• Novinky

            • Zaymusácke vianočné trhy

            • Milí naši žiaci a rodičia,
              srdečne Vás pozývame na naše Zaymusácke vianočné trhy, ktoré sa budú konať dňa 13. decembra vo vestibule školy. Trhy budú od 11,30 hod. do 17,00 hod. Okrem krásnych výrobkov, ktoré vyrábali naši žiaci od prvého do deviateho ročníka, si môžete pochutnať na vynikajúcich, čerstvo upečených, oblátkach a tradičnom vianočnom punči. Všetky peniaze z predaja budú určené na charitatívne účely.
              Vaši ôsmaci

            • Recitačná súťaž ...a Slovo bolo u Boha... na I. stupni

            • 5. decembra 2023 sme si s deťmi druhých až štvrtých ročníkov spríjemnili popoludnie školským kolom recitačnej súťaže s kresťanskou tematikou. Súťažiaci s radosťou, zanietením a plným nasadením predniesli hodnotné ukážky z poézie a prózy. Konkurencia bola veľká. Víťazom súťaže srdečne blahoželáme a prajeme úspech v krajskom kole v Ružomberku. Veľmi nás teší, že úroveň umeleckého prednesu našich detí na Zaymuske neustále stúpa.
              Mgr. Gabriela Rašková

            • Olympiáda v anglickom jazyku A1, B1 a C1

            • November už tradične patrí olympiáde v anglickom jazyku, ktorej sa tento školský rok zúčastnilo až 92 žiakov. Žiaci v troch kategóriách súťažili v dvoch kolách. V prvom kole pozostávajúcom z písomnej časti (zameranej na čítanie s porozumením, počúvanie s porozumením, vedomosti z gramatiky a slovnú zásobu). Druhé kolo pozostávalo z ústnej časti (rolová hra a tvorba príbehu podľa obrázku).

              Výsledková listina najlepších
              Kategória A1
              1. Liliana Victoria Žilinčárová - 6.A
              2. Diana Bašteková - 7.A
              3. Alex Kučera - 7.A

              Kategória B1
              1. Alex Vidra - 8.B
              2. Laura Jakubcová - 9.B
              3. Ondrej Hrnčiar - 8.A a Viktória Vojteková - 9.B

              Kategória C1
              1. Jozef Rusnák - 8.B

              Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme a tešíme sa, že sa im takto darí v anglickom jazyku. Lili Žilinčárovej a Alexovi Vidrovi budeme držať palce pri reprezentovaní našej školy v okresnom kole a Jojkovi Rusnákovi v krajskom kole.

              Súťaž pripravovali všetci vyučujúci ANJ na 2. stupni, zároveň výsledky boli spracované v digitálnej forme vďaka Mgr. Smolkovej, ktorá bola účastníčkou kurzu Digitálne technológie v zahraničí vďaka programu Erasmus+.

              Mgr. Korina Bieliková

            • ESCAPE FROM THE NORTH POLE alebo Ako žiaci 7.A utiekli zo Severného pólu

            • 30. novembra sa jazyková učebňa zmenila na Severný pól, Escape Room. Žiaci v skupinách spolupracovali, riešili rôzne hlavolamy a hádanky, aby sa nakoniec dostali k letenkám a tak utiekli zo Severného pólu. Riešením úloh a lúštením kódov sa naši siedmaci presvedčili, že aj práca s textom môže byť zábavná. Všetky inštrukcie a úlohy boli len v anglickom jazyku. Čerpať informácie mohli len z učebnice geografie. Rozvíjali si a nadobúdali nové vedomosti o severnej Európe, ktoré museli aplikovať na riešenie svojich úloh v cudzom jazyku. Takýmto spôsobom nadobudli aj novú slovnú zásobu a predovšetkým používali angličtinu ako nástroj. Navyše, táto netradičná forma vyučovania podporuje inkluzívne vzdelávanie, keďže utiecť musel každý. Rozvíja sa tu efektívne čítanie s porozumením, schopnosť orientovať sa v informáciách a vedieť ich spracovať.

              Autorkou tohto projektu je Mgr. Bieliková, ktorá spolupracovala s pani učiteľkou geografie Mgr. Malichovou. Do tejto hry bola zapojená aj naša pani ekonómka Ing. Kaducová, ktorej žiaci nosili účtenky za letenky a museli si ich vypýtať po anglicky. Hra končila "boarding" na palube lietadla, kde ich privítala pani učiteľka Mgr. Štefániková.

