• Novinky

            • Matematický klokan na 2. stupni

            • Matematický klokan je najväčšia medzinárodná matematická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl. V tomto školskom roku sa prihlásilo do súťaže viac ako 72 000 žiakov z celého Slovenska. Na Zaymuske sa na 2. stupni do súťaže zapojilo 12 žiakov. Úspešnými riešiteľmi súťaže je 7 žiakov. Zaradili sa tak k 20% najúspešnejších žiakov v rámci Slovenska. Najlepší výsledky dosiahli:  Samuel Benedikt Berki zo 6. B, ktorý sa umiestnil medzi 3% najlepších žiakov vo svojej kategórii. Vojtech Bálint z 8. A, ktorý patrí medzi 5% najlepších žiakov a Matej Baránek zo 6. A, patrí medzi 7% najlepších. Ďalšími úspešnými riešiteľmi sú: Kusovská Alžbeta z 5. A, Seo Anna z 5. B, Humajová Anna zo 6. A a Rybárska Lucia z 8. B.
              Mgr. Janka Bálintová

            • Krajské kolo súťaže Slávik Slovenska 2024

            • Už tretí rok po sebe sa našim žiačkam podarilo dostať do krajského kola speváckej súťaže Slávik Slovenska. Svedčí to nielen o tom, že sú nadané, ale aj o tom, že sú rozvíjaniu svojho talentu ochotné venovať svoj čas a energiu. Helena Kukučiková z 3. C je členkou Detského folklórneho súboru Cipovička a vo štvrtok, 6. júna, si na radnici mesta Žilina vo svojej kategórii vybojovala krásne 2. miesto. Magdaléna Kocifajová zo 6. B zas spieva odmalička všade, kadiaľ chodí, navštevuje ZUŠ, spieva v speváckych zboroch a aj keď sa neumiestnila, o tom, že vie spievať a že to nie je len taký obyčajný spev, niet pochýb. Aj vďaka Žanete Malinovej z 5. A a Matejovi Martinkovi z 9. B, ktorí jej robili hudobný sprievod, to mohla všetkým ukázať.

              Ďakujeme, naši mladí hudobníci, za vaše krásne hlasy, šikovné ruky, precízny sluch a aj za vaše úsilie a snahu neustále sa v tom zdokonaľovať. Robíte radosť nielen sebe, ale aj všetkým navôkol, keď vás môžu počúvať.

              Mgr. Simona Valčová

            • Stretnutie s Mozartom

            • V piatok, 7. júna, sa naši piataci opäť po roku zúčastnili výchovno-vzdelávacieho koncertu s názvom Príbeh hudby, na ktorom tentokrát osobne spoznávali jedného z najvýznamnejších skladateľov všetkých čias, Wolfganga Amadea Mozarta. Koncert sa konal v Budove Slovenského rozhlasu v Bratislave, kde sa nám pod taktovkou dirigenta a autora projektu Gabriela Rovňáka predstavil Symfonický orchester Slovenského rozhlasu spolu so sólistom Bratislavského chlapčenského zboru Alexandrom Fellmayerom a klaviristom Marošom Klátikom. Úvod koncertu patril Serenáde č. 13, Malej nočnej hudbe, ktorú každý dôverne pozná. Zaznela aj klavírna skladba, ktorú Mozart skomponoval, keď mal iba 5 rokov.

              Prostredníctvom ďalšej skladby sme sa dozvedeli, ako famózne pracoval s hudobným motívom, čo ho urobilo výnimočným a žiadaným skladateľom doby, v ktorej žil. Naučili sme sa o ňom aj veľa ďalších informácií, ako napr. že nielenže komponoval znamenité skladby, bol skvelým klaviristom a huslistom, ale aj pekne spieval. Deti upútalo aj to, že ako malý bol veľmi živé dieťa a s jeho výchovou to rodičia nemali vôbec ľahké. Zaujímavým bol pre nich aj fakt, že miloval humor a rád si z ľudí uťahoval. Na záver nás pán dirigent zasvätil do umenia dirigovania a záverečnú skladbu, predohru k opere Figarova svadba, sme si aj oddirigovali. Opäť sme boli bližšie k hudbe, bližšie k zážitkom, ktoré v nás hudba zanecháva a sme za to veľmi vďační.

