• Novinky

            • Celoštátne kolo Pytagoriády

            • Dňa 24. 5. 2023 sa naša žiačka Hanbi Seo (7.A) zúčastnila na celoslovenskom kole Pytagoriády v Bratislave. V tomto kole sa umiestnila na krásnom 7. mieste. Blahoželáme a prajeme jej veľa ďalších úspechov!
              Mgr. Janka Bálintová

            • Beh do strečnianskych hradných schodov

            • Dňa 12. 5. 2023 sme sa zúčastnili 26. ročníka Behu do strečnianskych hradných schodov. Uvedeného behu sa zúčastnilo viac ako 500 detí z rôznych základných a stredných škôl Žilinského kraja. Žiaci museli vybehnúť presne 151 schodov. Z našej školy bolo vybraných päť žiakov, ktorí dosiahli veľmi dobré bežecké výsledky.
              Reprezentovali nás: Šimon Molko (9.B), Juraj Štefanec (8.A), Matej Iwanec (8.A), Alex Hulman (8.A), a Karolína Kasáková (5.A).
              Beh do strečnianskych hradných schodov je športové podujatie, ktoré zahŕňa aj možnosť bezplatnej prehliadky hradu Strečno, čo je príjemným kultúrnym spestrením tejto športovej akcie.
              Zúčastneným žiakom veľmi pekne ďakujeme za reprezentáciu našej školy.
              Mgr. Pavol Blasbalg

            • Diecézny futbalový turnaj v Martine

            • Dňa 11. 5. 2023 sme sa zúčastnili diecézneho turnaja vo futbale, ktoré sa konalo v Martine. Zúčastnilo sa ho šesť mužstiev, pričom sme hrali systémom každý s každým. Napriek tomu, že sme mali kvalitné mužstvo, nemali sme šťastie v koncovke pri súperovej bránke, dá sa povedať, že vo všetkých zápasoch.
              Naša konečná bilancia zápasov: 1 výhra, 2 remízy a 2 prehry - celkovo sme dali 3 góly, ktoré dal Matej Pavlačič. Skončili sme tak na 5. mieste.
              Reprezentovali nás žiaci: Šimon Molko, Vladimír Portašík, Gregor Bárdy, Matej Pavlačič, Dávid Škorík, Jozef Kopčan, Šimon Kubovich a Šimon Gašpar.
              Ďakujeme im za reprezentáciu našej školy.

              Mgr. Pavol Blasbalg

            • Medzinárodný deň mlieka v ŠKD

            • V 1. A a 3. A  sme 16. 5. oslávili Medzinárodný deň mlieka slávnostným prípitkom mlieka Rajo, porozprávali sme sa o zložení a vplyve mlieka na zdravý vývin kostí a zdravie celého ľudského organizmu. Urobili sme si ochutnávku rôznych mliečnych výrobkov, ktoré je dôležité prijímať najmä v detskom období, kedy sa organizmus vyvíja. Potom deti pracovali so svojou tvorivosťou – vyrábali pekné projekty, plagáty, koláže, pričom využili odpadový materiál. 
              Sme vďační, že aj v našej škole prebieha mliečny program, prostredníctvom ktorého deti dostávajú mliečko zadarmo, a tak prispievame k zdravému vývoju deti. 
              Mgr. Jaroslava Bielečková a Monika Remeková

            • Krajské kolo v streetballe

            • Dňa 18. 5. 2023 sme sa zúčastnili krajského kola v streetballe, ktoré sa konalo v Dolnom Kubíne. Po úspešnom úvode, kde sme vyhrali nad súperom z Martina, sme už nenadviazali na rýchlu hru a presné zakončenie a v ďalších zápasoch sme už nevyhrali. Celkovo sme obsadili 4. miesto.
              Ďakujeme za reprezentáciu žiakom Michalovi Pivkovi, Sebastiánovi Mahdoňovi, Matúšovi Mintálovi a Lukášovi Jakubíkovi.
              Mgr. Pavol Blasbalg

            • Úspech našich žiakov v okresnom kole súťaže Slávik Slovenska 2023

            • V stredu 17. mája sa na ZUŠ Ferka Špániho konalo okresné kolo súťaže Slávik Slovenska. Vypočuli sme si mnoho krásnych ľudových piesní, ktoré zaznievali z úst talentovaných speváčok i spevákov z rôznych škôl s rôznymi hudobnými sprievodmi. Našu školu reprezentovali dvaja žiaci – Daniel Štefanec z 3. B a Anička Kukučiková z 5. B a obaja boli vo svojich kategóriách úspešní.
              Danko získal v I. kategórii krásne 2. miesto a Anička si z II. kategórie, ktorá bola tento rok naozaj silná, odniesla nádherné 1. miesto.
              Za úspechom našich žiakov stojí aj Matej Martinka z 8. B, ktorý ich spevácke prejavy podporil svojou hrou na akordeóne, čím sa ich vystúpenia stali hodnotnejšími. Všetkým srdečne blahoželáme a Aničke prajeme veľa šťastia a úspech v krajskom kole.
              Mgr. Simona Valčová a PaedDr. Gabriela Bobuľová

