• Novinky

            • Koncert v Slovenskom rozhlase

            • Dňa 11. mája 2023 sme sa zúčastnili výnimočného vzdelávacieho koncertu s názvom Príbeh hudby. V spolupráci s RTVS koncerty už 10 rokov organizuje Bratislavský chlapčenský zbor spolu so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. Autor, dirigent, moderátor a manažér projektu, Gabriel Rovňák, bol v roku 2022 nominovaný na ocenenie „Krištáľové krídlo“ v kategórii „hudba“. Nám sa tento rok podarilo vidieť a zažiť ovocie jeho úsilia a práce naživo.​​

              Okrem spomínaných telies sme mali možnosť počuť aj Vojenskú hudbu ozbrojených síl SR, popredného slovenského barytonistu Šimona Svitoka, či talentovaného žiaka hrajúceho na pozaune Michala Šoltisa. V úvode koncertu zazneli z úst moderátora slová, ktoré v sebe nesú kus pravdy: Ak sa chceme postarať o naše telesné zdravie, je potrebná zdravá a vyvážená strava, pitný režim či dostatok pohybu. No v našom tele máme aj dušu, ktorá potrebuje tiež svoju starostlivosť. A tú najlepšiu dostane práve prostredníctvom stretávania sa s hudobným umením."

              O tom, že je to naozaj tak, svedčia aj reakcie našich detí, ktoré boli veľmi pozitívne a na otázku: „Išli by ste na koncert znovu?“ Odpovedali všetci jednotne: „Áno!“ Veľmi sa z toho tešíme a veríme, že sa nám v budúcnosti podarí zorganizovať podujatie tohto druhu opäť.

              Mgr. Simona Valčová a Mgr. Ľubica Malichová

            • Úspech v krajskom kole Hviezdoslavov Kubín

            • Dňa 4. 5. 2023 sa uskutočnil 69. ročník krajského kola celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy Vajanského Martin 2023 – Hviezdoslavov Kubín, v ktorom sa zúčasnila naša žiačka Nela Čerňanská (6.B), ktorá sa umiestnila na krásnom 2. mieste. Tešíme sa z tohto úspechu našej žiačky a srdečne blahoželáme!
              Mgr. Dominika Várošová

            • Strom pôstneho obdobia 2023

            • Pôstna príprava žiakov prvého stupňa na veľkonočné obdobie mala tento rok na Zaymuske viditeľnú podobu stromu, ktorý postupne rozkvital. Pôstna príprava zahŕňala tri dôležité oblasti: modlitbu za niekoho, pôst inšpirovaný podľa nedeľného evanjelia a almužna vyjadrená tehličkou pre Angolu.

              V každom pôstnom týždni rozkvitali na strome kvietky inej farby, ktorá nám pripomínala liturgické čítanie pôstnej nedele daného týždňa. Koniec týždňa po popolcovej strede a 1. pôstny týždeň rozkvitol fialovými kvetmi - v liturgickej farbe pôstu. Žlté kvietky 2. týždňa nám pripomenuli to, ako zažiaril Ježiš pri premenení na hore Tábor. Živú vodu, ktorú Ježiš ponúkol samaritánke v čítaní z 3. pôstnej nedele, sprítomnili biele kvietky. Ružová, liturgická farba 4. pôstnej nedele, ktorá symbolizuje radosť, zažiarila na našom strome ako štvrtá v poradí. Hoci bol Lazar v hrobe 4 dni, jeho vzkriesené telo bolo neporušené. Toto nám pripomínali kvety telovej farby. V šiestom týždni po Nedeli utrpenia Pána, resp. Palmovej nedeli, rozkvitali červené kvety, v liturgickej farbe mučeníkov.

              Veríme, že okrem pôstneho stromu vo vestibule zakvitli aj srdcia všetkých, ktorí sa do pôstnej prípravy zapojili.

              Mgr. Ivana Kačurová, PaedDr. Karol Vlčko

            • Úspechy našich žiakov v matematike

            • V mesiacoch marec a apríl sa naši žiaci zúčastnili viacerých matematických súťaží. Niektorí z nich nás úspešne reprezentovali a umiestnili sa na krásnych miestach.

              Úspešní riešitelia okresného kola Pytagoriády
              Kategória P3: Dominika Fitošová (18. –  22. miesto), Jozef Humaj (18. -  22. miesto), Natália Kubaliaková, Nella Novisedláková
              Kategória P4: Matej Baránek (1. miesto), Anna Seo, Dominik Martinák
              Kategória P5: Anna Humajová (19. – 22. miesto), Ondrej Páleš (19. – 22. miesto), Júlia Bezáková
              Kategória P6: Mališ Matúš
              Kategória P7: Hanbi Seo (1. miesto), Vojtech Bálint (15. miesto), Alexander Vidra, Filip Lucas Reynolds

              Kategória P8: Samuel Polónyi

              V okresnom kole matematickej olympiády boli uspešnými riešiteľmi títo žiaci: 
              Kategória Z5: Katarína Černická (6. miesto), Anna Humajová (12.
              18. miesto), Peter Dusa, Jakub Kováčik
              Kategória Z7: Hanbi Seo (16. - 21. miesto), Kristína Gondžárová, Viktória Malchová, Filip Zanovit
              Kategória Z8: Samuel Polónyi, Šimon Gašpar
              Kategória Z9: Dávid Lučivňák (7. miesto)

              Do krajského kola matematickej olympiády postúpil v kategórii Z9 Dávid Lučivňák a umiestnil sa na krásnom 6. – 8. mieste.
               

              V piatok 14. 4. 2023 sa tím našej školy v zložení Vojtech Bálint (7.A), Hanbi Seo (7.A), Samuel Polónyi (8.B) a Dávid Lučivňák (9.A) zúčastnil súťaže Gvoboj, ktorú organizovalo Gymnázium Veľká okružná v Žiline.

              Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy a úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme.

              Mgr. Zdenka Smolková

            • Deň Zeme

            • Pri príležitosti Dňa Zeme sa žiaci piateho a ôsmeho ročníka zúčastnili 21. apríla akcie Za čisté mesto. Počas piatkového dopoludnia vyčistili spolu s ďalšími základnými školami okolie Slnečných schodov na Hájiku. Ich nadšenie a elán vidieť aj vo fotodokumentácii z danej akcie.
              O rok sa zapojíme zas.
              PaedDr. Janka Ďaďová

            • Malí záchranári

            • Môžu aj prváci zachrániť ľudský život? Čo robiť, keď nám odpadne kamarát? Ako privolať pomoc? Na tieto otázky odpovedali študenti zo strednej zdravotníckej školy. V piatok 21. 4. sa naši prváci premenili na malých záchranárov. Snažili sa pomôcť svojmu kamarátovi.

              Naučili sa, ako správne poskytovať prvú pomoc, zavolať na tiesňovú linku a ako môžu pomôcť kamarátovi, keď odpadne. Počas ukážok prvej pomoci si vyskúšali obväzovanie rán, ošetrenie drobných poranení a popálenín. Dozvedeli sa, ako sa zachovať v situáciách, keď niekomu z ich okolia ide o život, ale aj ako takýmto prípadom predísť. Veríme, že na tento deň tak rýchlo nezabudnú a budú vedieť pomôcť tomu, kto pomoc potrebuje.

              Mgr. Eva Kucharová

      • Kontakt

        • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
        • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
        • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
        • IČO: 37813056
        • DIČ: 2021670849
        • EDUID: 100009217
      • Prihlásenie