• Novinky

            • Deň plný hier a zábavy v ŠKD

            • 1. júna sme Medzinárodný deň detí v ŠKD slávili na školskom dvore. Niesol sa pod názvom Deň plný hier a zábavy, lebo pani vychovávateľky pripravili deťom rôzne zábavné hry a súťaže, kde nebolo cieľom vyhrať, ale dobre sa zabaviť. Deti súťažili v rôznych disciplínach a zahrali sa na rôznych stanovištiach. Medzi ne patrili napríklad „kohútie zápasy“, „hod šípkami do terča“, „skoky vo vreci“, „pohyblivý chodník“, „prenášanie loptičky na lyžičke“, „pretláčanie sa na kladine“. O dobrú hudbu a piesne sa postarala p. vych. Holešová, pri ktorej si deti mohli zatancovať rôzne ukazovačky a iné tance. Všetky disciplíny prinášali deťom radosť a zábavu. A presne to sme chceli - prežiť tento deň v radosti a dobrej nálade. Po zvládnutí všetkých disciplín boli deti odmenené sladkosťou.  
              Mgr. Jaroslava Bielečková a p. vychovávateľky

            • Exkurzia 4. A do Hornonitrianského banského skanzenu

            • Dňa 2. júna sme sa o 7:30 hod. stretli na vlakovej stanici v Žiline. Prvým vlakom sme išli do Vrútok, tam sme prestúpili na druhý vlak. Na prestup sme mali cca. tri minúty. Cesta druhým vlakom bola o dosť dlhšia. Vo vlaku sme sa hrali hry, jedli a spievali. Potom sme čakali na autobus do Sebedražia. Odtiaľ sme išli asi dva kilometre pešo. Pred Hornonitrianskym banským skanzenom nás už čakal náš sprievodca, ktorý nám najprv poukazoval šatne a sprchy. Potom sme dostali plášte, prilby a baterky. Keď sme boli pripravení, dolu do bane sme kráčali, sfárali a odviezli sme sa aj vláčikom. Jedna cesta vláčikom trvala približne 15 - 20 minút.

              Prehliadka bola zaujímavá, v bani bolo veľmi vlhko a prechádzali sme sa tam asi hodinu. Po prehliadke sme pokračovali autobusom späť do Prievidze. Pán učiteľ nám poukazoval námestie, fontánu, farský kostol sv. Bartolomeja aj barokový piaristický kostol Najsvätejšej Trojice. Kým sme na stanici v Prievidzi čakali na meškajúci vlak, spievali sme si. Jeden pán nás poprosil, aby sme mu zaspievali Kohútik jarabý, pretože sa volal Kohút. Úlohu sme zvládli a dostali sme 20 € na zmrzlinu. Kvôli meškaniu vlaku sme nestihli prípojný vlak z Vrútok. Čakali sme asi hodinu. Nakoniec sme šťastne a zdravo prišli domov.

              Táto správa o výlete 4. A vznikla z textov od Adely Baštekovej, Emy Coloňovej, Mateja Palla, Timoteja Skopála, Vivien Jaroščiakovej a do výslednej podoby ju upravil PaedDr. Karol Vlčko.

            • Koncoročná besiedka v ŠKD

            • Koniec školského roka 2022/2023 nám už pomaly klope na dvere. Deti sa po celoročnej namáhavej práci v škole už určite tešia na prichádzajúce prázdniny. Pani vychovávateľky s deťmi pripravili 7. júna krásnu koncoročnú besiedku, ktorou chceli spolu s deťmi vyjadriť úctu rodičom za ich každodennú starostlivosť a poďakovať sa im tak za ich lásku a obetavosť.

              Sviatky, ktoré sme nedávno slávili, Deň matiek a Deň otcov, boli k tejto besiedke ideálnou príležitosťou. Deti zohriali srdcia všetkým prítomným svojím nádherným spevom ľudových a moderných piesní, scénkami, tanečnými choreografiami, ľudovými tancami, hrou na hudobných nástrojoch – na flaute, na gitare a na harmonike. Zarecitovali tiež krásne básne a modlitbičky za rodičov. Deti ukončili besiedku spoločným spievaním  a tancovaním piesne Superdeti a tento názov sa k nim rozhodne hodí. Deti podali krásny výkon a určite potešili svojich najbližších.

