• Novinky

            • Informácie pre rodičov z dokumentu ŠKOLSKÝ SEMAFOR

            • Vážení rodičia.

              Ministerstvo školstva SR vydalo pre školy manuál, podľa ktorého majú školy zabezpečovať vyučovanie v novom školskom roku. Časť tohto dokumentu, ktorá sa týka povinností a odporúčaní pre rodičov je v nižšie priloženom linku. Celý manuál je prístupný na: https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/

              Veríme, že sa nám spoločným úsilím podarí zachovať prezenčnú výučbu vo všetkých triedach čo najdlhšie.

            • Obhliadnutie sa za prázdninami

            • Prázdniny sú nenávratne preč a začína nový školský rok, ktorý nám opäť prinesie nové vedomosti a rozličné výzvy, školské starosti i radosti. Obzrime sa teda ešte za prázdninovými zážitkami a potešme sa z prežitých dní na našom letnom školskom tábore. Ďakujeme všetkým pani vychovávateľkám, pedagógom, asistentkám i pani kuchárkam za perfektnú organizáciu a priebeh každého jedného táborového dňa.

              Z táborového denníka: 1.7.2021 sme sa vybrali vláčikom do Strečna a navštívili sme skanzen ľudovej dediny – Paseky. Potom sme sa prešli pešo do Nezbudskej Lúčky, kde okrem farmy a zvieratiek sme navštívili aj Rozprávkový les. Deti boli potešené z rôznych rozprávkových postáv a príbehov.

              2.7.2021 patril Rajeckým Tepliciam. Turistickým chodníkom sme si zvolili smer - Zbyňov. Dážď nás však prekvapil, a tak sme sa museli vrátiť späť. Prehliadli sme si kúpeľné mestečko, pochutili si na dobrej zmrzline a vrátili sme sa vlakom späť do Žiliny. Po výbornom obede pokračovali športové aktivity v telocvični.

              6.7.2021 jedna skupina podnikla túru do Jánošíkových dier. Jánošíkove diery predstavujú jednu z najzaujímavejších lokalít Malej Fatry. Deti sa v tropických horúčavách schladili v krásnom horskom prostredí, kde zdolávali mierne náročné prekážky, rebríky a oboznámili sa s flórou a faunou v tomto prostredí Národného parku. Po krásnej túre sme mali chutný obed a po obede šup - späť do Žiliny.

              7.7.2021 sme cestovali za dobrodružstvom do Zuberca – do múzea Oravskej dediny. Deti si prezreli jednotlivé domčeky, stajne, hospodárske domy. Na vlastnej koži si mohli vyskúšať vyrobiť z hliny výrobok na stanovišti Trstenská keramika. Deti sa vcítili do doby a života našich predkov, ich práce, ako aj spôsobu oddychu, ktorý sa úplne líši od ich života. Obdivovali výrobky z keramiky, prútené a drevené výrobky, ručne vyšívané odevy a pod. Bol to krásne prežitý deň, po ktorom nás čakala chutná pizza v Habovka.

              9.7.2021 - po túrach a výletoch deti s nadšením privítali v horúcich dňoch kúpalisko v Žiline. Chladnejšia voda pôsobila ako balzam. Poobede nás čakali tvorivé dielne a záverečná diskotéka.

              Prímestský tábor sa deťom veľmi páčil, obohatil ich o nové zážitky, vznikli nové priateľstvá. Tešíme sa na deti opäť v škole, v školskom klube a veríme, že spolu prežijeme ešte veľa krásnych chvíľ.  

              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Začiatok školského roku 2021/2022

            • Vážení rodičia, milí žiaci.

              Pred prvým príchodom do školy je potrebné za každého žiaka vyplniť Vyhlásenie o bezpríznakovosti, ktoré nájdete po prihlásení sa do Edupage v časti Žiadosti/Vyhlásenia - kliknete na červené koliesko so znakom "+" vpravo dolu a vyberiete Vyhlásenie o bezpríznakovosti.

              Prosím vás všetkých o súčinnosť pri vypĺňaní týchto vyhlásení, aby štvrtkový nástup do školy bol pre každého príjemný a bezproblémový. 

