• Novinky

            • Koncert v Slovenskom rozhlase

            • Dňa 11. mája 2023 sme sa zúčastnili výnimočného vzdelávacieho koncertu s názvom Príbeh hudby. V spolupráci s RTVS koncerty už 10 rokov organizuje Bratislavský chlapčenský zbor spolu so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. Autor, dirigent, moderátor a manažér projektu, Gabriel Rovňák, bol v roku 2022 nominovaný na ocenenie „Krištáľové krídlo“ v kategórii „hudba“. Nám sa tento rok podarilo vidieť a zažiť ovocie jeho úsilia a práce naživo.​​

              Okrem spomínaných telies sme mali možnosť počuť aj Vojenskú hudbu ozbrojených síl SR, popredného slovenského barytonistu Šimona Svitoka, či talentovaného žiaka hrajúceho na pozaune Michala Šoltisa. V úvode koncertu zazneli z úst moderátora slová, ktoré v sebe nesú kus pravdy: Ak sa chceme postarať o naše telesné zdravie, je potrebná zdravá a vyvážená strava, pitný režim či dostatok pohybu. No v našom tele máme aj dušu, ktorá potrebuje tiež svoju starostlivosť. A tú najlepšiu dostane práve prostredníctvom stretávania sa s hudobným umením."

              O tom, že je to naozaj tak, svedčia aj reakcie našich detí, ktoré boli veľmi pozitívne a na otázku: „Išli by ste na koncert znovu?“ Odpovedali všetci jednotne: „Áno!“ Veľmi sa z toho tešíme a veríme, že sa nám v budúcnosti podarí zorganizovať podujatie tohto druhu opäť.

              Mgr. Simona Valčová a Mgr. Ľubica Malichová

            • Úspech v krajskom kole Hviezdoslavov Kubín

            • Dňa 4. 5. 2023 sa uskutočnil 69. ročník krajského kola celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy Vajanského Martin 2023 – Hviezdoslavov Kubín, v ktorom sa zúčasnila naša žiačka Nela Čerňanská (6.B), ktorá sa umiestnila na krásnom 2. mieste. Tešíme sa z tohto úspechu našej žiačky a srdečne blahoželáme!
              Mgr. Dominika Várošová

            • Strom pôstneho obdobia 2023

            • Pôstna príprava žiakov prvého stupňa na veľkonočné obdobie mala tento rok na Zaymuske viditeľnú podobu stromu, ktorý postupne rozkvital. Pôstna príprava zahŕňala tri dôležité oblasti: modlitbu za niekoho, pôst inšpirovaný podľa nedeľného evanjelia a almužna vyjadrená tehličkou pre Angolu.

              V každom pôstnom týždni rozkvitali na strome kvietky inej farby, ktorá nám pripomínala liturgické čítanie pôstnej nedele daného týždňa. Koniec týždňa po popolcovej strede a 1. pôstny týždeň rozkvitol fialovými kvetmi - v liturgickej farbe pôstu. Žlté kvietky 2. týždňa nám pripomenuli to, ako zažiaril Ježiš pri premenení na hore Tábor. Živú vodu, ktorú Ježiš ponúkol samaritánke v čítaní z 3. pôstnej nedele, sprítomnili biele kvietky. Ružová, liturgická farba 4. pôstnej nedele, ktorá symbolizuje radosť, zažiarila na našom strome ako štvrtá v poradí. Hoci bol Lazar v hrobe 4 dni, jeho vzkriesené telo bolo neporušené. Toto nám pripomínali kvety telovej farby. V šiestom týždni po Nedeli utrpenia Pána, resp. Palmovej nedeli, rozkvitali červené kvety, v liturgickej farbe mučeníkov.

              Veríme, že okrem pôstneho stromu vo vestibule zakvitli aj srdcia všetkých, ktorí sa do pôstnej prípravy zapojili.

              Mgr. Ivana Kačurová, PaedDr. Karol Vlčko

            • Úspechy našich žiakov v matematike

            • V mesiacoch marec a apríl sa naši žiaci zúčastnili viacerých matematických súťaží. Niektorí z nich nás úspešne reprezentovali a umiestnili sa na krásnych miestach.

