• Novinky

            • Žilinčania sa bavia futbalom!

            • Sever proti juhu – futbalový turnaj škôl, amatérskych športových  klubov a milovníkov futbalu.

              Počas celého dňa 29. 9. sa na Námestí Andreja Hlinku zišlo veľké množstvo futbalových hráčov rôzneho veku, od tých najmenších až po dospelých, pre ktorých je tento šport záľubou.

              Hlavným cieľom tohoto športového podujatia, ktoré sa konalo pod záštitou mesta Žilina, bola samozrejme podpora a motivácia detí, no aj dospelých, k športovaniu a pohybu. Zároveň tak bolo možné všetkým opäť pripomenúť, že aj takto sa dá tráviť voľný čas a tiež, že pohyb je veľmi dôležitou súčasťou každého človeka  a vedie k zdravému, aktívnemu životnému štýlu.

              Žiacke futbalové družstvá zo severu mesta si pomerali svoje futbalové zručnosti s futbalistami z južnej časti mesta. Každý vyhratý zápas priniesol bod pre jednu alebo druhú stranu.

              Ako to nakoniec dopadlo a ktorá časť mesta v tomto súboji vyhrala, môžete zistiť v miestnych novinách. Pre nás boli dôležitejšie jednotlivé zápasy, ktoré sme sa snažili odohrať čo najlepšie a prispieť tak k výhre severu, za ktorý sme hrali.

              Ako prví, hneď zrána, sa stretli naši piataci a šiestaci proti CZŠ sv. Gorazda. Zápas sa nám vôbec nevydaril, súper nás zaskočil svojou výbornou hernou taktikou a prehrali sme 5:0. Veľmi to chlapcov mrzelo a smutní sa museli s prehrou zmieriť. Aj taký je šport.

              O hodinu neskôr nastúpili na umelú trávu ďalší naši futbalisti, deviataci v kategórii 7. – 9. ročníka, proti škole ZŠ Dolná Trnovská a tí teda fakt nesklamali! Napravili neúspech prvého zápasu výhrou 4:1! Bola som na nich veľmi pyšná. Hrali naozaj skvelo a potvrdili svoje futbalové zručnosti, ktorými nás úspešne reprezentovali už v nižších ročníkoch a vyhrávali jeden zápas za druhým.

              Čerešničkou na torte boli naši malí futbalisti v kategórii 3. – 4. ročníka. V treťom zápase našej školy sa naši žiaci ukázali ako veľkí bojovníci a hrali, ako o život. A tak ZŠ Gaštanová z Bytčice počas hry nemala šancu. K bráne sa dostala len málokedy a utŕžila prehru 1:0.

              Celkové skóre našej školy v turnaji sa zlepšilo a prispeli sme tak k tomu, aby bol futbal severu bližšie k víťazstvu. Veľmi sme sa tešili z výhry. Blahoželám všetkým a ďakujem za reprezentáciu školy na tomto skvelom podujatí. Športu zdar!

              Mgr. Eva Jančanská

            • Beh zdravia na Bôriku

            • Krásne jesenné počasie sme využili dňa 29. 9., aby sme zorganizovali športovú súťaž Beh zdravia, ktorá sa konala v parku na Bôriku. Deti z ročníkov 1.  4. si zmerali svoje sily vo vytrvalostnom behu, ktorého dĺžka bola primerane prispôsobená veku detí. Žiaci si tiež vyskúšali rozložiť svoju výdrž v behu na dlhšiu trať. Víťazi boli odmenení a všetkým zúčastneným sme slávnostne zaskandovali výkrikom: Huráááá, huráááá, huráááá!"
              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Svetový deň mlieka v ŠKD

            • V dňoch 27. – 28. 9. 2023 sme si v ŠKD pripomenuli Svetový deň mlieka v školách.  

              V ŠKD sme sa venovali tejto téme jednotlivo po oddeleniach. Realizovali  sme v oddeleniach rôzne aktivity a zábavné súťaže s použitím mliečnych výrobkov.
              Deti tento deň oslávili slávnostným prípitkom mlieka a urobili sme ochutnávku všetkých dostupných ochutených druhov mlieka a mliečnych výrobkov, od syrov po jogurty a iných. Potom deti začali tvoriť – vyrábali pekné projekty, reklamy, plagáty, koláže a nápadité reklamy na mliečne výrobky. 

