• Novinky

            • Novoročný vinš

            • Vyprosujem všetkým súčasným i bývalým zamestnancom a žiakom školy, ich rodinám a všetkým spolupracovníkom školy požehnaný rok 2023. Nech prinesie čokoľvek, prajem nám všetkým, aby nás dôvera v Božie milosrdenstvo a prijatie faktu Jeho neutíchajúcej osobnej Lásky k nám každý deň menili na radostné Božie deti.

              Váš Radoslav Kačur, riaditeľ školy

            • Vianočné prianie

            • Vyprosujem nám všetkým hlboké prežívanie Vianočných dní, radosť z Božieho príchodu medzi nás, vďačnosť za ľudí okolo seba a odhodlanie vytvárať lepší svet.

              Povzbudzujem Vás aj k modlitbe pri slávnostnej štedrej večeri. Námetom môže byť Rodinná liturgia pred štedrou večerou od bratov saletínov.

              Mgr. Radoslav Kačur, raditeľ CZŠ R. Zaymusa


            • Vianočný koncert

            • V pondelok 19. 12. sme posledný týždeň pred Vianocami začali výchovným koncertom, ktorý si pre nás pripravili v OZ Škola života. Spevák skupiny Arzén a tiež muzikálový spevák Jaro Gažo a moderátor Radko Pažej odohrali koncert s najznámejšími vianočnými melódiami a koledami. V aule Mestského úradu v Žiline zazneli piesne Ave Maria, Poďme bratia do Betléma, Benedictus a nechýbala ani Tichá noc. Spievala celá sála a niektorí naši žiaci nabrali odvahu a šli zaspievať svoje obľúbené vianočné piesne aj priamo na pódium. 

            • Perinbaba v Bábkovom divadle Žilina

            • Jednou z najznámejších zimných rozprávok je na Slovensku určite rozprávka Perinbaba, ktorá rozpráva príbeh o láske dvoch mladých ľudí Jakuba a Alžbetky. Spracovanie, ktoré mali možnosť vidieť žiaci 5. - 7. ročníkov v Bábkovom divadle v Žiline, bolo krásnym zážitkom nielen pre výborné herecké umenie, prepracované bábky, ale aj pre zapracovanie tradícií a slovenského folklóru. Tento rozprávkový čas žiaci i učitelia hodnotili veľmi pozitívne a my sa tešíme na ďalšie spoločné kultúrne zážitky. 
              Mgr. Dominika Várošová

            • Bábky v podkroví so šiestakmi

            • V podkroví Rosenfeldovho paláca vždy panuje fantazijná atmosféra a radi sa tam vraciame. Tentoraz do podkrovia vystúpali žiaci šiestych ročníkov, aby si pripomenuli, čo vedia o bábkovom divadle a divadelných bábkach, a dozvedeli sa niečo nové z histórie Bábkového divadla v Žiline. Žiaci sa tiež zahrali na bábkohercov, režisérov, skladateľov hudby, výtvarníkov a scenáristov, keď v menších skupinkách pracovali na vytvorení krátkeho predstavenia pre svojich spolužiakov. Vyskúšali si tak marionetové, maňuškové, tieňové a dokonca aj čierne divadlo. Pri predstaveniach sa zabavili a odniesli si z Rosenfeldovho paláca nové zážitky. 
              Mgr. Dominika Várošová

            • Adventné chvíle

            • Vianoce sú predo dvermi, rozžiarila sa štvrtá sviečka. Adventné chvíle si žiaci prvého stupňa z 3. A a 2. B triedy spríjemnili v ranných komunitách rozprávaním o priateľstve, vzájomnej dôvere a starostlivosti o blízkych. Pripravili si adventný kalendár, kde okrem sladkej pozornosti na každého čaká aj splnenie úlohy v podobe konania dobrých skutkov. Losovali si tajných anjelikov, pre ktorých pripravili malý darček z lásky. Niektoré deti sa tiež rozhodli podporiť dobrú myšlienku a zapojili sa do výzvy „Koľko lásky sa zmesí do krabice od topánok". Na hodinách slovenského jazyka písali list Ježiškovi a už netrpezlivo čakajú na odpoveď. Príjemnú atmosféru zažívali aj počas tvorivých dielničiek, kde s pomocou pani učiteliek a vychovávateliek vyrábali výrobky na vianočné trhy.
              Mgr. Janka Možutíková

