočným dňom, plným príjemných a milých stretnutí. Tešíme sa na všetkých predškolákov na zápise v apríli.

              Mgr. Mariana Palutková

            • Úspech našich žiakov v okresnom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín

            • V marci sa uskutočnili okresné kolá recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v priestoroch Radnice mesta Žilina. Máme veľkú radosť, že v dvoch kategóriách sa naši žiaci umiestnili na prvých miestach!
              V prvej kategórii v próze sa na 1. mieste umiestnil Filip Čerňanský z 3.A triedy.
              V druhej kategórii v próze sa na 1. mieste umiestnila Nela Čerňanská zo 6.B triedy. 
              Obom srdečne gratulujeme a prajeme im veľa šťastia v krajskom kole tejto najznámejšej recitačnej súťaži!
              Mgr. Dominika Várošová

            • Reparát z povinného čítania

            • Dňa 15. 3. sa žiaci 8.B zúčastnili predstavenia v Dome odborov v Žiline, divadelnej komédie Reparát z povinného čítania. Trojica hercov z Túlavého divadla, nás prostredníctvom humoru zoznámila s dielami slovenskej klasiky a s velikánmi našej literatúry.

              Mgr. Adriána Behríková

            • Duchovná obnova k projektu Hrou k lepším výsledkom

            • Žiaci ôsmych ročníkov spolu s niektorými učiteľmi našej školy mali po jarných prázdninách zaujímavý rozbeh. V pondelok 6. marca odcestovali na Oravu do Ústia nad Priehradou na trojdňovú duchovnú formáciu, ktorá je súčasťou projektu Hrou k lepším výsledkom

              Hlavným cieľom tohto projektu je zlepšiť školské výsledky prostredníctvom motivácie žiakov k učeniu sa a zlepšenia vzájomných vzťahov v kolektíve. Hlavným nástrojom, ako naplniť tento cieľ, je hra. Hra, ktorá je najprirodzenejšou súčasťou života človeka už od detstva. Hra plní rozvojovú funkciu, pretože v nej účastníci spoznávajú a učia sa zvládať svoje emócie, vstupujú do interakcie s ďalšími hráčmi, rozvíjajú svoju fantáziu, predstavivosť a tvorivosť a rovnako rozvíjajú svoju vôľu, odvahu a vytrvalosť. A tiež schopnosť cítiť a pracovať s druhými.  

              A keďže o hre môžeme hovoriť ako o zážitkovej forme výučby, vstupná trojdňová duchovná obnova sa niesla v duchu zážitkovosti, tvorivosti a hry. Žiaci mali možnosť vyskúšať si veľa aktivít, ktoré podporovali ich vzájomnú spoluprácu. Každá hra mala veľký význam a posúvala žiakov ďalej nielen v rámci ich vzájomných vzťahov, ale aj vo vzťahu k Bohu a k sebe samým. 

              Duchovná obnova bola zameraná na 3 hlavné témy:

              • Boh ako milujúci otec. 
              • Hriech, ktorý môže zničiť ľudské vnútro. 
              • Nová šanca na život. 

              Nešlo však o prednášky, ale o zážitkové hry, svedectvá skutočného života, obohacujúce videá či skupinové práce žiakov. 

              V závere duchovnej obnovy sme sa oboznámili s kartovou hrou Úlet, ktorú čoskoro začneme hrať aj na našich hodinách. Cieľom tejto hry je plniť rôzne úlohy, získavať body na vyučovacích hodinách a tieto body zamieňať za rôzne benefity. Ide o hravú metódu, ktorá by mala priniesť viac zábavy do bežných vyučovacích hodín. 

              Duchovnú obnovu viedli manželia Braňo a Marta Letkovci, spolu s tímom pracovníkov a dobrovoľníkov z Oravského centra mládeže. Celý čas bol s nami i kňaz Dominik Jamrich, takže žiaci mali možnosť svätej spovede a účasti na svätých omšiach. 

              Zažili sme naozaj požehnaný čas, plný milostí a zmien v našich srdciach. Veríme, že ešte dlho budeme čerpať z tejto duchovnej obnovy a zo silných zážitkov, ktoré z nej máme.