            • Slávnostnej pasovačky v knižnici sa zúčastnili aj žiaci 1.A

            • Dňa 12. 5. 2023 boli žiaci 1. A slávnostne pasovaní za čitateľov a priateľov kníh v Krajskej knižnici v Žiline. Deti privítala pani knihovníčka a previedla ich priestormi knižnice a vysvetlila im funkcie knižnice. Potom deťom prečítala zaujímavý úryvok z knihy o vtáčikovi, ktorý začal obľubovať čítanie a v ťažkej chvíli využil takto nadobudnuté vedomosti k pomoci v ťažkej situácii, a tak zachránil životy celému kŕdľu vtákov. Deti počúvali s napätím tento príbeh. Následne dostali za úlohu nájsť dvojicu obrázkov z rozprávok a zosumarizovať ich. Po zvládnutí tejto úlohy deti nahlas prečítali a zložili sľub čestného čitateľa kníh, pričom ich pani knihovníčka slávnostne pasovala a rozdala im čiteteľské preukazy. Nakoniec deťom ukázala oddelenie detských kníh, kde si mohli deti vybrať a zapožičať knihy na čítanie domov. Deti mali z toho krásny zážitok.
              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Prváci boli slávnostne pasovaní za čitateľov Krajskej knižnice v Žiline

            • Koniec školského roka sa už blíži a naši prváci z 1. B už poznajú takmer všetky písmenká. A to je ten správny čas, aby sa stali čitateľmi knižnice. Táto veľká sláva sa uskutočnila uplynulý týždeň, keď deti slávnostne zložili sľub, naučili sa pravidlá správania v knižnici i pravidlá zaobchádzania s knižkami. Kráľovná Knihomila, ktorá sa objavila, až keď deti zatvorili oči a vyslovili čarovné slová abraka dabra, ich s radosťou pasovala za čitateľov a odovzdala im preukazy. Popriala im, aby im knižky otvorili bránu do sveta fantázie a robili ich šťastnými. Deti si v ten deň požičali svoju prvú knižku a podaktorí sa nemohli odtrhnúť od jej čítania ani na školskom dvore. Ďakujeme Krajskej knižnici v Žiline za krásnu akciu a tešíme sa na ďalšiu návštevu.      
              Mgr. Lucia Holešová

            • Štvorylka 2023

            • V rámci Európskeho festivalu tanca sa dňa 19. mája 2023 Hlinkovo námestie v Žiline a aj iné námestia v celej Európe premenili na tanečné parkety, na ktorých sa presne o 12:00 hod. nášho času tancovala Štvorylka - Quadrille 2023.

              Aj naša škola sa zapojila do tohto medzinárodného projektu a umožnila našim žiakom zúčastniť sa European quadrille dance parade a odtancovať s inými školami štvorylku, ktorú si nacvičili s pani učiteľkami Jančanskou, Križňanovou a Bielikovou. Po spoločnej generálke na námestí sme sa o 11:45 spojili cez satelitné vysielanie s rádiom v Slovinsku, kde následne boli privítané všetky mestá v Európe, ktoré sa QUADRILLE 2023 zúčastnili. O 12:00 hod. sme spolu s ostatnými účastníkmi z rôznych európskych miest a krajín začali tancovať.Toto medzinárodné podujatie založené na synchronizovanom tanci quadrille, štvorcovom tanci francúzskeho pôvodu, sa organizuje na verejných priestranstvách rôznych miest v Európe od roku 2002. Dúfame, že naša škola sa bude do tejto krásnej akcie naďalej zapájať každý rok, lebo Quadrille je tanec, ktorý spája ľudí po celej Európe.

              Mgr. Eva Jančanská, Mgr. Korina Bieliková

            • Exkurzia v obuvníckej umeleckej dielni

            • Dňa 27. 4. 2023 sa žiaci 1. A a 1. B zúčastnili exkurzie v obuvníckej umeleckej dielni v Žiline. Deti sa oboznámili s prácou obuvníka, ktorý nie je obyčajným obuvníkom. Všetky topánky a doplnky si navrhuje  sám, sám ich ručne šije a o jeho topánky majú záujem nielen  rôzni zákazníci, ale aj herci zo všetkých kútov sveta.