              Zaujímavosťou bola aj ukážka dojenia kravičky v oddelení vych. Holešovej, ktorá s deťmi pripravila maketu kravičky a vemienka (gumená rukavička naplnená mliečkom). Deti si vyskúšali dojenie mliečka z vemienka tak, ako to robili v minulosti naše  babičky. Zažili tak veľké dobrodružstvo.

              Veríme, že aj vďaka Svetovému dňu mlieka v školách, naše deti nevynechajú mlieko a mliečne výrobky zo svojho stravného lístka. Ako sa nám pracovalo si môžete pozrieť vo fotogalérii.

              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Pasovanie prvákov v ŠKD za Zaymusáčikov

            • Dňa 26. 9. sa konala v telocvični slávnostná pasovačka prvákov za čestných členov ŠKD – za Zaymusáčikov. Pasovanie  detí 1. A  triedy viedla vych. Remeková, 1. B  vych. Bielečková a detí z 1.C  vych. Pavlačičová.

              Podmienkou „pasovania“ bolo zdolávanie rôznych športových a zábavných disciplín, ako sú preskoky cez lavičku, slalomový beh okolo kolkov, prenášanie prekážky z kruhu A do kruhu B a skákanie cez prekážkovú dráhu. Všetky tieto disciplíny deti za búrlivého povzbudzovania spolužiakov hravo zvládli a prežívali pri súťažiach radosť z vlastného úspechu a pocit spolupatričnosti a nadšenia z úspechu svojich spolužiakov.

              Na záver pani vychovávateľky deti slávnostne pasovali a ocenili medailou a sladkou odmenou.

              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Žilinská plavecká štafeta 2023

            • ňa 21. 9. sme sa zúčastnili plaveckej štafety, ktorá sa konala v Mestskej krytej plavárni v Žiline. Žiaci, ktorí reprezentovali našu školu mali  možnosť si zaplávať osobné rekordy vo vytrvalostnom plávaní. Štafety sa zúčastnilo 22 žiakov a spolu naplávali 31 600 metrov.
              Ďakujeme im za reprezentáciu školy.
              Mgr. Pavol Blasbalg

            • Biela pastelka 2023

            • Aj v tomto roku sa Zaymuska pripojila k finančnej zbierke, v ktorej sa na celom Slovensku usilujeme pomôcť ľuďom so zrakovým postihnutím. Dobrovoľníci z 9.A, Kristína, Karolína, Vanessa, Matej, Ondrej a Juraj, trpezlivo oslovovali žiakov i učiteľov, vysvetľovali ciele zbierky a všetkým darcom rozdávali biele pastelky - symbol kampane. Pomocníci z 5.B zasa sprevádzali spolužiakov počas prekonávania prekážkovej dráhy za pomoci bielej palice, ukazovali im knihy písané v slepeckom písme, stroj na písanie Braillovho písma i pomôcku na triedenie ponožiek pre nevidiacich... Aj im všetkým patrí veľké poďakovanie za kvalitný priebeh tohtoročnej kampane.
              Okrem samotnej zbierky sme zorganizovali aj dve besedy. Na prvom stupni žiakom rozprávala o svojom živote a o živote nevidiacich Mgr. Monika Porubčanská, na druhom stupni to bol Ing. Matej Králik so zrakovým postihnutím.

              Na prvom stupni nevidiaca Monika žiakom vysvetlila, že už od svojich siedmich rokov chodila na internátnu školu v Levoči, kde bola nútená učiť sa postarať sa sama o seba. Učila sa Braillovo písmo a predviedla nám ho na špeciálnom písacom stroji. Napriek svojmu hendikepu sa naučila lyžovať, plávať aj korčuľovať. Bolo zaujímavé počúvať, aké dôležité je pamätať si, kde si čo odložila, aby to tam potom aj našla. Biela palica je pre ňu ako predĺžená ruka. Pracuje ako masérka. Do práce chodí s kolegyňou a domov s asistentkou. Sama by cestu nezvládla, lebo po ceste by musela zdolať veľa križovatiek. Monika žiakom ukázala dvojaké hodinky - ručičkové, na ktorých prstami dokáže nahmatať ručičky, a digitálne, ktoré keď stlačí, povedia jej čas. Predviedla nám aj pomôcku, ktorú si dáva na pohár, keď do neho leje tekutinu. Keď je pohár plný, prístroj zapípa. Ukázala nám aj pomôcku, ktorá jej doslova povie, akej farby má oblečenie. Videli sme aj hru Človeče, nehnevaj sa pre nevidiacich. Niektorí žiaci si mohli vyskúšať, aké je to pohybovať sa so zavretými očami pomocou bielej palice. Milá a múdra bola jej odpoveď na otázku, ako spozná, či je človek dobrý alebo zlý. Jej odpoveď bola - jednoducho, podľa reči.