              Link na Školský semafor vás presmeruje na stránku ministerstva školstva, kde nájdete podrobné informácie k povinným i odporúčaným hygienickým opatreniam na školách. Ich dodržiavaním chceme chrániť zdravie žiakov i zamestnancov školy, aby sme čím dlhšie mohli učiť prezenčne.

               

              2.9.2021 – štvrtok

              Príchod na školský dvor od 8:00. Bránou z Ulice Romulada Zaymusa medzi Auparkom a školou.

              Začiatok slávnostného otvorenia 8:30 (hymna, program, príhovory).

              Presun do tried – kde bude program s triednymi učiteľmi, cca do 10:30.

              Testovanie kloktacími PCR testami – 2.stupeň 9:30-10:30 – len nahlásení žiaci.

              1.ročník - informácie o ŠKD, zápisný lístok ŠJ a ďalšie organizačné pokyny triednych učiteľov. Z dôvodu protiepidemických opatrení vstupuje do budovy školy s dieťaťom len jeden z rodičov, ktorý vypíše Vyhlásenie o bezpríznakovosti návštevníka školy (je na konci tohto článku, môžete si ho vypísať vopred).

              ŠKD ani ŠJ nie sú v prevádzke.

              V prípade nepriaznivého počasia sa žiaci presunú do tried a slávnostné otvorenie prebehne cez školský rozhlas. 

              V okresoch zelenej farby - vo fáze Monitoringu, je počas hromadných podujatí povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest. Žiadame vás o dodržanie tejto povinnosti.
              (https://korona.gov.sk/povinnost-nosit-ruska-a-respiratory)

               

              3.9.2021 – piatok

              ŠKD funguje od 6:30 (vstup cez vestibul školy, dieťa ide do určenej triedy – podľa štvrtkového určenia); končí 16:00 (nahlásite meno dieťaťa na vrátnici).

              Vyučovanie začína o 8:00.

              Slávnostná svätá omša o 9:00 na Vlčincoch, po nej návrat do školy.

              Testovanie kloktacími PCR testami – 1.stupeň 10:30-11:30 – len nahlásení žiaci

              Školská jedáleň je v prevádzke.

              Koniec vyučovania pre jednotlivé triedy podľa harmonogramu stravovania:

              11:10 - 9.A, 9.B, 8.B, 6.A

              11:30 - 1.A, 1.B, 1.C, 2.A, 2.B

              11:55 - 3.A, 3.B, 4.A, 4.B

              12:15 - 8.A, 7.A, 7.B, 6.C

              12:35 - 5.A, 5.B, 6.B

               

              6.-7.9.2021 – pondelok + utorok

              ŠKD a ŠJ už v bežnej prevádzke.

              Vyučovanie začína o 8:00, prebiehajú dni tried s triednymi učiteľmi.

               

              Od 8.9.2021

              Vyučovanie podľa rozvrhu.

              Vyprosujme si pre seba Božie požehnanie, aby sme spoločne prežili čím viac „prezenčných“ školských dní a aby sa na Zaymuske každý snažil o pokoj a dobro.

            • Zápisný lístok do Školskej jedálne a možnosti dotácie na stravu v šk. roku 2021/2022

            • S účinnosťou od 1.8.2021 je ukončené plošné poskytovanie dotácií na stravu v ZŠ. 

              Naďalej však zostáva možnosť požiadať o dotáciu na dieťa, ktoré navštevuje ZŠ, za týchto podmienok:
              1. dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, alebo
              2. dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške životného minima, alebo
              3. dieťa žije v domácnosti, v ktorej si
              ani jeden z rodičov neuplatňuje daňový bonus na dieťa

              Každý rodič, ktorý si požiada o dotáciu na stravu pre svoje dieťa musí predložiť potvrdenie:

              • že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (potvrdenie z úradu práce),
              • alebo potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima (potvrdenie z úradu práce),
              • alebo čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa (tlačivo v prílohe)
            • Kloktacie testy - začiatok školského roku 2021/2022

            • Vážení rodičia,

              na začiatku školského roka 2021/2022 ministerstvo umožní jednorazové testovanie kloktacími PCR testami všetkých žiakov základných škôl (0. -9. ročníka) a všetkých žiakov základných škôl, ktorých rodičia prejavia záujem o toto testovanie, za účelom udržania bezpečného prostredia v školách. Takúto možnosť majú aj tí žiaci, ktorí sú zaočkovaní a aj tí žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Vo všetkých prípadoch je testovanie kloktacími PCR testami dobrovoľné.