              Pán obuvník zasvätil deti do tajov svojej práce. Ukázal im, aký materiál na svoje výrobky používa, akými nástrojmi ich šije a kto všetko má záujem o jeho výrobky. Deti sa dozvedeli, že pán obuvník má svoje skvostné topánky vystavené aj v galériách vo svete, napríklad v Londýne alebo Viedni. Jeho topánky sa šijú aj pre hercov z rôznych kútov sveta, ktorí stvárňujú historické úlohy Pre nich šije črievičky a inú obuv, ktorú nosili princezné, kráľovné, grófi a rytieri.

              Žiaci si vyskúšali navliekanie nití do krajčírskej ihly, zoznámili sa s rôznymi druhmi kože, z ktorej sa šijú topánky, dokonca videli a ohmatali kožu z krokodíla, hada a iných zvierat. Na záver deti čakala úloha  návrhárov a samé po skupinkách skúsili navrhnúť dobové topánky, ktoré potom vyhodnotili ujo obuvník so svojou manželkou Katkou a vybral najkrajšie topánky a najlepšieho návrhára topánok.

              Mgr. Jaroslava Bielečková, Mgr. Lucia Holešová

            • Zaymusáci v MiniZoo

            • Koncom apríla žiaci 1. A a 3. A navštívili MiniZOO, s ktorou sme na začiatku škol. roka 2022/2023 uzatvorili spoluprácu. Pán Róbert Štofko opäť privítal všetky deti a urobil nám pútavý výklad o zvieratkách žijúcich na tomto mieste. Deti sa zoznámili s rôznymi švábmi a dozvedeli sa, k čomu všetkému ich potrebujú v ZOO. Potom nám ukázal  jaguáre, ktoré boli  po dlhej pauze zákazu návštev počas COVIDU 19 trošku agresívne. Napriek tomu v jeho prítomnosti dovolil deťom pohladiť jedného z nich.

              Zoznámili sme sa aj so suchozemskou korytnačkou zvanou Tank, keďže ide o naozaj veľkú korytnačku. Pán Štofko nám poskytol informácie o stavbe jej tela. Deti si pozreli hady žijúce v akváriách a dovolil im v jeho prítomnosti  ohmatať  kožu hada. Potom žiaci kŕmili žaby a korytnačky. Pozdravili sa s opičkou a vonku na dvore sa zoznámili sa s lamami. Táto návšteva deti veľmi potešila a zároveň získali nové informácie o živote a starostlivosti o tieto zvieratká. Budeme sa tešiť na ďalšiu návtevu.

              Mgr. Jaroslava Bielečková  

            • Deň Zeme v ŠKD

            • Koncom apríla sa v ŠKD uskutočnil ekokvíz pri príležitosti Dňa Zeme. Žiaci z jednotlivých ročníkov si zmerali vedomosti týkajúce sa ochrany našej planéty Zem, života v prírode i triedenia odpadu, poznávania rastlín, stromov a zvierat. Cieľom bolo pripomenutie si ľudskej závislosti na prírode a vedenie žiakov k jej ochrane. 

              Najúspešnejší riešitelia kvízu boli:
              1.A: F. Čižmárik, A. Puchala, E. Novisedlák

              2.A: A. Bezáková, A. Mojáková, M. Hrabovský
              2.B: M. Poláková, S.Vanková, S. Šutarová
              3.B: M. Srnec, M. Námor
              4.B: T. Piroš, M. Krajč

              Víťazom blahoželáme a ďakujeme všetkým deťom, ktoré sa ekokvízu zúčastnili.
              Pri príležitosti Dňa Zeme sa deti s pani vychovávateľkami zúčastnili aj čistenia areálu a blízkeho okolia školy. Žiaci tiež výtvarne spracovali tematiku Dňa Zeme a ich práce zdobili priestory našej školy.