              Mgr. Barbora Ochodničanová 

            • Expert geniality show

            • Aj tento rok sa žiaci našej školy zapojili do celoslovenskej vedomostnej súťaže pre žiakov 5. – 9. ročníka ZŠ Expert geniality show. Žiaci súťažili vo viacerých oblastiach a témach. Desiatim žiakom sa podarilo svojím umiestnením v prvej štvrtine najúspešnejších žiakov a získať titul TOP Expert.
              Titul Top expert získali - Peter Dusa (5.B), Jakub Kováčik (5.B), Ondrej Páleš (5.B), Mária Elisabeth Berki (7.A), Lucia Rybárska (7.B), Vojto Bálint (7.A), Lukáš Holeša (7.A), Matúš Majtánik (7.A), Dorota Šutková (8.A) a Šimon Dusa (8.B).
              Najväčší úspech v súťaži a titul Experta získali v téme Svetobežník Lucka Rybárska zo 7.B, ktorá sa umiestnila na 6. mieste z 365 súťažiacich a Šimon Dusa z 8.B, ktorý sa umiestnil na 15. mieste z 323 súťažiacich v téme Góly, body, sekundy.

              Všetkým súťažiacim gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov.
              Mgr. Janka Bálintová

            • Výtvarná výchova v synagóge

            • Umelecké cítenie a vzťah k výtvarnému umeniu sme si so štvrtákmi boli 23. februára 2023 upevniť na Maliarskom workshope s Katarínou Škamlovou. V priestoroch Novej synagógy v Žiline sme si najprv prezreli komentovanú výstavu obrazov a odrazov Od ú(svitu) do sú(mraku). Ponorili sme sa do sveta abstrakcie, pozorovali silu lesku, svetla, tieňov a vzorov. Umelecký zážitok umocňovali odrazy obrazov a svetiel v zrkadlách. S novou inšpiráciou sme sa aj my odrazili a netradičnou technikou namaľovali svoje vlastné abstraktné obrazy. Spoločne aj individuálne sme spoznávali, zažívali, kreslili, odrážali aj dotvárali. Z tejto akcie sme si okrem našich výtvorov odniesli aj hlboký umelecký zážitok.
              Mgr. Gabriela Rašková

            • Predškoláci na návšteve v Zaymuske

            • V dňoch 15.2., 22.2. a 23.2.2023 si do našich školských lavíc sadli predškoláci z MŠ A. Kmeťa v Žiline. Vyskúšali si, aké je to byť prvákom v naozajstnej škole. Po veselom zvítaní a zazvonení na vyučovaciu hodinu sa zúčastnili na vyučovaní v prváckych triedach.

              Pani učiteľka z 1.A triedy Mgr. Gabriela Trúchla a pani učiteľka z 1.B triedy Mgr. Eva Kucharová si spoločne s prvákmi pripravili básničky, rozprávky, príbehy a všetko to, čo sa doteraz v prvej triede naučili. Zahrali sa s číslami, písmenkami, slabikami, slovami aj vetami. Predškoláci boli pomocníkmi a pracovali na zadaných úlohách, v ktorých si precvičili farby, grafomotoriku a počúvanie s porozumením. Mali možnosť nahliadnuť aj do prváckych učebníc a zošitov.

              Predškoláci za svoju snahu a šikovnosť dostali odmeny a darčeky, ktoré si pre nich prváci pripravili. Veríme, že sa im u nás páčilo a že sa čoskoro v apríli opäť uvidíme na zápise do 1. ročníka.

              Mgr. Mariana Palutková

            • Tehlička pre misie 2023

            • Počas pôstneho obdobia sa naša škola opäť zapája do projektu Tehlička pre misie. Projekt organizuje  občianske združenie SAVIO, ktoré podporuje saleziánske misijné diela.

              Vyzbierané finančné prostriedky v tomto roku pôjdu pre školu v meste Huambo v Angole, kde pomôžeme rozšíriť školu a skvalitniť vyučovanie tamojším chudobným deťom. 

              Tehličky sa budú predávať každý deň, cez veľkú prestávku (po 4. hodine) vo vestibule školy. Cena tehličky je dobrovoľná. Aj takýmto spôsobom môžeme konať počas pôstu dobré skutky a pomôcť deťom a mladým, ktorí to veľmi  potrebujú.  Všetky bližšie informácie si môžete pozrieť na www.tehlicka.sk

                                                                                                                                              Mgr. Katarína Križňanová

            • Hlasovanie o návrhu školskej kolekcie

            • Máme pre Vás jedno skvelé prekvapenie!
              Do školy prichádza nová školská kolekcia a ste to práve Vy, kto rozhodne o jej podobe! Hlasujte do 10.3. o tom, ktorý z trojice motívov sa Vám páči najviac. Víťazný motív potom použijeme na vytvorenie celej kolekcie, kde nájdete nielen mikiny ale aj tričká, čapice, batohy a ďalšie kúsky :-)  Tie sa budú môcť neskôr kúpiť v e-shope...

