• Novinky

            • Svetový deň mlieka v ŠKD

            • V dňoch 19. – 20. 9. 2022 sme si v ŠKD pripomenuli Svetový deň mlieka na školách.  

              Deti v jednotlivých oddeleniach tento deň oslávili slávnostným prípitkom mlieka, rozprávali sme sa o hodnote mlieka pre náš život, vysvetlili sme si vplyvy mlieka na zdravý vývin kostí a urobili sme si ochutnávku rôznych mliečnych výrobkov. Potom deti začali s vlastnou tvorivosťou – vyrábali pekné projekty, reklamy, plagáty, koláže a nápadité reklamy na mliečne výrobky. 

              Sme vďační, že aj v našej škole máme  zabudovaný automat na mlieko, a tak si deti môžu mliečko zakúpiť za prístupnú cenu. 

              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Divadelné predstavenia v anglickom jazyku

            • Naša škola sa každoročne zúčastňuje na divadelných predstaveniach v anglickom jazyku, lebo je to zábavná forma vyučovania, ktorou sa snažíme našich žiakov pozitívne motivovať k zdokonaľovaniu sa v štúdiu cudzích jazykov.

              Tento školský rok sme pre našich žiakov vybrali Divadelné centrum v Martine, ktorých činoherné anglicko-slovenské divadelné inscenácie a rozprávky sú pre žiakov zábavné, zrozumiteľné a hlavne koncipované tak, aby boli efektívnou a inovatívnou učebnou pomôckou. Predstavení sme sa zúčastnili v Dome Odborov, dňa 23. septembra 2022. Boli dv: predstavenie Lazy Goat bolo určené pre žiakov mladších ročníkov jazykovej úrovne A1 a predstavenie Last Wish pre žiakov starších ročníkov jazykovej úrovne B1.

              Mladší žiaci si pozreli rozprávku s pesničkami Lazy Goat. Okrem nadobúdania novej slovnej zásoby zábavnou formou a upevňovania anglických slovných spojení a slovnej zásoby, ktorú už poznajú, táto rozprávka využívala princíp mravného posolstva klasických bájok. Komediálna divadelná forma spolu s veselými anglicko-slovenskými pesničkami, ktoré rámcovali jednotlivé situácie, zaistili rozprávke plynulé tempo a boli pre žiakov nižších ročníkov zrozumiteľné aj v anglickom jazyku.

              Pre žiakov 7., 8. a 9. ročníka bola pripravená inscenácia Last Wish, inšpirovaná rozprávkou Jana Wericha Kráľ mal troch synov. Aj toto divadelné predstavenie bolo pre žiakov poučné, lebo poukazovalo na význam a dôležitosť dobrých rodinných vzťahov. Pri príprave scenára divadlo spolupracovalo aj s pedagógmi anglického jazyka tak, aby sa dokázal naplno využiť obsah školských osnov a pre žiakov pripraviť zrozumiteľný a príjemný divadelný zážitok. V anglickom prejave si žiaci vypočuli atraktívne dialekty a ustálené slovné spojenia, precvičili si komunikačnú zručnosť počúvanie a oboznámili sa slovnou zásobou a frázami, s ktorými sa môžu stretnúť v reálnom živote.

              Mgr. Korina Bieliková

            • Noc literatúry - Zaymuska privítala Žilinčanov v nových priestoroch školskej knižnice

            • V stredu 21.9.2022 sa naša Zaymuska stala súčasťou 14. ročníka celoslovenského projektu Noc literatúry. Do našej novej školskej knižnice prvýkrát nazrela aj žilinská verejnosť. Jej priestory ponúkli na štyri hodiny útočisko pre milovníkov krásnej literatúry, aby sa zastavili vo víre pracovného dňa a vychutnali si úryvky z diel majstrov pera nemeckej a maďarskej literatúry. Do projektu sa s radosťou zapojili naši pedagógovia. P. uč. Tünde Halajová predstavila poslucháčom ukážku z diela Sašu Stanišiča s názvom Odkiaľ si. Kniha je citlivým, priam lyrickým rozprávaním o vlastnom pôvode, koreňoch a vykorenení, o hľadaní si miesta v živote, ozvláštnené mytologickými príbehmi aj netradičnou hrou pre čitateľov, ktorí si sami môžu vybrať, ako sa to všetko skončí.

              Druhú ukážku z pera maďarského autora Emanuela I. Andrássyho s názvom Cesty po východných Indiách predstavil p. učiteľ Jakub Behrík. Pôsobivý cestopis grófa, poslanca uhorského snemu, podporovateľa baníctva na Slovensku a zanieteného cestovateľa je košatým opisom zážitkov z ciest po exotických krajinách Ázie a Afriky. Približuje nám každodennú realitu druhej polovice devätnásteho storočia a navyše v kultúrach nám veľmi vzdialených. Príjemnú atmosféru čítacieho miesta pomohla vytvoriť aj p. uč. Jana Sedliaková, ktorá miesto v knižnici pripravila a vítala návštevníkov aj chutným čajíkom.Noc literatúry bola tento rok sprievodným programom žilinského literárneho festivalu. Veríme, že sme aj my prispeli do jeho skvelého programu a našu Zaymusku sme dôstojne zaradili do žilinskej kultúrnej komunity. Mgr. Tünde Halajová

      • Kontakt

        • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
        • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
        • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
        • IČO: 37813056
        • DIČ: 2021670849
        • EDUID: 100009217
      • Prihlásenie