              Jana Pavlačičová

            • Duchovná obnova 5.A v Lesoparku

            • V stredu 10. 5. mali žiaci 5. A s pánom kaplánom Františkom Daškom krásnu duchovnú obnovu v Lesoparku. Najprv sme si na lúke medzi preliezkami urobili „piknik s Pánom Ježišom", o ktorom nám pútavo porozprával pán kaplán, potom sme sa vybláznili na všetkých preliezkach, na ktorých sa dalo, a zahrali sme si futbal a vybíjanú. Čerešničkou bola spoločná opekačka, ktorá prehĺbila naše vzťahy. Duchovnú obnovu sme ukončili modlitbou desiatku sv. ruženca pri kaplnke Sedembolestnej Panny Márie. Tešíme na ďalšie spoločné zážitky.
              Ing. Zuzana Zbínová

            • Prváci na návšteve u hasičov

            • Žiaci 1. A sa dňa 3. 5. 2023 zúčastnili exkurzie u hasičskej záchrannej služby. Deti sa oboznámili s prácou hasičov. Dozvedeli sa, že hasiči pracujú nielen pri hasení požiarov, ale zúčastňujú sa aj rôznych iných záchranných prác, ako sú rôzne nehody v lesoch, pomoc pri autonehodách, záchranné práce pri povodniach a tiež pomáhajú, ak sa človek topí vo vode. Hasiči deťom ukázali rôzne hasičské autá a ich výbavu, ktoré sa používajú pri rôznych zásahoch. Deti si vyskúšali váhu rôznych kliešťov, nožnice na strihanie plechov pri autonehodách, videli rôzne hasiace prístroje a vybavenosť hasičských áut a člnov. Hasiči ukázali deťom, ako rýchlo sa musia pri vyhlásení poplachu obliecť a nasadnúť do hasičských áut, pripravených na zásah.
              Žiaci si uvedomili, že práca hasičov je veľmi náročná, ale aj veľmi statočná.
              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Školské kolo Shakespeare´s Day

            • 4. 5. 2023 naši štvrtáci súťažili v školskom kole v súťaži v prednese anglickej prózy s názvom Shakespeare´s Day. Svoje ukážky sa veľmi dobre naučili a navzájom si sprostredkovali veľmi pekný umelecký zážitok. V čase prestávky sa mohli pohostiť klasickým anglickým čajom a keksíkmi. Súťaž tento rok nie je postupová, a preto sme mohli udeliť dve prvé miesta.
              1. miesto: Anna Seo (4.B) a Laura Sloviaková (4.B)
              2. miesto: Adela Bašteková (4.A) a Rebecca Carla Mayerčak (4.B)
              3. miesto: Adela Kodajová (4.A) a Iva Vargová (4.A)

              Mgr. Monika Miková

            • Aké posolstvo si obliekaš?

            • Aké posolstvo si obliekaš? Vieš to preložiť? Vieš, čo to znamená? Táto výzva bola ponúknutá žiakom 3. - 5. ročníka (Clothes Competition). Súťaž prebiehala od apríla do začiatku mája. Celkovo sa do tejto prekladateľskej aktivity zapojilo 13 žiakov. Všetci predložené texty preložili správne a zo všetkých súťažiacich boli vylosovaní traja žiaci, ktorí dostali aj knižnú odmenu.
              Sú to títo žiaci: Matej Branda a Ema Coloňová zo 4.A a Martin Rybársky zo 4.B. Ostatní zúčastnení žiaci dostali odznaky a sladkú odmenu.
              Už teraz sa tešíme na ďalšie podobné súťaže.
              Mgr. Monika Miková

            • Koncert v Slovenskom rozhlase

            • Dňa 11. mája 2023 sme sa zúčastnili výnimočného vzdelávacieho koncertu s názvom Príbeh hudby. V spolupráci s RTVS koncerty už 10 rokov organizuje Bratislavský chlapčenský zbor spolu so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. Autor, dirigent, moderátor a manažér projektu, Gabriel Rovňák, bol v roku 2022 nominovaný na ocenenie „Krištáľové krídlo“ v kategórii „hudba“. Nám sa tento rok podarilo vidieť a zažiť ovocie jeho úsilia a práce naživo.​​

              Okrem spomínaných telies sme mali možnosť počuť aj Vojenskú hudbu ozbrojených síl SR, popredného slovenského barytonistu Šimona Svitoka, či talentovaného žiaka hrajúceho na pozaune Michala Šoltisa. V úvode koncertu zazneli z úst moderátora slová, ktoré v sebe nesú kus pravdy: Ak sa chceme postarať o naše telesné zdravie, je potrebná zdravá a vyvážená strava, pitný režim či dostatok pohybu. No v našom tele máme aj dušu, ktorá potrebuje tiež svoju starostlivosť. A tú najlepšiu dostane práve prostredníctvom stretávania sa s hudobným umením."

              O tom, že je to naozaj tak, svedčia aj reakcie našich detí, ktoré boli veľmi pozitívne a na otázku: „Išli by ste na koncert znovu?“ Odpovedali všetci jednotne: „Áno!“ Veľmi sa z toho tešíme a veríme, že sa nám v budúcnosti podarí zorganizovať podujatie tohto druhu opäť.