              Druhý hosť, Matej Králik, je slabozraký a porozprával žiakom o svojej životnej skúsenosti, ako sa mu žije s takýmto hendikepom. Už v detstve mu diagnostikovali postupné zhoršovanie zraku a rapídne sa to prejavilo v čase, kedy pracoval ako stredoškolský učiteľ angličtiny. Bol to preňho veľký šok, ale vďaka Únii slabozrakých a nevidiacich sa dostal na špeciálnu školu v Levoči, kde sa naučil všetky veci, ktoré sú teraz pre jeho fungovanie nevyhnutné. Musel sa naučiť čítať Braillovo písmo, kráčať s bielou palicou, rekvalifikoval sa tam na masérske povolanie. Ukazoval nám pomôcky, bez ktorých sa nepohne, napr. lupu s mnohonásobným zväčšením, špeciálne upravený počítač pre slabozrakých a iné... Okrem toho, že nám ukázal pomôcky, ktoré mu uľahčujú život, odovzdal nám aj dôležité posolstvo, a to - nevzdávať sa a aj napriek hendikepu sa radovať zo života. Pripomenul nám, že je dôležité mať stále svoje koníčky. Bol druhý na Majstrovstvách Slovenska v šachu pre nevidiacich a slabozrakých, stále je členom divadelného súboru, hrá v skupine Dizraeli a natáča videoklipy a programuje webstránky. Cestuje po svete, štyri roky pracoval ako masér v kúpeľoch v Rajeckých Tepliciach. Jeho život výrazne zlepšila podpora zo strany Únie, ktorá organizuje zbierku Biela pastelka. Aj vďaka štedrosti ľudí v tejto zbierke sa mohol pripraviť na život s postihnutím. O tom, že takýto život môže byť plnohodnotný, šťastný a veselý, sa presvedčili piataci, ktorých Matej naučil ukazovačku I say L, O, V, E.

              Obom hosťom sme veľmi vďační za svedectvo ich života a vyprosujeme im a ich rodinám hojné Božie požehnanie.

              Mgr. Monika Miková, Mgr. Eva Kucharová, Mgr. Ivana Kačurová

            • Zažili ulicu inak

            • V piatok 22. 9.  žiaci 4. A a 3. B triedy v rámci Európskeho týždňa mobility radi podporili myšlienku uzatvorenia ulice pre motorové vozidlá pred Mestským úradom v Žiline. Akcia ZAŹI ULICU INAK  začala maľovaním dopravných prostriedkov a značiek na chodník. Žiaci si na mini dopravnom ihrisku vyskúšali jazdu na bicykli a na kolobežke pod dohľadom mestských policajtov a rôzne zábavné športové aktivity: streetball, futbal, šach, stolný tenis. V tvorivých dielničkách vyrábali náramky a odlievali drobné výrobky z vosku. Zapojili sa aj do vzdelávacích aktivít Slovenskej agentúry životného prostredia a triedili odpad. Sledovali tiež kaskadérske vystúpenie Samuela Hlavatého spojené s autogramiádou.

              Odmenou za účasť na aktivitách im bola cukrová vata, sladkosti a drobné darčeky. Dopoludnie plné zážitkov ukončili divadelným predstavením modernej verzie rozprávky Tri prasiatka, v podaní Divadla zo šuflíka.
              Mgr. Anna Beňová, Mgr. Janka Možutíková

            • Pomôžme nevidiacim a slabozrakým na Slovensku

            • Aj v tomto roku sa Zaymuska pridáva k podpore nevidiacich a slabozrakých prostredníctvom verejnej zbierky Biela pastelka 2023.

              V piatok 22.9. nás nájdete vo vestibule školy, kde si počas prestávok môžete prísť vyskúšať chodenie so zaviazanými očami a s paličkou, akú používajú nevidiaci. Budete si môcť prezrieť knihu napísanú Brailovým písmom. Zaujímavý bude i písací stroj, na ktorom text v Brailovom písme vzniká. Videli ste už hru Človeče nehnevaj sa pre nevidiacich? Toto všetko na vás čaká v piatok počas prestávok vo vestibule školy.