            • ...a Slovo bolo u Boha... na I. stupni

            • Školské kolo recitačnej súťaže ...a Slovo bolo u Boha... sa uskutočnilo vo sviatočnej predvianočnej atmosfére 15. decembra 2022. Súťaž sa začala krátkym kultúrnym programom, v ktorom účinkovali žiaci 4.B triedy. Laura Sloviaková prečítala Prológ z Evanjelia podľa Jána a na husliach zahrali Anna Seo a Matúš Minich.
              Súťažilo sa v dvoch kategóriách v prednese poézie a prózy.
              V 1. kategórii porotu očarili Sofia Šutarová a Klára Jandzíková z 2.B triedy a Šimon Mihalčin, žiak 2.A triedy. V próze sa na prvom mieste umiestnila Dominika Hudáková 2.A a druhé miesto obsadil Alex Mach, tiež z 2.A triedy.
              V 2. kategórii v prednese poézie dominovali žiaci 4.B triedy: Juraj Šutka, Rebecca Carla Mayerčak, Dominik Martinák a v próze Žaneta Malinová zo 4.A triedy.
              Ocenení žiaci získali diplomy a knižné odmeny. Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým  súťažiacim ďakujeme za účasť.
              Mgr. Gabriela Rašková

            • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            • Vo vianočnom období sa na Zaymuske v posledných rokoch už udomácnila krásna aktivita s týmto netradičným názvom. Žiaci, rodičia i učitelia pripravili viac ako 80 krabíc od topánok, ktoré naplnili rôznymi praktickými darčekmi pre seniorov a seniorky zo žilinských domovov dôchodcov. Pod stromčekmi ich tak potešia nielen materiálne dary, ale aj milé želania, ktoré im darcovia zo Zaymusky napísali. Ďakujeme.
              PaedDr. Janka Ďaďová

            • Geografická olympiáda

            • 23. 11. 2022 sa uskutočnilo školské kolo Geografickej olympiády, ktoré prebiehalo online formou a zahlásilo sa na ňu 40 žiakov. Väčšina žiakov vyriešila olympiádu úspešne. Tí najlepší sa umiestnili na prvých troch priečkach a budú našu školu reprezentovať v okresnom kole.

              Kategória G:
              3. miesto: Samuel Benedikt Berki (5.B)
              2. miesto: Matej Baránek (4.B)
              1. miesto: Jakub Kováčik (5.B)

              Kategória F:
              3. miesto: Rebeka Pivková (7.A), 
              2. miesto: Lucia Rybárska (7.B)
              1. miesto: Mária Elisabeth Berki (7.A)

              Kategória E:
              3. miesto: Samuel Alex Ovšonka (9.A)
              2. miesto: Šimon Gašpar (8.B)
              1. miesto: Kristína Čižmáriková (8.A)

              Srdečne gratulujeme a prajeme veľa šťastia v ďalšom kole!

              Mgr. Ľubica Malichová

            • Dejepisná olympiáda

            • Už tradične sa na našej škole uskutočnilo „mikulášske“ školské kolo Dejepisnej olympiády. Zúčastnili sa ho žiaci 6. - 9. ročníka, ktorí zápolili v 3 disciplínach. Tento rok boli hlavnou témou dejiny vedy a techniky, ale svoje poznatky si súťažiaci preverili aj z ročníkových tém od staroveku po 20. storočie a tiež z regionálnej histórie.
              Na prvých priečkach sa umiestnili:
              1. miesto: Adam Hrkút (9. A)
              2. miesto: Šimon Gašpar (8. B)
              3. miesto: Mária Elisabeth Berki (7. A)​​​​​​

              Spolu s nimi budú našu školu v okresnom kole reprezentovať aj Viktória Hrušková (7. C), Samuel Polónyi (8. B) a Alexandra Turská (9. A). Veľa šťastia!

              Víťazom gratulujeme a všetkým zúčastneným ďakujeme za príjemný priebeh súťaže a dopoludnie strávené s históriou.   

              Mgr. Jakub Behrík

            • Vianočné tvorivé dielne

            • Vo štvrtok 8. decembra sa z 1. B triedy šírila lahodná vôňa koláčikov, príjemné melódie vianočných piesní a dobrá nálada. Deti s rodičmi a s pani vychovávateľkou Luckou si spríjemnili adventný čas vianočnými tvorivými dielňami. Atmosféra v triede sa zmenila na dielňu výroby vianočných dekorácií, zdobenia medovníkov, plnenia vianočných oblátkov medom a nechýbal k tomu ani teplý čajík a vianočné pečivo. Vítané boli nielen ženy – gazdinky, ale zapojili sa aj ocovia a mladší súrodenci. Každý niečím pomohol a spolu sme prežili radostné chvíle.
              Mgr. Lucka Holešová

            • Vianočný turnaj vo futbale

            • 7. 12. 2022 sa naši malí futbalisti 1. a 2. ročníkov zúčastnili futbalového turnaja v Športovej hale V. Javorku v Žiline, ktorý je súčasťou školskej športovej ligy, ktorú organizuje pre mladých športovcov mesto Žilina.