              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Ďakovná púť prvoprijímajúcich detí na Živčákovú

            • Tretiaci zo Zaymusky sa počas celého roka na hodinách katolíckeho náboženstva pripravovali na veľkú slávnosť – prvé sväté prijímanie. Tento výnimočný míľnik na ich celoživotnej ceste duchovného zrenia väčšina z nich absolvovala vo svojich farnostiach koncom mája alebo začiatkom júna.

              Za tento veľký dar sme chceli spoločne poďakovať, a tak sme sa v piatok 16. júna vydali na púť na horu Živčáková. Tretiakov sprevádzali pani katechétky Ing. Emília Friščáková a Mgr. Ivana Kačurová, pán kaplán o. František Daško, triedne pani učiteľky Mgr. Anna Beňová a PaedDr. Gabriela Bobuľová a hudobný doprovod Mgr. Monika Miková.

              Už počas cesty autobusom do Turzovky sme sa duchovne pripravovali modlitbou a piesňami. Nadšenie nám nevyprchalo ani po – pre viacerých tretiakov namáhavom – hodinovom výstupe, počas ktorého sme sa dozvedali zaujímavé informácie o pútnickom mieste.

              Radosť v srdciach našich tretiakov z prijatia Ježiša v Eucharistii bola taká úprimná, že oslovila aj úplne neznámych pútnikov, ktorí sa počas našej svätej omše nachádzali v prekrásnom Chráme Panny Márie Matky Cirkvi. Radostný spev a úprimná modlitba vyčarili na ich tvárach úsmev, dojatie a v srdci nádej, že aj najmladšia generácia dokáže milovať Ježiša a túžiť po svätosti.

              Lesnou cestou sa tretiaci z hory vracali do Turzovky opäť s veselými piesňami a s veľkou vďakou v srdci za nádherný dar Eucharistie, ale i za krásny spoločne prežitý deň. Modlime sa spolu za nich, aby na svojej ceste za Ježišom nikdy neostali sami, a aj za nás samých, aby sme im dokázali byť dobrými vzormi a múdrymi sprievodcami.

              Mgr. Ivana Kačurová

            • Vyhodnotenie Školskej športovej ligy

            • 15. júna 2023 sa na Mestskom úrade konalo slávnostné vyhodnotenie a oceňovanie víťazov všetkých športových súťaží a turnajov, ktoré prebiehali počas celého školského roka 2022/23.
              Pod záštitou mesta Žilina, ktoré túto súťaž pomáhalo organizovať, si naši žiaci mohli pomerať svoje pohybové schopnosti a talent s inými športovcami zo všetkých škôl v meste a jej blízkom okolí.
              S plným nasadením a s cieľom dosiahnuť čo najlepší výkon a čo najlepšie umiestnenie, naši skvelí žiaci vybojovali naozaj výborné výsledky. Každým vyhratým zápasom sa snažili získať čo najviac bodov, a tak sa priblížiť k medailám, ktoré mohli získať na konci celého turnaja. Boli húževnatí a odhodlaní dať do hry všetko a súperom dali skutočne zabrať.

              Aj v individuálnych súťažiach sa mimoriadne darilo našim plavcom, o čom svedčia ich víťazstvá v každom kole počas všetkých plaveckých disciplín. Môžeme byť na nich právom hrdí a popriať im ešte veľa úspechov a chuti v ich športovej kariére.

              Ceny a ocenenia:

              Turnaj vo vybíjanej 3. a 4. ročníkov – III. miesto
              Turnaj vo vybíjanej 5. a 6. ročníkov – II. miesto 
              Turnaj vo futsale  3. a 4. ročníkov – III. miesto

              Plavecké súťaže:
              Tamarka Žiaková – I. miesto v kat. 7. – 9. roč. dievčatá
              Gréta Malá – II. miesto v kat. 7. – 9. roč. dievčatá
              Ondrej Hrnčiar – I. miesto v kat. 7. – 9. roč. chlapci

              Všetci naši víťazi, ktorí sa umiestnili na prvom či druhom mieste, si okrem medailí a pohárov vybojovali aj výlet do Tatralandie, kde si to poriadne užili a tešili sa z krásnych spoločných zážitkov.