              Zároveň máte možnosť podporiť ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím dobrovoľným finančným darom, za ktorý získate od našich šikovných dobrovoľníkov symbolický darček - bielu pastelku.

              Mgr. Ivana Kačurová

            • Začal jesenný zber papiera

            • Od 19.9. do 25.9. bude na školskom ihrisku pristavený kontajner, kam môžete prinášať (alebo privážať) zviazané a menom+triedou+váhou označené balíky papiera. Každé ráno od 7:30, v stredu už od 7:00, bude zhruba do 8:30 otvorená brána na školský dvor. 

              Odovzdaný balík nahláste (meno, trieda, váha) vy alebo vaše deti na vrátnici, alebo napr. cez Edupage triednemu učiteľovi. Ak nenájdete bránu otvorenú, balíky môžete nechať aj na vrátnici školy.

              Podarí sa nám pokoriť 2,5 tony a prekonať tak zber z minulého roku? Verím, že áno!!!

              Mgr. Radoslav Kačur, riaditeľ školy

            • Didaktické hry na 1. stupni

            • Prvý týždeň v škole zakončili žiaci prvého stupňa v prírode. Slnečný deň v piatok 8. 9. sprevádzal deti počas celého dopoludnia. Deti sa mohli spolu v priateľskej atmosfére zahrať, zasúťažiť si a zaspomínať si na letné prázdniny, ktoré sa len nedávno skončili. Učitelia si pre deti pripravili zaujímavé aktivity zamerané na šikovnosť, obratnosť, orientáciu v teréne podľa mapy, poskytnutie prvej pomoci pri vyvrtnutí a zlomenine. Deťom sa páčilo, že môžu športovať v skupinách, vo dvojiciach aj samostatne. Niektoré deti boli na trase vojenský cintorín a hvezdáreň nad žilinským parkom. Aktivity ostatných ročníkov prebiehali v parku. Deň sa nám všetkým vydaril, ako to aj môžete vidieť na rozžiarených tvárach našich detí.
              PaedDr. Gabika Bobuľová

            • Zaymuska má nového duchovného správcu

            • ​​​​​​​Nový školský rok prinesie určite veľa noviniek... Jednou z nich je zmena duchovného správcu školy - stal sa ním o. Zdenko Mravec, kaplán farnosti Žilina - mesto. V stredu 13.9. odslúžil na Zaymuske svoju prvú stredajšiu rannú svätú omšu. Spojme sa aj my v modlitbe za neho, nech mu Pán dá veľa síl a múdrosti do všetkého, čo bude v Božej vinici na Zaymuske robiť...​​​​​​​

              Týmto pozývame všetkých žiakov a rodičov každú stredu o 7:15 na sväté omše v škole. Poďme spolu budovať našu Zaymusku na tých najspoľahlivejších základoch - na Ježišovi Kristovi. 

              Pred svätou omšou bude otvorená brána na školský dvor, kde si môžete počas svätej omše zhruba do ôsmej nechať odparkované svoje autá. Tešíme sa na spoločenstvo s vami!

              Mgr. Radoslav Kačur, riaditeľ školy

            • Úvodná svätá omša v katedrále

            • V stredu 6.9. Zaymuska začala svoj dvadsiaty školský rok v Katedrále Najsvätejšej Trojice slávnostnou svätou omšou. Pán dekan, o. Marián Záhumenský ju obetoval za všetkých zamestnancov i žiakov školy a za ich rodiny, a spoločne s nami ostatnými ďakoval za 20 rokov jej existencie. ​​​​​​

              Svätou omšou nás hudobne sprevádzal náš zaymusácky zbor, ktorý sa pod vedením pani učiteliek Valčovej a Mikovej stáva neodmysliteľnou súčasťou všetkých verejných školských aktivít. Každý, kto spevom alebo hrou na hudobný nástroj chce Bohu vzdávať chválu a tešiť sa zo života s Ním, je v tomto zbore vítaný...

              Ďakujeme pánovi dekanovi za povzbudenie a udelené požehnanie, nech Duch Svätý napĺňa všetkých v Zaymuske múdrosťou, pravou radosťou a pokorou, aby sme spolu pod Jeho vedením, mohli budovať lepší svet.