              Zvukové efekty, príhovor Al a Al rozdelenie úloh, tvorba rébusov a úprava materiálov boli vytvorené novými aplikáciami, ktoré na štruktúrovanom kurze v zahraničí získala Mgr. Smolková.

              Mgr. Korina Bieliková

            • iBobor

            • V dňoch 6. – 10. 11. sa konala celoslovenská súťaž v informatike iBobor. Zúčastnili sa na nej aj naši žiaci, ktorí súťažili v rôznych kategóriách podľa veku. Súťaž bola zameraná na podporu informačno-komunikačných technológií a ich pomoci pri vzdelávaní. Slovensko je jednou z 54 krajín sveta, ktoré sa na súťaži zúčastňujú. Výsledkovú tabuľu zúčastnených žiakov nájdete nižšie.
              Mgr. Ján Berešík

            • Recitačná súťaž ...a Slovo bolo u Boha... na II. stupni

            • Dňa 28. novembra sa na našej škole konala recitačná súťaž ...a Slovo bolo u Boha... Predstavili sa nám v nej žiačky a žiaci II. stupňa a svojimi prednesmi básní či úryvkov z prózy dodali utorkovému popoludniu sviatočný nádych. Atmosféru vytvorili nielen recitácie hodnotných textov s kresťanskou tematikou, ale aj vystúpenie našich talentovaných hudobníkov. Prežili sme spolu príjemné poobedie, kde sme sa vzájomne umelecky obohatili a vytvorili pekné spoločenstvo. Všetkým zúčastneným zo srdca ďakujeme, výhercom blahoželáme a postupujúcim prajeme veľa šťastia v krajskom kole.  
              Mgr. Simona Valčová

            • Bubnovačka 2023

            • „Aby deti bolo lepšie počuť!“ je hlavné motto podujatia s názvom Bubnovačka, ktoré sa na Slovensku pravidelne organizuje od roku 2014. Cieľom akcie je upozorniť na to, aké dôležité je chrániť deti pred násilím. Tento rok súčasťou podujatia bola aj naša škola. V pondelok, 20. novembra, sme sa so žiakmi 6. ročníka pridali k spoločnému bubnovaniu na Hlinkovom námestí. Napriek sychravému počasiu sme bubnovali, čo nám sily stačili, za všetky deti, ktorým sú upierané základné ľudské práva alebo poznajú v živote násilie, ktoré by vôbec poznať nemali.
              Mgr. Anna Bašková

            • Beh 17. novembra

            • Dňa 10. novembra sme sa zúčastnili Behu 17. novembra, ktorý sa konal v poľnom teréne na Vlčincoch v areáli UNIZA. Našu školu reprezentovalo 17 žiakov. Ako jednotliví žiaci uspeli, si môžete pozrieť na výsledkovej tabuli. Gratulujeme!

              Chceli by sme poďakovať všetkým súťažiacim, ktorí reprezentovali našu školu a ukázali svoje nadšenie a bojovnosť, aj keď sa v tomto ročníku neumiestnili na popredných miestach.
              Mgr. Pavol Blasbalg

            • Poznávací zájazd LONDON – PARIS

            • V utorok, 8. novembra, v skorých ranných hodinách naši žiaci z 9. A, 8. A, 8. C a 7. B vyrazili s pani učiteľkami Bielkovou a Zbínovou na dlhú cestu autobusom do francúzskeho prístavného mesta Calais, odkiaľ ďalej pokračovali trajektom priamo do Londýna.

              Prvý deň v Londýne sa začal prehliadkou najzelenšej časti mesta – Greenwich. Žiaci sa prešli najstarším kráľovským parkom, v ktorom sa nachádza hvezdáreň a nultý poludník, od ktorého sa počítajú zemepisné dĺžky. Navštívili Národné námorné múzeum a prezreli si známu kráľovskú flotilu Cutty Sark. Z Greenwichu sa previezli európskym unikátom – vláčikom DLR cez supermoderné Canary Wharf do City of London, v ktorom sa nachádza niekoľko úžasných historických pamiatok ako Tower, Tower Bridge, Royal Exchange, Bank of England a mali tu aj možnosť ochutnať pravú londýnsku pochúťku – fish and chips. Potom sa typickým londýnskym autobusom – Double Decker – presunuli k najväčšej katedrále historickej časti mesta City – St. Paul's Cathedral. Mali možnosť vidieť Miléniový most, Modern Tate Gallery a divadlo Shakespeare Globe. Nakoniec sa najstarším metrom v Európe dostali do Westfield Stratford, kde mali možnosť užiť si výhľad na bývalé športoviská olympiády.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