              Všetkým našim víťazom gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. A ďakujeme aj všetkým žiakom, ktorí sa počas celého roka zúčastňovali súťaží, napr. v atletike, či „Behu pre najmenších“.

              Dúfame, že v takomto pozitívne naladenom športovom duchu, budeme rovnako aj budúci rok spoločne zdolávať súperov a tešiť sa z víťazstiev. A pokiaľ aj nie, je dôležité mať vždy radosť z pohybu, športových hier a súťaží, lebo „nie vždy je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa!“

              Mgr. Eva Jančanská

            • Trnava privítala Zaymusákov

            • V utorok 6. 6. sa vybraní žiaci 4. – 9. ročníka zúčastnili na výlete za odmenu. Tento rok sme spoznávali mesto Trnava prezývané aj Malý Rím. Doobedie sme strávili prehliadkou mesta so skvelým sprievodcom z TIKu, ktorý nás previedol centrom mesta. Svoju prehliadku sme začali na Trojičnom námestí v samom srdci Trnavy.  Navštívili sme Mestskú radnicu, súčasťou ktorej je zachovaná gotická pivnica, ktorá v minulosti slúžila ako väzenie. Pozreli sme si najstarší kostol v Trnave, kostol sv. Mikuláša. V jeho bočnej kaplnke sme videli obraz Panny Márie Trnavskej, vďaka ktorému sa Trnava stala známym pútnickým miestom. Zišli sme aj do mestskej kostnice. Pokračovali sme do Katedrály sv. Jána Krstiteľa, ktorá nás očarila svojou bohatou výzdobou. Po prehliadke sme vyšli na mestskú vežu, kde sme si mohli celú Trnavu obzrieť z vtáčej perspektívy.

              Poobede sme sa zahrali online mestskú hru Mocný opasok”. V hre sme pomáhali mestskému vrátnikovi Portariovi nájsť stratený kľúč od Dolnej brány Trnavy a otvoriť bránu kráľovi Ľudovítovi z Anjou. Počas hry sme riešili rôzne úlohy a túlali sme sa uličkami okolo mestských hradieb.  Počas hry sme sa dozvedeli rôzne pikošky z dejín hradieb, ktoré obkolesujú Trnavu ako mocný opasok už 800 rokov.

              Mgr. Janka Bálintová 

            • 3.B na výlete

            • Záver školského roka patrí školským výletom a tak 3. B trieda vyrazila náučným chodníkom po gazdovskom dvore v Bioklimatickom parku Drieňová. Privítali nás pán riaditeľ Židek s pani lektorkou a sprevádzali nás po trase plnej zaujímavostí nielen o zvieratkách, ale hlavne o prírode a prírodných zdrojoch, ktoré majú nesmiernu hodnotu pre život rastlín a živočíchov. Dozvedeli sme sa o krajine, pôde, energii, biodiverzite a vode. Smelo sme objavovali tajomstvá a zároveň sme rešpektovali zvieracích obyvateľov parku. 
              Aké bolo naše prekvapenie, keď sme sa ocitli v sade s hruškami s menom „Zaymusky". Sú pomenované po Romualdovi Zaymusovi, ktorý pochádzal z Rajca a vyšľachtil tieto úžasné hrušky. Dievčatá si ešte stihli uviť ovečky a chlapci zahrať futbal. Cestou naspäť sme sa osviežili zmrzlinou a vláčikom sme sa vrátili do našej školy. Veríme, že sa vám zábery z výletu budú páčiť.

              PaedDr. Gabika Bobuľová a Mgr. Eva Jančanská

            • Streetball proti rakovine

            • Ďakujeme všetkým chlapcom a dievčatám, našim skvelým basketbalistom, ktorí 9. 6. reprezentovali našu školu v streetbalovom turnaji, ktorý sa konal s podporou mesta Žilina a ďalších sponzorov v športovom areáli v ZŠ Martinská v Žiline.

              Bolo to veľkolepé a krásne športové podujatie, ktorého cieľom bolo nielen finančne, ale aj športom a pohybom podporiť nadáciu Liga proti rakovine a umožniť tak niektorým chorým deťom, aby sa im aspoň o niečo skvalitnil život, v ktorom veľa možností na šport a pohyb nemajú.