              Mgr. Radoslav Kačur, riaditeľ školy 

            • Slávnostné otvorenie školského roku 2023/2024

            • V pondelok 4.9. sa brána Cirkevnej základnej školy Romualda Zaymusa otvorila pre svojich žiakov už dvadsiatykrát. Po krátkom kultúrnom programe, o ktorý sa postarali Nelka Čerňanská zo 7.B a súrodenci Martinkovci - Anna Mária zo 7.B a Matej z 9.B, sa prítomným prihovorili pán riaditeľ Radoslav Kačur a pán dekan o. Marián Záhumenský. Žiaci sa potom presunuli do tried, kde ich triedni učitelia osobne privítali v škole a povedali im základné organizačné informácie k ďalším školským dňom. 

              Pre 458 žiakov, pre ich rodičov, aj pre všetkých zamestnancov Zaymusky bude tento školský rok výnimočný - oslavujeme spolu 20 rokov existencie našej cirkevnej školy. Počas celého roka bude veľa príležitostí pripomenúť si toto krásne jubileum a zároveň vyjadrovať vďaku Pánu Bohu za požehnanie tohto Jeho diela.

              Nech nám Pán Boh dopraje prežiť krásny, pokojný, úspešný a Dobrom naplnený nový školský rok!

              Mgr. Radoslav Kačur, riaditeľ školy 

            • Ocenenie od o. biskupa aj pre katechétu zo Zaymusky

            • ​​​​​​V posledný deň prázdnin, vo štvrtok 31.8., žilinský biskup o. Tomáš Galis ocenil 15 katechétov svojej diecézy. Na ich pravidelnom stretnutí "Veni Sancte" na začiatku školského roka sa dočkali ocenenia katechéti, ktorých nominovali kňazi vo farnostiach, či žiaci a ich rodičia v ankete Zlatá učiteľka, zlatý učiteľ náboženstva. Tú pri príležitosti 15. výročia vzniku Žilinskej diecézy výhlásil Diecézny katechetický úrad.

              My na Zaymuske sme hrdí na to, že toto morálne ocenenie si z rúk o. biskupa prevzal aj náš kolega, PaedDr. Karol Vlčko. ​​​​​

              Pánovi učiteľovi zo srdca gratulujeme a vyprosujeme jemu i všetkým jeho obetavým kolegom hojné Božie požehnanie, pené zdravie, veľa tvorivých nápadov pod vedením Ducha Svätého a hlavne láskavé srdce, podľa vzoru nášho najmúdrejšieho Učiteľa, Ježiša Krista!

              Mgr. Radoslav Kačur, riaditeľ školy

            • Účelové cvičenie vo vysokom nasadení

            • Aj tento školský rok sme tradične zahájili prvou spoločnou športovou akciou, naším obľúbeným účelovým cvičením ročníkov II. stupňa. V piatok 8. 9. si Zaymusáci užívali krásne počasie, priateľstvo a radosť z pohybu. Atmosféra bola úžasná.

              Hlavným cieľom a zámerom účelového cvičenia bolo zábavnou a súťaživou formou u žiakov zvyšovať všeobecné pohybové schopnosti, telesnú zdatnosť, pohotovosť a všeobecnú fyzickú pripravenosť. Športové hry a súťaže, ktoré boli pre žiakov pripravené, mali najmä formovať také morálno-vôľové vlastnosti, ktoré budujú u mladých ľudí tie správne charakterové črty. Žiaci formovali svoju pevnú vôľu, kolektivitu, súdržnosť, cieľavedomosť, spoluprácu so spolužiakmi a vzájomnú pomoc, čím sme sa snažili o upevňovanie kolektívov v ich spoločnej snahe dosiahnuť čo najlepšie výsledky.

              V rôznych bežeckých disciplínach, napr. v šprinte na 100 metrov, si žiaci okrem svojich rýchlostných schopností pomerali aj silu pri nosení zraneného“, koordináciu, súčinnosť, ale aj logiku pri behu vo dvojiciach so zviazanou nohou švihadlom.

              Žiaci všetko zvládli s humorom a počas pretekov, kedy sa poriadne povzbudzovalo, sa aj veselo zasmiali. A presne to sme chceli dosiahnuť, aby mali radosť z pohybu a vedeli sa pri ňom aj zabaviť. Výhra je síce pekná, ale nie nutná za každých okolností.

              Najúspešnejšie športové družstvá v bežeckých disciplínach boli z IX. A a V. B triedy. Umiestnili sa na 1. mieste. Na 2. mieste sa umiestnili žiaci VII. A triedy.