              Úspešní riešitelia okresného kola Pytagoriády
              Kategória P3: Dominika Fitošová (18. –  22. miesto), Jozef Humaj (18. -  22. miesto), Natália Kubaliaková, Nella Novisedláková
              Kategória P4: Matej Baránek (1. miesto), Anna Seo, Dominik Martinák
              Kategória P5: Anna Humajová (19. – 22. miesto), Ondrej Páleš (19. – 22. miesto), Júlia Bezáková
              Kategória P6: Mališ Matúš
              Kategória P7: Hanbi Seo (1. miesto), Vojtech Bálint (15. miesto), Alexander Vidra, Filip Lucas Reynolds

              Kategória P8: Samuel Polónyi

              V okresnom kole matematickej olympiády boli uspešnými riešiteľmi títo žiaci: 
              Kategória Z5: Katarína Černická (6. miesto), Anna Humajová (12.
              18. miesto), Peter Dusa, Jakub Kováčik
              Kategória Z7: Hanbi Seo (16. - 21. miesto), Kristína Gondžárová, Viktória Malchová, Filip Zanovit
              Kategória Z8: Samuel Polónyi, Šimon Gašpar
              Kategória Z9: Dávid Lučivňák (7. miesto)

              Do krajského kola matematickej olympiády postúpil v kategórii Z9 Dávid Lučivňák a umiestnil sa na krásnom 6. – 8. mieste.
               

              V piatok 14. 4. 2023 sa tím našej školy v zložení Vojtech Bálint (7.A), Hanbi Seo (7.A), Samuel Polónyi (8.B) a Dávid Lučivňák (9.A) zúčastnil súťaže Gvoboj, ktorú organizovalo Gymnázium Veľká okružná v Žiline.

              Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy a úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme.

              Mgr. Zdenka Smolková

            • Deň Zeme

            • Pri príležitosti Dňa Zeme sa žiaci piateho a ôsmeho ročníka zúčastnili 21. apríla akcie Za čisté mesto. Počas piatkového dopoludnia vyčistili spolu s ďalšími základnými školami okolie Slnečných schodov na Hájiku. Ich nadšenie a elán vidieť aj vo fotodokumentácii z danej akcie.
              O rok sa zapojíme zas.
              PaedDr. Janka Ďaďová

            • Malí záchranári

            • Môžu aj prváci zachrániť ľudský život? Čo robiť, keď nám odpadne kamarát? Ako privolať pomoc? Na tieto otázky odpovedali študenti zo strednej zdravotníckej školy. V piatok 21. 4. sa naši prváci premenili na malých záchranárov. Snažili sa pomôcť svojmu kamarátovi.

              Naučili sa, ako správne poskytovať prvú pomoc, zavolať na tiesňovú linku a ako môžu pomôcť kamarátovi, keď odpadne. Počas ukážok prvej pomoci si vyskúšali obväzovanie rán, ošetrenie drobných poranení a popálenín. Dozvedeli sa, ako sa zachovať v situáciách, keď niekomu z ich okolia ide o život, ale aj ako takýmto prípadom predísť. Veríme, že na tento deň tak rýchlo nezabudnú a budú vedieť pomôcť tomu, kto pomoc potrebuje.

              Mgr. Eva Kucharová

            • Školské kolo súťaže Slávik Slovenska

            • V našej Zaymuske sa v popoludňajších hodinách 12. 4. 2023 ozýval prekrásny spev ľudových piesní. Opäť sa po roku stretli v školskom kole najúspešnejší žiaci speváckej súťaže Slávik Slovenska 2023. Víťazi reprezentovali svoje triedy zaujímavými piesňami z rôznych regiónov Slovenska. Porota mala neľahkú úlohu, aby rozhodla o tých, ktorí si zaslúžia ocenenie. Všetkým súťažiacim chceme poďakovať a popriať veľa pekných chvíľ strávených so spevom nielen na pôde školy, ale aj v rodinách, v kruhu svojich priateľov a známych. Veríme, že na tento deň, ktorý je oslavou ľudovej piesne ako aj tradícií našej kultúry súťažiaci tak rýchlo nezabudnú a budú sa tešiť na ďalšie takého spoločné stretnutie.
              PaedDr. Gabika Bobuľová, Mgr. Simona Valčová

            • Beseda s misijnou dobrovoľníčkou

            • Počas dvoch pôstnych dní 16. 3. a 20. 3. sme v našej škole privítali misijnú dobrovoľníčku pani Janku Kaletovú, ktorá pôsobila dva roky v saleziánskych misijných strediskách v Angole. Pútavým spôsobom nám porozprávala o živote v Angole a o práci s najchudobnejšími deťmi, o ktoré sa starajú saleziáni. Na tieto misijné projekty prispievame aj v tohtoročnej pôstnej Tehličke. 