              Naši žiaci tak možno pomohli svojou hrou niekomu, kto by sa chcel venovať svojmu obľúbenému športu, ale kvôli onkologickému ochoreniu nemôže.

              Šport a pohyb je symbolom zdravia nielen fyzického, ale hlavne psychického, teda symbolom radosti a šťastia, a preto si vážme, že sme zdraví a môžeme robiť to, čo nás baví.

              Všetky naše tímy U13 a U15 statočne a húževnato bojovali. Zápasov bolo veľa, nakoľko sa do tejto akcie prihlásilo veľmi veľa škôl. Do finále sa prebojoval zo štyroch našich tímov len jeden. Naši nás opäť nesklamali! Naši skvelí basketbalisti, ktorí nás reprezentovali len nedávno na MO v basketbale a výhrou postúpili až do krajského kola, na záver turnaja porazili posledného súpera a získali pre nás zlatý pohár, veľký ako svet!

              Chlapci víťazného tímu, Michal Pivko, Lukáš Jakubík, Šimon Dusa, Sebastián Mahdoň, ďakujeme vám a blahoželáme k výhre!

              Zároveň chceme poďakovať všetkým zúčastneným a pripomenúť nám všetkým, že výhra nie je všetko... Máme zdravie a život, ktorý nám umožňuje robiť to, čo chceme. Neustále sa zlepšovať, pracovať na sebe a plniť si svoje sny. A o rok budeme bojovať opäť.

              Zaymusáci, Matúš Mintál, Zoja Benková, Matej Pokorný, Lukáš Faltín, Matej Hujík, Filip Lucas Reynolds, Vivien Ševčíková, Viktória Sobolová, Vanda Sobolová, Oliver Čech, Lucia RybárskaMartina Belčíková, vďaka vám všetkým za účasť!

              Mgr. Eva Jančanská

            • Svetový deň darcov krvi

            • Kto videl v stredu 14. 6. ráno pred školou zaparkované zdravotnícke auto, asi sa začudoval... Žeby sa v škole niečo stalo ešte pred vyučovaním? V tento deň však bola sanitka pri škole z pozitívnych dôvodov! Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi sa v Zaymuske uskutočnil odber krvi dobrovoľných darcov tejto najvzácnejšej tekutiny. 

              Spolu 33 zamestnancov, rodičov a priateľov školy sa rozhodlo nezištne darovať kúsok seba, aby pomohli niekomu, komu doslova ide o život. Ďakujeme všetkým, ktorí pomohli túto krásnu akciu pripraviť, Národnej transfúznej službe SR za perfektný odberový tím a hlavne všetkým darcom. Sme hrdí špeciálne na 14 darcov (niektorí z nich boli darovať krv prvýkrát!) z radov zamestnancov Zaymusky... Nech vás všetkých žehná Pán!

              Už teraz sa tešíme na 2. Zaymusácky odber, ktorý plánujeme na jeseň. 

              Mgr. Radoslav Kačur 

            • Deň Zaymusky s rekordnou účasťou

            • Nevarte doma a príďte sa najesť a zabaviť na Zaymusku! V sobotu 10. 6. nás toto pozvanie prijalo 320 účastníkov! Tak veľa nás ešte nikdy nebolo! 

              Kto prišiel - rozhodne neľutoval... Za moderátorským mikrofónom sa tento rok predstavila pani vychovávateľka Lucka a šlo jej to výborne! S úvodným programom nás potešili krojované piatačky a jedna tretiačka a potom sa už deťom na 25 stanovištiach venovali obetaví pedagógovia a ich pomocníci z radov starších Zaymusákov.

              Veľké poďakovanie patrí aj všetkým rodičom, ktorí tento rok aktívne pomohli úplne skvelo pripraviť Deň Zaymusky. O rozvoniavajúci a chutný guláš sa postarali hlavní gulášnici - rodičia Chochulovci, Hnátovci a Holešovci. S palacinkami nás potešila pani Hroncová s dcérami, s koláčmi a úžasnou tortou rodičia Dávidikovci, za zapožičanie stroja na cukrovú vatu a za jej vytrvalé točenie ďakujeme aj pani Kukučikovej. Pána policajta na  motorke zabezpečili rodičia Cholevovci. O hudobnú atmosféru sa postarala naša zaymusácka hudobná skupina spolu so speváckou hosťkou Anežkou Puchalovou. Zaymusáckym rekordom v tancovaní Zamutovskej karičky na jednom mieste nás sprevádzala zanietená folkloristka, pani učiteľka Korina. 