              Turnaj bol náročný a dlhý, no naši malí bojovníci bojovali statočne. V niektorých zápasoch sa našim hráčom darilo viac, v niektorých menej. Ale taký je šport. Víťaz môže byť len jeden a tým sa stalo družstvo zo ZŠ Jarná. Naši chlapci po dlhom čakaní na semifinále bojovali o tretie miesto, avšak únava a dlhotrvajúce vypätie si vybralo svoju daň a po zápase, ktorý sme prehrali 1:0, sme sa museli uspokojiť so štvrtým miestom. Napriek sklamaniu sa ale naši hráči napokon tešili z pohára, ktorým ich i napriek prehre organizátor ocenil za húževnatosť a vytrvalosť.

              Na rok to skúsime znova! Budeme sa poctivo pripravovať a trénovať, aby sme sa umiestnili na čo najlepšom mieste. Dúfame, že sa nám to podarí! - to je cieľ našich malých športovcov a my sa tešíme a budeme dúfať, že sa im to podarí. Držíme im palce!

              Mgr. Eva Jančanská

            • Sv. Mikuláš a jeho anjelska družina na Zaymuske

            • Bol tu. Pozdravil nás, povzbudil a aj rozdal darčeky. Kto? Predsa svätý Mikuláš a aj celý sprievod anjelov, ktorí pripravili deti na jeho príchod. Naši deviataci prichystali pre Zaymusákov veselý mikulášsky program. Pomohli im aj žiaci zo školského hudobno-speváckeho zboru. V ich podaní zazneli známe aj menej známe piesne. Svätého Mikuláša v priamom prenose „vyspovedal“ anjelský redaktor, a tak sa deti mohli čo-to dozvedieť aj o jeho pozemskom živote. Náš hosť deťom prezradil aj tajomstvo, že byť Mikulášom nie je až také ťažké, že „Mikulášmi“ môžeme byť my všetci. Každý z nás môže každodenne prejavovať láskavosť a dobrotu, rozdávať objatia a dobré slovo.

              Preto aj my ďakujeme všetkým, ktorí pripravili krásny program pre mladších spolužiakov, aj tým, ktorí tento darček s láskou a radosťou prijali. Poďakovanie patrí aj všetkým deťom z prvého stupňa, ktoré zaspievali Mikulášovi. Veríme, že radosť, ktorá nám vstúpila do srdiečok na sv. Mikuláša, v nás bude prebývať počas celého vianočného obdobia. 
              Mgr. Tuti Halajová, Mgr. Simona Valčová, Mgr. Monika Miková

            • Požehnanie adventných vencov

            • Predvianočné obdobie je neodmysliteľne spojené s adventnou prípravou na príchod Ježiša na svet. Jeho symbolom je adventný veniec so štyrmi sviecami. Každý rok po 1. adventnej nedeli ich v škole požehnáva náš duchovný správca. Adventné vence v triedach až do zimných prázdnin všetkým pripomínajú, že najdôležitejšou vecou pred Vianocami nie je nákup darčekov, ale stíšenie sa a príprava našich sŕdc pre Boží príchod.
              Ďakujeme otcovi Františkovi, chlapcom miništrantom, speváckemu zboru, pani katechétkam a katechétom za prípravu adventnej cesty do Betlehema. Vyprosujeme všetkým požehnaný a duchovne naplnený adventný čas.

              Mgr. Ivana Kačurová

            • Olympiáda v nemeckom jazyku

            • V novembri v našej škole prebehlo školské kolo Olympiády v nemeckom jazyku v kategórii 1B. Naši nemčinári statočne zvládli písomnú časť na úrovni okresného kola, absolvovali počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením a test. V ústnej časti opisovali obrázok a rozprávali na zadanú tému.
              Výsledky školského kola:
              1. Natalia Emily Reynolds (9.A)
              2. Alexandra Turská (9.A)
              3. Patrik Michal (9.B)

              Víťazom gratulujeme a všetkým, ktorí sa zúčastnili, ďakujeme za príjemný a pohodový deň s nemčinou a prajeme veľa úspechov v ďalšom štúdiu, nech svoje znalosti z nemčiny využijú aj v živote.
              Viel Spaβ!