              V Angole bola viac desaťročí občianska vojna, preto mnohé deti zostali sirotami – vedeli len bojovať, častokrát kradli, aby prežili. Väčšina ľudí sa počas občianskej vojny prestala vzdelávať. Dnes sa nielen deti, ale aj dospelí učia čítať, písať, počítať... Sú veľmi radi v škole. Škola je pre nich nesmierne dôležitá, nakoľko im pomáha s učením sa potrebných zručností a vedomostí zabezpečiť sebe i celej rodine živobytie. 

              Žiakov zaujal medzi inými i príbeh muža, ktorému mína odtrhla nohu. Namiesto toho, aby sa ponosoval a sťažoval, prečo sa toto nešťastie stalo práve jemu, Bohu dobrorečil, že ostal nažive a že prišiel iba o nohu. Na fotografii bol usmiaty, radostný a šťastný. Dobrovoľníčka nám priniesla ukázať i tradičné oblečenie angolských žien, taktiež sme na jej fotografiách s prekvapením pozorovali, že aj mladšie dievčatá dokážu nosiť ťažké náklady, najmä vodu, na hlave. Vedeli ste, že ľudia tam jedia všetky zvieratá, okrem krokodílov?

              Mgr. Katarína Križňanová

            • Úspech v celoslovenskom kole súťaže ...a Slovo bolo u Boha...

            • 25. 3. sa konalo celoslovenské kolo súťaže ...a Slovo bolo u Boha..., kde nás reprezentovala žiačka Nela Čerňanská zo 6. B triedy, ktorá sa umiestnila na výbornom treťom mieste. Tešíme sa z takýchto významných úspechov našej žiačky a srdečne Nelke blahoželáme. 
              Mgr. Dominika Várošová

            • Krásna slávnosť oceňovania zamestnancov katolíckych škôl

            • V Katedrále Najsvätejšej Trojice sa v utorok 11. 4. slávila slávnostná svätá omša pri príležitosti 15. výročia vzniku Žilinskej diecézy. Bola spojená s oceňovaním zamestnancov katolíckych škôl. Otec biskup Tomáš Galis v homílii zdôraznil, že v cirkevných školách nemá ísť iba o odovzdávanie vedomostí, ale tiež o odovzdávanie srdca. Že sa máme stať magnetmi, ktoré svojím životom s Kristom budú priťahovať k Dobru ostatných ľudí. 
              Takýmto magnetom je nepochybne všetkých 21 ocenených zamestnancov. Konkrétne za našu školu boli ocenené pani učiteľky Gabriela Rašková a Tuti Halajová. 

              Zaymuska mala počas tejto slávnosti dôležitú úlohu - mala na starosti hudbu a kulúrny program. V rozhovoroch s o. biskupom i s ostatnými riaditeľmi cirkevných škôl jednoznačne zaznievali slová uznania a vďaky za krásne spevy, hru i piesne počas kultúrneho programu na záver svätej omše.

              Chcem sa poďakovať predovšetkým pani učiteľkám Simone Valčovej, Monike Mikovej a Agéte Berki, ktoré dokázali usmerniť a zviditeľniť obrovský umelecký potenciál našich žiakov. Vďaka patrí aj všetkým zúčastneným žiakom, ale aj všetkým učiteľom, ktorí im umožnili počas vyučovania trénovať.

              Oceneným dámam gratulujem a prajem ešte veľa krásnych chvíľ so svojimi žiakmi a kolegami. To prajem im, ale aj všetkým nám ostatným.