              Druhý deň v Anglicku naši žiaci strávili v historickom mestečku Cambridge, ktoré je jedno z najznámejších univerzitných miest sveta a nachádza sa tam 2. najlepšia univerzita na svete. Žiaci si prezreli univerzitné priestory, v ktorých trávili svoj čas osobnosti ako John Milton, Isaac Newton, Charles Darwin či Stephen Hawking. Navštívili známu univerzitnú knižnicu, v ktorej sa nachádza viac ako 8 000 000 zväzkov tlačeného a rukopisného materiálu zo starších čias.

              Ďalší deň naši žiaci navštívili londýnsku časť Westminster. Prehliadka sa začala pri Londýnskom oku a County Hall. Prešli sa Westminsterským mostom k Westminsterskému palácu, kde sídli parlament Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, okolo svetoznámej veže Big Ben a ďalej pokračovali k Westminsterskému opátstvu s katedrálou. Od vládnej štvrte Whitehall sa poprechádzali cez krásny St. James's Park k Buckinghamskému palácu. Potom pokračovali v pešej prehliadke, počas ktorej videli a dozvedeli sa veľa zaujímavostí o daných pamiatkach a aj histórii Spojeného kráľovstva. Poobede navštívili a videli Pall Mall, Trafalgárske námestie, Národnú galériu, Leicester Square a Picadilly Circus. Vo večerných hodinách navštívili najväčšie hračkárstvo v Európe, Hamleys, na Regent Street a prešli sa krásne rozsvietenou Oxford Street. Neskôr pokračovali autobusom a trajektom na európsky kontinent, do Francúzska.

              Do Paríža dorazili naši žiaci ráno a ich prvou zástavkou bol palác Trocadéro, odkiaľ je nádherný výhľad na Eiffelovu vežu. Potom sa presunuli k Eiffelovej veži a vstúpili až na najvyššie, tretie, poschodie. Pre zlé počasie prehliadka mesta pokračovala z autobusu, kde delegátka dopodrobna opísala históriu a význam pamiatok, ktoré z autobusu mali možnosť vidieť: Arc de Triomphe de l'Étoile, Champs-Élysées, Place de la Concorde, Rue de Rivoli, Jardin des Tuileries, Louvre, latinskú časť mesta, v ktorej sa nachádza univerzita Sorbonne, ale aj modernú štvrť Paríža s moderným oblúkom La Grande Arc. Poobede ich čakala plavba po rieke Siena so audiosprievodcom, pri ktorej si mohli vypočuť v angličtine zaujímavosti o Paríži a o pamiatkach, ktoré z lode videli. Plavili sa napríklad okolo ostrova Île de la Cité, na ktorom sa nachádza Cathédrale Notre-Dame de Paris a Sainte-Chapelle, ale aj okolo pamiatok na pobreží – Musée d'Orsay, Palais Garnier a iných.

              Počas posledného dňa naši žiaci zažili celodennú zábavu v jedinom parku Disneyland v Európe, ktorý je plný jedinečných atrakcií a kolotočov. Po Disneylande ich čakala cesta domov z poznávacieho zájazdu, z ktorého si odniesli veľa zážitkov.

              Mgr. Korina Bieliková

            • Zaymusácky MERCH

            • Dobrý deň všetkým! Máme pre Vás opäť skvelú správu!

              Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej rozhodli sami žiaci a učitelia v májovom  hlasovaní. Tento školský rok je ponuka obohatená o nové produkty, farby a eko oblečenie. Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v e-shope: https://www.kraloveskoly.cz/zszayza/

              Objednávanie je už spustené a bude možné až do 23.11. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

              Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK (české koruny), vtedy v hornej lište e-shopu nastavte EUR. Škola z tohto eshopu nemá žiaden finančný zisk, ani iný profit. Tešíme sa však, že aj týmto oblečením môžeme vyjadriť, že patríme do nášho školského spoločenstva ZAYMUSKY. 