              Mgr. Jana Sedliaková

               

            • Turnaj o Pohár Žofie Bosniakovej vo futbale

            • Dňa 23. 11. 2022 sa naši žiaci 4. a 5. ročníkov zúčastnili futbalového turnaja v ZŠ Ž. Bosniakovej v Tepličke nad Váhom. Šesť zúčastnených škôl bojovalo o získanie vzácnej trofeje a každá chcela byť úspešná. Naši športovci, futbalisti, sa s touto náročnou úlohou úspešne popasovali a nesklamali naše nádeje. Pri prvom zápase so Základnou školou Žofie Bosniakovej sme remízovali 0:0, pri ostatných sme priam excelovali a hravo sme zvládli súperov bez jediného gólu v našej bráne. Avšak v poslednom zápase so súpermi z Martina nám už sily nestačili a zápas sme prehrali 1:0, čo nás stálo prvenstvo a získ zlatej trofeje.

              Aj napriek tejto prehre sa naši húževnatí a vytrvalí futbalisti veľmi tešili, nakoľko sme na začiatku turnaja nemali veľké ambície. Potom sa však ukázalo, že sa vôbec za našu hru nemusíme hanbiť. Skôr naopak! Úžasný brankár, Matyaš Krajč, kapitán družstva, perfektne viedol náš tím a s rešpektom radil hráčom, akú taktiku využiť proti súperovi.

              Dávid Deket, Matej Pallo, Jonáš Jasenka, Lucián Lučivňák, Aurel Kudrík, Matias Vrábel a vyhlásený najlepší hráč a strelec turnaja, ktorý bol aj ocenený, Peter Dusa, sa spoločnou bojovnou a energickou taktikou zmocnili striebra a domov sme si hrdo priniesli pohár za II. miesto v turnaji.

              Všetkým chlapcom blahoželáme a prajeme ešte veľa takýchto úspechov a víťazstiev. A hlavne im chceme poďakovať za ich nebojácnosť a dravosť, s akou pristupovali ku každému zápasu a bojovali až do konca.

              Mgr. Eva Jančanská

            • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

            • Aj tento školský rok sa žiaci 8. a 9. ročníka  v hojnom počte zúčastnili Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Školské kolo pozostávalo z 3 častí.

              Prvú časť tvoril online test, kde si žiaci preverili svoje teoretické vedomosti a čitateľskú gramotnosť.
              19.10. sa konala druhá a tretia časť olympiády. V druhej časti sa žiaci museli popasovať s neľahkou transformáciou textu. V tretej časti nám predviedli svoje rečnícke zručnosti. Ich úlohou bolo v časovom limite napísať a predniesť slávnostný prejav pri príležitosti otvorenia školskej knižnice.
              Naši ôsmaci a deviataci si s týmito ťažkými úlohami veľmi pekne poradili.

              Úspešnými riešiteľmi sa napokon stali nasledovní žiaci:
              1. miesto – Dorota Šutková, 8. A
              2. miesto – Jasmína Zbínová, 9. A
              3. miesto – Jana Muchová, 9. A a Kristína Čižmáriková, 8. A

              Dňa 10. 11. víťazka školského kola Dorotka Šutková reprezentovala našu školu v okresnom kole olympiády. Spomedzi veľkého zastúpenia deviatakov sa zúčastnila na peknom 15. mieste.

              Napriek náročnosti tejto olympiády sa tešíme z veľkého množstva nadšencov slovenského jazyka a literatúry a tešíme sa na ďalších úspešných riešiteľov budúci rok.

              Mgr. Barbora Ochodničanová

            • Úspech našich stolnotenistov

            • Dňa 16. 11. 2022 sme sa zúčastnili okresného kola v stolnom tenise, kde sa zúčastnilo desať škôl z nášho okresu. Po základnom kole sme postúpili do semifinále, kde sme zdolali veľkých favoritov zo ZŠ Martinská a išli sme bojovať o víťazstvo v okrese so ZŠ Karpatská. Vo finále sme tesne prehrali a obhájili sme pekné druhé miesto.
              Našu školu reprezentovali žiaci: Samuel Alex Ovšonka z 9. A, Lukáš Holeša zo 7. A a Filip Lucas Reynolds zo 7. C. Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu školy a gratulujeme k úspechu!
              Mgr. Pavol Blasbalg

      • Kontakt

        • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
        • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
        • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
        • IČO: 37813056
        • DIČ: 2021670849
        • EDUID: 100009217
      • Prihlásenie