              Mgr. Radoslav Kačur

            • Veľkonočné tvorivé dielne v 1.B

            • Šibi ryby, mastné ryby, kus koláča od korbáča, ešte k tomu groš, už je toho dosť... Touto známou veľkonočnou básničkou privítali žiaci z 1.B svojich rodičov na veľkonočných tvorivých dielňach a zaspievali im k tomu ešte veselú pesničku.

              Deti spolu s rodičmi vytvorili veľa krásnych veľkonočných dekorácií, ktoré budú zdobiť nielen ich detské izbičky, ale aj celý dom. Vyzdobili krásne vajíčka, vytvorili vence z prírodnín, závesné ozdoby i ozdoby do kvetináčov. Chlapcom ukázal šikovný ocko tajomstvo pletenia korbáčov a to, či fungujú, si rovno vyskúšali na svojich spolužiačkach, pani učiteľke a pani vychovávateľke. Za odmenu dostali krásne farebné stužky.

              O občerstvenie sa postarali šikovné mamičky, ktoré napiekli chutné koláče a priniesli aj slané dobroty. Všetci mali toľko chuti do tvorenie a bolo nám spolu tak príjemne, že sa nám veru ani domov nechcelo ísť.

              Mgr. Lucia Holešová

            • Veľkonočné tvorivé dielne v 1.A

            • V čase pred Veľkou nocou dňa 30. 3. sme v 1. A triede pripravili veľkonočné tvorivé dielne. Deti spolu s rodičmi  vyrábali rôzne veľkonočné dekorácie z vŕbových prútov, napríklad závesné venčeky, a učili sa aj technike pletenia korbáčov na šibanie. Pani Kukučíková nám prišla ukázať  techniku pletenia a deti s rodičmi plietli vlastné korbáče. Deti sa učili rôznym technikám zdobenia veľkonočných kraslíc, zdobili tiež perníčky, ktoré nám upiekla p. učiteľka Trúchla. Potom vyrábali aj rôzne jarné dekorácie, ktoré symbolizujú Veľkú noc, ako sú baranček, zajačik, kuriatka a vtáčiky. Pomohli nám aj dievčatká z 5.B, Katka Černická a Anička Kukučíková, ktoré pomáhali deťom na jednotlivých stanovištiach.​​​

              Všetky svoje výrobky si mohli deti zobrať domov a vyzdobiť si svoje príbytky. K dobrej atmosfére patrí aj dobrá hostinka, o ktorú sa postarali rodičia detí. Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí sa zúčastnili na týchto tvorivých dielňach a akýmkoľvek spôsobom pomohli. Tešíme sa, že sme mohli spoločne prežiť krásny čas.

              Mgr. Jarka Bielečková

            • Vítame jar

            • Príchod JARI sme vítali v mesiaci marec aj v ŠKD. Deti s pani vychovávateľkami sa pustili do výtvarných prác na tému Vítame jar. Použili sme na to rôzne techniky a naše triedy a chodby sa premenili po zime nádhernými a pestrými prácami detí. Aj keď počasie je vonku stále chladné, pani Jar je aspoň v našich triedach a tešíme sa, keď ju budeme cítiť aj za bránami našej školy.
              Mgr. Jarka Bielečková

            • Zaymusácky čitateľský maratón

            • Marec je mesiac kníh a na l. stupni sme v piatok 31. 3. opäť odštartovali Zaymusácky čitateľský maratón 2023. Tento rok sme sa začítali do knižnej novinky spisovateľky Dany Hlavatej Rozprávky dúhového dáždnika. Vydali sme sa po stopách farebného dáždnika, ktorý sa priplietol do cesty viacerým zvieratkám, a Pipi Dlhej Pančuchy od Astrid Lindgrenovej. Zažívali sme s nimi veľa zábavy. Všetkých žiakov, ktorí sa odvážne zapojili do čítania, čakala sladká odmena. Teší nás, že v dnešnom svete techniky naši žiaci nezanevreli na čítanie kníh, radi navštevujú školskú knižnicu, debatujú o prečítaných knihách a odporúčajú ich svojim rovesníkom. ​​​​​​​

              Mgr. Janka Možutíková

            • ŽILINA TOUR 2023

            • V rámci tematického celku Places žiaci 7.A, 7.B a 7.C sprevádzali v angličtine svojich učiteľov a spolužiakov po meste Žilina. Predstavili historické budovy a dôležité inštitúcie. Vďaka tejto exkurzii, ktorú viedli žiaci, sme podrobnejšie spoznali historické centrum mesta, pozorovali architektúru jednotlivých budov a zdokonaľovali sa v anglickom jazyku.