              Zisťovanie záujmu o prebehne do 26.8.2021 do 9,00 hod. prihlasovacími formulármi cez konto žiaka na edupage.

              Testovanie prebehne v škole v  dňoch od 2. 9. 2021 do 5. 9. 2021. Bližší harmonogram testovania určí škola  podľa počtu prihlásených žiakov.

              Výsledok testu bude doručený do 72 hodín od zozbierania testov prostredníctvom SMS alebo e-mailu rodičovi. Škola obdrží takisto anonymizovaný výsledok testovania prostredníctvom e-mailu. V prípade, že rodič neobdrží výsledok testu, kontaktuje dodávateľa.

               

              Spôsob, akým prebieha testovanie kloktacími PCR testami, ako aj všetky potrebné informácie o kloktacích PCR testoch nájdete na webovej stránke ministerstva https://www.minedu.sk/kloktacie-testy-na-skolach/

            • Domáce samotestovanie antigénovými testami

            • Vážení rodičia,

               

              ministerstvo školstva na začiatku školského roka 2021/2022 poskytne antigénové samotesty na domáce použitie, tým  rodičom, ktorí prejavia záujem o takýto druh samotestov, za účelom udržania bezpečného prostredia v školách. Takúto možnosť majú aj tí žiaci, ktorí sú zaočkovaní a aj tí žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Vo všetkých prípadoch je testovanie domácimi antigénovými samotestami dobrovoľné a bezplatné.

              Každý žiak, ktorého rodič prejaví záujem, dostane 1 balenie, ktoré obsahuje 25 ks testov na domáce samotestovanie a 25 ks sterilných odberových tyčiniek. Pokiaľ sa rodič rozhodne využiť možnosť domáceho antigénového samotestovania, odporúčame ho realizovať v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy alebo v prípade, že žiak prejavuje niektorý z príznakov ochorenia COVID-19.

              Zisťovanie záujmu o sadu antigénových samotestov prebehne do 26.8.2021 do 9,00 hod. prihlasovacími formulármi cez edupage konto.

              Od 31. 8. 2021 škola informuje rodičov o spôsobe distribúcie samotestov. Rodič pri preberaní samotestov škole podpíše „Odovzdávací a preberací protokol antigénových samotestov na domáce použitie a návod na použitie“, ktorým prehlási, že samotesty nebudú použité na iný účel ako na samotestovanie žiaka.

               

              Pri vykonávaní testu žiak postupuje podľa pokynov výrobcu testu a návodu zverejneného Ministerstvom zdravotníctva SR.

               

              Návod na použitie

              https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/samodiagnosticky-test-navod-na-pouzitie.pdf

               

              Sprievodca pre samotestovanie

              https://www.health.gov.sk/Zdroje?/Sources/tlacove_spravy/coronavirus/Sprievodca-samotestovanie-Covid-19.pdf

            • Výzva rodičom, ktorí sa vracajú zo zahraničnej dovolenky

            • Vážení rodičia.

              Vzhľadom na to, že v zahraničí sa výrazne rozširuje Delta variant COVIDu, chcem vyzvať rodičov, ktorí sa so žiakmi našej školy, vrátili zo zahraničia, aby zvážili príchod žiakov do školy v posledných júnových dňoch. Pre vysvedčenie si môžete prísť aj neskôr v júli alebo v auguste. Každú stredu bude v škole zodpovedná osoba, ktorá bude môcť od vás prebrať učebnice a vydať vysvedčenie.