              Hlasovať môžete tu: https://schoolsunited.cz/hlasovani/125e2e3c

              Škola nemá s realizátorom SchoolsUnited, s.r.o. žiadne finančné prepojenie.
              Hlasovanie vás ešte k ničomu nezaväzuje, len sa hľadá námet, ktorý sa bude páčiť čo najväčšiemu počtu aktérov školy.

            • Popolcová streda 2023

            • Počas rannej svätej omše slávenej 22. 2. sa na Zaymuske desiatky žiakov, zamestnancov i rodičov nechali poznačiť popolom na znak toho, že začínajúci pôst chcú využiť na osobné priblíženie sa k Ježišovi a k zmene svojich životov k (naj)lepšiemu - cez pôst, modlitbu a almužnu. 

              Ďakujeme o. kaplánovi Františkovi za sprostredkovanie Božích milostí, speváckemu zboru, lektorom, miništrantom a všetkým prítomným za dôstojný priebeh slávenia svätej omše a pani katechétkam za jej prípravu.

              Mgr. Radoslav Kačur 

            • Zaymusácky karneval

            • Dňa 16. februára 2023 sa na našej škole rozozvučali radostné melódie karnevalu. Tento rok ho mali pod palcom deviataci a členovia ŽŠR. Ďakujeme všetkým za skvelú atmosféru, výbornú zábavu a množstvo zaujímavých súťaží a cien. Tešíme sa na ďalšie akcie, vďaka ktorým môžeme utužiť kolektív, nadviazať priateľstvá a v neposlednom rade spríjemniť náš čas v škole.
              Vaša ŽŠR

            • Fašiangy na Zaymuske

            • Už týždeň pred popolcovou stredou sme sa s deťmi porozprávali o zvykoch a tradíciách viažucich sa k obdobiu fašiangov. Je to obdobie veselosti a zábavy. V ŠKD sme si spoločne vyrábali karnevalové masky na karneval, ktorý sa uskutočnil 17. 2. pre 1. - 4. ročníky. V tento slávnostný deň sa vďaka maskám deti premenili na rôzne zaujímavé postavy. Nechýbali princezné, víly, rytieri, rozprávkové bytosti a superhrdinovia, zvieratká a ďalšie. K výbornej nálade prispela aj dobrá hudba, zábavné súťaže a tanečné choreografie. Žiaci si pochutili na sladkých šiškách a dobrom čaji, o ktoré sa postarali naše pani kuchárky. Žiakom sa tento deň veľmi páčil a domov sme všetci odchádzali plní zážitkov. A presne také majú byť fašiangy – majú byť naplnené radosťou a zábavou pred prichádzajúcim pôstnym obdobím.
              Mgr. Jarka Bielečková

            • Školské kolo Hviezdoslavov Kubín na II. stupni

            • Dňa 7. 2. sa na Zaymuske konalo školské kolo 69. ročníka recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Tento rok sa rozhodlo zapojiť do školského kola viac žiakov ako ostatné roky, čomu sa veľmi tešíme. Strávili sme tak popoludnie počúvaním prednesov zaujímavých ukážok z poézie a prózy. Sme radi, že každý rok nám pribúdajú nové talenty. 

              Víťazom srdečne blahoželáme a držíme im palce v okresnom kole.

              Mgr. Dominika Várošová

            • Viete rozoznať hoaxy? Naši žiaci už áno.

            • V posledných rokoch sa stretávame na sociálnych sieťach i v médiách s dezinformáciami, hoaxmi a poplašnými správami. Aby naši žiaci vedeli rozoznať a "poraziť" takýto druh šíriacich sa správ, zorganizovali sme 14. 2. 2023 pre triedu 8.A v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku prednášku a workshop, kde sa zoznámili s pojmami ako falošná správa, dezinformácia a hoax. Naučili sa ako možno falošné správy rozpoznať, rozlišovať a nahlasovať. Počas prednášky sa žiaci zapájali a pracovali v skupinách a z hodiny si odniesli veľa nových informácií a praktických zručností v práci s informáciami. 

              Žiaci 8.B triedy v tento deň absolvovali prednášku o eure, jeho histórii ale aj súčasnosti. Dozvedeli sa zaujímavosti o Európskej únii a eurozóne a naučili sa, aké  bezpečnostné prvky majú európske bankovky. Ďakujeme pánovi Andrejovi Krchňavému zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, ktorý oba tieto workshopy viedol. 

              Mgr. Dominika Várošová

      • Kontakt

        • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
        • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
        • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
        • IČO: 37813056
        • DIČ: 2021670849
        • EDUID: 100009217
      • Prihlásenie