              Všetkým pedagógom (bolo nás 32), žiakom i rodičom, ktorí akokoľvek pomohli ku krásnemu priebehu tohto výnimočného dňa, patrí veľké Pán Boh zaplať! 

              Už teraz sa tešíme na budúcoročné stretnutie, ktoré sa bude niesť v znamení osláv 20. výročia založenia cirkevnej školy! Potešíme sa vašim návrhom na vylepšenie programu a na obohatenie občerstvenia. Každá pomocná ruka je už teraz vítaná!

              Mgr. Radoslav Kačur

              Autor videa: Betka

            • DofE expedície začali

            • Dňa 26. 5. sa dva tímy dofákov (osem žiakov z 8. A a 8. B) spolu so svojimi vedúcimi vybrali na cvičnú expedíciu z Novej Bystrice do kempu Belá - Nižné Kamence. Tam si po niekoľkých hodinách šľapania s „plnou poľnou" mohli oddýchnuť, postaviť si svoje stany, uvariť vlastné jedlo na plynovom variči, a čo bolo určite najlepšie, riadne sa ošpliechať v potoku a ukončiť deň opekačkou. 
              Veríme, že im expedícia, ako aj celoročná príprava na ňu, veľa dali a kvalifikačnú dvojdňovú expedíciu už zvládnu „ľavou zadnou". Držíme im v tom palce. 
              Ing. Zuzana Zbínová a Mgr. Janka Bálintová

            • Čítajme si 2023

            • V piatok 26. 5. 2023 sa naša škola zapojila do projektu Čítajme si 2023, ktorý už niekoľko rokov zastrešuje Linka detskej istoty a záštitu nad podujatím prevzala pani prezidentka Zuzana Čaputová. Čitateľský maratón sme odštartovali na hodinách čítania, literatúry aj angličtiny. Čítalo sa v triedach, v školskej knižnici, niektoré triedy sa zapojili aj do čítania v Krajskej knižnici. Spoločne sa do maratónu zapojilo viac ako 200 čítajúcich Zaymusákov. Teší nás záujem detí o čítanie a prajeme im do budúcnosti veľa dobrých prečítaných kníh.
              Mgr. Jakub Behrík, Mgr. Janka Sedliaková

            • Čítajme si v Krajskej knižnici v Žiline

            • V stredu 24. 5. 2023 sa žiaci z 2. A, 2. B, 3. A zúčastnili podujatia, ktoré organizovala Krajská knižnica v Žiline pod názvom Čítajme si.
              V programe bola aj beseda so spisovateľkou a herečkou Bábkového divadla v Žiline Miroslavou Mravcovou. Spisovateľka spolu s deťmi čítala z knihy To najlepšie na sveteJe to knižka o malom chlapcovi s menom Matej, ktorý veľmi rád vymýšľa rôzne huncútstva, dobrodružstvá a spolu s maminou ich naplno prežíva. Knižku napísala Mirka Mravcová počas materskej dovolenky. Inšpiráciou jej bol vlastný syn Matej a skutočné príbehy, ktoré opisovala z pohľadu dieťaťa, boli veľmi zaujímavé.
              Bc. Alena Hodasová

            • Dávid Lučivňák bol ocenený o. biskupom

            • V stredu 31. 5. 2023 o. biskup Tomáš Galis oceňoval najlepších žiakov katolíckych základných škôl Žilinskej diecézy. Slávnostný program začal o 9:00 hod. svätou omšou v Katedrále Najsvätejšej Trojice. Za prítomnosti ocenených žiakov, ich rodičov, pedagógov, spolužiakov a duchovných správcov jednotlivých cirkevných škôl o. biskup na príklade blahoslaveného Carla Acutisa ukázal, že už aj vo veku 15 rokov môžu byť mladí ľudia príkladom nielen pre svojich rovesníkov, ale pre všetkých ľudí. 