              Najaktívnejší športovci, ktorí získali najviac bodov pre svoje družstvo boli: A. Baránková z V. B, E. Piačeková z IX. A a J. Kopčan z IX. A. Samozrejme, pochvala patrí všetkým, ktorí sa aspoň v jednej disciplíne umiestnili na 1. mieste.

              Víťazom blahoželáme!

              Športu zdar!

              Mgr. Eva Jančanská

            • Nový školský rok 2023/2024, rozdelenie prvákov do tried

            • Slávnostné otvorenie nového školského roka bude v pondelok 4.9.2023 na školskom ihrisku. Od 8:00 môžete prichádzať na ihrisko cez otvorenú bránu medzi školou a Auparkom, z Ulice R. Zaymusa. O 8:30 začne na Zymuske oficiálne nový školský rok - slovenská hymna, príhovor pána riaditeľa a krátky kultúrny program na školskom ihrisku, potom organizačné informácie v triedach. 

              Prváci prídu do tried spolu s rodičmi, kde sa dozvedia podrobnejšie informácie od svojich triednych pani učiteliek a od vychovávateliek školského klubu. Na školskom dvore si prváci nájdu svoju triedu podľa uvedeného rozdelenia, pani učiteľky budú mať tabuľky s označením triedy.

              Tešíme sa na vás všetkých, prajeme požehnanie pre vaše rodiny a všetkým žiakom úspešný školský rok.

              Za spoločenstvo Zaymusky, Mgr. Radoslav Kačur  

            • ZAYMUSKA - MODERNÁ ŠKOLA PRE VŠETKÝCH ŽIAKOV (ERASMUS+)

            • Prioritou našej školy je neustále modernizovať výchovno-vzdelávací proces a zvyšovať kvalitu vzdelávania, aby všetci naši žiaci získavali trvalé poznatky a dosahovali čo najlepšie výchovno-vzdelávacie výsledky. Pracujeme tiež na tom, aby a v cudzom jazyku nadobudli komunikačné zručnosti a vedeli ho používať ako prostriedok komunikácie a vzdelávania a mohli pokračovať v štúdiu na kvalitných stredných školách. Z toho dôvodu sa naša škola zapojila do výzvy 2023 pre medzinárodné vzdelávanie financované z programu Erasmus+, ktorá bola vyhlásená Národnou agentúrou SAAIC, a vypracovala projekt s názvom Moderná škola pre všetkých žiakov, ktorého hlavným cieľom je podpora inkluzivity vzdelávania a zavedenie najnovších trendov vzdelávania na našej škole.

              Naša škola opäť patrila medzi úspešné školy v rámci výberovej procedúry a získala grant programu Erasmus+ na mobility zamestnancov zamerané na štruktúrované kurzy v zahraničí. Vzdelávacích mobilít sa zúčastnili šiesti naši učitelia v krajinách Malta a Írsko: Ing. Zuzana Zbínová (Malta), Mgr. Zdenka Smolková (Írsko), Mgr. Jaroslava Bielečková (Írsko), Mgr. Dominika Várošová (Írsko), Mgr. Korina Bieliková (Írsko) a Mgr. Jakub Behrík (Írsko). Na kurzoch získali praktické informácie o najnovších trendoch v oblasti vzdelávania a výchovy, materiály na skvalitnenie vyučovania vo všetkých predmetoch, osvojili si najnovšie inovatívne a alternatívne vyučovacie stratégie a metódy, vrátane poznatkov efektívneho využívania digitálnych vzdelávacích platforiem, ktoré chcú aplikovať vo vyučovaní, a tým zvýšiť inkluzívny prístup vo vzdelávaní a zabezpečiť rovnaký prístup ku kvalitnému vzdelávaniu pre všetkých žiakov, čo bude smerovať k ich úspešnému uplatneniu sa v živote. Každý z účastníkov programu absolvoval samostatné vzdelávanie zamerané na rôzne oblasti, aby sme spoločne naplnili ciele a princípy inklúzie vo všetkých spoločensko-vedných a výchovných predmetoch na 1. a na 2. stupni a v školskom klube detí a tiež posunuli úroveň vzdelávania do modernejšej formy.