              Mgr. Radoslav Kačur

            • Zdravý úsmev

            • Žiaci 2. a 3. ročníka sa zapojili do preventívneho programu ZDRAVÝ ÚSMEV, ktorý realizujú na Zaymuske študenti 4. ročníka SZŠ sv. Františka z Assisi z Čadce z odboru zubný asistent.
              Prvá etapa projektu sa uskutočnila v novembri. Deti si hravou formou v zaujímavých edukačných blokoch dopĺňali informácie, ako a prečo sa  starať o ústnu hygienu. Študenti ich učili správnu techniku umývania zubov a žiaci sa  dozvedeli, aká kefka a pasta je tá najvhodnejšia pre dôkladné čistenie zubov, a nakoniec trénovali správnu techniku čistenia zubov. Aktivity primerané veku žiakov v každom bloku ukončili obdržaním diplomu STATOČNÝ PACIENT“.
              Ďakujeme študentom za ich rady, ktoré obohatili žiakov o nové poznatky, a tešíme sa na milé stretnutie v ďalšej etape projektu.

            • Tradičná novembrová akcia: Pomôž tým, ktorí si už sami pomôcť nedokážu!

            • Oddýchnutí po jesenných prázdninách, rovnako ako každý rok, tak aj tento, sme sa v období 2. – 8. 11. na Zaymuske zapojili do získavania odpustkov – milostí, ktoré zadosťučiňujú časné tresty už v spovedi odpustených hriechov. Spájali sme príjemné s potrebným. Príjemnú prechádzku a pobyt na čerstvom vzduchu sme prepojili s návštevou cintorína a modlitbou za duše, ktoré v očistci čakajú na našu pomoc. Snažili sme sa čerpať milosti z nekonečného pokladu Cirkvi, ktoré pre všetky duše získal Ježiš Kristus smrťou na kríži. Hoci sa toto milostiplné obdobie skončilo, nezabúdajme, že odpustky sa dajú získavať prakticky každý deň, či už pre duše v očistci, alebo pre zadusťučinenie za naše vlastné časné tresty.​​

              Niekoľko príkladov na možnosti každodenne získavať odpustky.

              Čiastočné odpustky sa napr. udeľujú veriacemu, ktorý sa pre svoj osobný rast nábožne venuje vnútornej modlitbe. Alebo sa čiastočné odpustky udeľujú veriacemu, ktorý nábožne vzýva svojho anjela strážcu právoplatne schválenou modlitbou (napr. Anjel Boží, strážca môj, teba mi dala za ochrancu dobrotivosť najvyššieho. Osvieť ma, stráž, veď a spravuj. Amen.).

              Úplné odpustky sa napr. udeľujú veriacemu, ktorý sa nábožne pomodlí mariánsky ruženec, a to v kostole alebo v kaplnke, v rodine, v rehoľnej komunite, v zhromaždení veriacich, alebo všeobecne vtedy, keď sa viacero veriacich zhromaždí kvôli nejakému počestnému cieľu. (Stačí sa pomodliť 5 desiatkov, ale súvisle).

              Úplné odpustky sa tiež udeľujú napr. veriacemu, ktorý s náležitou úctou k Božiemu slovu číta aspoň pol hodiny ako duchovné čítanie Sväté písmo. V prípade, že číta kratší čas, udeľujú sa čiastočné odpustky.

              Pri úplných odpustkoch treba vždy okrem predpísaného skutku (ruženec, čítanie Svätého písma...) splniť aj tri obvyklé podmienky – sviatostná spoveď, eucharistické prijímanie a modlitba na úmysel najvyššieho veľkňaza a je potrebné vylúčiť akúkoľvek pripútanosť k hriechu, aj všednému. (Spracované podľa Enchyridion odpustkov: Normy a udelenia, SSV, Trnava: 2022)

              PaedDr. Karol Vlčko

            • 2. Zaymusácky odber krvi

            • Vážení rodičia, milí dospelí absolventi a všetci podporovatelia Zaymusky.

              Dňa 20.11.2023 bude na Zaymuske prebiehať 2. Zaymusácky odber krvi. Od 8:00 zhruba do 11:00 budete môcť darovať krv v mobilnej odberovej jednotke Národnej transfúznej služby SR.

              Prítomný bude lekár a profesionálny odberový tím, vydajú vám oficiálne potvrdenie o uskutočnenom odbere. Týmto potvrdením môžete ospravedlniť svoju neprítomnosť na pracovisku, podľa § 138 ods. 2 Zákonníka práce.

              Ak ste už niekedy krv darovali, viete, ako to prebieha. Ak nie – a chceli by ste to ako prvodarcovia skúsiť v „domácom“ prostredí mimo nemocnice, pozývam vás k tomuto ušľachtilému činu nezištnej pomoci práve u nás, na Zaymuske. Aj týmto spôsobom chceme vychovávať deti k úcte k životu, k dobrovoľníctvu a ku konkrétnym prejavom lásky k blížnym...