              Hudbou a spevom pri svätej omši asistoval náš zaymusácky spevácky zbor, pod vedením pani učiteľky Valčovej. Gitarou, bubnami a klávesmi podporené mládežnícke hlasy len umocnili radosť, oslavu mladosti a svedectva dobrého života ocenených žiakov.

              Po svätej omši a spoločnom fotografovaní pri soche sv. Cyrila a sv. Metoda slávnosť pokračovala v Diecéznom centre na biskupskom úrade. V návrhu ocenenia, ktorý pred prítomnými o Dávidovi prečítala triedna učiteľka Mgr. Halajová, boli spomenuté nielen jeho študijné výsledky, ale aj všestranný talent, športové aktivity a tiež jeho pozitívne povahové črty a jeho charakter. Samotný akt ocenenia, slávnostný obed a moderovaný rozhovor s ocenenými a ich rodičmi prebehol na vysokej úrovni. Tú umocnilo aj vystúpenie nášho zaymusáckeho zboru s krásnym hudbným programom.

              Najčastejšie vyslovené slovo počas celého dňa bolo zrejme slovo "vďačnosť". Vďačnosť Bohu za požehnanie ocených žiakov a ich rodín, vďačnosť školám a pedagógom za ľudský prístup, kvalitné vzdelanie a osobný príklad živej viery, vďačnosť duchovným správcom i otcovi biskupovi. Veríme, že príklad pekného života ocenených mladých ľudí bude i naďalej oslovovať ich spolužiakov a pedagógov. 

              Mgr. Radoslav Kačur

            • Daruj krv na Zaymuske!

            • Dňa 14. 6. 2023 bude na Zaymuske prebiehať odber krvi v mobilnej odberovej jednotke, v spolupráci s Národnou transfúznou službou. Tento deň je Svetovým dňom darcov krvi a Zaymuska sa chce pripojiť k propagácii a podpore tohto humánneho prejavu nezištnej pomoci.

              Pozývame rodičov žiakov - súčasných aj bývalých, dospelých absolventov Zaymusky, pedagógov a všetkých podporovateľov a sympatizantov Zaymusky. Príďte darovať krv a povzbuďme sa tak navzájom v konaní dobra!

              Z organizačných dôvodov vás prosíme o nahlasovanie vašej účasti na telefónne číslo 0903 591 593 alebo na mail czszaymusa@gmail.com. Počet darcov v jednom dni je zhruba 30, najmenej však 20. Odbery budú prebiehať v telocvični školy, od 8:00 hod. do 11:00 hod. Pre darcov po odbere pripravíme ranné občerstvenie. Prítomný lekár s vami môže odkonzultovať vaše prípadné nejasnosti a otázky, po odbere vám vystaví potrebné potvrdenie pre zamestnávateľa/školu.

              Tešíme sa na vás 14. 6. na Zaymuske!

              Mgr. Radoslav Kačur, riaditeľ školy

              Pred samotným odberom darca vypisuje dvojstranový dotazník, jeho ukážka je tu: Dotazník darcu krvi

              Viac informácií o priebehu odberov a o podmienkach darovania krvi nájdete na stránkach Národnej transfúznej služby SR: www.ntssr.sk/web/o_darovani_krvi 

            • Pútnicko-poznávací výlet Staré hory – Špania Dolina – Vlkolínec

            • Poslednú májovú nedeľu sme sa opäť spoločne vybrali na pútnicko-poznávací výlet. Pútnicko-poznávacie výlety nás, Zaymusákov, sa stali každoročnou tradíciou. V tomto roku sme sa vybrali za našou nebeskou matkou Pannou Máriou na najnavštevovanejšie miesto stredného Slovenska – Staré hory. Vdp. brat Stanislav z rehole bosých karmelitánov nám vyrozprával zaujímavosti tohto pútnického miesta a opísal nám aj príbehy uzdravenia, ktoré sa tu udiali. Pri sv. omši, ktorú celebroval náš pán kaplán František Daško v starohorskom kostole s milostivou sochou Panny Márie, sme ďakovali a vyprosovali dary Ducha Svätého a ochranu Matky Božej pre celú našu zaymusácku rodinu.