              Pripomínam, že ak vaše dieťa minimálne 3 dni nebolo na školskom vyučovaní, ste podľa usmernení Ministerstva školstva SR povinní vypísať Vyhlásenie o bezinfekčnosti cez Edupage (v časti Žiadosti/Vyhlásenia).  

              Ďakujem, že zodpovedne pristupujete k svojmu zdraviu i k ochrane zdravia ostatných. Mgr. Radoslav Kačur  

            • Dopravné ihrisko spestrilo žiakom posledné školské dni

            • V utorok 22.6. trieda 2.B strávila na dopravnom ihrisku MP Žilina na Vlčincoch krásne predpoludnie. Akcia pozostávala z prednášky pani policajtky o pravidlách bezpečnosti na cestách a následnom bicyklovaní a kolobežkovaní na ihrisku podľa týchto pravidiel.

              Veríme, že podobné akcie naučia naše deti bezpečnej jazde a zvýšia ich bezpečnosť v meste. Mgr. Martina Zafková

            • Nová Rada školy pri CZŠ R. Zaymusa

            • Po voľbách zástupcov za pedagogických zamestnancov 17.9.2020, nepedagogických zamestnancov 29.9.2020, po delegovaní členov rady za zriaďovateľa 13.11.2020 a po voľbách zástupcov rodičov v dňoch 4.6.-7.6.2021 sa ustanovujúce zasadnutie Rady školy pri CZŠ R. Zaymusa konalo 17.6.2021.

              Na ustanovujúcom zasadnutí si členovia rady školy spomedzi seba zvolili predsedu a podpredsedu rady školy. Predsedom sa stal Mgr. Peter Valášek, podpredsedníčkou sa stala Mgr. Tünde Halajová.

              Rada školy je poradným a kontrolným orgánom, ktorý spolurozhoduje o dôležitých otázkach organizácie vzdelávacieho procesu na škole. Voľby do rady školy ako aj voľbu orgánov rady školy upravuje zákon č. 596/2003 z.z. a vyhláška MŠ SR č. 291/2004. 

            • Čistejší vzduch v školskej jedálni

            • Vďaka daru jedného z rodičov sa školská jedáleň stala bezpečnejším prostredím. Zariadenie FTS AstroPure 2000 čistí vzduch v školskej jedálni od rôznych nežiadúcich zložiek a znečistení. Je tiež účinné pri eliminácii vírusu COVID-19 v ovzduší. ĎAKUJEME! Mgr. Radoslav Kačur 

            • Úspešný umelec zo Zaymusky

            • V piatok 11. júna sa Max Hulman z 2.B zúčastnil vernisáže v rámci výtvarnej súťaže na tému Rozprávka o snehovej kráľovnej. So svojou kresbou sa Max umiestnil na 3. mieste. Súťaž usporiadalo Centrum voľného času na Kuzmányho ulici. Gratulujeme! Mgr. Martina Zafková 

            • Skrátenie vyučovania kvôli vysokým teplotám

            • Vážení rodičia, milí žiaci. Extrémne teploty prinútili vedenie školy pristúpiť k skráteniu vyučovacích hodín. Siedme hodiny odpadnú a ostatné hodiny sa skrátia na 35 minút. Presný rozpis vyučovania a rozpis stravovania je v prílohe. ŠKD funguje bezo zmien.

              Od 24.6. budú triedy fungovať už s triednymi učiteľmi, tiež bude skrátené vyučovanie. K týmto opatreniam pristupujeme v záujme ochrany zdravia Vašich detí. 

            • Z rozprávky do rozprávky

            • Dňa 9.6.2021 sa naše školské ihrisko premenilo na Rozprávkový svet. Deti maľovali farebnými kriedami na asfalt rôzne rozprávkové príbehy, bytosti, zvieratká a postavy z detských príbehov, a stali sa tak veľkými ilustrátormi rozprávok. Ich kresby si zaslúžia veľkú pochvalu.  Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Deň plný zábavy v ŠKD