              Ak sa chcete zúčastniť darovania krvi u nás a ešte ste nekontaktovali riaditeľa školy, nahláste váš záujem na mail: czszaymusa@gmail.com, alebo zavolajte na 0903 591 593 - upresníme podrobnosti, či prípadné nejasnosti. 

              V prílohe nájdete aj dotazník darcu krvi, ktorý sa štandardne vypisuje pred každým odberom. Pozrite si ho vopred, aby ste zistili, čo je pred odberom dôležité vedieť. Deň pred odberom odporúčame určite vypiť dostatok tekutín (napríklad 1,5 litrov minerálky).

              S úctou, Mgr. Radoslav Kačur, riaditeľ školy

              20. novembra v 20. roku cirkevnej školy - dáme spolu 20 litrov??!!

            • Exkurzia do Košíc

            • Chladný november sme spoločne so žiakmi 9. B zahájili exkurziou do Košíc, metropoly východného Slovenska. Príjemný, hoci upršaný deň, sme strávili na mieste, kde sa bohatá história snúbi s technickými inováciami.
              Našou prvou zastávkou bol interiérom najväčší kostol na Slovensku a zároveň najvýchodnejšie položená gotická katedrála v Európe, slávny Dóm sv. Alžbety. Pán sprievodca nás oboznámil s jej výstavbou, unikátnymi prvkami a komplikovanou históriou. Nazreli sme aj do krýpt pod katedrálou, poprechádzali sa po unikátnom dvojitom schodisku, pomodlili sme sa v kaplnke sv. Michala a užili sme si panorámu Košíc zo Žigmundovej veže.  

              Ďalším bodom programu bola návšteva Slovenského technického múzea. Najskôr sme zavítali do tamojšieho planetária, otvoreného pre verejnosť už od roku 1975. Zoznámili sme sa s unikátnym prístrojom ZKP-II umožňujúcim pohľad na nočnú oblohu  ako zo severnej, tak aj južnej pologule. Dozvedeli sme sa tu mnohé zaujímavé fakty o pohybe a funkciách najbližších nebeských telies a vypočuli sme si príbehy o vzniku pomenovaní niektorých súhvezdí a hmlovín. Po prednáške sme si mohli poprezerať a vyskúšať, ako fungujú rôzne druhy teleskopov a ďalekohľadov.

              Exkurziu sme ukončili vo vedecko-technickom centre pre deti a mládež, kde sme strávili hodinu skúmaním, popisovaním a praktickou realizáciou rôznych fyzikálnych javov.

              Z exkurzie sme sa vrátili v neskorých večerných hodinách plní zážitkov. Ďakujeme všetkým účastníkom exkurzie a tešíme sa na ďalší spoločne strávený čas.

              Mgr. Jakub Behrík, Ing. Emília Friščáková  

            • Matematická súťaž GVOboj

            • Dňa 10. novembra sa naši žiaci zúčastnili tímovej matematickej súťaže GVOBOJ, ktorú každoročne organizuje Gymnázium Veľká okružná. Našu školu reprezentovali štyria žiaci: Vojto Bálint z 8. A, Mária Elisabeth Berki z 8. A, Šimon Dusa z 9. B a Samuel Polónyi z 9. B. V súťaži si naši žiaci zmerali svoje sily nielen v matematike, ale aj tímovej spolupráci. Ďakujeme im za reprezentáciu školy.
              Mgr. Janka Bálintová

            • Deň objavov

            • Od polovice septembra sa naši žiaci zapájali do korešpondenčnej súťaže „Deň objavov“, ktorú pre základné školy organizovalo Gymnázium Veľká okružná. Do súťaže sa zapojil tím deviatich žiakov našej školy: V. Bálint, Š. Gašpar, A. Hulman, O. Hrnčiar, M. Iwaniec, D. Kodaj, M. Martinka, S. Polónyi, J. Štefanec. Počas troch kôl riešili rôzne zaujímavé úlohy z oblasti chémie, fyziky a informatiky. V súťaži sa po mesačnej snahe umiestnili na 1. mieste.