              Neodmysliteľnou súčasťou tohto pútnického miesta je Studnička. Po tzv. „ružencových schodoch“ sme do zrniečok ruženca vkladali svoje individuálne prosby. Ovlažili sme sa vodou z prameňa a čerpali silu z tohto posvätného miesta.

              Ďalšou našou zastávkou bola Špania Dolina – osada kedysi preslávená po celej Európe bohatým náleziskom medenej rudy. Hoci bola sobota, zasadli sme do lavíc historickej školy. Milá pani sprievodkyňa nám porozprávala o histórii školstva a baníctva v celom tomto regióne. Mali sme možnosť preniesť sa aj do školských čias našich babičiek a prababičiek a vyskúšať si, ako sa písalo husím brkom.

              Poslednou zastávkou bola podhorská osada Vlkolínec, ktorá je zapísaná v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Horská osada s pôvodnými farebnými drevenými zrubovými domčekmi nás privítala svojím pokojom v lone prekrásnej prírody a nám sa zdalo, že tu zastal čas.

              Urobili sme posledné fotografie a čakala nás cesta domov. Vracali sme sa unavení, ale plní nových zážitkov a kamarátstiev. Už teraz sa tešíme, aké miesta budeme objavovať zase o rok.  

              Bc. Anna Bašková  

            • Úspech v krajskom kole a postup do celoslovenského kola súťaže Slávik Slovenka 2023

            • Dňa 29. mája sa po roku radnicou mesta Žilina opäť ozývali nádherné melódie ľudových piesní v podaní šikovných speváčok, spevákov a muzikantov z celého Žilinského kraja a my sme veľmi radi, že sme mohli byť toho znovu súčasťou. Našu školu reprezentovala v sprievode akordeonistu Mateja Martinku z 8.B Anička Kukučiková z 5.B a svojím nádherným spevom si vo svojej kategórii vybojovala úžasné 1. miesto a postup do celoslovenského kola.
              Súťaž Slávik Slovenska sa koná už krásnych tridsaťjeden rokov. Tento ročník bude výnimočný nie len pre Aničku, ale aj pre nás všetkých, ktorí jej v celoslovenskom kole budeme držať všetky prsty.
              Anička, srdečne blahoželáme a prajeme veľa šťastia!  
              Mgr. Simona Valčová

            • Múzeum v praxi

            • Dňa 23. mája sa trieda 3. B zúčastnila v rámci vlastivedného učiva exkurzie s názvom „Múzeum v praxi" na Budatínskom hrade. Žiaci sa zaujímavou formou oboznámili s profesiami ľudí, ktorí pracujú na zámku. Dozvedeli sa, akým spôsobom sa starajú o to, aby by bolo zachované dedičstvo našich predkov v takej podobe, ako sa dá vidieť pri prehliadke hradu a jeho súčasti – nádhernej záhrady. Pani lektorky si pripravili dobové predmety a úlohou detí bolo zistiť, ako sa predmety nazývajú a akú funkciu mali v minulosti. Takéto úlohy sa deťom páčili, chvíľu sa akoby ocitli v čase, o ktorom ešte veľa nevedia. Aj takýmto spôsobom sme sa na chvíľu stretli s históriou nášho žilinského kraja.
              PaedDr.Gabika Bobuľová

            • Výchovný koncert v Dome umenia Fatra

            • Dňa 26. mája 2023 sa žiaci 5. a 6. ročníka zúčastnili výchovno-vzdelávacieho koncertu s názvom „More!“ ...po stopách rómskej kultúry. Predstavením nás sprevádzali dve výskumníčky, Michaela Pastorková a Zuzana Burianová, ktoré nám zaujímavosti o Rómoch, ich jazyku, hudbe a tanci predstavili prostredníctvom humoru a interaktivity. Nechýbala ani pravá rómska hudba v podaní Baloga tria, ktorá postavila zo stoličiek a rozospievala aj našich žiakov. Toto interaktívne predstavenie malo tiež pridanú hodnotu v tom, že nám pripomenulo dôležitosť tolerancie inakosti, k čomu sa snažíme viesť aj naše deti.  
              Mgr. Simona Valčová

      • Kontakt

        • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
        • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
        • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
        • IČO: 37813056
        • DIČ: 2021670849
        • EDUID: 100009217
      • Prihlásenie