            • 1. jún je sviatkom všetkých detí. My sme tradične tento deň oslávili a pripravili deťom „Deň plný zábavy“. Žiaci si na jednotlivých stanovištiach vyskúšali rôzne zaujímavé disciplíny: kohútie zápasy, skoky vo vreciach, hod loptičkou do kruhu, preskoky cez prekážky, podliezanie, podávanie loptičky netradičným spôsobom, slalomový beh s loptičkou na tenisovej rakete. Nakoniec deti dostali sladké odmeny na každom stanovišti. V týchto disciplínach nešlo o to, kto bude prvý, ale o radosť z hry a dobrú zábavu. Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Preventívna aktivita zameraná na zvládanie záťažových situácií

            • Dňa 18.6.2021 medzi nás zavítala Mgr. Valéria Moricová PhD., z Katedry krízového manažmentu FBI UNIZA. Žiakov 5.A triedy učila, ako zvládať náročné situácie. Spoločne sa rozprávali o odolnosti, osobách a veciach, ktoré nám môžu spríjemňovať dni, ale taktiež o linkách pomoci a o ľuďoch, na ktorých sa môžu v prípade potreby obrátiť. Diskutovali o stresových reakciách, o tom ako sa stres prejavuje v našom správaní, prežívaní, ale aj ako sa odráža na našom tele. Prešli si cestou hrdinu, ktorý čelil výzve, stretol pomocníka, narazil na prekážky, s ktorými sa nakoniec vyrovnal. Nakoniec si každý vypracoval svoju vlastnú záchrannú sieť. Na záver stretnutia sa žiaci naučili dve dychové cvičenia, ktoré sú taktiež užitočnou pomôckou pri práci so stresom. Mgr. Sarah Štefanková

            • ÍTečkársky školský hit: programujem micro:bit!

            • Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis podporil na Zaymuske micro:bity. Micro:bit je jednoduchý programovateľný plošný spoj. Bol vyvinutý anglickou televíziou BBC v rámci kampane na podporu výučby programovania vo Veľkej Británii v roku 2016. 

              Na Zaymuske sme sa do spoznávania programovania micro:bitov vydali na hodinách informatiky hneď po návrate žiakov z dištančného vzdelávania. 

              Zábavu žiakom prinieslo 25 svietiacich diód, farebné LED pásiky, reproduktory, či senzory pohybu. Spolu so svojimi programovateľnými tlačidlami micro:bity zaujali aj 38 žiakov 4. až 9. ročníka, ktorí sa 28.5. zúčastnili celoškolskej súťaže v programovaní micro:bitov. 

              Ukázalo sa, že na škole máme množstvo šikovných perspektívnych programátorov, ktorí raz možno budú určovať trendy vo svete digitálnych technológií.

               V kategórii 4. - 6. ročník sa umiestnili:

              1. miesto: Vojtech Bálint 5.A

              2. miesto: Emma Adámková 5.C

              3. miesto: Jakub Kostúrik 5.B

               

              V kategórii 7. - 9. ročník sa umiestnili:

              1. miesto: Veronika Berzáková 7.B

              2. miesto: Dominik Pilc 7.B

              3. miesto: Matúš Buček 9.B

              Blahoželáme. Mgr. J. Berešík, Mgr. R. Kačur 

            • Koľko lásky je vo Vašom srdci

            • Máj, lásky čas... Po láske túži každý človek, či je to malé dieťa, dospelý, alebo senior... Práve v tomto období, od 1. mája do 31. mája, prišla na našu školu výzva "Koľko lásky je vo Vašom srdci". V nej šlo o možnosť potešiť srdcia seniorov ručne vyrobenou pohľadnicou, ktorá poputuje do vybraných sociálnych zariadení. Deti sa tejto výzve veľmi potešili, od najmenších prváčikov, až po tretiakov. V ŠKD sme vyrobili 75 krásnych pohľadníc. Pani Sukeníková, ktorá ich bola na škole prevziať, ich neskôr osobne odovzdala do DSS Straník a Turie. Ďakujeme za aktívne zapojenie sa. Mgr. Jaroslava Bielečková 

      • Kontakt

        • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
        • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
        • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
        • IČO: 37813056
        • DIČ: 2021670849
        • EDUID: 100009217
      • Prihlásenie