              Za svoju cieľavedomú prácu žiaci získali výnimočnú odmenu nie len pre seba, ale aj pre ďalších spolužiakov. Odmenou bola účasť na Dni objavov priamo na pôde gymnázia. 8. novembra žiaci zažili deň plný pokusov, bádania, ale aj tvorby a dizajnu praktických zariadení. Na informatike sa učili programovať micro:bity a smart zariadenia do domácnosti. Na chémii objavovali, ako správne oxidovať chemickom laboratóriu, a na fyzike sa dozvedeli viac o elektrickom náboji, ktorý nakoniec zažili aj na vlastnej koži. Okrem vedeckých zážitkov žiaci za svoju snahu dostali aj malé darčeky, ktoré ich tiež veľmi potešili.

              Mgr. Janka Bálintová

            • Mozartova Čarovná flauta v Dome umenia Fatra v Žiline

            • V piatok, 10. novembra, sa žiaci 6. a 8. ročníka zúčastnili výchovného koncertu s názvom Malá čarovná flauta, ktorý sa konal v Dome umenia Fatra v Žiline. Cez túto skrátenú verziu rozprávkovej opery od Wolfganga Amadea Mozarta mali možnosť spoznať jeho výnimočnú tvorbu a vďaka malým škôlkarom, ktorí boli taktiež aktívnymi divákmi, sme si mohli lepšie uvedomiť genialitu tohto skladateľa, keďže v ich rokoch zložil svoju prvú skladbu. Aj keď toto dielo nezaznelo v plnej jeho kráse, z predstavenia sme odišli obohatení a vďační, že sme mohli byť opäť bližšie k hudobnému umeniu.  
              Mgr. Simona Valčová

            • Tajomná hodinová veža

            • Jedného chladného októbrového dňa, 19. októbra, našu triedu 4.B privítal pred Mestským divadlom Žilina uhorský palatín František Vešeléni, ktorého zahral herec Jozef Abafi. Začal nám pútavo rozprávať o histórii mesta Žilina. Predstavil nám významné osobnosti, ktoré sa zaslúžili o rozvoj a napredovanie mesta počas rôznych období. Nahliadli sme do krypty v podzemí Katedrály Najsvätejšej Trojice. Nasledovali sme palatína Vešeléniho úzkymi strmými schodmi do hodinovej veže, ktorá nás každým zdolaným poschodím niečím zaujímavým prekvapila... Videli sme historické dokumenty, dobové kostýmy a zachovalé predmety z historických období. Aké  úžasné bolo, že sme sa mohli dotknúť zvonov, ktoré počuť z katedrály aj do našej Zaymusky!

              Keď sme vyšli po rebríkoch a ocitli sme sa na poslednom poschodí, boli sme uchvátení pohľadmi na štvoricu hodín vo veži a na susednú Burianovu vežu a tiež šťastní, že vidíme naše krásne mesto z výšky takmer 51 metrovej veže. Po namáhavom zostupe sa nám prihovorila významná osobnosť Žiliny, Tomáš Ružička (z obrazovky), ktorý nám vyrozprával, kedy vznikol Katolícky dom a Národné divadlo v Žiline a hovoril tiež o významných osobnostiach, ktoré vyšli od nás do sveta. 

              Na záver nášho pútavého stretnutia sme riešili mini-kvíz otázok, ktorý najlepšie zvládla naša žiačka Nelka Novisedláková. Odmenou pre ňu a jej rodičov bolo „sladké“ posedenie v cukrárni. My všetci ostatní sme dostali malú pozornosť a tiež možnosť odfotiť sa s palatínom Vešelénim. Aj keď to bol chladný deň, vždy si naň spomenieme, keď budeme počuť zvuk zvonov z Katedrály Najsvätejšej Trojice.

              PaedDr.Gabika Bobuľová

            • Návšteva DSS Karpatská

            • Mesiac október sa nazýva aj mesiacom úcty k starším. Pri tejto príležitosti naši žiaci tretích ročníkov navštívili DSS Karpatská na Vlčincoch. Deti pripravili seniorom pekný kultúrny program pod vedením pani vychovávateliek Hodasovej a Trnovskej. Uplietli im kytičku piesní, tancov, recitácie, zaznela aj skladba na flaute a predviedli im divadelnú scénku.
              Na záver obdarili seniorov darčekom, ktoré vlastnoručne vyrobili deti v ŠKD. Veríme, že sme starkým spríjemnili  popoludnie a vyčarili im úsmevy na tvárach.
              Mgr. Bielečková Jaroslava

      • Kontakt

        • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
        • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
        • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
        • IČO: 37813056
        • DIČ: 2021670849
        • EDUID: 100009217
      • Prihlásenie