              Mgr. Simona Valčová a Mgr. Mária Uhrová

            • Godzone Youth Žilina

            • Ak máš 13 až 24 rokov, túžiš zažiť spoločenstvo, chcel by si viac spoznať Boha alebo cítiš, že v tvojom živote niečo chýba - pozývame ťa na Godzone Youth! 

              Čo to je? Stretnutie mladých, na ktorom môžeš zažiť silu spoločenstva & modlitby, spoznať iných ľudí, ktorí prežívajú to, čo ty, objaviť možnosti stretávania v tvojom okolí a predovšetkým sa presvedčiť, že náš Boh je naozaj REAL!

              • Vstupné? Zdarma
              • Kedy? 15. júna 2024 o 14:00
              • Kde? Gymnázium sv. Františka v Žiline

              Pre viac informácií pozri na facebook “Mládež Žilinskej diecézy” alebo instagram “za_mladych” a “godzonesk”. S akýmikoľvek otázkami nás neváhaj na týchto sociálnych sieťach kontaktovať.Tešíme sa na Teba!

              Komisia pre mládež ZA diecézy a Godzone

            • Chochmesovci - medzigeneračný dialóg

            • Dňa 20.5.2024 sa v rámci Týždňa dobrovoľníctva na Zaymuske stretli dobrovoľníci z Univerzity 3. veku Žilinskej univerzity a žiaci z 5.B triedy. V rámci medzigeneračného stretnutia si seniori a deti zábavne, ale najmä názorne pripomenuli bontón - chochmes - etiketu, inak povedané - základné slušné správanie.  

              Deti aj seniori si domov odniesli predsavzatie: 1. Začať od seba, 2. Prinášať pozornosť a úctu do svojich rodín, medzi spolužiakov, 3. Každý svojou troškou prispieť k slušnosti v našej spoločnosti.  Držíme im palce, aby sa im to darilo.

              Mgr. Ivana Kačurová

            • Púť do Rajeckej Lesnej

            • Púte do Rajeckej Lesnej sa zúčastnili obe piatacke triedy spolu so svojimi triednymi, Jánom Berešíkom a Ivanou Kačurovou, a s pani učiteľkami Monikou Mikovou a Lenkou Štefánikovou. Po vystúpení z autobusu nás v marcovom chladnejšom dni privítal správca farnosti Rajecká Lesná pán farár Marek Smatana a poprial nám požehnaný čas na tomto posvätnom mieste. Dostali sme od neho i malý darček - ochutenú minerálku z miestneho prameňa.

              Svätú omšu v nádhernej Bazilike Narodenia Panny Márie nám slúžil vzácny hosť - riaditeľ Pápežských misijných diel, vdp. otec Ivan Kňaze. V kázni nás upriamoval na vďačnosť za všetko, čo máme i na dôležitosť vedieť prijať kríž s láskou. Prízvukoval nám citát sv. Jána Pavla II.: Lásku bez kríža nenájdeš a kríž bez lásky neunesieš.

              Počas pôstneho putovania s Ježišom v škole, kde sme sa posúvali každý deň spolu s Ježišom na pôstnej ceste smerom k vzkrieseniu, bola aj aktivita, kde deti písali na farebný krížik svoje prosby a úmysly, za koho chcú obetovať svätú omšu na tomto posvätnom a požehnanom mieste. Modlili sme sa za všetkých žiakov školy, ich rodičov i za zamestnancov Zaymusky.

              Pani učiteľka Štefániková nás oboznámila s históriou Slovenského betlehema od majstra Pekaru a žiaci v ňom interaktívne hľadali dominanty niektorých slovenských miest.

              Po prehliadke sme sa presunuli na neďalekú krížovú cestu, ktorú sme sa spoločne pomodlili v sprievode gitary a spevu pani učiteľky Moniky Mikovej.