              Mgr. Simona Valčová a Mgr. Ľubica Malichová

            • Úspech v krajskom kole Hviezdoslavov Kubín

            • Dňa 4. 5. 2023 sa uskutočnil 69. ročník krajského kola celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy Vajanského Martin 2023 – Hviezdoslavov Kubín, v ktorom sa zúčasnila naša žiačka Nela Čerňanská (6.B), ktorá sa umiestnila na krásnom 2. mieste. Tešíme sa z tohto úspechu našej žiačky a srdečne blahoželáme!
              Mgr. Dominika Várošová

            • Strom pôstneho obdobia 2023

            • Pôstna príprava žiakov prvého stupňa na veľkonočné obdobie mala tento rok na Zaymuske viditeľnú podobu stromu, ktorý postupne rozkvital. Pôstna príprava zahŕňala tri dôležité oblasti: modlitbu za niekoho, pôst inšpirovaný podľa nedeľného evanjelia a almužna vyjadrená tehličkou pre Angolu.

              V každom pôstnom týždni rozkvitali na strome kvietky inej farby, ktorá nám pripomínala liturgické čítanie pôstnej nedele daného týždňa. Koniec týždňa po popolcovej strede a 1. pôstny týždeň rozkvitol fialovými kvetmi - v liturgickej farbe pôstu. Žlté kvietky 2. týždňa nám pripomenuli to, ako zažiaril Ježiš pri premenení na hore Tábor. Živú vodu, ktorú Ježiš ponúkol samaritánke v čítaní z 3. pôstnej nedele, sprítomnili biele kvietky. Ružová, liturgická farba 4. pôstnej nedele, ktorá symbolizuje radosť, zažiarila na našom strome ako štvrtá v poradí. Hoci bol Lazar v hrobe 4 dni, jeho vzkriesené telo bolo neporušené. Toto nám pripomínali kvety telovej farby. V šiestom týždni po Nedeli utrpenia Pána, resp. Palmovej nedeli, rozkvitali červené kvety, v liturgickej farbe mučeníkov.

              Veríme, že okrem pôstneho stromu vo vestibule zakvitli aj srdcia všetkých, ktorí sa do pôstnej prípravy zapojili.

              Mgr. Ivana Kačurová, PaedDr. Karol Vlčko

            • Úspechy našich žiakov v matematike

            • V mesiacoch marec a apríl sa naši žiaci zúčastnili viacerých matematických súťaží. Niektorí z nich nás úspešne reprezentovali a umiestnili sa na krásnych miestach.

              Úspešní riešitelia okresného kola Pytagoriády
              Kategória P3: Dominika Fitošová (18. –  22. miesto), Jozef Humaj (18. -  22. miesto), Natália Kubaliaková, Nella Novisedláková
              Kategória P4: Matej Baránek (1. miesto), Anna Seo, Dominik Martinák
              Kategória P5: Anna Humajová (19. – 22. miesto), Ondrej Páleš (19. – 22. miesto), Júlia Bezáková
              Kategória P6: Mališ Matúš
              Kategória P7: Hanbi Seo (1. miesto), Vojtech Bálint (15. miesto), Alexander Vidra, Filip Lucas Reynolds

              Kategória P8: Samuel Polónyi

              V okresnom kole matematickej olympiády boli uspešnými riešiteľmi títo žiaci: 
              Kategória Z5: Katarína Černická (6. miesto), Anna Humajová (12.
              18. miesto), Peter Dusa, Jakub Kováčik
              Kategória Z7: Hanbi Seo (16. - 21. miesto), Kristína Gondžárová, Viktória Malchová, Filip Zanovit
              Kategória Z8: Samuel Polónyi, Šimon Gašpar
              Kategória Z9: Dávid Lučivňák (7. miesto)

              Do krajského kola matematickej olympiády postúpil v kategórii Z9 Dávid Lučivňák a umiestnil sa na krásnom 6. – 8. mieste.
               

              V piatok 14. 4. 2023 sa tím našej školy v zložení Vojtech Bálint (7.A), Hanbi Seo (7.A), Samuel Polónyi (8.B) a Dávid Lučivňák (9.A) zúčastnil súťaže Gvoboj, ktorú organizovalo Gymnázium Veľká okružná v Žiline.

              Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy a úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme.

              Mgr. Zdenka Smolková

      • Kontakt

        • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
        • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
        • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
        • IČO: 37813056
        • DIČ: 2021670849
        • EDUID: 100009217
      • Prihlásenie