              Dozvedeli sme sa o histórii a o súčasnosti niekoľkých významných historických budov, ako sú Kostol svätej Barbory, Katedrála Najsvätejšej Trojice, Bábkové divadlo Žilina, Dom umenia Fatra, budova našej školy, budova Starej tržnice a budova terajšej Prima banky. Žiaci nám tež poskytli informácie o dôležitých inštitúciách v meste, ako polícia, Diecézny katechetický úrad v Žiline, požiarna stanica, konzervatórium a Dom odborov v Žiline. Okrem faktov nám poskytli opis každej budovy, pri ktorom sme si všímali aj také veci, ktoré si bežne nevšímame. Dozvedeli sme sa veľa nového nielen o budovách, ale aj Parku SNP, Mariánskom a Hlinkovom námestí. Žiaci nadobúdali nové poznatky formou zážitkového vyučovania.

              Výhodou takejto formy vyučovania je aj prepájanie medzipredmetových vzťahov s dejepisom, výtvarnou výchovou, občianskou náukou, kde sa anglický jazyk stal prostriedkom vzdelávania žiakov v širšom kontexte. Našim šikovným žiakom ďakujeme za exkurziu po meste.

              učitelia cudzích jazykov

            • Duchovná obnova pani vychovávateliek

            • V pôstnom období sa pani vychovávateľky zúčastnili na duchovnej obnove s pánom kaplánom Františkom Daškom. Duchovná obnova bola spojená s krížovou cestou, ktorá sa konala v kapucínskom kostole Sirotár. V tomto pôstnom čase nám venoval náš školský kaplán veľmi podnetné a povzbudivé slová, ktoré nás viedli k zamysleniu sa nad utrpením nášho Pána Ježiša Krista. Slová pána kaplána v nás vzbudili aj očakávanie a radosť z Jeho zmŕtvychvstania, ktoré tiež podnecuje nádej a vieru na Jeho prítomnosť v našich životoch.
              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Kristus vstal z mŕtvych!

            • Anjel sa prihovoril ženám: „Vy sa nebojte! Viem, že hľadáte Ježiša, ktorý bol ukrižovaný. Niet ho tu, lebo vstal, ako povedal. Poďte, pozrite si miesto, kde ležal. Mt 28,5-6

              Kristus vstal z mŕtvych! Aleluja! Radujme sa!

              Nech nás radosť zo stretnutia so živým Kristom napĺňa každý deň nášho života!

            • Piaty deň v škole v prírode

            • Nadišiel posledný deň v škole v prírode. Využili sme ho na aktívne pozorovanie živočíchov žijúcich vo voľnej prírode, predovšetkým vo vodnom spoločenstve. Vo vodnej nádrži Stará Myjava sme v priamom prenose sledovali žaby pri párení a znášaní ikier. Nášmu záujmu neušli ani divé kačky a rastliny prebúdzajúce sa k novému životu. Posledné chvíle patrili fotografovaniu okolia, šelfíčkam a spoločenským hrám. Po výbornom obede sme krátko zhodnotili náš pobyt a rozlúčili sme sa so všetkými zamestnancami RZ Stará Myjava.

              Mgr. Adriána Behríková, Mgr. Gabriela Rašková, PaedDr. Karol Vlčko, Monika Remeková

            • Dekanátne kolo Biblickej olympiády

            • Dňa 28. 3. sa trojčlenné družstvo našich žiakov v zložení Mária Elisabeth Berki (7.A), Miroslava Kremnická (7.C) a Juraj Štefanec (8.A) zúčastnilo dekanátneho kola Biblickej olympiády v Spojenej škole Kráľovnej Pokoja. V konkurencii ôsmich družstiev sme získali krásne tretie miesto. Srdečne blahoželáme a tešíme sa na 22. ročník Biblickej olympiády.
              PaedDr. Janka Ďaďová

      • Kontakt

        • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
        • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
        • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
        • IČO: 37813056
        • DIČ: 2021670849
        • EDUID: 100009217
      • Prihlásenie