              Duchovne obnovení a posilnení sme sa vrátili späť do školy a do našich domovov.

              Mgr. Ivana Kačurová

            • Beseda s lesníčkou

            • Po roku k nám zavítala pani lesníčka Danka Bagová. Porozprávala nám o lese, o zvieratách, ktoré tam žijú a o ich stopách, ktoré v prírode zanechávajú. S našimi piatakmi sme diskutovali o potrave týchto zvierat, o ich plachosti, ktorá sa každým rokom stráca viac a viac, ale aj o tom, ako im ľudia môžu (niekedy aj nechtiac) uškodiť. Najviac sme sa ale rozprávali o dravcoch, o ich výnimočných vlastnostiach a schopnostiach. Najväčším zážitkom však určite bolo "stretnutie" so živými sovami. Každý si sovičku mohol podržať na ruke a pohladiť ju. Ďakujeme za milé stretnutie a tešíme sa opäť na ďalšiu zaujímavú besedu. Mgr. Ľubica Malichová

            • MDD na Paľovej búde

            • Posledný májový deň sa vybrali žiaci 9. A a 2. B osláviť MDD na Paľovu búdu. Počas dopoludnia veľkáči učili malkáčov bezpečne zakladať oheň, aby si na ňom mohli potom opekať špekačky či slaninku. Vo futbalovom či volejbalovom zápase otestovali malķáči kondíciu i trpezlivosť tých veľkých. Prekvapením pre maličkých žiakov bolo opekanie marshmallow cukríkov, ktoré si pre nich deviataci pripravili. Všetkým deviatakom ďakujeme a veríme, že takýchto vydarených spoločných akcií nás čaká ešte veľa. 
              Triedne pani učiteľky PaedDr. Janka Ďaďová a Mgr. Evka Kuchárová

            • Koncert pre Zaymusku

            • V piatkový večer 26.4.2024 sa Žilinskou katedrálou rozliehali tóny Koncertu pre Zaymusku. Tento hudobný darček pre všetkých Zaymusákov k 20. výročiu založenia našej školy pripravili rodičia, priatelia a detské spevácke zbory zo Zaymusky a Žiliňáčik.

              Na koncerte sa v celej svojej nádhere rozozvučali viaceré hudobné nástroje – husle (Zuzana a Filip Guttenovci, Gabriela Keblúšková, Slavomír Glos), viola (Peter Suran), violončelo (Anna Kocifajová), klarinet (Anna Brezániová), klavír (Michael Berki), organ (Agáta Berki), gitara (Lukáš Konštiak), hlas sopranistky (Michaela Kubištelová), speváčky (Alžbeta Chvalníková) i spev detí (spevácky zbor zo Zaymusky pod vedením p. uč. Simony Valčovej a Žiliňáčik s dirigentkou Barborou Brosovou Lipkovou). Nevšedná kombinácia klasickej i súčasnej, duchovnej, gospelovej aj filmovej hudby s hovoreným slovom (recitácia Nelky Čerňanskej a sprievodné slovo Bernadety Cingelovej) zabezpečila veľmi pestrý, dobre počúvateľný a dušu hladiaci umelecký zážitok.

              Krásna hudba naplnila katedrálu i srdcia všetkých účinkujúcich aj poslucháčov neskrývanou radosťou. Záverečná skladba Paradiso – Iba nebo nádherne spojila detské hlasy so zvukom orchestra a oslava 20. narodenín Zaymusky smerovala až k oslave Najvyššieho, do neba...

              Mgr. Agáta Berki

      • Kontakt

        • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
        • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur
          0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková
          0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová,PhD.
          041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru
          0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková
          0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková
          0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00
          Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa:
          0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň
          0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
        • Ul. R. Zaymusa 3
          010 01 Žilina
          Slovakia
        • IČO: 37813056
        • DIČ: 2021670849
        • EDUID: 100009217
        • Sponzorský účet školy: SK52 5600 0000 0003 0374 3012
      • Prihlásenie