              Naši učitelia sa na kurzoch zúčastňovali praktických workshopov, na ktorých sa stretávali s učiteľmi z iných krajín a mohli si tak vymieňať efektívne rady a skúsenosti a zlepšiť si svoje komunikačné zručnosti v angličtine. V rámci kurzov a aj vo svojom voľnom čase spoznávali zaujímavé miesta, históriu, pamiatky, kultúru a tradície krajín Malty a Írska, zbierali autentické materiály, ktoré chcú využiť v rámci vyučovania a tematických workshopov na našej škole. Naši žiaci sa tak môžu tešiť na „Irish Day“, na aktivity a hry v angličtine v školskom klube detí vždy v posledný piatok v mesiaci pod vedením Mgr. Bielečkovej a na využívanie metódy CLIL vo vlastivede v 3. ročníku s Mgr. Várošovou. Pre svojich kolegov si Mgr. Smolková, Mgr. Bieliková, Ing. Zbínová a Mgr. Behrík pripravili materiály o najnovších trendoch vo vzdelávaní, ktoré chcú odprezentovať v rámci pedagogickej porady a predmetových komisií. Sme veľmi radi, že vďaka grantu programu Erasmus+ môžeme prispieť ku kvalitatívnemu posunu edukačného procesu na našej škole.

              Mgr. Korina Bieliková, koordinátorka projektu

            • Vytvor si vlastnú motokáru

            • Dávid Lučivňák z minuloročnej 9. A triedy v dňoch 15. 6. a 19. 6. odprezentoval svojim spolužiakom návod Ako si vytvoriť vlastnú motokáru. Tento zážitok bol pre všetkých zúčastnených veľkou motiváciou a prínosom, najlepšie však prišlo na záver, keď dovolil žiakom previezť sa na motokáre na školskom dvore.

              Ďakujeme Dávidovi za jeho čas a prajeme mu veľa úspechov vo vytváraní ďalších produktov.

              Mgr. Patrícia Rezáková a Ing. Emília Friščáková

            • Prímestský letný tábor - 4. deň

            • Posledný deň tábora bol zábavno-športový. Doobeda deti navštívili záhradu Budatínskeho hradu, kde mali piknik. V horúčave im dobre padol oddych v tejto záhrade plnej stromov, kde sme našli úkryt pred páliacim slniečkom. Povystierali sme si na tráve deky a piknik začal. Deti sa hrali rôzne športové hry s loptou, chlapci najmä svoj obľúbený futbal. Dievčatá hrali bedminton a iné spoločenské hry. Niektorí si dokonca kúpili na Budatínskom hrade suveníry na pamiatku. Dobrý obed nás už čakal v jedálni a po obede deti kreslili svoje zážitky z tábora. Všetci sme zhodnotili, že sa nám v tábore veľmi páčilo a tešíme sa na ďalšie letné aktivity, ktoré nás čakajú.
              Mgr. Jaroslava Bielečková

            • Prímestský letný tábor - 3. deň

            • Beckovský hrad je rekonštruovaná zrúcanina hradu. Nachádza sa na strmom, 60 metrov vysokom, brale. Tento hrad sme navštívili 6. júla, v tretí deň nášho prímestského tábora. Deťom pani sprievodkyňa porozprávala rôzne zaujímavosti o tomto mieste. Na dolnom nádvorí bola výstava vtákov, ktoré si deti mohli pozrieť a dozvedieť sa o nich všeličo zaujímavé. Po prehliadke zámku sme išli na obed na salaš pri Beckove, kde sa nachádzala aj farma. Deti si pozreli zvieratká žijúce na tejto farme. Po chutnom obede sme navštívili aj Skalku pri Trenčíne.
              Mgr. Jaroslava Bielečková

      • Kontakt

        • Cirkevná základná škola Romualda Zaymusa
        • 0903 591 593 - riaditeľ školy Mgr. R. Kačur 0909 250 827 - sekretariát, Bc. Anna Bašková 0910 842 754 - ekonómka, Ing. S. Kaducová 041/562 16 41 - zborovňa pedagog. zboru 0909 250 942 - vedúca ŠKD, Mgr. J. Bielečková 0910 842 821 - vedúca ŠJ, Anna Sršníková 0910 842 116 - vrátnica, v čase 8:00 - 16:00 Telefonický kontakt na zástupkyne riaditeľa: 0910 842 755 Mgr. M. Palutková - 1. stupeň 0911 280 476 Mgr. J. Bálintová - 2. stupeň
        • Ul. R. Zaymusa 3 010 01 Žilina Slovakia
        • IČO: 37813056
        • DIČ: 2021670849
        • EDUID: 100009217
      • Prihlásenie